Thursday, January 31, 2013

Η κρίση της δημοκρατικής συνείδησης


Η χώρα μας και η δημοκρατία μας περνάει μια πολύ σοβαρή κρίση. Βέβαια ως πολιτικός θεσμός είναι αλήθεια ότι η δημοκρατία μας έχει αρκετή δύναμη για να παρακάμπτει όλες τις δυσκολίες, άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη επιτυχία. Τώρα θα μου πείτε, πού βρισκόμαστε;;; Θα έλεγα με πολλήν ευκολία ότι η κρίση που περνάει η χώρα μας και η δημοκρατία, έχει φυσικά άμεση συνάφεια με την οικονομία αλλά θα έλεγα ότι το πρόβλημα έγκειται αλλού κι αυτή είναι η κρίση της δημοκρατικής συνείδησης, που είναι και πιο επικίνδυνη και από την οικονομική.
  • ...............................
Είναι θλιβερά τα όσα συμβαίνουν στο κοινοβούλιο, όπως επίσης κι αυτά που παρακολουθεί σχεδόν έντρομος ο κόσμος στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η παρακμή της πολιτικής και της δημοσιογραφίας. Εδώ ασφαλώς δεν πρέπει να παρασυρθούμε, ισοπεδώνοντας τα πάντα και τους πάντες. Διότι αναμφιβόλως υπάρχουν και εξαιρετικές περιπτώσεις πολιτικών και δημοσιογράφων που έχουν πλήρη συναίσθηση της αποστολής τους.  Βέβαια η δημοκρατική συνείδηση δεν δοκιμάζεται μονάχα σ’ αυτούς τους δυο χώρους, της πολιτικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Δοκιμάζεται στις σχέσεις του πολίτη με το κράτος, δοκιμάζεται στη σχέση των γειτόνων, δοκιμάζεται στη συμπεριφορά όλων εκείνων που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • ...............................
Ποιοι είναι επαναστάτες σήμερα;; Είναι οι επαναστάτες από εσωτερική ταλαιπωρία ή είναι βουβοί ερημίτες ή είναι απεγνωσμένοι μάρτυρες. Και μένουν άραγε στην ιστορία; Τους καταγράφει στις σελίδες της; Δεν το ξέρω. Μάλλον όχι! Πάντως επαναστάτες δεν είναι εκείνοι που γαβγίζουν καθημερινά είτε στη Βουλή και τις επιτροπές της, είτε στα τηλεοπτικά παράθυρα, είτε οπουδήποτε αλλού υπάρχει ακροατήριο. Θα προσθέσω εδώ ότι όλοι παίρνουν μέρος σε τηλεοπτικές συζητήσεις, σε διάφορα «πάνελ», απαγγέλλουν τον μονόλογό τους, όσο τους επιτρέπεται από την «οικονομία» της εκπομπής ή του αχόρταγου για προβολή τηλεπαρουσιαστή.
  • Είναι φανερό ότι ορισμένες βασικές αξίες που είχαν άλλοτε τα πρωτεία, σήμερα έχουν παραπέσει στην ιεράρχηση. Γι’ αυτό όλοι αυτοί οι δημοσιολογούντες, που συνεχώς επικαλούνται το δημοκρατικό δικαίωμα της γνώμης, μόλις τους δοθεί ο λόγος μωρολογούν, μπεχλιβανίζουν και εν πολλοίς εναποθέτουν σκύβαλα στα πρόθυμα αυτιά του χειμαζόμενου κόσμου.

No comments: