Wednesday, August 29, 2012

Από αναστολέας των μεταρρυθμίσεων ο Σαμαράς έγινε μεταρρυθμιστής ή απλώς ένας καιροσκόπος;;;


ΟΣΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ λίγη λογική μπορούν να καταλάβουν τα παιχνίδια που παίζει ο Τύπος, όχι μονάχα εδώ τη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Κι αυτό το λέω με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, με τίτλο «Η μεταμόρφωση του κυρίου Σαμαρά», στο οποίο υπογραμμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εξελιχθεί, από πολιτικό της αντιπολίτευσης  που ήταν αντίθετος στις μεταρρυθμίσεις, σε μεταρρυθμιστή της χώρας, για την οποία αυξάνονται τώρα οι πιθανότητες παραμονής της στην ευρωζώνη. «Η μεταμόρφωση από αναστολέα των μεταρρυθμίσεων σε μεταρρυθμιστή είναι πραγματικά εκπληκτική», δήλωσε στην Handelsblatt υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ευρωζώνης. 
ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ με τον επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός «προκάλεσε θαυμάσια εντύπωση». Ο Σαμαράς, με την πειθώ που διαθέτει, έχει συμβάλει απολύτως στην αλλαγή πολιτικής τάσης. Στο ΔΝΤ τα πράγματα έχουν αλλάξει επίσης. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει πραγματικά σοβαρότητα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ στην Handelsblatt. 
ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ για τα παιχνίδια που «παίζει» ο Τύπος. Είναι αυτονόητο ότι δεν εννοώ αποκλειστικά και μόνο τον Τύπο, αλλά και τα οικονομικά και διακρατικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω. Στην ελληνική περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι αυτά που λέει σήμερα ο Σαμαράς δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου στη φράση «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε…» συμπύκνωνε ακριβώς τους κινδύνους που παραμόνευαν εάν η χώρα δεν προχωρούσε στις μεταρρυθμίσεις και εάν ο λαός δεν συμμεριζόταν την τότε κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός επώδυνου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τον περιγελούσαν βεβαίως και τα μέσα ενημέρωσης αλλά και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. 
ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ήταν ένας από τους φανατικούς πολέμιους της τακτικής του. Σε όλα έλεγε «όχι», διατυμπανίζοντας ένα «νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής», το οποίο κανείς μέχρι σήμερα δεν είδε, δεν άκουσε και δεν βλέπει στον ορίζοντα! Αυτό που όλοι αισθανόμαστε είναι ο βρόχος στο λαιμό μας. Δυστυχώς ο Σαμαράς δεν είχε κρυμμένο «άσο» στο μανίκι. Το «νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής» ήταν απλώς μια προεκλογική εξαγγελία για να εγκλωβίσει τους ψηφοφόρους, όπως επίσης και η συνεχής άρνηση συναίνεσης στα μέτρα που επιδίωκε να λάβει ο Παπανδρέου. Διότι ήταν και είναι φανερό ότι σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς συναίνεση. 
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ο Σαμαράς ότι εκμεταλλεύεται ανερυθρίαστα την κρισιμότητα των στιγμών και παριστάνει τον μεταρρυθμιστή. Αλλά μόνον μεταρρυθμιστής δεν είναι. Η Δεξιά ποτέ δεν είχε ιδέες και στρογγυλοκαθόταν εκεί που την βόλευε. Δεν ξέρουμε αν τους έπεισε ο πρωθυπουργός, – σημειώνεται στο κύριο άρθρο του «Βήματος» – αν η μέθοδος Σαμαρά, «τα λίγα και απλά λόγια», απέδωσε ή απλώς οι ευρωπαίοι το πήραν απόφαση ότι το ρίσκο μιας ελληνικής εξόδου είναι δυσθεώρητο και ότι κοινή είναι μοίρα μας στην ευρωζώνη. 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ κανείς ηλίθιος για να πιστέψει ότι ο Σαμαράς μπόρεσε ν’ αλλάξει τις διαθέσεις των Ευρωπαίων. Απλούστατα, οι Ευρωπαίοι είδαν τον φοβισμένο Σαμαρά αλλά κατάλαβαν ότι πιο πολύ συμφέρει η παραμονή παρά η εκδίωξη της χώρας μας από την Ευρωζώνη κι επιπλέον προτιμότερος ένας περιδεής πρωθυπουργός από έναν που θα μπορούσε να υψώσει τη φωνή του. Ο σημερινός πρωθυπουργός δυστυχώς έχει αποδειχτεί ότι είναι ένας απλός καιροσκόπος. 

No comments: