Saturday, April 13, 2013

Ο άνθρωπος δεν είναι αλλά... γίνεται!!!


Αυτή ωραία φράση δεν είναι δική μου, αλλά δεν θυμάμαι που την είχα διαβάσει. Εντάξει τώρα την οικειοποιούμαι. Ο καθένας που σκέφτεται μπορεί να πει το ίδιο.
  • Γιατί λοιπόν ο άνθρωπος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;;;
  • Φυσικά αναφέρομαι για τον άνθρωπο του παράλογου κόσμου που βιώνουμε καθημερινά.
  • Πόσοι νομίζετε ότι έχουν επίγνωση της ανθρώπινης ευθύνης;
Αν αρχίσετε να το ψάχνετε από έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων που ας πούμε ότι γνωρίζετε, και χρησιμοποιήσετε ένα μέτρο, σιγά-σιγά θα διαπιστώσετε ότι ο κύκλος στενεύει επικίνδυνα, σε σημείο που θ' αρχίσετε ν' αναρωτιέστε πού ζείτε!!! Και βέβαια το ερώτημα που μονίμως αιωρείται είναι αν ο καθένας ξέρει γιατί ζει. Εάν δεν ξέρει τότε όλα είναι δίχως νόημα! Αλλά έχει διαπιστωθεί ότι μια ισχυρή μερίδα του σημερινού κόσμου κρύβεται πίσω από καταστάσεις απροσδόκητες και γι’ αυτό βρισκόμαστε, κάποιοι, αντιμέτωποι με τον τυχοδιωκτισμό των ώριμων και την κερδοσκοπική βουλιμία τους και νιώθουμε ότι δεν υπάρχει κύρωση!
  • Δεν υπάρχει κύρωση όταν καταπατούν τους νόμους, και δεν υπάρχει δικαιοσύνη γιατί τελικά αυτή λειτουργεί με τους δικούς της ρυθμούς.
Εγώ που υποτίθεται ότι έχω λίγη πείρα και μ’ έχει διδάξει κάτι παραπάνω, συντηρώ κάποια ελπίδα γενικώς για το μέλλον, αλλά αυτή η ελπίδα είναι… ζαλισμένη! Υπάρχει όμως και κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.
Το γεγονός ότι ακόμη σήμερα εγώ, εσείς, κάποιοι τέλος πάντων, μιλάμε για κάποια μέτρα και σταθμά, για κάποιες έννοιες που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας, πάει να πει ότι αυτές οι έννοιες, οι μεγάλες έννοιες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης κ.λπ., που είναι θεμέλια ηθικών αξιών, έχουν αντέξει επί χιλιάδες χρόνια, παρά τις επιθέσεις που υπέστησαν στη διάρκεια της ιστορίας από φιλοσόφους, σοφιστές, τυχοδιώκτες, απατεώνες κ.ά.
  • Θέλω να πω ότι πρέπει να συνεχίσουμε!!
  • Πέφτουμε; 
  • Να σηκωθούμε ξανά και να προχωρήσουμε!
  • Δεχόμαστε χτυπήματα;
  • Βάζουμε τη δύναμη της ψυχής και συνεχίζουμε!
ΥΓ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΧΑΝΟ, ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ!!!

1 comment:

Dimitris said...

Νικο,
Ο ανθρωπος ειναι (τουλαχιστον πνευματικα) ελευθερος να κανει οτι θελει. (Καποιος μεγαλος φιλοσοφος ειπε καποτε οτι ο ανθρωπος ειναι καταδικασμενος να ειναι ελευθερος...), αλλα τι ειδους ελευθερια εχει ο Ελληνας (ο Κυπριος, ο Ιρλανδος, ο Ισπανος, ο Πορτογαλος...)σημερα; παραλογη ζωη...