Monday, August 13, 2012

Η ΕΡΤ, ο Μανδραβέλης, η ΕΣΗΕΑ και η ελευθερία του λόγου

«Κι αν αυτός είναι μια φορά οπαδός της γνωστής ρήσης του Βολταίρου, εγώ είμαι δέκα…», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημ. Τρίμης, που κατέθεσε ως μάρτυρας και των εγκαλούντων και του εγκαλούμενου. Αλλά ο Βολταίρος (φωτο) όταν έλεγε την περίφημη ρήση του «Μπορεί να μην συμφωνώ με ό,τι υποστηρίζεις, αλλά θα υπερασπίσω μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου», δεν έβαζε υποσημειώσεις!
  • .......................................
Εχοντας λοιπόν αρκετό χρόνο στη διάθεσή μου, και επειδή με απασχολούσε η ιδιαιτερότητα του θέματος, είπα να να δω κάπως λεπτομερέστερα την απόφαση της προσωρινής (για τρεις μήνες) διαγραφής από την ΕΣΗΕΑ του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη. Διάβασα προσεκτικά όλα τα σχετικά και έχω μείνει εμβρόντητος. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι κάποιοι στη μικρή μας κοινωνία είναι βαλτοί και με εντατικές προσπάθειες καλλιεργούν μισαλλόδοξες νευρώσεις. Επιζητούν να μεταβάλουν την ελεύθερη σκέψη σε ξύλινη μηχανή, με έναν εύκολα διαφαινόμενο σκοπό: την κατάργηση της κρίσης. 
  • .......................................
Το σκέπτεσθαι γι' αυτούς έχει γίνει αμάρτημα. Non cogito, ergo sum θα μπορούσε να είναι το έμβλημα όλης αυτής της αγελαίας νεότητας που θεοποιεί τον συνδικαλισμό και απαλλοτριώνει το ιερότερο δικαίωμα που έχει δοθεί στον άνθρωπο: να είναι άτομο ελεύθερης βούλησης. Αλλά επίσης εύκολο είναι να συμπεράνουμε ότι η κατάργηση της ελεύθερης σκέψης ασφαλίζει την ασυδοσία εκείνων που είναι ταμπουρωμένοι πίσω από τα συνδικαλιστικά πρότυπα μιας εποχής ξεπερασμένης.
  • .......................................
Σημειώνεται στην απόφαση του Πειθαρχικού ότι εκείνο που είναι επιλήψιμο, έχει σχέση με τον "χρόνο που επέλεξε για την δημοσιοποίηση των απόψεών του" ο Μανδραβέλης!!! Αυτό σαφέστατα αποτελεί επιχείρηση εγκλωβισμού της σκέψης στην ομίχλη μιας συνδικαλιστικής πρακτικής που συνοδοιπορεί με την πρακτική κάποιων πολιτικών επιλογών της ηγετικής ομάδας της ΕΣΗΕΑ. Δεν μπορείς να εκμεταλλεύεσαι τις συναισθηματικές παρορμήσεις των εργαζομένων για τον έλγχο και την καθοδήγηση του δυναμισμού τους.
  • .......................................
Η δημαγωγία, δηλαδή η εκμετάλλευση των στιγμιαίων αντιδράσεων των εργαζομένων χωρίς καμιά απολύτως εμβάθυνση στα προβλήματα  που γίνονται τα κίνητρα της λαϊκής δυσφορίας, όπως επίσης και η αλόγιστη κολακεία των κάθε είδους φανατισμών, είναι γνωρίσματα μιας πολιτικής τέχνης που προσδιορίζεται από καιροσκοπικές επιδιώξεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι όργανο και όπλο του δημοσιογράφου είναι ο λόγος. Είτε αυτός είναι γραπτός είτε είναι προφορικός.
  • .......................................
Κάποιοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ενοχλούνται όταν θίγεται η ΕΡΤ γενικώς. Να ενοχλούνται όταν τους γίνεται κριτική ενώ κάνουν καλά τη δουλειά τους... Εάν παρατηρούμε να γίνεται σπατάλη και δεν μιλάμε, τότε είμαστε συνένοχοι της διαφθοράς. Ξέρετε πόσοι δημοσιογράφοι ταξίδεψαν στο Λονδίνο για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων;;; Και πόσοι τεχνικοί;;; Τα αποτελέσματα μπορούμε να τα κρίνουμε έως ένα βαθμό αρνητικά. Όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις των αγώνων, πολλά θα κατάλαβαν. Δεν προτρέχω, αλλά καλό θα είναι η διεύθυνση της ΕΡΤ να δώσει πλήρη οικονομικά στοιχεία και ονόματα. 
  • .......................................
Δεν υπάρχει, λοιπόν, "κρίσιμη καμπή για την κρατική τηλεόραση". Υπάρχει κρίσιμη καμπή για τη χώρα, για την πορεία μας στην Ευρώπη. Και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί για τα χρήματα που ξοδεύει ο ελληνικός λαός να τροφοδοτεί αυτόν τον επιχειρηματικό γίγαντα που τις τελευταίες δεκαετίες δεν διοικείται με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο. Και πρέπει να βρισκόμαστε συνεχώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη!
  • .......................................
Η ΕΣΗΕΑ, με την απόφασή της, να "τιμωρήσει" τον δημοσιογράφο, θέλησε να μας προειδοποιήσει ότι πριν αποφασίσουμε τι θα γράψουμε ή τι θα πούμε, να πάρουμε την έγκριση γιατί αλλιώς μας περιμένει το Πειθαρχικό!!! Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, των οποίων την έγκληση το Πειθαρχικό έκρινε ως βάσιμη και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του Μανδραβέλη, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι!!! Επιζητούν τη φίμωση εκείνων που θέλουν να κριτικάρουν τα έργα και τις ημέρες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης... Ομως, η σκέψη δεν αναχαιτίζεται με τίποτε. Ούτε με πειθαρχικές διώξεις ούτε με επίπληξη ούτε με κυνηγητά, λες και βρισκόμαστε σε εποχή που παραπέμπει στον γνωστό μας "μακαρθισμό". 
  • Πάντως, ζημιωμένος δεν είναι ο κάθε Πάσχος Μανδραβέλης που λέει και γράφει με τιμιότητα σκέψης ό,τι πιστεύει!
Ξέρω ότι με τις παραπάνω σκέψεις και θέσεις μου θα ενοχληθούν και κάποιοι φίλοι. Δεν πειράζει. Είπαμε να γράφουμε ό,τι σκεφτόμαστε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ


ΚΑΙ

1 comment:

Panagiotis Atmatzidis said...

Ο Μανδραβέλης δεν λέει και γράφει αυτά που πιστεύει. Εδώ και πολλά χρόνια, λέει και γράφει αυτά που «πληρώνεται». Η στάση του στην υπόθεση των οθορετικών, είναι πέρα για πέρα ακρό-δεξιά και καθόλου μα καθόλου κοντά στα φιλελεύθερα πρότυπα. Άρα ο Μανδραβέλης δεν είναι φιλελεύθερος όπως θέλει να πιστεύει, είναι κάτι άλλο, ότι είναι και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ απλώς αυτός εργάζεται για την δημοσιογραφική ομάδα του Παπαχελικά, οπότε Παπαχελίζει...

Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι αποτελεί κι αυτός σάπιο φρούτο, το πόσο σάπιο δεν το γνωρίζω, αλλά πλέον το θεωρώ δεδομένο, σίγουρα το να κρίνεις κάποιο για το «χρονικό σημείο που εξέφρασε τις απόψεις του» είναι τραγικό.

Αλλά με πια λογική περίμενε κάποιος σοβαρή κι υπεύθυνη αντίμετώπιση από την ΕΣΗΕΑ δεν μπορώ να καταλάβω. Σαν να περιμένεις από τον Σαμαρά να σώσει την Ελλάδα: Η ηλίθιος είσαι ή αγράμματος.