Monday, March 4, 2013

Ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και η "κεντροαριστερρά"!!!!


Ο Βενιζέλος, παρά την αρνητική θέση που εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, επέμεινε στην πρόταση για σύμπραξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στις εκλογές διευκρινίζοντας πως αυτή αφορά και τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου στην κυβέρνηση. Είπε: «Διατυπώσαμε πρόταση συγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς που με την κοινή της κάθοδο στις εκλογές διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις την πρώτη θέση»Αυτά που είπε ο Βενιζέλος είναι ακριβώς στο πλαίσιο της ικανοποίησης του ακροατηρίου του. Δεν έχει λάβει υπόψη του τίποτε από την πολιτική προϊστορία και φυσικά αδυνατεί να κατανοήσει τη στάση του Κουβέλη αλλά και όλων εκείνων των προσώπων και δυνάμεων της λεγόμενης «παραδοσιακής αριστεράς».

Έχω ξαναπεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συναντηθούν αυτές οι δυνάμεις τώρα μάλιστα που η Δημοκρατική Αριστερά εξετάζει και τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
  • Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου έχει απολέσει τα εχέγγυα μιας πολιτικής δύναμης που θα μπορέσει να ηγηθεί της «μεγάλης κεντροαριστεράς».
Η επιθυμία του τωρινού αρχηγού του Κινήματος, που σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι αν είχε γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2007, όλα θα ήταν διαφορετικά στην Ελλάδα, προσκρούει στην άρνηση του Κουβέλη που αντιτείνει ότι η διαμόρφωση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν θα γίνει ούτε με συναντήσεις κορυφής ούτε με κομματικές συμπράξεις. 

  • Κανείς δεν μπορεί φυσικά να ερμηνεύσει, με τη λογική, αυτή τη στάση του Κουβέλη, ο οποίος προφανώς να οραματίζεται ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσε να είναι εκείνη που θα συσπείρωνε όλες τις δυνάμεις της «κεντροαριστεράς»…
Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: Για ποια «κεντροαριστερά» μιλάνε ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης;;; Καταρχήν οφείλουν να παραδεχτούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει στριμώξει και περιορίσει τον ορίζοντα. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι ο είναι σε θέση ο Τσίπρας να συγκρατήσει το ποσοστό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Κάθε άλλο. Όμως έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για να δεχτεί ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων των ψηφοφόρων που βαυκαλίζονται ότι ανήκουν σ’ έναν ευρύ χώρο όπου χωράνε όλοι!
  • Αναρωτιέται κανείς σε τι διαφέρουν σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα!
  • Τι σημαίνουν οι παλιοί όροι «δεξιά», αριστερά», «κέντρο», κεντροαριστερά», σοσιαλδημοκρατία» κ.λπ.
  • Τι σημαίνουν στ’ αυτιά των πολιτών όταν η κυβερνητική συνεργασία δεξιάς-κεντροδεξιάς-σοσιαλιστών, αριστερών, έχει απωθήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις διαφορές τους.
Είναι αρκετό άραγε να μιλούν το αναπόφευκτο της συνεργασίας για τη σωτηρία της πατρίδας; Οι πολίτες βλέπουν ότι οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων σχεδόν έχουν εκλείψει και δεν είναι αρκετός ο άκρατος λαϊκιστικός λόγος του Τσίπρα και του κόμματός του να τον διαφοροποιήσει από τα άλλα κόμματα. Οι λεκτικές αποστροφές των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ δεν καθιστούν το κόμμα αυτό ικανό για αποτελεσματική δράση. Μερικές φορές γίνεται ξεκάθαρο ότι πλέον δεν υπάρχουν εκείνοι οι λόγοι της αριστεράς και της οργανωμένης πάλης για να πετύχουν μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου.
Θα κλείσω και το σημερινό σημείωμα με ερωτήματα!
  • Τι είμαστε: αριστεροί, κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, σοσιαλιστές;;;
  • Και ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος πολιτεύονται μ’ ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας, το οποίο δεν θα τους επιτρέψει ποτέ να βελτιώσουν τα ποσοστά τους.
Αντιθέτως θα κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, γιατί απλώς δεν ξέρουν σε ποια λαϊκά στρώματα απευθύνονται και πώς θα διαχειριστούν αυτό το τεράστιο χάσμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία. Είναι φανερό ότι η ικανότητά τους να δράσουν καταλυτικά είναι περιορισμένη και ισχνή και η απογοήτευση έχει καταλάβει τους πολίτες που κάποτε υπερηφανεύονταν για την εν γένει «αριστερή» τους τοποθέτηση. Δεν θέλω να ισχυριστώ ότι όλα έχουν ισοπεδωθεί. Απλώς έχουν θολώσει, από τη στιγμή που η Δεξιά έχει αποδεχτεί ή υιοθετήσει κάποια από τα γνωρίσματα της Αριστεράς και η Αριστερά έχει σαφέστατα κοινά χαρακτηριστικά με τη Δεξιά.
  • ...................................
Οι ψηφοφόροι επιλέγουν μια συντηρητική κυβέρνηση γιατί νιώθουν ανασφάλεια λόγω της εξάπλωσης της εγκληματικότητας κι έρχεται στιγμή που επιζητούν μια πέραν του Κέντρου κυβέρνηση για να προστατευτεί η κοινωνική αναδιανομή και να ληφθούν μέτρα χειραφέτησης. Πιστεύω ακόμη ότι η Κεντροαριστερά που κάποτε στοιχήθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου, πριν ακόμη τη δικτατορία, έχει λόγους αρκετά ισχυρούς να ξαναζωντανέψει. Όχι όμως με ηγέτη τον Βενιζέλο και πολύ περισσότερο με τον Κουβέλη.
  • ...................................
Όσο για τον Τσίπρα, είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι έχει χάσει προκαταβολικά το παιχνίδι, γιατί αυτού του είδους ο λαϊκισμός δεν έχει πέραση αλλά είναι δεδομένη και η αδυναμία του ίδιου να αρθρώσει έναν πολιτικό λόγο με προτάσεις ρεαλιστικές.

No comments: