Saturday, November 3, 2012

Με αφορμή τον Αρβανίτη, την ΕΣΗΕΑ και την ΕΡΤ!!!


Είναι κάποιοι που πέρασαν τη ζωή τους χωρίς να "βραχούν" και παλεύουν απεγνωσμένα να φτιάξουν συνθήκες ή να δημιουργήσουν ένα άλλοθι για να μπορούν να μιλούν για "ηρωική" εποχή! Συνήθως αυτοί που το κάνουν, διακινούν το σαρκίο τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Θυμάμαι παλιότερα όταν το περιοδικό "ΕΝΑ" είχε κάνει ένα αφιέρωμα στον ΜΑΗ '68, είχαν μιλήσει διάφοροι που είτε βρίσκονταν στο Παρίσι εκείνη την εποχή είτε βρίσκονταν στην Ελλάδα και μιλούσαν πια για τον απόηχο εκείνων των γεγονότων που είχαν συγκλονίσει τη Γαλλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. 
  • Μεταξύ αυτών που είχαν μιλήσει ήταν και κάποιοι φερέλπιδες των ΜΜΕ, όπως ο Χατζηνικολάου!!! Απορούσα τότε κι έλεγα τι δουλειά μπορεί να είχε ο Χατζηνικολάου, του οποίου ο πατέρας ήταν υπουργός του Καραμανλή, με γεγονότα όπως εκείνα του γαλλικού Μάη!!! 

Το ίδιο έχει γίνει κι άλλες φορές με τα γεγονότα του ελληνικού Πολυτεχνείου, με την εξέγερση ή τα γεγονότα της Νομικής... Και το αστείο είναι ότι πολλοί βγήκαν στην πορεία να μιλάνε για όλα αυτά που δεν τα γνώρισαν παρά από τις εφημερίδες και τις διάφορες συζητήσεις από δω κι από κει. Αυτό που διαπίστωσα στη συνέχεια ήταν το γεγονός ότι η μονοπώληση της εξουσίας γινόταν από τη δυναμικότερη δημοσιογραφική και πολιτική κλίκα που υπέταξε τα πάντα στη δική της σκοπιμότητα, η οποία μεταβλήθηκε σε βάναυση δεσποτεία, επιβάλλοντας την υποτέλεια σ' εκείνους που δεν διαθέτουν δικά τους "μέσα" για να προβάλουν το δικό τους λόγο, τη δικιά τους άποψη.

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τις απέραντες λεωφόρους του κυβερνοχώρου να πούμε ό,τι θέλουμε. Ωστόσο, κι εδώ εμφιλοχωρεί πάντα ο κίνδυνος της αδιαφορίας ενός μεγάλου μέρους του κοινού, γιατί π.χ. εγώ που γράφω δεν έχω τη δυνατότητα των "προσφορών" στις οποίες στηρίζονται όλοι αυτοί μεγαλοκαρχαρίες των μέσων ενημέρωσης. 

Στις μέρες μας παρακολουθούμε όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο με "λογοκρισίες", κυνηγητά δημοσιογράφων κ.λπ. Δεν ξέρω αν πρόκειται για κρίση της δημοκρατικής συνείδησης ή για επικράτηση της Δεξιάς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, η οποία Δεξιά αναμφισβήτητα επιχειρεί να ξαναχτίσει το κράτος που της γουστάρει. Υπάρχει πάντως και μια ένσταση που σχετίζεται μ' εκείνους στους οποίους αναφερόμουν στην αρχή του κειμένου και οι οποίοι παλεύουν με νύχια και με δόντια να μας πείσουν ότι είναι αγωνιστές, ότι εργάζονται για το καλό του λαού, ότι είναι υπέρ της ελευθεροτυπίας...

Σε μια ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ότι "η ελεύθερη έκφραση γνώμης αποτελεί προϋπόθεση της άσκησης της δημοσιογραφίας και θεμέλιο της Δημοκρατίας". Φυσικά και συμφωνώ. Κι ακόμη: "Ο δημοσιογράφος όχι μόνο δικαιούται αλλά και οφείλει να καταγγέλλει κάθε προσπάθεια χειραγώγησης του φρονήματος των πολιτών και της ακραίας συμπεριφοράς της Πολιτείας και των οργάνων της"

Από δω όμως, μέχρι να γίνονται απεργίες στην κρατική τηλεόραση επειδή σταμάτησε μια εκπομπή με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, υπάρχει μεγάλη απόσταση και δεν μπορώ να καταλάβω πώς όλοι αυτοί οι υπερασπιστές της δημοσιογραφικής ελευθερίας δημιούργησαν έναν ήρωα χωρίς τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν ως τέτοιον έναν πραγματικό ήρωα. Αλλά οι πραγματικοί ήρωες... δεν ζουν!!! 

Αν είναι να κατεβαίνει ο κλάδος των δημοσιογράφων σε απεργία επειδή κόπηκε η εκπομπή κάποιου (χωρίς να απολυθεί, παρακαλώ), ζήτω που καήκαμε! ΔΙΑΦΩΝΩ με μια τέτοια ανεύθυνη τακτική. Και θα πρέπει να σημειώσω ότι αμφιβάλλω αν ποτέ κανείς τους παρακολούθησε τη "δημοσιογραφική" δουλειά του περί ου ο λόγος δημοσιογράφου, για χάρη του οποίου θα έπρεπε κι εγώ να κατέβω στους δρόμους! 

Δημοσιογραφία κυριολεκτικά για τα πανηγύρια, την οποία εμείς οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουμε!!!! Δηλαδή, δεν πρέπει να μιλάμε για το είδος της δουλειάς του κυρίου Αρβανίτη, τον οποίο πληρώνουμε;;; Αυτό πώς λέγεται; Θα πρέπει να φάει πολλά καρβέλια ο κύριος Αρβανίτης για να διεκδικεί ηρωικές δάφνες.

Κι αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει άλλη μια εκπομπή στην τηλεόραση όπου αναφέρεται στα οικογενειακά ονόματα, επώνυμα ή κάτι τέτοιο;;; Την εκπομπή έκοψαν - δεν τον έδιωξαν!!! Αν και καλά θα έκαναν... Χώρια που κάνει και ραδιόφωνο... Το να λέει ό,τι θέλει σε ένα ιδιωτικό μέσο, είναι δικαίωμά του και θέση του ιδιοκτήτη του "μέσου"...

No comments: