Friday, April 5, 2013

Προς τιμήν του "εθνικού κήνσορα"!!!!

ΓΙΑΤΙ μια απλή παρουσίαση ενός δημοσιογραφικού βιβλίου παρουσιάστηκε ως πολιτικό γεγονός;;; Και φυσικά αναφέρομαι στην παρουσίαση ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος από μόνος του έχει αναγορευθεί σε  μόνιμο και μοναδικό κήνσορα της κοινωνικο-πολιτικής ζωής της χώρας.

ΚΙ ΑΥΤΟ το ξέρει ο πάσα ένας γιατί ο Πρετεντέρης έχει "βήμα" (τις εφημερίδες του ψυχαρικού συγκροτήματος και το Mega) και λέει και γράφει ό,τι θέλει αλλά και ό,τι μας βάζει σε υποψίες πως μπορεί να είναι όχι η δική του αλήθεια, αλλά μια "αλήθεια" κατασκευασμένη που πρέπει να ανατρέψει κατεστημένες αντιλήψεις, προσφέροντας στο πλήθος, που χειροκροτεί στην ανθρωποφαγική αρένα, βορά τα πρόσωπα εκείνα που πρέπει να φύγουν από τη μέση!!!
  • Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει τέτοια σύναξη, όπου συγχρωτίσθηκαν πολιτικοί, μεγαλοεκδότες, μεγαλοδημοσιογράφοι, τραπεζίτες, επιχειρηματίες... Υπήρξαν φυσικά και μερικοί... άσχετοι!
ΔΕΝ χρειάζεται και πολλή σκέψη για να πάει ο νους του απλού πολίτη που όλοι αυτοί που συναντήθηκαν στην παρουσίαση ενός απλού δημοσιογραφικού βιβλίου, βρέθηκαν εκεί... τυχαία!!! Δηλαδή, είδαν φως και μπήκαν. Ή έλαβαν τυχαία μια ειδοποίηση/πρόσκληση από τον εκδότη.
Είδαμε στην τηλεόραση τον διαχυτικό εναγκαλισμό του Πρετεντέρη με την Ντόρα Μπακογιάννη-Μητσοτάκη-Κούβελου, την θερμή υποδοχή του Μητσοτάκη, του τραπεζίτη Σάλλα, είδαμε να κάθεται πελιδνός στην πρώτη σειρά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η Επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων στην ΕΕ Μαρία Δαμανάκη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, γνωστότερος περισσότερο ως ο εκλογολόγος του Mega.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη και, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί  Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Θανάσης Τσαυτάρης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Ανδρέας Ψυχάρης, Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Αλέκος Ακριβάκης, Μαρία Ρεπούση, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης, Ζέττα Μακρή, Σοφία Βούλτεψη, Ακης Γεροντόπουλος, η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα και ο Απόστολος Κράτσας, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής του γραφείου της Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπίτσιος.

Ήταν εκεί οι Αλέκος Παπαδόπουλος, Βάσω Παπανδρέου, Γιάννης Παπαθανασίου, Κώστας Λαλιώτης, Φώφη Γεννηματά, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιώργος Φλωρίδης, Δημήτρης Καρύδης, Εύα Καϊλή, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Αννα Νταλάρα, Θόδωρος Μαργαρίτης, Αθηνά Δρέττα, Αννα Ροκοφύλλου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας με τη σύζυγό του Σοφία, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, καθηγητής Νίκος Καραμούζης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ιnternational Θανάσης Λαβίδας, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σάκης Καλλιτζάτζης.

Παρόντες, μεταξύ άλλων δημοσιογράφων, οι Στάθης Ευσταθιάδης, Ιάσων Μοσχοβίτης, Γιάννης Καρτάλης, Γιάννης Μαρίνος, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Παναγιώτου, Μπήλιω Τσουκαλά, Πέπη Ραγκούση, Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Πανταγιάς, ο πολιτικός επιστήμων Λευτέρης Κουσούλης, ο πρόεδρος της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος. Παρευρέθησαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του Mega Ηλίας Τσίγκας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αλέξανδρος Σαμαράς, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, οι Πέτρος Κουναλάκης και Βασίλης Πουλαντζάς, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θανάσης Διαμαντόπουλος και ο Χάρης Βλαβιανός. [Τα ονόματα αυτά τα περισυνέλεξα από το ρεπορτάζ του "Βήμαστος"]
  • ΟΛΟΙ οι παραπάνω γιατί πήγαν στην εκδήλωση;
  • Ήταν πνευματικό γεγονός; ΟΧΙ, δεν ήταν.
  • Ήθελαν όλοι αυτοί να τιμήσουν τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΝΣΟΡΑ;;;
  • ΓΙΑΤΙ;;;
Ήταν πολιτικό γεγονός και ο καθένας πήγε εκεί, γρατσουνίζοντας τις χορδές μιας αμφίστομης σχέσης; Είδαμε εκεί στην εκδήλωση να συνωθείται η πολιτική "ιντελιγκέντσια" που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια στα θερμοκήπια του κοσμικού [κυρίως] τηλεοπτικού κουτσομπολιού, προσπαθώντας ν' αντλήσει κύρος από την ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΝΣΟΡΑ, ο οποίος έχει κατορθώσει να εμπνεύσει την εντύπωση ότι στα χέρια του κρατάει πολλά κλειδιά.
  • Έτσι χθες βράδυ οι περισσότεροι, μάχιμοι ή μη, πολιτικοί προσήλθαν στο κάλεσμα του Πρετεντέρη που κάθε βράδυ από το κανάλι της διαπλοκής επιδιώκει να ποδηγετήσει το κοινό, ασκώντας ψυχολογική βία.
Το γεγονός ότι μίλησαν για το βιβλίο του ένας εν ενεργεία υπουργός που από τα χείλη του κρεμόμαστε καθημερινά, και η Δαμανάκη, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Πρετεντέρης ασκεί, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, κριτική σκοπιμότητας στα πολιτικά πράγματα του τόπου, επιδιώκοντας να διαμορφώσει συνειδήσεις, να προκαλέσει δυσπιστία προς ορισμένες πλευρές και να κατευθύνει την ενεργό δράση των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε μέσο που του προσφέρει η επικοινωνιακή τεχνολογία (δες στημένες δημοσκοπικές έρευνες).
  • ΔΕΝ το διάβασα το βιβλίο και δεν πρόκειται να το διαβάσω, παρά το γεγονός ότι ο Στουρνάρας το χαρακτήρισε  «συναρπαστικό αφήγημα»!!!
Διότι η κριτική του Πρετεντέρη είναι κατεξοχήν καιροσκοπική, τυχοδιωκτική και πνευματικώς αλήτις!
Και συνεπώς είναι το ευτελέστερο είδος "πνευματικής" προσφοράς. Είναι σαφές ότι η κριτική της σκοπιμότητας (είτε εναντίον προσώπων είτε εναντίον θεσμών) αυτοπροδίδεται κι έτσι αποστερείται του στοιχείου της πειθούς. Όση σοβαροφάνεια και να επιστρατεύει ο Πρετεντέρης, δεν είναι παρά ένας παραχαράκτης της αλήθειας.

2 comments:

Sotiris Sotiropoulos said...

Αγαπητέ Νίκο
Να μια φορά που συμφωνώ απολύτως με τα γραφόμενα σου. Ισως, βγάζεις τον πρώτο άδολο αλλά συνειδητο κομματικό νεολαίοι της δεκαετίας του 70-80 που μου θυμίζει τον δικό μου εαυτό... Οι παρουσίες των πρώην συντρόφων μας (παλαιό-νέο-συγχρόνων) και σημερινών συνοδοιπ´ορων της μνημονιακής συγκυβέρνησης, ειναι το ονειδος στην ποδιά των Πρετεντερηδων...
Συγνώμη αλλά μου ήρθε, έτσι αυθόρμητα, στα λοιπά έχουμε τις διακριτικές διαφορές μας για το πολιτικό πεδίο που διαμορφώνεται σήμερα.
Σωτ Σωτ

Sotiris Sotiropoulos said...

A! Ξέχασα, αυτός ο Μπιτσιος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, λες να ειναι η συνέχεια του αληστου μνήμης Μπιτσιου του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου .... Μπράβο Καρολε, να πούμε πάσα ομοίοτητα συμπτωματική;
Σωτ