Sunday, August 12, 2012

“Τα ραδίκια, Γιάννη, πουλιούνται δεκαεπτά δραχμές το κιλό; Γιατί;” (...)


Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη "Οπως τα έζησα. 1961–1981" (εκδ. Λιβάνης), που αποτελεί και τον πρώτο τόμο των πολιτικών του αναμνήσεων. Και τι μας νοιάζ
ει θ' αναρωτηθούν οι φίλοι μου! Σωστά. Δεν μας νοιάζει. Διάβασα στην "Καθημερινή" την παρουσίαση του βιβλίου από τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη.  
Ο Βαρβιτσιώτης παραθέτει διάφορα "ανέκδοτα" περιστατικά από τον πολιτικό του βίο και οι αναφορές του στον "πατριάρχη" της Δεξιάς είναι άφθονες και με απερίγραπτο θαυμασμό!
  • ....................
Για μένα αυτό είναι μια απλή αφορμή να ' ασχοληθώ με κάτι άλλο. Διότι τι σημασία μπορεί να έχουν κάποιες στιχομυθίες του Καραμανλή με τους υπουργούς του, κι αν διάβαζε τις εφημερίδες ή οι υπουργοί του τις διάβαζαν;;  Κάποτε θα είδε τυχαία (ή του το είπε κάποιος) μια ειδησούλα στην "Καθημερινή" ότι τα ραδίκια έχουν 17 δραχμές το κιλό και ανησύχησε ο πρωθυπουργός Καραμανλής κι έτσι τηλεφώνησε στον υπουργό για να τον ρωτήσει για ποιο λόγο είναι τόσο ακριβά! Ο υπουργός σηκώθηκε πρωινιάτικα και βγήκε ν' αγοράσει την εφημερίδα για να διαπιστώσει τελικά ότι επρόκειτο περί τυπογραφικού λάθους... Τέτοια αναφέρει ο Βαρβιτσιώτης. 
  • ....................
Αλλά στα τόσα που έχουν γραφτεί για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κανείς δεν μας λέει πού βρισκόταν ο Καραμανλής, αυτός ο γίγαντας της πολιτικής, πού βρισκόταν στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής!!!  Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι κάποια στιγμή ο τότε βασιλιάς Παύλος, κάνοντας στην άκρη τον "υποψήφιο" και αναπόφευκτο διάδοχο του Παπάγου Στέφανο Στεφανόπουλο, πήρε από το... πουθενά τον Καραμανλή και τον έκανε πρωθυπουργό. Λοιπόν μήπως ξέρει κανείς για το βίο του Καραμανλή στα χρόνια που ο Λαός μας στέναζε κάτω από τη μπότα των ναζιστικών στρατευμάτων;;
  • ....................
Στη διάρκεια της επάρατης χουντικής εφταετίας δεν χρειαζόμαστε πληροφορίες, γιατί ξέρουμε ότι ζούσε στο Παρίσι και έκανε μακρείς περιπάτους στο Δάσος της Βουλόνης. Υπάρχουν και κάτι φωτογραφίες που τον δείχνουν κομψότατο να βολτάρει... Αυτά!

No comments: