Sunday, November 18, 2012

Να δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος!!!

Φωτογραφία: ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ!!!!

Πρέπει πάση θυσία να χτυπηθεί η κατάθλιψη.
Καθημερινά βλέπω συνανθρώπους με προβλήματα, πέρα από εκείνους που χάνονται, βάζοντας τέρμα στη ζωή τους.
Κι όταν λέμε "προβλήματα", εννοούμε προβλήματα επιβίωσης. 
Το λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ακούει κανείς στις συζητήσεις στις παρέες... 
Νιώθουμε ότι έχουμε φτάσει στο μη περαιτέρω.
Συνήθως αυτές οι περίοδοι της κρίσης έχουν πολλά θύματα. 
Και χρειάζεται ψυχική δύναμη για ν' αντέξει κανείς τα χτυπήματα που προέρχονται από την επιβολή αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων. 
Η κρίση θα χτυπήσει τους πάντες.
Και δεν φαίνεται ΦΩΣ στην άκρη του τούνελ.
Γιατί είναι αυτονόητο ότι βρισκόμαστε σ' ένα τούνελ σκοτεινό και αγνοούμε αν είμαστε στην αρχή ή στο μέσο της διαδρομής προς την έξοδο.
Αλλά αυτονόητο είναι ότι ο κόσμος δύσκολα πια... γελάει!
Άρα η κοινωνία υποφέρει και είναι σε κάμψη ο πολιτισμός μας.
Διότι το γέλιο δείχνει και την υψηλή στάθμη ενός πολιτισμού, που δεν έπαψε ούτε στιγμή να εξελίσσεται μέσα στους αιώνες, και που μας διακρίνει από τις προγονικές μας κοινωνίες.
Τότε οι άνθρωποι απλώς μειδιούσαν.
Σήμερα όμως πιστεύουμε με βεβαιότητα ότι το γέλιο είναι "ίδιον" του ανθρώπου, ενώ το γέλιο της ύαινας μια ωχρή απομίμηση...
Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι το γέλιο είναι σημάδι υγείας.
Κι εδώ θα σημειώσω ότι κάθε κοινωνία, κάθε τόπος, κάθε μειονότητα, δημιουργεί ένα δικό της τρόπο γέλιου, που σ' αυτόν οι ξένοι μένουν απαθείς.
Θα σας πω μερικά παραδείγματα.
Οι Εσκιμώοι άρχισαν να τη "βρίσκουν" με το χιούμορ όταν μια πολική αρκούδα καταβρόχθισε για πρώτη φορά έναν Εσκιμώο μιας γειτονικής φυλής!
Το χιούμορ των Εβραίων εμφανίστηκε την ημέρα που ο Μωυσής, που ήταν ο πρώτος της τάξης του, δέχτηκε την πρώτη πέτρα στο κεφάλι του.
Για τον Μποντλέρ, το ανθρώπινο γέλιο είναι στενά δεμένο με την ατυχία της πτώσης των Πρωτόπλαστων, δηλαδή μιας φυσικής και ηθικής κατάπτωσης.
Έχω την εντύπωση όμως ότι οι πολιτικοί αγνοούν το γέλιο..
Με το γέλιο, ωστόσο, ο αδύναμος αντεκδικείται τους ισχυρούς.
Κι αυτή η απλή αλήθεια  αποτυπώνεται στη ρήση "να δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος" που φαίνεται καθαρά και στις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν.
ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ, γιατί έτσι θα τους εκδικηθούμε και θα 'ρθει η μέρα που θα γυρίσει ο τροχός!!!!


Πρέπει πάση θυσία να χτυπηθεί η κατάθλιψη. Καθημερινά βλέπω συνανθρώπους με προβλήματα, πέρα από εκείνους που χάνονται, βάζοντας τέρμα στη ζωή τους. Κι όταν λέμε "προβλήματα", εννοούμε προβλήματα επιβίωσης. Το λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ακούει κανείς στις συζητήσεις στις παρέες... Νιώθουμε ότι έχουμε φτάσει στο μη περαιτέρω. Συνήθως αυτές οι περίοδοι της κρίσης έχουν πολλά θύματα. Και χρειάζεται ψυχική δύναμη για ν' αντέξει κανείς τα χτυπήματα που προέρχονται από την επιβολή αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων. 

  • ............................
Η κρίση θα χτυπήσει τους πάντες. Και δεν φαίνεται ΦΩΣ στην άκρη του τούνελ. Γιατί είναι αυτονόητο ότι βρισκόμαστε σ' ένα τούνελ σκοτεινό και αγνοούμε αν είμαστε στην αρχή ή στο μέσο της διαδρομής προς την έξοδο. Αλλά αυτονόητο είναι ότι ο κόσμος δύσκολα πια... γελάει! Άρα η κοινωνία υποφέρει και είναι σε κάμψη ο πολιτισμός μας. Διότι το γέλιο δείχνει και την υψηλή στάθμη ενός πολιτισμού, που δεν έπαψε ούτε στιγμή να εξελίσσεται μέσα στους αιώνες, και που μας διακρίνει από τις προγονικές μας κοινωνίες. Τότε οι άνθρωποι απλώς μειδιούσαν.
  • ............................
Σήμερα όμως πιστεύουμε με βεβαιότητα ότι το γέλιο είναι "ίδιον" του ανθρώπου, ενώ το γέλιο της ύαινας μια ωχρή απομίμηση... Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι το γέλιο είναι σημάδι υγείας. Κι εδώ θα σημειώσω ότι κάθε κοινωνία, κάθε τόπος, κάθε μειονότητα, δημιουργεί ένα δικό της τρόπο γέλιου, που σ' αυτόν οι ξένοι μένουν απαθείς. Θα σας πω μερικά παραδείγματα. Οι Εσκιμώοι άρχισαν να τη "βρίσκουν" με το χιούμορ όταν μια πολική αρκούδα καταβρόχθισε για πρώτη φορά έναν Εσκιμώο μιας γειτονικής φυλής! Το χιούμορ των Εβραίων εμφανίστηκε την ημέρα που ο Μωυσής, που ήταν ο πρώτος της τάξης του, δέχτηκε την πρώτη πέτρα στο κεφάλι του. Για τον Μποντλέρ, το ανθρώπινο γέλιο είναι στενά δεμένο με την ατυχία της πτώσης των Πρωτόπλαστων, δηλαδή μιας φυσικής και ηθικής κατάπτωσης.
  • ............................
Έχω την εντύπωση όμως ότι οι πολιτικοί αγνοούν το γέλιο.. Με το γέλιο, ωστόσο, ο αδύναμος αντεκδικείται τους ισχυρούς. Κι αυτή η απλή αλήθεια αποτυπώνεται στη ρήση "να δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος" που φαίνεται καθαρά και στις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν. ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ, γιατί έτσι θα τους εκδικηθούμε και θα 'ρθει η μέρα που θα γυρίσει ο τροχός!!!!

1 comment:

marronblogger said...

Το γέλιο, το χιούμορ είναι όπλα! Συμφωνώ.