Thursday, September 6, 2012

Το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του...


Διαβάζω στο "Έθνος", το ρεπορτάζ της Φ. Γιωτάκη, που αναφέρει ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας συζήτησαν για το εγχείρημα της ανασύστασης, αν και από νωρίς το πρωί ο πρώην υπουργός είχε εκφράσει με δηλώσεις του στο «Real.gr» τη διαφωνία του με κεντρικές επιλογές της ηγεσίας. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει με την παραγωγική του βάση, η οποία αυτήν τη στιγμή δεν στεγάζεται σ' αυτό», είπε ο Αρκάς πολιτικός, που εκτιμά ότι η ανασύσταση δεν θα έχει καμία... τύχη αν επικαλύπτεται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αντιθέτως, πρότεινε διάλογο του ΠΑΣΟΚ με τη βάση του, που «βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ, όπως είπε, «και με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κακό να συζητάμε».

Καταρχήν, κανείς τους δεν έχει καταλάβει ότι ΔΕΝ πρόκειται να συμβεί κάτι που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ να... ξανανιώσει και να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Είναι όλοι τους "τελειωμένοι". Και είναι λυπηρό το γεγονός ότι και οι δημοσιογράφοι στις αναλύσεις τους ή στα ρεπορτάζ, ανατρέχουν σε ονόματα πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μακρά θητεία στα κομματικά, κυβερνητικά και κρατικά αξιώματα, και προσπαθούν να διερευνήσουν τις προθέσεις τους. 
  • ...............................
Τουλάχιστον αστείο είναι αυτό που λέει ο φίλος Ρέππας ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει "διάλογος του ΠΑΣΟΚ με τη βάση του"! Μα με τη βάση του το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος, δεν συζήτησαν ποτέ. Η αλαζονεία της εξουσίας τους είχε εξουθενώσει όλους. Δεν είχαν μάτια, αυτιά και σκέψη για τους ψηφοφόρους, τα μέλη, τους φίλους, τους οπαδούς. Κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι τα τελευταία χρόνια εργάζονταν για το καλό του τόπου. Είχαν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να την ξαναβρούν. Και το λάθος του Βενιζέλου είναι ότι προσπαθεί να προσεγγίσει όλους αυτούς που ήσαν κάποτε αξιωματούχοι. 
  • ...............................
Τι να κάνει π.χ. ο Ρέππας; Βαρέθηκα να τον ακούω ότι είναι υπουργός. Τι να κάνει ο Χρυσοχοΐδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Πρωτοπαπάς, και τόσοι άλλοι, τα ονόματα των οποίων διακινούνται καθημερινά;;; Έχει πρόταση ο Βενιζέλος για να βγούμε από το τέλμα; Αν έχει να μας την πει κι εμείς, ο λαός, θα κρίνουμε. Φτάνει πια με όλους αυτούς. Αλλά κι ο ίδιος ο Βενιζέλος είναι ένας πολιτικός που δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα να προκόψει ως αρχηγός κόμματος. Είναι φαταούλας, αχόρταγος. Κι επειδή το θέλει όλο το φαΐ, για να προλάβει, το τρώει... αμάσητο! Κι έτσι έχει ένα σωρό προβλήματα.
  • ...............................
Όσο για τη "συνομιλία" με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι κάτι που καλό είναι να απασχολεί τον ίδιο τον Ρέππα. Εμένα δεν με απασχολεί. Όσοι πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χωρέσει τα όνειρά τους και να τα υλοποιήσει, καλά κάνουν και τον ψήφισαν ή είναι διατεθειμένοι να τον στηρίξουν στο μέλλον. Ομως η δική μου περίπτωση, όπως και πολλών άλλων Πασόκων, θυμίζει λίγο-πολύ, την περίπτωση πολλών πολιτών της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας που επιμένουν να λένε ότι γεννήθηκαν "Γιουγκοσλάβοι" και τέτοιοι θέλουν να παραμείνουν. Γεννήθηκα με το ΠΑΣΟΚ,γαλουχήθηκα με τις αρχές του, ωρίμασα πολιτικά με τις ιδέες και τους αγώνες του, αλλά πάντα σε αντιδιαστολή με την λεγόμενη παραδοσιακή αριστερά και τους ανθρώπους της, κυρίως τα στελέχη της, με τα οποία μας χωρίζει άβυσσος. 
  • ...............................
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που έχει σχέση με δεκάδες παλιούς φίλους του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου, που ζουν με την προσδοκία της επιστροφής του στην εξουσία. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Ο Παπανδρέου δεν επιστρέφει. Αυτό φυσικά δεν μπορούν να το καταλάβουν κι ούτε να το αποδεχτούν. Η άμετρη αγάπη τους για τον Παπανδρέου δεν τους αφήνει να δουν την πραγματικότητα. Μπορούμε, λοιπόν, να ξαναδούμε με ρεαλισμό τις σημερινές συνθήκες και να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα;;; 

No comments: