Wednesday, August 29, 2012

Εκάς οι βέβηλοι!! (3η του Σεπτέμβρη, Τσίπρας, Γκίβαλος...)

Μετά την αρχαιοκαπηλεία, τώρα έχουμε και τη... νεοκαπηλεία! Είναι νεολογισμός, αλλά γράφω τη λέξη για να διασκεδάσω την οργή μου με όσα άθλια συμβαίνουν γύρω μας. Μετά την καπηλεία της λέξης "ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ", που ήταν το περιοδικό της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ από κάποιους παλιούς Πασόκους που σήμερα διεκδικούν την αυθεντία της ερμηνείας του εν Ελλάδι σοσιαλισμού και των σοσιαλιστικών ιδεών και που ίδρυσαν μια ομάδα με τίτλο "Νέος Αγωνιστής" κι έγιναν "συνιστώσα" του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα προκύπτει άλλο θέμα.
  • ...................................
Αυτός, λοιπόν, ο "Νέος Αγωνιστής" ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου εκδήλωση, στην οποία ομιλητές είναι -άκουσον, άκουσον- ο Αλέξης Τσίπρας, η Νίνα Κασιμάτη και ο Μενέλαος Γκίβαλος. Δηλαδή, δεν έχει όσιο και ιερό ο Τσίπρας. Διαθέτει σε μεγάλη ποσότητα το θράσος και την αυθάδεια να συμμετέχει σε ομιλία τη μέρα της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, με προφανή σκοπό να εμφανιστεί ως η "συνέχεια" της αείποτε μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και είναι προφανές επίσης ότι λίγο ακόμα και θα πιστέψει ότι είναι ο διάδοχος του Ανδρέα!!!
  • ...................................
Ο Μενέλαος Γκίβαλος ήταν ένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με υπεύθυνη και σοβαρή ιστορία. Δεν μπορώ να μηδενίσω την προσφορά του. Κι ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μεγάλο λάθος που δεν τον αξιοποίησε. Ωστόσο, αυτή η συνάφεια με τους Συριζαίους φανερώνει ότι μάλλον έχει χάσει τον μπούσουλα. Έχω την αίσθηση ότι κρατάει το φανάρι για να κάνει τη δουλειά του ο Τσίπρας. Κι αυτό ο αγαπητός Μενέλαος δεν το καταλαβαίνει. Είναι βέβαιο ότι σ' αυτά τα χρόνια της σύγχυσης και των διαφόρων πολιτικών και ιδεολογικών μεταξιώσεων, χρειάζεται πολλή προσοχή για να συντηρηθούν κάποια ορόσημα με τα οποία θα μπορούσε κανείς να οροθετήσει το γεωγραφικό χώρο της πολιτικής και ιδεολογικής του αυτοτέλειας.
  • ...................................
Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν όλοι αυτοί με τον Τσίπρα επικεφαλής, αφού τον αναγνωρίζουν ως ηγέτη, θα ήταν να δημιουργήσουν τη δική τους πολιτική και κομματική ιστορία. Δημοκρατία έχουμε. Ωστόσο, δεν δικαιούνται να καπηλεύονται την 3η του Σεπτέμβρη. Αλλά ήταν αρκετή και αυτή η εκδήλωση για να αντιληφθεί κανείς τα ευτελή γνωρίσματα της πολιτικής τέχνης - που υποβιβάζουν άλλωστε την πολιτική σε τυχάρπαστο επάγγελμα ή έστω σε τυχοδιωκτική ενασχόληση και προσδιορίζονται από τις καιροσκοπικές επιδιώξεις του πολιτικού - είναι: η δημαγωγία, η ασυνείδητη κολακεία, η αδιαφορία για την ιστορία και ίσως η αδίστακτη χρησιμοποίηση οιωνδήποτε μέσων για τη διάβρωση των αντιπάλων
  • ...................................
Το θέμα είναι ότι ο Τσίπρας και οι Συριζαίοι βρήκαν εύκολους πρώην Πασόκους να στηρίξουν το όποιο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτού του πολιτικού μορφώματος που στο πέρασμα των χρόνων έχει αλλάξει πολλές φορές ονομασία, ανάλογα με τις περιστάσεις. Τώρα οι Συριζαίοι αναλίσκονται στην νεο-καπηλεία! Αρπάζουν απ' όπου βρουν. Και βέβαια δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για ηθική της πολιτικής. Δηλαδή, ο Τσίπρας τι θα πει, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ; 
  • ...................................
Αφού ο πολιτικός χώρος του οποίου αυτός ηγείται πολέμησε το ΠΑΣΟΚ με νύχια και με δόντια, είτε ως ΚΚΕεσωτ, είτε ως ΕΑΡ, είτε ως Συνασπισμός είτε ως ΣΥΡΙΖΑ είτε ως διάφορες συνιστώσες του. Κι επιπλέον, αν ο Τσίπρας ήταν και στο ΚΚΕ, ένας λόγος παραπάνω! Πάντοτε άκουγαν ΠΑΣΟΚ και γίνονταν... ταύροι! Κι όταν λέμε ΠΑΣΟΚ εννοούμε το ΠΑΣΟΚ με όλα του! Ουδέποτε θέλησαν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν ξεχνάει τις αέναες προσπάθειες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να εξευρεθεί πεδίο συνεργασίας. 
  • ...................................
Πάντοτε στις εκκλήσεις για συνεργασία οι Συνασπιστές ύψωναν τείχη, με αποκορύφωμα τη συνεργασία Δεξιάς - Αριστεράς στο ειδεχθές 1989 με σκοπό την ηθική και πολιτική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου και τον κατακερματισμό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό βέβαια οι πρώην Πασόκοι του "Νέου Αγωνιστή" και ο φίλτατος Μενέλαος Γκίβαλος προφανώς θέλουν να μην το θυμούνται. Ομως τα γραπτά μένουν!!! 
  • ...................................
Εδώ θέλω να σημειώσω ότι ο Μενέλαος είναι καθηγητής της πολιτικής επιστήμης και θα μου αντιτείνει ότι η πολιτική ηθική επηρεάζεται συχνά από την πολιτική στρατηγική κι αυτή, με τη σειρά της, ιδιαίτερα στο μαχητικό στάδιο της επικράτησης, αυτοπροικίζεται με πολλές ελευθερίες στη χρησιμοποίηση των όπλων της. Ομως αρχίζει μια άλλη κουβέντα που θα την κάνω άλλη φορά...

No comments: