Sunday, October 7, 2012

"Ηλίας Τσέχος, ή σταγόνα ή ωκεανός"!!!



Λυπάμαι που δεν τα κατάφερα για άσχετους λόγους (δυστυχώς δεν το είδα εγκαίρως στο πρόγραμμα), να σας ειδοποιήσω, φίλοι, να δείτε την έξοχη εκπομπή της ΕΤ1 "Ηλίας Τσέχος, ή σταγόνα ή ωκεανός". Ο Ηλίας Τσέχος είναι ένας σπουδαίος ποιητής και εξαιρετικός άνθρωπος. Δεν είναι υπερβολή αυτό που σημειώνεται στο πρόγραμμα ότι πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ποιητές. Είναι η αλήθεια. Ο Ηλίας, λοιπόν, ο παλιός κι αγαπημένος φίλος ζει αποτραβηγμένος, χρόνια τώρα στη γενέτειρά, κάπου στο όρος Βέρμιο.

Αυτό που είδα ήταν ένα χάρμα οφθαλμών κι αυτό πρέπει να πιστωθεί και στον σκηνοθέτη-σεναριογράφο-οπερατέρ Ηλία Ιωσηφίδη. Η Ελλάδα μας, η γλυκιά μας χώρα, η πανέμορφη, με τους ονειρεμένους ανθρώπους της, τους πνευματικούς της δημιουργούς, ζει πέρα από τη φθοροποιό καθημερινότητα των πόλεων, ζει δεμένη με τη φύση και την παράδοση, ζει με τη μακρά της ιστορία, ζει με το πάθος των δημιουργών της.

Ο Ηλίας μέσα από αυτήν εκπομπή μας έκανε να νιώσουμε ανάμεικτα συναισθήματα, να μας περάσει από το μυαλό ότι ο δημιουργός ζει τη δική του μοναχική ζωή, την οποία όμως έχει άριστα συμπλέξει με τον τόπο του, τους ανθρώπους της, με τη φύση και την ποίησή του. Μοναδικές εικόνες είδα που με συγκίνησαν, όταν ο Ηλίας χόρευε, μόνος, ψηλά στο βουνό και είναι αλήθεια ότι πολλά από τα ποιήματα του ποιητή, που ακούστηκαν στο ντοκιμαντέρ, γεννήθηκαν στην εξέλιξή του και ήταν έμπνευση της στιγμής σε πραγματικό χρόνο.

Το πόσο χάρηκα αυτή την εκπομπή, δεν μπορώ να το περιγράψω. Είδα τον Ηλία μετά από πολλά χρόνια, παρότι έχουμε ανταλλάξει σ' αυτόν εδώ τον διαδικτυακό χώρο  κάποιες κουβέντες. Ηλία, να είσαι καλά φίλε! Μας έδωσες χαρά. Η Μαρία συγκινήθηκε...

1 comment:

ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. said...

Αυτη τη σταγονα τη χαιρεσαι,δε τη χορταινεις!!Αυτον τον ωκεανο ναταν μπορετο παντα να τον διασχιζεις!!