Thursday, February 23, 2012

Στην εποχή των ιπποπόδων!!!



Δεν θα συμμετέχει η ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα του 2009, διότι λέει ότι «δεν αφορά τις ανάγκες της χώρας»! Την απόφαση της ΝΔ να μη μετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα του 2009 ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Κώστας Τασούλας, σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και ότι αυτή την αποστολή πρέπει να την επωμιστεί η νέα Βουλή με νωπή τη λαϊκή εντολή. «Η ΝΔ πρωτοστατεί σε αυτή την αποστολή μαζί με τον λαό για να κερδίσουμε την πιο κρίσιμη μάχη, την ανάκαμψη της Ελλάδας» αναφέρει ο Τασούλας. Κάνει λόγο, επίσης, για «αδιόρθωτο και αμετανόητο ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου και Βενιζέλου», που «στήνει μαζί με τον ΛΑΟΣ μια εξεταστική-παρωδία για να δώσει συγχωροχάρτι στον εαυτό του και να επιδιώξει την παράταση της θητείας της Βουλής».
  • ...................................
Ποσώς μ' ενδιαφέρει η Εξεταστική και τα αμφίβολα αποτέλεσματά της. Και πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου... Ωστόσο, κι αυτό είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, δείχνει για άλλη μια φορά τα τυχοδιωκτικά της αποθέματα. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πολιτικού φορέα που επιζητεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να κυβερνήσει. Είναι στάση αλμπάνηδων, που θέλουν να πάρουν την εξουσία... Με ποιους θέλει να κυβερνήσει ο Σαμαράς; Με τον Μιχελάκη ή με τον Φαήλο; 

  • ...................................

Λυπάμαι γιατί πέσαμε στην εποχή των ιπποπόδων! Το δράμα μας είναι ότι περιορίστηκαν τόσο πολύ οι επιλογές μας που τραβάμε... ζόρι! Αυτοί που ήθελαν να ποδηγετήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, το κατάφεραν και υλοποιούν σενάρια! Δεν μπορώ να χωνέψω ότι στα γραφεία κάποιων επιχειρηματιών και εκδοτών σχεδιάζονται οι κινήσεις του πολιτικού κατεστημένου... Ωστόσο, δεν απελπίζομαι. Μπορεί ο ελληνικός λαός να αργεί να συνειδητοποιεί τους κινδύνους και τις εκτροπές, αλλά με το ένστικτό του κατορθώνει να αυτοπροστατεύεται. Δεν θέλω να γίνω, στο μέτρο που μου αναλογεί, ακούσιος συνένοχος ενός προοδευτικού πολιτικού ξεπεσμού. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της θλιβερής λειψανδρίας. 
  • ...................................
Ωστόσο, η αδιαφορία μας πολλές φορές, η απάθειά μας η περιφρόνησή μας προς ό,τι πλήττει την αξιοπρέπεια της πολιτικής μας ζωής είναι αποτελέσματα ενός ιδιότυπου ερμητισμού, που μας κάνει να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, με την ελπίδα ότι έτσι φυλαγόμαστε από τη λάσπη που κυκλοφορεί... Και δεν είναι μονάχα η λάσπη που κυκλοφορεί. Είναι ο σαματάς που κάνουν διάφοροι μπασιμπουζούκοι που βρίσκονται στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής και η κραυγαλέα ημιμάθεια συναγωνίζεται την αυθάδεια της προβολής. Όλοι διεκδικούν τα πρωτεία! Επιζητούν να καθοδηγήσουν τον κόσμο, αλλά δυστυχώς τον παραπλανούν. Μην ψάχνετε για ποιους μιλάω. Είναι απλό. Στο χώρο της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης! Εκεί θα βρείτε εκείνους που κραυγάζουν για τη δική τους αλήθεια. Εκεί θα βρείτε καιροσκόπους και τυχοδιώκτες. Εκεί θα βρείτε εκτροχιασμένες συνειδήσεις.

Monday, February 20, 2012

Η υποκρισία του δημόσιου λόγου


Σε μια συνέντευξή του σήμερα στον δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο στο ραδιόφωνο του Flash, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Β΄ Αθηνών Λάμπρος Μίχος έθεσε καθαρά την κακοδαιμονία του σημερινού συστήματος. Είπε φυσικά για την πολιτική συγκυρία μερικά απλά πράγματα, που μου δίνουν την αφορμή να κάνω σκέψεις χρήσιμες. Δεν μπορώ  να ξέρω αν τις απόψεις του τις συμμερίζονται και άλλοι συνάδελφοί του. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Μίχος αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση και πιστέψαμε πολλοί ότι, μετά τη θριαμβική θα έλεγα θητεία του στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας, θα του δινόταν η ευκαιρία να καταθέσει την εμπειρία του, τις γνώσεις και τη μαχητικότητα του στο εθνικό κοινοβούλιο. Τα πράγματα δεν του ήρθαν βολικά.
  • ......................................
Τι έλεγε, λοιπόν σήμερα ο Μίχος; Το αυτονόητο! Ότι ο κόσμος δεν είναι απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των κομμάτων, αλλά είναι πιο πολύ συγχυσμένος από την υποκρισία του δημόσιου λόγου. Καίρια παρατήρηση. Και είναι μια διαπίστωση, με την οποία τα δημόσια πρόσωπα (άνδρες και γυναίκες) αποφεύγουν να έρθουν αντιμέτωπα. Για να δούμε, ελεύθερα και χωρίς προκατάληψη, πώς ο Μίχος δικαιολόγησε την παρατήρησή του αυτή.
  • ......................................
Ο Σαμαράς πολέμησε λυσσαλέα τη συμφωνία αρχικά. Προχθές έπειθε τους βουλευτές του να ψηφίσουν, λέγοντάς τους πόσο καλή είναι η συμφωνία και διέγραψε αυτούς που δεν ψήφισαν τη συμφωνία που ο ίδιος είχε καταδικάσει.
Ο Καρατζαφέρης είχε πριν ψηφίσει τη συμφωνία. Τώρα τους είπε να μην την ψηφίσουν και διέγραψε τους βουλευτές του που την ψήφισαν, όπως είχε κάνει εκείνος προηγουμένως.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπαν ότι δεν θα την ψηφίσουν, γιατί πρέπει να ψηφίσει ο ελληνικός λαός, λέγοντας αυτό που έλεγε προηγουμένως ο Παπανδρέου, ο οποίος τους διέγραψε, επειδή έλεγαν αυτό που έλεγε προχτές εκείνος.
  • ......................................
Δηλαδή, καταλαβαίνει κανείς ότι ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Και η μόνη διέξοδος γι’ αυτόν είναι να τους σιχτιρίσει όλους! Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι στη μαχόμενη πολιτική δεν υπάρχει ήσσων λόγος, αλλά υπάρχει η τεχνική της πολιτικής που λειτουργεί με τα ελατήρια της δημοκοπίας. Κι όσο πιο ώριμος είναι ο λαός, όπως ο ελληνικός λαός στην προκειμένη περίπτωση, τόσο λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας και επιρροής έχει η δημοκοπία.
  • ......................................
Κι αν βάλουμε τα πράγματα έτσι όπως έχουν προκύψει τελευταία θα διαπιστώσουμε ότι η πολιτική λογοφιλία μπορεί ν’ αδιαφορεί για τη στερεότητα του λογικού υπόβαθρου, αλλά δεν αδιαφορεί για την εντυπωτικότητα του φραστικού πυροτεχνήματος που έχει ανάγκη την επίφαση της λογικής για να γίνεται κατανοητό.
  • ......................................
Κατάφεραν οι πολιτικοί αρχηγοί να έρθουν αντιμέτωποι με την κοινή λογική κι έχασαν! Δεν ξέρω πώς θα έρθει το καινούργιο! Γιατί φυσικά δεν το περιμένω από τα κουρέλια της λεγόμενης παραδοσιακής αριστεράς που είδαν φούρνο και θάμαξαν. Δηλαδή, μόλις οι σεναριογράφοι των δημοσκοπήσεων τούς «μεγάλωσαν» τα νούμερα, πίστεψαν ότι πιάσανε τον πάπα από τα… γένια! Και περιμένουν καρτερικά (βλέπε τον Κουβέλη), και βρίζουν ακατάσχετα (βλέπε τον Τσίπρα) και μοιράζουν κόκκινες σημαίες για την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων (βλέπε το ΚΚΕ), με την προσδοκία μιας κάποιας πολιτικής μεταβολής. 
  • ......................................
Κανείς τους δεν έχει κυβερνητικό πρόγραμμα διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική ούτε σ’ εκατό χρόνια. Απλώς οδηγούν τους οπαδούς και ψηφοφόρους τους σ’ έναν ακατάσχετο και ανέξοδο ακτιβισμό. Έχουν ανάγκη από τον παραισθητικό πυρετό των ακτιβιστών τους που ενορχηστρώνει τον δυναμισμό τους στον ομαδικό βακχισμό τροφοδοτώντας με ψευδαισθήσεις τη νεολαία. Mε αυτό δεν θέλω ν' αρνηθώ τη δυναμική της ελληνικής νεολαίας στο σύνολό της. Αν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις νέες γενιές που ίσως βρουν καλύτερους τρόπους και δώσουν λύσεις για τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 
  • ......................................
Εκείνο που οι επαγγελματίες πολιτικοί (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) έχουν αργήσει να καταλάβουν ότι το βασικό πρόβλημα, έτσι όπως το έθιξε και ο Μίχος, είναι η χρεοκοπία του δημόσιου λόγου και της ηθικής που θα έπρεπε να τον διέπει. Και δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν η πολιτική που ακολουθούν όλοι τους είναι εκείνη που θα τονώσει την εθνική αξιοπρέπεια και θα υπερασπίσει τα αγαθά του ελληνικού λαού που ίδρωσε για να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος και ιδρώνει καθημερινά για να σταθεί όρθιος και όχι σε αναπηρικό καροτσάκι!

Φλύαροι εγκωμιαστές ή σιωπηλοί ιδεολόγοι απέναντι στον σιωπηλό ηγέτη!

Έχω γράψει κατ' επανάληψη ότι εκτιμούσα τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου, το πολιτικό ήθος του και την ιδεολογική καθαρότητα των θέσεών του. Γι' αυτό και τον στήριξα. Με τον τρόπο μου τον στήριξα. Τα γραφτά μου πολλές φορές με εξέθεσαν και στα δικά μου μάτια! Ωστόσο, θα σημειώσω με λύπη μου ότι ατύχησε στις επιλογές του. Και βέβαια δεν κατάφερε να συγκροτήσει μια δέσμη δυνάμεων ούτε να προωθήσει τη μονολιθικότητα των θελήσεων και την πειθαρχία της ενέργειας που απαιτούνται για την επίτευξη των μεγαλόπνοων στόχων που έθεσε. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Παπανδρέου δεν επιδίωξε ποτέ να έχει βωβούς μισθοφόρους ή φλύαρους εγκωμιαστές ή εκμαυλιστές του λαού κι αυτό το διακήρυξα ουκ ολίγες φορές. 
  • ...................................
Τα λέω όλα αυτά για να σταθώ με λύπη μου τώρα στην τωρινή "σιωπή" του! Το πράγμα δεν θα είχε και τόση σημασία, αν δεν νιώθαμε - όχι όλοι, αλλά φαντάζομαι οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του - την εγκατάλειψη και την πολιτική συσκότιση που ματαιώνει κάθε προσπάθεια ενημέρωσης σε μια περίοδο σύγχυσης. Είναι φανερή η αποσυσπείρωση και κανείς από τους φανατικούς του φίλους δεν θέλει να το καταλάβει
  •  ...................................
Θεωρώ ότι ο Παπανδρέου βρέθηκε μέσα σ' έναν ιδεολογικό σίφουνα και σ' έναν πολιτικό κυκεώνα, μ' ελάχιστη προετοιμασία. Αλλά είναι φανερή και στο σύνολό της η γυμνότητα της πολιτικής και ο αυτοπεριορισμός της σε προβλήματα και ενδιαφέροντα που έχουν σχέση με την κομματική κατίσχυση.  Την  πολυδιάσπαση των ψηφοφόρων πολλοί την εκλαμβάνουν ως πολιτική υγεία! Διάβαζα τα σχετικά με μια δημοσκόπηση. "Κομμάτια & θρύψαλα η πολιτική σκηνή", έγραφε το "Έθνος": Ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που οδηγεί σε μια νέα εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας με μικρότερα και περισσότερα κόμματα στη Βουλή προκύπτει από τα αποτελέσματα της πανελλαδικής πολιτικής έρευνας της marc για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής». Με μία φράση, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει «κομμάτια και θρύψαλα»...
  • ................................... 
Με τις συνθήκες αυτές μπορεί η πολιτική να διαθέτει την πολυτέλεια της αδιαφορίας ή ο Παπανδρέου την πολυτέλεια της σιωπής; Ο λαός δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δει πέρα από την αυλή του. Αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης. Οι υψιπετείς στόχοι είναι έξω απ' αυτόν και μακριά από τις επιδιώξεις του. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα συνθήματα των μεταρρυθμίσεων στον κοινωνικό τομέα είναι πάντοτε ελκυστικά, γιατί ανταποκρίνονται στη δυσαρέσκεια των πολλών από ανικανοποίητους  πόθους ή επιδιώξεις. Το ζήτημα είναι κατά πόσο πείσθηκε ο λαός στην ανάγκη των αλλαγών και κατά πόσο ο ιδεολογικός εξοπλισμός του Κινήματος είχε ως θεωρητική αφετηρία τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
  • ................................... 
Σήμερα, δυστυχώς έχουμε ένα διχασμό ιδεολογίας και πολιτικής που επιχειρεί να εξαπατήσει με την πρόσοψη της ενότητας. Μέσα στο Κίνημα έχει νοθευτεί ο συσχετισμός των δυνάμεων και των θελήσεων. Παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή κάποιες δυνάμεις που επιχειρούν να μετασχηματίσουν αυτό που γνωρίζαμε. Όχι ότι πρέπει να κολλήσουμε στο χθες! Κάθε άλλο. Τα πάντα ρει και ουδέν μένει... Εγώ αμφισβητώ εντιμότητα και προθέσεις. Και τούτο το λέω διότι, χωρίς καλά-καλά, να το καταλάβουμε, μπήκαμε σ' ένα ακάθαρτο παζάρι όπου κυριαρχεί το αλισβερίσι των επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων. 
  • ................................... 
Δυστυχώς, λοιπόν, σήμερα οι προσδοκίες μας φαίνονται πολύ περισσότερο εξασθενημένες από οποιαδήποτε άλλη φορά στη νεότερη ιστορία μας. Και ασφαλώς το δυστύχημα είναι ότι δεν έχουμε ενθαρρυντικά ενδόσιμα για να στηρίξουμε ανάλογες προσδοκίες προς την πλευρά του Παπανδρέου, ο οποίος αναμφίβολα έδωσε σκληρές μάχες για να πετύχει την εξυγίανση και του δημόσιου βίου αλλά και για την ανάκαμψη γενικώς της οικονομίας. Έκανε λάθη, αλλά οι προτάσεις του για την καλυτέρευση της θέσης της χώρας είχαν δύναμη και έμοιασαν στη δεδομένη στιγμή αναποτελεσματικές. 
  • ................................... 
Ο Παπανδρέου ευτυχώς δεν είχε έρωτα με τις λέξεις. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο έρως των λέξεων καταλήγει συχνά στη συσκότιση των προβλημάτων και στην απάτη του λαού. Ο λαός συνήθως θαμπώνεται από την πρόσοψη χωρίς να αισθάνεται καθόλου την ανάγκη να ψάξει για να δει τι γίνεται παραμέσα. Σήμερα ο Παπανδρέου έχει παραμεριστεί και στο προσκήνιο πρωταγωνιστούν οι Βενιζέλος, Λοβέρδος και τα εξαπτέρυγά τους. Και το ζητούμενο από τον ηγέτη που ενέπνευσε τις αλλαγές στον τόπο, είναι η ΦΩΝΗ. Δεν ακούγεται πλέον η φωνή του. Έχει αντικατασταθεί από τη σιωπή. Και αφήνει πεδίο ελεύθερο στους desperados του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας να αλωνίζουν! Και ήδη καρπώνονται αγώνες που δεν τους ανήκουν, προσπάθειες απέναντι στις οποίες έμειναν με πείσμα αρνητές, στείροι και βιρτουόζοι της δυσφήμησης και του διασυρμού. Στιλβωτές στην εποχή της άνετης και επικερδούς υμνολογίας.
  • ................................... 
Ο εν εγρηγόρσει πολιτικός δεν επαναπαύεται. Δρα συνεχώς και ακαταπαύστως. Ο ευφυής πολιτικός βρίσκει πάντα τον τρόπο να αποδεσμευτεί και ν' απορρίψει ό,τι του έχει γίνει... αλυσίδες! Και είναι σαφές ότι μια εθνική πολιτική, μια εθνική πορεία, δεν είναι ποτέ δυνατό να παρακολουθήσει την αλυσίδα των πολιτικών φανατισμών. Αντιμετωπίζει τις επιθέσεις του επιχειρηματικού και εκδοτικού κατεστημένου και κάνει το μεγάλο άλμα! Δεν πρέπει να μένει απαθής . Ή τα βάζει κατά μέτωπο, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν, με τα κάθε λογής συμφέροντα ή ιδιωτεύει. Δεν αποδέχεται ο ευφυής πολιτικός οποιαδήποτε συναλλαγή, σε οποιοδήποτε επίπεδο ούτε υποχωρεί. Μιλάει απευθείας με τον λαό, με ανοιχτά χαρτιά. Μόνο έτσι γράφεται στην ιστορία...

Tuesday, February 14, 2012

Η "αρπαχτή" της κυρίας Αννας Βαγενά!


Χειροκροτείστε την! Ευτυχώς δηλαδή, που είπε την αλήθεια. Η αναισχυντία όμως έξει ξεπεράσει κάθε όριο. Η κυρία Αννα Βαγενά δεν είχε ποτέ σχέση με το ΠΑΣΟΚ, δεν συμφωνούσε με το ΠΑΣΟΚ, δεν αισθάνθηκε ποτέ ΠΑΣΟΚ... λέει η ίδια. Τότε που να πάρει ο διάολος γιατί δέχτηκε να μπει στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και γιατί, προχτές δέχτηκε να ορκιστεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;;;;
Ω Θεοί!! Τώρα είναι που θα τα βάλω με τον Παπανδρέου. Πού την βρήκανε μωρέ αυτήν και του την πασάρανε, ώστε να δεχτεί να είναι υποψήφια;;; Τι δουλειά είχε με το ΠΑΣΟΚ, ένας άνθρωπος-εχθρός του ΠΑΣΟΚ;;;; Που καταψήφισε τη δανειακή σύμβαση χωρίς να ξέρει τι λέει αφού δεν τη διάβασε ποτέ. Δεν το χωράει ο νους μου. Δεν ξέρω πώς ν' αντιδράσω, τι να της πω...

Είναι φανερό ότι η κυρία Βαγενά, την οποία τυχαίνει να γνωρίζω και προσωπικά, είναι μια σπουδαία θεατρίνα και γνωρίζει ότι την εκτιμώ για τη θεατρική της προσφορά. Ξέρει πολύ καλά. ΟΜΩΣ, η ορκομωσία της μου θυμίζει τις αρπαχτές που έκαναν παλιότερα οι θίασοι των Αθηνών, όταν βγαίνανε στην επαρχία και δίνανε παραστάσεις του κώλου. Και κάποτε είπαμε εμείς οι δημοσιογράφοι που κριτικάραμε, να σταματήσουν.

Και το ΠΑΣΟΚ όταν ήρθε στην εξουσία με την αξέχαστη ΜΕΛΙΝΑ μας, θεσμοθέτησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, ώστε να δημιουργηθεί στην περιφέρεια θεατρική κίνηση και ζωή. Και να πάψουν οι αθηναϊκοί θίασοι να δίνουν "αρπαχτές" παραστάσεις και να κοροϊδεύουν το κοινό που διψούσε για αληθινό θέατρο. Ετσι και η Αννα Βαγενά τώρα, κάνει μια πολιτική αρπαχτή, αφού το μόνο που θα υπάρξει, από την κοινοβουλευτική της περιπέτεια, είναι οι οικονομικές απολαβές... Λυπάμαι που το γράφω, αλλά αυτό είναι. Ντρέπομαι γιατί οι άνθρωποι πέφτουν τόσο χαμηλά!

  • Μπορεί να μας πει η Αννα Βαγενά τι θα κάνει ως βουλευτίνα μέσα σ' ένα μήνα;;;;

Αλλα συγχρόνως αυτά τα ΛΑΘΗ πληρώνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου... 

Monday, February 13, 2012

Από την χρεοκοπία στην πραγματική απελπισία!


Ακουσα τον δημοσιογράφο Αγγελο Στάγκο, σύμβουλο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" σε μια εκπομπή του "Σκάι", να αναφέρεται σε κάποιους δημοσιογράφους και γενικότερα σε μέσα ενημέρωσης που παρασέρνουν το κόσμο σε ακραίες καταστάσεις και τον περιθωριοποιούν στην απελπισία. Κάπως έτσι.  
  • ................................

Είναι μια αλήθεια την οποία δύσκολα θα παραδεχτούν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται κυρίως στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα αλλά και σε μεγάλες εφημερίδες (άλλωστε πόσες είναι οι "μεγάλες" εφημερίδες;;;). Τα τελευταία δυο χρόνια αποδύθηκαν σ' έναν αγώνα δήθεν "αποκάλυψης" του Παπανδρέου ότι "χρήματα δεν υπάρχουν", κι ότι ήταν καταστροφική η επιλογή του "Μνημονίου". 
  • ................................

Κανείς δεν ήθελε ούτε θέλει το Μνημόνιο (ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο). Ομως οι εξελίξεις μας ανάγκασαν να τα δεχτούμε και τα δυο. Και φτάσαμε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν, όπως είπε και ο Παπαδήμος. Ή ψηφίζαμε και το δεύτερο μνημόνιο ή πέφταμε την επόμενη μέρα στη χρεοκοπία! Εγώ το πίστευα αυτό και ακόμη το πιστεύω. 
  • ................................

Οι συντηρητικοί ηγέτες που κουλαντρίζουν την Ευρώπη δεν μας γουστάρουν. Κι αν εμείς υποφέρουμε, δεν θα τα βάψουν μαύρα. και μη νομίζετε ότι είναι τόσο απλό όσο το επικαλούνται μερικοί, ότι δήθεν δεν θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε! Η χρεοκοπία θα μας πήγαινε δεκαετίες πίσω! 
  • ................................

Αλλά αυτό δεν μπορούν και δεν θέλουν να το καταλάβουν οι πολιτικοί της λεγόμενης παραδοσιακής αριστεράς και οι δημοσιογράφοι των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, οι οποίοι είναι καλοπληρωμένοι και δεν νιώθουν την ανάσα της οικονομικής περιπέτειας. Δεν έχουν την έγνοια αν θα πληρώσουν τα ενοίκια ή τους λογαριασμούς ή τα χαράτσια. Ομως κραυγάζουν νυχθημερόν και λαϊκίζουν ανέξοδα, φέρνοντας τον κόσμο από την ενδεχόμενη απελπισία στην πραγματική απελπισία που δεν θεραπεύεται παρά μονάχα με τη συνδρομή του ψυχίατρου. 

Sunday, February 12, 2012

"Αριστεροί", προβοκάτσιες και παρακρατικοί...

Το μάθαμε το τροπάριο!! Προβοκάτσια και παρακρατικοί... Αρκετά. Κατανοεί κανείς πλήρως το κλίμα που έχουν δημιουργήσει στον κόσμο τα νέα μέτρα. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δυνάμεις της λεγόμενης παραδοσιακής αριστεράς ανάβουν το φυτίλι και μετά κάνουν τον άγνωστο στρατιώτη! Επισήμως ο κύριος Τσίπρας καταδικάζει. Μπορεί όμως υπεύθυνα να μας πει, ποιες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν του κεφαλιού τους;;; Μπορεί να αποδείξει ότι δεν έχουν συμμετοχή στα επεισόδια; Το θέμα είναι ότι ο ταλαιπωρημένος λαός πληρώνει πάντοτε... τα σπασμένα! Κι έρχονται μετά οι "αριστεροί" να τον παρηγορήσουν.

  • ....................................

Γιατί οι "αριστερροί" βλέπουν συνεχώς διεστραμμένους πολιτικούς, βλέπουν συνεχώς εξωτερικούς εχθρούς και δεν βλέπουν τον εσωτερικό εχθρό που κρύβεται μέσα μας (όπως πολύ χαρακτηριστικά και εύστοχα είπε ο Παπανδρέου), βλέπουν συνωμοσίες εσωτερικές και εξωτερικές, ισχυρίζονται ότι όλοι, και ο πρωθυπουργός και ο Παπανδρέου, είναι εγκάθετοι...

  • ....................................

ΕΛΕΟΣ πια! Πότε θα δουν κατάματα την πραγματικότητα και ας μην κυνηγούν την ουρά τους. Ο τόπος χρειάζεται ηρεμία για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Και δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συμμορφωθούν όλοι αυτοί οι επαναστάτες του γλυκού νερού που θέλουν να ξεθεμελιώσουν τα πάντα. Να δούμε λίγο τους εαυτούς μας. Ας υπάρξουν και ανακατατάξεις στο κομματικό τοπίο.

  • ....................................

Ανακατώνεται ο κόσμος. Τίποτε δεν μένει σταθερό. Ο καθένας αναζητεί τον ζωτικό χώρο του. Γιατί να τον εμποδίσουμε; Σεβόμενοι όμως την ελευθερία του. Όχι στη δημαγωγία, όχι στο συσκοτισμό των προβλημάτων. Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις της "αριστεράς" χρειάζονται τον ομαδικό βακχισμό, για να κρατούν τους οπαδούς τους σε διαρκή παραισθητικό πυρετό και αλλητροφοδοτούν τις ψευδαισθήσεις τους. Και χρησιμοποιούν τη μεθυσφαλή λογική των δερβίσηδων των λέξεων. Βρίζουν πια εν ονόματι του λαού. Πετάνε αντικείμενα στη Βουλή, όπως ο ανόητος βουλευτής Μαυρίκος του ΚΚΕ κατά του υπουργού Βενιζέλου! Και βέβαια δεν θέλουν να ξέρουν τι είναι χρηστά πολιτικά ήθη.

Δανειακή σύμβαση ή χρεοκοπία;;;; Ποιος ξέρει πια!!!

Δέχτηκα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα απόψε από φίλους και με ρωτούσαν να πω δυο κουβέντες... Δεν είχα, δεν έχω τι να πω. Τα έχω χαμένα... Θα σταθώ όμως κάπου. Λυπάμαι γιατί κάποιοι φίλοι μου βουλευτές αποφάσισαν να μην πάνε απόψε στη Βουλή. Και μιλώ για τους έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που με έγγραφη δήλωσή ανακοίνωσαν ότι θα απόσχουν της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή καθώς αυτή «επιβλήθηκε ως μόνη επιλογή στο πολιτικό σύστημα και αγνοεί τον ελληνικό λαό»! Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές, Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.
  • ..................................
Θα διαβάσατε προφανώς όλοι το κείμενο της δήλωσης. Για να μην τα πολυλογώ, το κύριο σημείο της είναι πως οι έξι βουλευτές θεωρούν ότι "το πιο αναγκαίο απ' όλα είναι να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού όλες οι κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του".

Δηλαδή, να γίνει δημοψήφισμα. Πολύ ωραία. Όλοι το θέλαμε το δημοψήφισμα, αλλά όλοι είδαμε τι έγινε μόλις το εξήγγειλε ο Παπανδρέου. Σε λίγες ώρες πιθανόν να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία και να ψηφιστούν τα έκτακτα μέτρα. Οι "έξι" δεν θα έχουν πάει, θα έχουν "γλιτώσει" τη ρετσινιά ότι ψήφισαν ή δεν ψήφισαν, όπως επίσης θα έχουν γλιτώσει και οι άλλοι που παραιτήθηκαν ή εκείνοι που δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν...
  • ..................................
Και για να θυμηθούμε την κινηματογραφική ατάκα του Ηλιόπουλου, "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"!

Δεν έχω όλα τα δεδομένα για να ταχθώ αναφανδόν υπέρ ή κατά. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφω, πιστεύω ότι τα έκτακτα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν. Γιατί παραμονεύει η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, για την οποία ξέρουμε τα πάντα. Όσοι έχουν λίγο μυαλό καταλαβαίνουν τι σημαίνει να χρεοκοπήσει η χώρα. Όσα είπε ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Και θα αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν τα εξηγούσαν νωρίτερα! Δεν έχει σημασία πια.

Σημασία έχει ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε τετρακόσια κομμάτια. Πάει, χάθηκε ο συνεκτικός ιστός. Δεν υπάρχει πλέον ούτε το αναγκαίο συναίσθημα που κάποτε μας κρατούσε δεμένους. Και είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν οι κοινές πολιτικές αρχές που μας καθοδηγούσαν.
  • ..................................
Υπάρχουν εκείνοι που σκέφτονται μονάχα την προσωπική πολιτική τους επιβίωση. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι που τα έχουν με τη συνείδησή τους και πιστεύουν ότι με την μία ή την άλλη στάση και συμπεριφορά επιτελούν το καθήκον τους. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν ξέρουν τι θέλουν ή δεν ξέρουν τι κάνουν. Και υπάρχουν ακόμη και μερικοί ακόμη που κάτι κάνουν αλλά δεν θέλουν να μας πουν γιατί το κάνουν. Υπάρχουν κι εκείνοι που φοβούνται την ετυμηγορία του λαού... Γενικώς, μπάχαλο.

  • ..................................
Τώρα, απόψε, δοκιμάζονται οι αντοχές μας. Δοκιμάζεται το πολιτικό μας σύστημα, και η κομματική ενότητα. Θα επιβιώσουν εκείνοι που θ' αντέξουν! Η χώρα θ' αντέξει; Ο λαός μας θα βγει κερδισμένος ή χαμένος; Είναι δυνατό πλέον να μιλάμε για δημοψήφισμα όταν κορυφαία πολιτικά αστελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν δημοσίως ότι δεν διάβασαν το Μνημόνιο, ή οι βουλευτές αγνοούν τι ακριβώς, και να ζητάμε από τον λαό να αποφασίσει για κάποιο κείμενο που δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσει;;; Ήδη είναι προϊδεασμένος με όλα αυτά που έχουν συμβεί και συμβαίνουν...

Saturday, February 11, 2012

Το κρίσιμο σταυροδρόμι

Εκτιμώ τη στάση των περισσότερων από τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ. Με την έννοια ότι θέλουν να είναι συνεπείς με τη συνείδησή τους. Ομως, λυπάμαι γιατί πίστευα ότι αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική είναι... επαναστάτες! Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι αρκετοί από εκείνους που πολιτεύονται είναι "μικροί" και μπροστά στο λεγόμενο "πολιτικό κόστος", επικαλούνται... τη συνείδησή τους. Δεν θα συμμεριστώ τις αιτιάσεις ορισμένων ότι τάχα υπάρχει κι άλλη επιλογή! Δεν υπάρχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή.
  • ...................................
Χθες ο Παπανδρέου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την εικόνα μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας. Για να την αποφύγουμε!!! Αλλά οι βουλευτές που βιάστηκαν να δηλώσουν ότι ΔΕΝ θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα, έκαναν λάθος! Και κανείς δεν θα περίμενε από προσωπικότητες όπως η Βάσω Παπανδρέου και η Λούκα Κατσέλη να κρατήσουν τη στάση που επέλεξαν. Γνώρίζουν και οι δύο πολύ καλά τι σημαίνει χρεοκοπία. Κρίμα. Στις κρίσιμες στιγμές δεν επιλέγει κανείς το προσωπικό συμφέρον. Το γενικό συμφέρον, είναι αυτό που πρέπει να καθοδηγεί τις επιλογές των πολιτικών.
  • ...................................
Ο Παπανδρέου αφότου άρχισε τον διαπραγματευτικό αγώνα με τους Ευρωπαίους εταίρους για να ξεκολλήσει η χώρα από τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει μετά από την άφρονα πολιτική τόσων δεκαετιών, δεν έπαψε  να διεκτραγωδεί την κατάσταση. Αλλά κανείς ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ να καταλάβει. Φτάσαμε στο σημείο ο αναίσχυντος Σαμαράς να λέει ότι όλα όσα γίνονται σήμερα για τη σωτηρία της πατρίδας είναι... δική του πολιτική!!! Ότι η τελευταία διαπραγμάτευση είναι δικό του έργο και ευτυχώς που αυτός πήρε πρωτοβουλίες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο!
  • ...................................
Η διαστροφή πλέον έχει όνομα: Αντώνης Σαμαράς!!! Είναι δυνατό να ισχυρίζεται ο άνθρωπος ότι η κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι έργο του Παπανδρέου;;; Μέσα σε δυο χρόνια πρόλαβε ο Παπανδρέου και κατέστρεψε τη χώρα; Αλλά θα πρέπει να είναι κανείς ηλίθιος για να πιστεύει τις αιτιάσεις του ανόητου αρχηγού της Δεξιάς.

Friday, February 10, 2012

Είναι αλήθεια ότι πάθαμε όλοι... κοκομπλόκο, με τις σχετικά απρόσμενες εξελίξεις.

Μην τα χάνετε... Τώρα είναι που οι τυχοδιώκτες καιροφυλακτούν. Χρειάζεται ψυχραιμία. Σέβομαι τους βουλευτές για τις αποφάσεις που πήραν, άλλος παραιτούμενος και άλλοι αρνούμενοι να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Στην ομιλία του ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε την κατάσταση: 

  • Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα, και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Αυτή την ώρα προέχει η ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική...

Μπορεί αυτά να είναι λόγια, αλλά σε αυτή τη συγκυρία, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Κανείς εχέφρων δεν τα θέλει αυτά τα μέτρα. Όμως η απόρριψή τους από τη Βουλή, σημαίνει ότι θα έχουμε έναν φαύλο κύκλο με άμεση συνέπεια την τελμάτωση και τη χρεοκοπία της χώρας με συνέπειες μακροπρόθεσμες.
  • ................................

Η υπέρβαση του προσωπικού, του επαγγελματικού και του συντεχνιακού είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε όλοι καλά στο κεφάλι μας και να δούμε με άλλη ματιά την κατάσταση. Δεν συμμερίζομαι τη στάση του Καρατζαφέρη που ο εκφυλισμός της απήχησής του στους ψηφοφόρους, τον οδηγεί στην άσκηση μιας ακραίας λαϊκίστικης πολιτικής. 
  • ................................

Επίσης δεν μπορεί κανείς να συμμεριστεί τη στάση της λεγόμενης παραδοσιακής Αριστεράς που έχει γαντζωθεί σ' έναν άκρατο λαϊκισμό, υποσχόμενη επαναστάσεις, εξεγέρσεις, διαγραφή χρεών (πού είναι γραμμένο κάτι τέτοιο;;;) και αναλισκόμενη σε χυδαίο υβρεολόγιο κατά πάντων. "Θα τα ξηλώσει ένα-ένα αυτά τα μέτρα", είπε σήμερα ο Τσίπρας. Μα, το πιστεύει στ' αλήθεια αυτό λέει ή τα έχει χαμένα;; Είναι δυνατό να δεχτεί κανείς σήμερα οδηγητικό ρόλο σ' έναν ανεύθυνο πολιτικό;
  • ................................

Πρέπει να είναι ηλίθιος κανείς για να μη βλέπει ότι η περίοδος αυτή έδωσε πολλή πίκρα στον λαό μας, πολλή αγωνία και για τη νεολαία μας ιδιαίτερα είναι αποφασιστική για τον επαγγελματικό προσανατολισμό της και για την επιβίωσή της, μέσα σ' ένα κόσμο όπου κυρίαρχες είναι οι "αγορές" και τα χρηματιστήρια. 
  • ................................

Αλλά χρειάζεται λογική και ψύχραιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννήθηκαν τόσο από την έκρηξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όσο και από την κακή διαχείριση των πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Δεν είναι πλέον η κατάλληλη στιγμνή ν' αποδώσουμε ευθύνες. Τις έχουμε αποδώσει κατά καιρούς, ενώ και η δικαιοσύνη έχει αναλάβει, με τη σειρά της, να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο "ελεύθερος ραδιοφωνικός αέρας" του Χατζηνικολάου!

Γελάω από τη στιγμή που είδα αυτά που έγραφε ο Νίκος Χατζηνικολάου στο Twitter. Και είχα ανάγκη να γελάσω, να ευθυμήσω, αφού αυτός ο κακός καιρός συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί! Γράφει, λοιπόν, ο επαναστάτης Χατζηνικολάου, θέλοντας να κάνει την διαφήμισή του: 
  • Καλημερα! Ραντεβου στις 10 στον ελεύθερο ραδιοφωνικο αέρα του Real FM 97.8 (Αθήνα) και 107.1 (Θεσσαλονίκη). Στο διαδικτυο ακούστε στο real.gr
Ξαφνικά ένιωσα ένα κύμα ελευθερίας να με διαπερνάει, απελευθερωμένος από το σφιχταγκάλιασμα όλων εκείνων των αναμνήσεων που δεν με άφηναν τον τελευταίο καιρό να ανασάνω! Την ώρα δηλαδή, που η δοκιμασμένη από τόσους πειραματισμούς ανθρώπινη σκέψη προσπαθεί μα ψυχραιμία να αθροίσει τα δεδομένα, να βγάλει συμπεράσματα, να αποκρυσταλλώσει κανόνες, να στηρίξει ένα σύστημα, ήρθε η "φωνή" του Χατζηνικολάου να μας πει ότι διαθέτει "ελεύθερο ραδιοφωνικό αέρα"!!! Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου!!! 
  • ...........................
Μέχρι σήμερα ο καθένας ήξερε τι έπρεπε να ζητήσει κι όταν ζητούσε κάτι, το δρόμο που έπρεπε ν' ακολουθήσει. Είχαμε καταλήξει σε μια κατά συνθήκην αναγνώριση των ροπών και σε μια τακτοποίηση των τάσεων. Ξέραμε ποιος ήταν ο σύμμαχος και ποιος ο εχθρός, ποια τα όπλα μας, και ποιες οι αδύνατες πλευρές, με ποια υλικά θα κατασκευαζόταν η πανοπλία μας και ποιες δυνάμεις θα αντιμετωπίζαμε. Έτσι, λοιπόν, στα καθήκοντά μας στηρίξαμε ελπίδες... ΤΕΛΙΚΑ, ιστοί αράχνης ήσαν όλα τα όνειρα και οι χίμαιρες!
  • ...........................
Μετά τον έξαλλο καλπασμό, βρισκόμαστε μπροστά στο χάος! Είναι βαθύ, απροσμέτρητο και δεν είναι γνωστό αν υπάρχει βυθός! Αυτό που νιώθω είναι ότι κι εγώ όπως και αρκετοί άλλοι, ως υπνοβάτες μιας άλλης εποχής, δεν έχουμε πού να στηριχθούμε. Μάλλον πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα ζούμε την περασμένη μας ζωή και θα μυρηκάζουμε τα παλιά μας αισθήματα. Μην εξάπτεσθε! Δεν πρόκειται περί δακρύων Κασσάνδρας για μια καταστροφή που έρχεται... Αλλά, φαίνεται αναπόφευκτο, μέσα σ' αυτή την άθλια κοινωνική, οικονομική και πολιτική ατμόσφαιρα, αποκτά κανείς μια περίεργη διαβρωτική ικανότητα εκτίμησης των πραγμάτων και των προσώπων.
  • ...........................
Ο Χατζηνικολάου ανήκει στη χορεία των επιχειρηματιών / εκδοτών που για να στεριώσουν την  επιχείρησή τους είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα. Αυτό έχει διαφανεί με τα περιεχόμενα της κυριακάτικης εφημερίδας του, με τις εκπομπές του ραδιοφώνου του, που δεν σου αφήνει περιθώρια σκέψης και περισυλλογής, που επιχειρεί να σε τρομάξει με τον δήθεν δημοσιογραφικό αλλά απολυταρχικό λόγο του, που τον εφοδιάζει με δικαιώματα που δεν έχει και που φορτώνει το κοινό του με υποχρεώσεις που επίσης δεν έχει.
  • ...........................
Από τη στιγμή που ο Χατζηνικολάου έγινε διαπρύσιος κήρυκας της "ελευθερίας", της "επαναστατικής" και ακραία λεκτικής δημοσιογραφίας, που έχει ως αφετηρία της ένα ιδεολογικό κυκεώνα, τότε δεν μας μένει παρά να αναλύσουμε αυτό το γεγονός στα συστατικά του στοιχεία. Σαν κι αυτόν είναι κι άλλοι, όπως, λόγου χάρη, ο Θέμος Αναστασιάδης! Κι έχουν συσπειρώσει γύρω τους κάποιους (δεν εννοώ όλους, αλλά κάποιους) δημοσιογράφους που δεν τους αναγνωρίζεις κομματική ή πολιτική ταυτότητα. Αυτό, θα πει  κανείς, είναι σωστό και σύμφωνο με την δημοσιογραφική δεοντολογία. Ελα όμως που με τα γραπτά τους και τις εκπομπές τους επιχειρούν να διαβρώσουν το κοινό τους, να το κατευθύνουν, να το ποδηγετήσουν και να το παρατήσουν πάνω σε χαλάσματα!!! 
  • ...........................
Σήμερα, είναι εύκολο, δυστυχώς, στους τσαρλατάνους να επιδιώξουν τη θέση του οδηγού ενός κόσμου που έχει φτάσει πλέον στην κόψη του ξυραφιού και αγωνίζεται να διακρίνει τα όριά του. Περιμένει κανείς από δημοσιογράφους υβριστές ν' ακούσει την αλήθεια ή ένα ακόμνη σενάριο που θα έχει στόχο την εξουδετέρωση των αντιπάλων; Για να φτάσει ο κόσμος από την ατομική πεποίθηση στην κοινωνική συνείδηση, θα χρειαστεί να διανύσει μεγάλη απόσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απαιτηθούν ιδεολογικές αποκρυσταλλώσεις. Ο Χατζηνικολάου γράφοντας, ας πούμε, "αυτό το γ...μνημόνιο", έχει την εντύπωση ότι άγγιξε την ψυχή του κόσμου και κυρίως της νεολαίας. Μπορεί να λέει παλιοκουβέντες τώρα που μεγάλωσε γιατί στα μικρά του έζησε σ' ένα αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον. Βέβαια από τότε που έμπλεξε και με τον Κουρή, κάτι έγινε μέσα του. Τα πάνω ήρθαν κάτω! Κι εκεί που περίμενα να τον δω να διαδηλώνει εναντίον του καρχαρία Κουρή με τους άλλους δυστυχείς πρώην εργαζόμενους του Alter, ξεδίνει με τον δικό του τρόπο....

  • ...........................
Δεν μπορεί να μιλάει ο Χατζηνικολάου, εάν προηγουμένως δεν δηλώσει ότι ΔΕΝ χρειάζεται την αστυνομική προστασία που του έχει διατεθεί από το κράτος. Και μιλώ για αστυνομικούς που τους πληρώνουμε και που θα μπορούσαν να παράσχουν αλλού και πιο αποτελεσματικά τις υπηρεσίες τους. Ας βγει δημοσίως να δηλώσει πόσοι τον "προστατεύουν"! Πόσοι τον συνοδεύουν και πόσοι προστατεύουν το (τεράστιο) σπίτι του στα βόρεια προάστεια. Μήπως μπορεί να μας πει γιατί απειλείται η ζωή του και πρέπει να τον φυλάνε;

ΥΓ.  Κάντε τον κόπο να δείτε κι αυτό:

"ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ,ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ;"

Thursday, February 9, 2012

Δημοσκοπήσεις: Η διαπλοκή και η απάτη επιχειρηματιών και εκδοτών...

Για το θέμα των δημοσκοπήσεων θέλω να πω γιατί μου έχουν μιλήσει δυο-τρεις φίλοι σχετικά και αυτό που έχω να σημειώσω είναι ότι πράγματι είναι ένα εργαλείο στα χέρια εκείνων που βυσσοδομούν κατά του ελληνικού λαού. Δυστυχώς οι δημοσκοπήσεις είναι όλες ψεύτικες. Κι όταν μιλάμε πολλές φορές για διαπλοκή μέσων μαζικής ενημέρωσης (ή εξαπάτησης, όπως λέει ένας από τους φίλους μου), δεν είναι κάτι που το είδαμε στον ύπνο μας. Οχι. Είναι μια πραγματικότητα. Και κάποια στιγμή θα μπορούμε να μιλάμε και με αποδείξεις. 
  • ................

Νομίζουν κάποιοι νεόκοποι επιχειρηματίες και εκδότες ότι μπορούν να κουλαντρίσουν την πολιτική ζωή του τόπου. Κάνουν λάθος! Θα αποκαλυφθούν σύντομα και δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν! Ο νεαρός επιχειρηματίας που κάποτε διακήρυττε τη φιλία του με τον Γιώργο Παπανδρέου, το έβαλε αμέτι μουχαμέτι να ξεπεράσει σε ίντριγκα ακόμη και τον αείμνηστο Λαμπράκη. Και οι δημοσκοπικές εταιρίες δεν μπορούν να παίζουν εσαεί στις πλάτες του λαού. Μπορεί να παίζουν στις πλάτες του ΠΑΣΟΚ ή του Παπανδρέου, αλλά τον λαό δεν μπορούν να τον εξαπατήσουν. 
  • ................

Το κουτόχορτο κάποτε τελειώνει κι ο λαός θέλει απλώς ψωμάκι! Και φυσικά την αλήθεια. Τα λέω όλα αυτά γιατί χαζεύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ΠΕΦΤΩ από τα σύννεφα με τα αποτελέσματα που εξευτελίζουν τη νοημοσύνη μας. Δεν στέκονται τα νούμερα! Τι ακούσαμε από τον κύριο Κουβέλη, ώστε ο λαός να τον προτιμάει και τα νούμερα του ίδιου και του κόμματός του να ανεβαίνουν στα ύψη;;;; Αλλά είναι κρίμα και για τον ίδιο τον Κουβέλη που προφανώς τρέφει ψευδαισθήσεις ότι ο πολιτικός λόγος του έχει αντίκρισμα στον ελληνικό λαό. Δεν μ' ενδιαφέρει αν συνέλθει ή όχι. Ποτέ του να μη συνέλθει. Ανήκει στη χορεία όλων αυτών των παλαιοκομμουνιστών που τώρα έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να πάρουν την εξουσία. 
  • ................

Το δυστύχημα είναι ότι πρόκειται για το ωραιότερο "άλλοθι" του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό ισχύει για όλες τις δυνάμεις που βόσκουν στον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης "αριστεράς". Και για τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, αυτού του άθλιου νέου πολιτικού που βρίζει, από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί, όλο το πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς και απορώ πώς δεν βρέθηκε κάποιος από αυτή την παράταξη των άπειρων "συνιστωσών" να του συστήσει να είναι τουλάχιστον ευγενής!

Monday, February 6, 2012

Αυτοί ουδέποτε είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ!!! Κύριε Κουβέλη, χάρισμά σας!!!



Παρουσιάζοντας κείμενο υπογραφών, θα δώσουν το «παρών» δίπλα στον Κουβέλη, ο Ν. Μπίστης, πρώην υφυπουργός επί κυβέρνησης Κ. Σηµίτη (κινείται γύρω από το περιοδικό «Μεταρρύθµιση»), ο οικονομολόγος - πανεπιστημιακός Σωτήρης Βαλντέν (υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ Εσωτερικού και της «Ελληνικής Αριστεράς», συμμετείχε στο Συνασπισμό ως το 1995, το 2002 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ), ο δημοσιογράφος Παν. Παναγιώτου, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου - εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», ο δικηγόρος Παύλος Αθανασόπουλος (υπήρξε μέλος των καθοδηγητικών οργάνων «Ρήγα Φεραίου», ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ, ΣΥΝ, ΑΕΚΑ και μετέπειτα μέλος του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της γραμματείας του τομέα δικαιωμάτων, κοινωνικής ένταξης, μετανάστευσης και ασύλου) κ. ά.

Ολοι αυτοί οι πολιτευτάκηδες ουδέποτε είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Είναι θεσιθήρες. Ο Μπίστης ήρθε στο ΠΑΣΟΚ κι έγινε υφυπουργός, ο Παναγιώτου ήρθε στο ΠΑΣΟΚ κι έγινε πρόεδρος της ΕΡΤ, ο Αθανασόπουλος ήρθε στο ΠΑΣΟΚ κι ανέλαβε αυτές τις θέσεις που διαβάσατε. Και λοιπά, και λοιπά.
Καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για παράσιτα που είχαν φωλιάσει στον Πασοκικό κορμό. Και για να ξεκαθαρίσω τι σημαίνει "παράσιτο", ανατρέχω στο λεξικό και διαβάζω:
  • Παράσιτος, παρά + σίτος, που τρέφεται από άλλον, που απομυζά άλλον για να τραφεί /// αρσ. ο παράσιτος, πρόσωπο που ζει σε βάρος άλλου, χρησιμοποιώντας ευτελή μέσα και κολακείες, ο παρακεντές...
Λοιπόν, ας μην χαίρεται και χαμογελά η Δημοκρατική Αριστερά!
  • Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο!!!
  • Μας πήρατε, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο...
Κάπως έτσι.


Δεν μπορώ να ξέρω τι ανικανοποίητους πόθους και επιδιώξεις είχαν, που δεν εκπληρώθηκαν με το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, όλοι αυτοί που τώρα θα δώσουν το "παρών" στον Κουβέλη, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα τι πρεσβεύουν! Εχουμε μπει δυστυχώς σ' ένα ακάθαρτο παζάρι, όπου έχει πέραση το πολιτικό αλισβερίσι. Θα φανεί στην πορεία αν πρόκειται για αλισβερίσι ιδεών και πολιτικών αρχών και όχι περί πραμάτειας που διαφημίζεται με τα μπακάλικα μέσα της αγοράς. 


Δεν λένε ΕΙΔΗΣΕΙΣ... Τις ερμηνεύουν!!!


Δεν μας φτάνουν τα φυσικά φαινόμενα που δεν παίρνουν διαταγές από τους ανθρώπους, αλλά κάνουν του κεφαλιού τους... Εχουμε τους ηλίθιους δημοσιογράφους των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης (ή εξαπάτησης, όπως μου έγραψε ένας φίλος), οι οποίοι μοιάζουν με μικροπωλητές που φωνάζουν για το εμπόρευμά τους και αξιοποιούν το ελληνικό λεξιλόγιο που μπορεί να κερδίσει τους υποψήφιους πελάτες!
  • ................................
Η αναγγελία των "ειδήσεων" γίνεται με λέξεις που τρομάζουν και είχα την ευκαιρία αυτή ειδικά την περίοδο να μιλήσω (και στην επαρχία) με πολίτες φοβισμένους που έχουν τη λέξη "πτώχευση" ή "χρεοκοπία" σαν ψωμοτύρι.
  • ................................
Η κυβέρνηση ενημερώνει όσο της επιτρέπει η διαπραγματευτική της δυνατότητα, ενώ τα κανάλια ερμηνεύουν κουβέντες διαδρομιστών, απόψεις νεαρών και άπειρων ρεπόρτερ, και προβάλλουν τις μεγαλόστομες απόψεις ή σκέψεις ή συμπεράσματα ή ερμηνείες δημοσιογράφων, που έχουν αναλάβει εργολαβικά να μας σώσουν (ακόμη;) από τον Παπανδρέου, κι όλους εκείνους τους πολιτικούς που οι ίδιοι δεν εκτιμούν.
  • ................................
Δεν θα μιλήσω για τους διαφόρους συμβουλοδότες, που ξημεροβραδιάζοντα σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές και βγάζουν τα απωθημένα τους. Άραγε, δεν έχουν δουλειά να κάνουν ή άλλος τους κόβει λάχανα κι άλλος τους μαγειρεύει; Όλοι τους διεκτραγωδούν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και ως Κασσάνδρες "βλέπουν" τραγωδίες εάν δεν εισακουστούν από τους αρμοδίους ή εάν δεν αναλάβουν αυτοί την διακυβέρνηση της χώρας. Και είναι αστείο τουλάχιστον κάποιοι (γενικώς) καθηγητές να κραυγάζουν παρέα με τους παρουσιαστές των πρωινάδικων, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του λαού και των εργαζομένων.
  • ................................
Προσέξτε ότι όλοι όσοι υπεραμύνονται των λαϊκών συμφερόντων, δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Είναι δυνατόν να έχουν οικονομικές δυσκολίες όταν πληρώνονται από δυο και τρεις ενδεχομένως μεγάλες επιχειρήσεις; Το ίδιο συμβαίνει με όλους αυτούς τους τηλε-εισαγγελείς που πληρώνονται αδρά από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται... Δεν χρειάζεται ν' αναφέρω ονόματα, που τα βλέπουμε καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα και τ' ακούμε σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
  • ................................
Η κυριαρχία των προβεβλημένων δημοσιογράφων έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι νέες γενιές ζουν τη σύγχυση και την πιστεύουν ως καθεστώς. Διερωτώμαι εάν έχουν συλλάβει την ουσία αυτής της σύγχυσης  και την έννοια της μεταβατικότητας που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Εάν τη συνελάμβαναν θα ήσαν σε θέση να προχωρήσουν με τόλμη προς τις αποκρυσταλλώσεις των ασχημάτιστων προπλασμάτων του μέλλοντος που τις ταλαιπωρούν με την αοριστία τους ή θα είχαν την εξίσου χρήσιμη  τόλμη να επιχειρήσουν τις παλινδρομήσεις εκείνες που οδηγούν προς νεότερα σχήματα ιδεολογικά, αισθητικά και πολιτικά.
  • ................................
Αυτή τη στιγμή προχωρούμε με ανοιγμένα πανιά προς το άγνωστο. Και είναι ξεκάθαρο ότι ο πλους πολλές φορές γοητεύει ακριβώς γιατί δεν οδηγεί σε λιμάνι! Παρακινεί σε πολλούς αυθορμητισμούς... Σήμερα η δημοσιογραφική λειτουργία έχει υποστεί μιαν ευδιάκριτη μεταβολή, αφού έχει δανειστεί και χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνάσματα της πολιτικής. Η μεταβολή της αυτή, σε παλαιότερους καιρούς ενδεχομένως να προκαλούσε βίαιες αντιδράσεις, ακόμη και από το αρμόδιο συνδικαλιστικό δημοσιογραφικό σωματείο, την ΕΣΗΕΑ. Ομως η ΕΣΗΕΑ έχει καταστεί βραχίονας των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Αναλώνεται σ' έναν ακτιβισμό που δεν οδηγεί πουθενά.
  • ................................
Εάν επρόκειτο κανείς να επιχειρήσει την ψυχολογική και την ηθική ανατομία του σημερινού μεγαλο-δημοσιογράφου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, θα ανίχνευε ασφαλώς πάμπολλες πλευρές που θα διεκδικούσαν  δικό τους ηθικό κριτήριο για ν' αξιολογηθούν. Εν κατακλείδει, η διάβρωση της δημοσιογραφικής λειτουργίας από την πολιτική και το επιχειρηματικό πνεύμα, χαρακτηρίζεται ως νόσημα βαρύ. Δεν υπάρχει αθόλωτη κριτική ματιά. Δυστυχώς! Υπάρχει η αυθάδεια της σκοπιμότητας.
  • ................................
Εχω ξαναπεί ότι τα "μεγάλα" μέσα ενημέρωσης δεν λένε ειδήσεις. ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ τις ειδήσεις! Η ειλικρίνεια, η αντικειμενικότητα και η αλήθεια, που προϋποθέτουν καθαρότητα προθέσεων, δεν έχουν καν τα μέσα να εκφραστούν, γιατί τα "μεγάλα" μέσα ενημέρωσης στην εποχή μας υπηρετούν τις διαφανείς ιδιοτέλειες των συχνότατα αξέστων ή των σαλτιμπάγκων της κοινωνίας, των οποίων η μόνη επίδοση είναι τα άλματα σε διάφορα ύψη αναίδειας.

Thursday, February 2, 2012

Μέρος του ελληνικού προβλήματος είναι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης!

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο κόσμος και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να καταλάβουν όλοι όσοι δημοσιολογούν είναι ότι μέρος του συνολικότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ). Προσοχή, δεν εννοώ γενικώς τα ΜΜΕ, αλλά εκείνα που λειτουργούν στη χώρα μας κι έχουν τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά στη διαφημιστική πίττα.
  • ........................

Πάντως, αυτό που δεν μπορούν εύκολα οι πολίτες να κατανοήσουν είναι ότι όσο περισσότερο χρεοκοπημένο είναι ένα μέσο ενημέρωσης αυτές τις ημέρες, τόσο περισσότερο επιτίθεται εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, που δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση κι ενώ έχει δηλωθεί ότι δεν θα συμμετέχει και στις επόμενες κομματικές και κυβερνητικές εξελίξεις. Φοροφυγάδες και μεγαλοπαράγοντες, του επιχειρηματικού και εκδοτικού κατεστημένου μηχανεύονται άπειρους τρόπους για να τον εξοβελίσουν δια παντός από την πολιτική σκηνή, όχι μόνον της χώρας αλλά και διεθνώς!
Κατάφερε το εκδοτικό κατεστημένο να οργανώσει ένα σύστημα εξουσίας, μια επιχειρηματική δύναμη, που προσδιορίζεται από τους νόμους της αγοράς. Οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος έχουν καταστρατηγηθεί. Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να εντοπίσει στοιχεία στα προγράμματα των ΜΜΕ που προσιδιάζουν στις πολιτιστικές αναζητήσεις του λαού μας. Προσφέρουν στο κοινό σκουπίδια και ό,τι είναι δυνατό να ικανοποιεί και τις πιο ταπεινές ορέξεις.
  • ........................

Οι τηλε-εισαγγελείς καθιέρωσαν και επέβαλαν το information show: στην άκρα δραματοποίηση των ειδήσεων, με την αξιοποίηση μουσικής, αποσπασμάτων από ταινίες, με το ανάλογο ύφος και χρώμα μιας «φωνής» που υποβάλλει τον τηλεθεατή και τον δένει πισθάγκωνα στον απαθή ρόλο του αμέτοχου σε ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία. Στην προκειμένη περίπτωση το ρόλο του μεγάλου αδελφού έχουν αναλάβει τα ΜΜΕ, που υποτίθεται ότι φροντίζουν να ξεσκεπάζουν τους κερδοσκόπους, να αποκαλύπτουν την αδικία, να κυνηγάνε τους κλέφτες και τους φοροφυγάδες και να γίνονται διαπρύσιοι κήρυκες των λαϊκών συμφερόντων. Έχουμε δει ότι στην προσπάθειά τους αυτή έχουν βρει άπληστους δημοσιογράφους, οι οποίοι για να ικανοποιήσουν τ’ αφεντικά τους, γίνονται θεατρίνοι, κλόουν και παλιάτσοι, και ξεχνούν ότι η δημοσιογραφία είναι προπαντός λειτούργημα.
  • ........................

Σήμερα, το ρόλο του σωτήρα έχουν αναλάβει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τη συνδρομή των λαϊκιστών ηγετών της παραδοσιακής λεγόμενης αριστεράς, που ανέξοδα παίζουν κυριολεκτικά με τις ευαίσθητες χορδές των μαζών, εκμεταλλευόμενοι τις αντιδράσεις και τις αδυναμίες του. Από κοντά συσπειρώνεται κι ένα κομμάτι της διανόησης (αυτής, τέλος πάντων, που έχουμε εν Ελλάδι), που με την επιδοκιμασία της πριμοδοτεί τις όποιες λαϊκιστικές κινητοποιήσεις, εκεί όπου εμφιλοχωρεί η ανεργία, η κακή διαβίωση, η αμορφωσιά.
  • ........................

Στη χώρα μας σήμερα δεν αναζητείται ένας λαϊκιστής ηγέτης γιατί απλώς δεν τον χρειάζεται το κατεστημένο, το οποίο καταφέρνει με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να κινητοποιεί τις μάζες, που αδυνατούν να καταλάβουν ότι η επόμενη κίνηση του κατεστημένου μόλις αποκτήσει δύναμη είναι να φροντίσει για τα δεσμά τους. Ο νόμος του κατεστημένου απαιτεί να ελέγχονται απόλυτα οι οπαδοί!
Πολλοί από αυτούς δεν το ομολογούν, αλλά στην πραγματικότητα, δεν θέλουν τη Συμφωνία για την Ελλάδα που εξασφάλισε ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Είτε γιατί θα επωμιστούν οι τράπεζες ένα σημαντικό μέρος από το βάρος που σήμερα είναι στις πλάτες των πολιτών, είτε γιατί θα χάσουν τις σχέσεις διαπλοκής τους με τις τράπεζες, και πολύ περισσότερο αν αυτές τεθούν σε ουσιαστικό έλεγχο, είτε γιατί είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία και στην επιστροφή στη δραχμή βγάζοντας τα λεφτά τους έξω. Κατάφεραν με την τακτική που ακολούθησαν να πέσει μια Κυβέρνηση που δεν ήταν υπάκουη στα κελεύσματά τους, και έκανε μια συστηματική και επίπονη προσπάθεια για διαφάνεια και ευνομία στη χώρα.
  • ........................

Δεν πρέπει, ωστόσο, να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι υπάρχουν κι εκείνοι που ήθελαν τη Συμφωνία για την χώρα που εξασφάλισε ο Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, ήθελαν τα άλλα 130 δισ. ευρώ και τη διαγραφή του χρέους έως 100 δισ. ευρώ, αλλά που δεν ήθελαν τον Παπανδρέου και την κυβέρνησή του. Ήθελαν τα λεφτά της Συμφωνίας, αλλά δεν ήθελαν και δεν θέλουν αυτά που συνεπάγεται γι’ αυτούς η Συμφωνία. Και πάνω από όλα, φοβήθηκαν και φοβούνται τη δημοψηφισματική έκφραση του λαού. Γιατί αν μιλήσει ο λαός, αυτοί θα χάσουν το ρόλο τους, που εξαργυρώνουν χρόνια τώρα, ως «γνήσιοι» εκφραστές της κοινής γνώμης - και η πολιτική θα ξαναπάρει το πάνω χέρι απέναντι σε όλα τα συμφέροντα.
  • ........................

Η σκληρή, παραληρηματική πολεμική κατά του Παπανδρέου, ακόμη και τώρα, για την απόφασή του να προτείνει το δημοψήφισμα, δημιούργησε στο λαό την εντύπωση ότι κάτι άλλο κρυβόταν ή ότι δεν έπρεπε να «στεναχωρήσει» τους δυο «μεγάλους» Ευρωπαίους ηγέτες, την Μέρκελ και τον Σαρκοζί!
Κατά την παρέμβασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, της 1/11/2011, ο Παπανδρέου ήταν σαφής:
Έχουμε πάρει την απόφαση να επικρατήσει η ευνομία απέναντι στην ανομία, που αφορά ιδιαίτερα στα μεγάλα συμφέροντα και σε διάφορους προνομιούχους... Τι άλλαξε όμως και «λύσσαξαν» τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα; Αλλά τι άλλαξε και μόλις ανακοινώθηκε δημοψήφισμα, ξέσπασε τέτοιος θόρυβος;
Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή. Προφανώς, αυτά είναι που άλλαξαν - και όχι μόνο - το κλίμα.
Και το δημοψήφισμα έγινε ξαφνικά για αυτούς κάτι τρομερό και φοβερό. Η Αντιπολίτευση, που πίστευε ότι δεν θα τα καταφέρουμε στη Σύνοδο Κορυφής και ήλπιζε ότι θα πέφταμε, βλέπει ότι μέσω του δημοψηφίσματος μπορεί να βρεθεί στη γωνία, γιατί δεν έρχεται να συμβάλει θετικά.
Όλοι αυτοί φοβούνται το λαό. Μιλάνε δήθεν στο όνομα του λαού, αλλά φοβούνται την ετυμηγορία του, γιατί δεν δέχονται να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός το τι θέλει.
Μέχρι τώρα, μας έλεγαν ότι η νέα σύμβαση θα είναι καταστροφή. Τώρα, παριστάνουν ότι φοβούνται ότι με το δημοψήφισμα, δεν θα υλοποιηθεί αυτή η νέα σύμβαση, που γι' αυτούς ήταν καταστροφή! Αυτή είναι η κορυφαία αντίφαση που βλέπουν όλοι.
  • ........................

«...Οι μόνοι που δεν θέλουν να πετύχει η συμφωνία και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, είναι εκείνοι που είναι ήδη στην πραγματικότητα χρεοκοπημένοι, αυτοί που προσπαθούν πιθανώς να οργανώσουν μια νέα αστάθεια, που θέλουν το χάος, κάτι που φαίνεται από τη συμπεριφορά τους…».
Τα ΜΜΕ «σκύλιασαν» όταν κατάλαβαν ότι ο Παπανδρέου δεν αστειεύεται όταν έλεγε για την ευθύνη των τραπεζών και προχωρούσε σε μια διαδικασία που θα οδηγούσε σε εξυγίανση και θα έφερνε διαφάνεια και ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα επένδυε στην πραγματική οικονομία.
  • ........................

Κάποιοι, μπροστά στην πτώχευση των δικών τους επιχειρήσεων, στην πραγματικότητα, πτωχευμένοι επιχειρηματίες, ακόμα και στο χώρο των ΜΜΕ, είχαν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη κρατικοποίηση των Τραπεζών και τη διαφάνεια που θα φέρει η εξυγίανση των Τραπεζών, για να μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν «θαλασσοδάνεια», εκτός τραπεζικών κριτηρίων. Δεν ήταν δυνατόν –είχε πει ο ίδιος ο Παπανδρέου– σε μια περίοδο κρίσης να χρηματοδοτούν εκτός τραπεζικών κριτηρίων, ένα κανάλι που έχει χρέη πάνω από 500.000.000 ευρώ και να μην δίνουν ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν.
  • ........................

Όταν για πρώτη φορά μίλησε για Μέσα Ενημέρωσης που είναι χρεοκοπημένα και τα οποία παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς από πού βρίσκουν τα χρήματα.
Όταν άρχισαν να γίνονται σοβαρές κινήσεις, συλλήψεις στο χώρο της λαθρεμπορίας καυσίμων.
Όταν για πρώτη φορά προχώρησε σε εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν λίστες με τους φοροφυγάδες κι εξαπολύθηκε άγριο κυνηγητό για όσους φοροδιαφεύγουν και όσους έχουν καταθέσεις στις τράπεζες του εξωτερικού.
Όταν για πρώτη φορά προσπάθησε να καθαρίσει τον τόπο από τη δυσωδία και τα οικονομικά συμφέροντα που επί χρόνια λυμαίνονταν τα πάντα…
  • ........................

Ο Παπανδρέου έχει επισημάνει ότι τα Μέσα Ενημέρωσης σήμερα πριμοδοτούν και στηρίζουν όσους όσοι θέλουν μια αδύναμη Κυβέρνηση ή εφήμερα κυβερνητικά σχήματα, με ανθρώπους της δικής τους επιρροής.
Άλλοι θέλουν να καταμετρήσουν τα εκλογικά τους ποσοστά, πιστεύοντας ότι είναι η ώρα να τα καταμετρήσουν και να επενδύσουν, έχοντας εκμεταλλευθεί το λαϊκό πόνο, και θέλουν να εισπράξουν τώρα το μέρισμά τους, αδιαφορώντας δηλαδή για το τι θα γίνει αύριο, πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, αδιαφορώντας για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, τώρα που η χώρα είναι πιο ευάλωτη.
Όλες αυτές οι δυνάμεις, όσο κι αν είναι ετερόκλητες, εκφράζουν το ίδιο πράγμα: θέλουν να ανακόψουν μια πορεία, πριν φανούν τα αποτελέσματα. Θα ήθελαν να πέσει μια Κυβέρνηση, η Κυβέρνησή μας, για να μπορέσουν να ανακόψουν δυσμενείς για τους ίδιους εξελίξεις, ή για να υπηρετήσουν τα δικά τους, ιδιοτελή ή και μικροκομματικά συμφέροντα.
Δήθεν στο όνομα των πολιτών, επιχειρούν να φέρουν τα πράγματα εκεί όπου τελικά θα είναι δραματικά για τους πολίτες. Θα είναι δραματικά για τους πολίτες. Μια νοοτροπία σήψης, που δίνει τη μάχη μέχρις εσχάτων για τα συμφέροντά της και στέκεται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ευνομίας.
Ας μην έχουμε αυταπάτες για το χαρακτήρα της πολιτικής σύγκρουσης και μάχης που δίνουμε σήμερα. Έχουμε απέναντί μας έναν συνασπισμό ετερόκλητων δυνάμεων, που «παίζει τα ρέστα του», με προστάτες τους υπερασπιστές των συμφερόντων, πιθανώς, κάποιων τραπεζιτών, νοσταλγών της δραχμής, όσους πιστεύουν ότι θα κερδίσουν από τη γενικευμένη ανωμαλία στη χώρα μας. (Από την ομιλία του Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, 31/10/2011)