Saturday, January 5, 2013

Μαθήματα πολιτικής έρχεται να μας κάνει ο Αλέξης Τσίπρας!


  • «Να ανατρέψουμε το κατεστημένο της Μεταπολίτευσης»…
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης προσφάτως, σε μια ομιλία του στην ημερίδα της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, είχε επισημάνει πως το πολιτικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης ζει και βασιλεύει! To πολιτικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης ζει και βασιλεύει και με μικρές αλλά καίριες δόσεις καταφέρνει να δηλητηριάζει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, είχε πει και στο πλαίσιο αυτό είχε μιλήσει για «ασύμμετρο πόλεμο» τον οποίο διεξάγει το πολιτικό προσωπικό που εμπνέεται από τις αντιλήψεις και μιμείται τις πρακτικές αυτού του κατεστημένου…
  • ............................... 
Φυσικά οι αναφορές και οι υπαινιγμοί του Ραγκούση είχαν στόχο την τρικομματική κυβέρνηση και ειδικότερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά. Θα μπορούσε κανείς να δεχθεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς στο πλαίσιο μιας πολιτικής ρητορικής χωρίς να έχει απαιτήσεις ακριβούς προσδιορισμού της έννοιας «κατεστημένο». Άλλωστε η λέξη «κατεστημένο» (establishment), έτσι όπως μας είναι γνωστή, προσδιορίζει ένα σύστημα ατόμων και ισχυρών ομάδων συμφερόντων που ελέγχουν σε βαθμό τέτοιο ώστε να εξουσιάζουν καίριους τομείς της πολιτικής, οικονομικής, αθλητικής ή πολιτιστικής ζωής (όχι απαραίτητα σε συνεννόηση) και που αντιδρούν σε κάθε ανανέωση η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την κυριαρχία τους!
  • ............................... 
Ποιοι είναι σήμερα ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ στη χώρα μας; Μόλις ερωτηθεί κάποιος, θα δώσει δίχως αμφιβολία μια από τις παρακάτω απαντήσεις: η άρχουσα τάξη, αυτοί που είναι μέσα στα πράγματα, αυτοί που κατέχουν θέσεις-κλειδιά, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που συναρτώνται στις σχέσεις πολιτικής και μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι δυνάμεις της "αντίδρασης", οι δεινόσαυροι της πολιτικής που πλέον δεν υπάρχουν (ο τελευταίος έπεσε κι έσπασε τα κόκαλά του), οι πλουτοκράτες, οι εφοπλιστές και γενικώς οι μεγαλοκαρχαρίες, η φανερή ή η οποιαδήποτε κρυφή εξουσία, το σύστημα, τα κέντρα αποφάσεων, οι επαγγελματικές συντεχνίες, οι συνδικαλιστικές ομάδες!!!
  • ............................... 
Τελευταία χρησιμοποιεί τον όρο «κατεστημένο ο Αλέξης Τσίπρας και ο τρόπος αναφοράς είναι σαφώς υπαινικτικός της παλαιότερης αντιπολιτευτικής τακτικής του Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη και πριν τη μεταπολίτευση, και πριν τη δικτατορία, όταν ο Ανδρέας με την ριζοσπαστική πολιτική του οδηγούσε τη νεολαία κι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, ταυτιζόμενος με την Κεντροαριστερά, και ανοίγοντας το δρόμο για τη ριζοσπαστικοποίηση του δημοκρατικού λαού.
  • ............................... 
Κι επειδή έχει καταλάβει ο Τσίπρας ότι για να επιβιώσει πρέπει τη μια να ρίχνει νερό στο κρασί του και την άλλη να πετάει επαναστατικές κορόνες, τα έχει βάλει με όλο το πολιτικό σύστημα και χαρακτηρίζει «κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος κλεπτοκρατίας» την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, επισημαίνοντας τις πολιτικές και τις ποινικές ευθύνες, και λέγοντας για τις μεν πρώτες ότι ανήκουν «σε όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό», για τις δε ποινικές ζητεί διερεύνηση «εκεί όπου είναι προφανές πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να εντοπιστούν», βάζοντας στο κάδρο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διάδοχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.
  • ............................... 
Και για του λόγου το αληθές ότι, δηλαδή, έχει τρικυμία εν κρανίω, ερωτηθείς (Εφημερίδα των Συντακτών) για την κριτική που δέχεται ότι τον τελευταίο καιρό «κλίνει» προς το κέντρο, ο Τσίπρας σημειώνει ότι οι έννοιες Κέντρο, Δεξιά, Κεντροαριστερά «είναι λίγο σχετικές και το θέμα είναι να δούμε το περιεχόμενο της πολιτικής». Μα τώρα θα δούμε το περιεχόμενο της πολιτικής; Προφανώς ο Τσίπρας δεν είχε χρόνο να δει αυτό περιεχόμενοι, γιατί και ο ίδιος αλλά και τα στελέχη του και ένας μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αναλώνονται τα τελευταία χρόνια σε ένα είδος επαναστατικής γυμναστικής, η οποία όμως προσιδιάζει σε περιθωριακά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας.
  • ............................... 
Ωστόσο, ο Τσίπρας πάει και παραπέρα: «Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά για μια μεγάλη σύγκρουση. Αυτή η σύγκρουση απαιτεί ριζοσπαστικές, θαρραλέες επιλογές, αλλά και προγραμματικό σχεδιασμό, σχέδιο για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε στο μεταμνημονιακό ξέφωτο. […] Η εναλλαγή στην κυβέρνηση με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη εναλλαγή. Θα είναι αλλαγή καθεστώτος»! Είναι ηλίου φαεινότερο ότι επιζητεί συγκρούσεις χωρίς να έχει καταλάβει τι ακριβώς θα συμβεί μετά!!!
  • ............................... 
Είναι μια απλή φρασούλα αυτή που ξεστομίζει ο Τσίπρας ότι, δηλαδή, θέλει να «ανατρέψουν το κατεστημένο της Μεταπολίτευσης»! Ποιο απ’ όλα τα «κατεστημένα»;;; Γιατί σκοπίμως αποσιωπά το γεγονός ότι κι ο ίδιος ανήκει στο κατεστημένο. Δεν μπορεί να βγάζει τον εαυτό του έξω από το κάδρο. Όντας πολιτικός μηχανικός, θα πρέπει να ξέρει ότι οι μηχανικοί είναι μια από τις πιο ισχυρές συντεχνίες από την εποχή της απελευθέρωσης μέχρι σήμερα. Και ξέρουμε όλοι τι ρόλο έπαιξαν την εποχή της περιβόητης «ανοικοδόμησης». Με τις ευλογίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή γκρέμισαν την Αθήνα και στη θέση των νεοκλασικών έκτισαν αυτές τις πανάθλιες τσιμεντένιες πολυκατοικίες για να στοιβαχτούν εκεί μέσα οι αγωνίες των Ελλήνων που φεύγανε κοπαδιαστά από την ρημαγμένη επαρχία.
Επίσης θέλει να αγνοεί ο Τσίπρας ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε είχαν θέσεις, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, στον κρατικό μηχανισμό; Μια ζωή… κατεστημένο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ! Αλλά το θέμα είναι γιατί ο Τσίπρας θέλει να «ανατρέψει» το κατεστημένο;;; Θεωρεί ότι ο ίδιος είναι εκτός κατεστημένου, ότι είναι από κάτω, ότι είναι από πάνω ή τέλος πάντων πού είναι;;; Είναι γνωστό ότι γεννήθηκε μετά τη μεταπολίτευση και συνεπώς αξιοποίησε όλα όσα του παρείχε αυτό που τώρα θέλει να γκρεμίσει. Μήπως είναι λίγο ανόητο; Σα να θέλει να γίνει πατροκτόνος!!! ΚΑΛΥΤΕΡΑ όμως είναι να μην παίζει με τις λέξεις ο Τσίπρας. Αυτά μπορούσε να τα κάνει την εποχή που ήταν μαθητής. Τώρα είναι πολύ αργά για τέτοιες ανατροπές, κι αυτό θα το διαπιστώνει προϊόντος του χρόνου, καθώς θα βλέπει τη συρρίκνωση του κόμματός του και της δικής του απήχησης. Δεν μπορεί να δέχεται η ελληνική κοινωνία τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα του Τσίπρα και της παρέας του…

No comments: