Saturday, June 30, 2012

Πού πάει ο Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ;;;;

Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για «συνδιάσκεψη». Κι ο Βενιζέλος, όπως διαβάζω, θα έχει συναντήσεις καθ’ όλη της διάρκεια της επόμενης εβδομάδας με στελέχη από όλες τις βαθμίδες του κόμματος, για να ολοκληρώσει δυο διαδικασίες: Πρώτον, την οργανωτική αναδιάταξη του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους και, δεύτερον, την τελική επιλογή της σύνθεσης που θα συνεδριάσει στη Συνδιάσκεψη… Οι πληροφορίες (στην «Καθημερινή», Β. Νέδος) αναφέρουν ότι ο Κουκουλόπουλος που έχει αναλάβει γραμματέας οργανωτικού,  έχει ήδη ξεκινήσει να συγκαλεί συσκέψεις στην Ιπποκράτους. Ως προς την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης υπάρχουν κάποια δεδομένα και κάποια ερωτήματα. Θα πρέπει να λαμβάνεται καταρχήν ως δεδομένο ότι οι σύνεδροι (υπολογίζονται σε 150 έως και 200) θα προέρχονται από τις πάλαι ποτέ νομαρχιακές επιτροπές και, γενικώς, τις «δεξαμενές» του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προβάδισμα έχουν οι νέοι και τούτο έχει ως βασικό σκοπό να καταδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι ελκυστικό σε ανθρώπους που ανήκουν σε νεότερες ηλικίες.
  • ................................
Είναι φανερό πως οι διοικούντες αυτή τη στιγμή ό,τι απέμεινε από το άλλοτε ΠΑΣΟΚ, ζουν στον δικό τους μικρόκοσμο. Ο Βενιζέλος προφανώς είναι μακριά νυχτωμένος και επιπλέον οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν είναι άσχετοι. Πρόλαβε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατάργησε τα «όργανα», έδιωξε ή κυνήγησε τους φίλους και τους ψηφοφόρους προς άλλες κομματικές στάνες, έκλεισε τις τοπικές οργανώσεις, και τώρα με μια ασταθή κομματική συνείδηση, αλλά με φουσκωμένα τα πανιά να φτιάξει επιτέλους κάτι αποκλειστικά δικό του, επιχειρεί να εξαπατήσει φίλους και εχθρούς. Δίνει «τροφή» και στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς αναλυτές, αλλά δυστυχώς… ο βασιλιάς είναι γυμνός!
  • ................................
Κάνει και κάποιες απέλπιδες προσπάθειες να προσελκύσει τη νέα γενιά, αλλά τι προτείνει γι’ αυτό; Δεν είναι προφανές! Ο Βενιζέλος δυστυχώς για τον ίδιον, έχει το πιο αδύναμο, άπειρο και αστοιχείωτο πολιτικό επιτελείο. Προς ποια κατεύθυνση θέλουν να οδηγήσουν το κόμμα που ονειρεύονται; Πότε θα το ξεκαθαρίσουν; Το έχουν ξεδιαλύνει μέσα στο μυαλό τους; Αν το ΠΑΣΟΚ είναι σάπιο όπως είχε πει προσφάτως ο Βενιζέλος ή αποτελεί πλέον παρελθόν έτσι όπως το ξέραμε, τότε γιατί δεν σηκώνεται να φύγει και να το αφήσει ήσυχο; Πιθανολογείται ότι θα τ’ αλλάξει όλα και οχυρώνεται πίσω από τη «νωπή εντολή», όπως αρέσκεται να διατυμπανίζει.
  • ................................
Μα όλοι ξέρουμε πόσοι τον ψήφισαν για να εκλεγεί στο ύπατο κομματικό αξίωμα. Διαπιστώσαμε ότι δεν διαθέτει κανένα από τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν μια ηγετική φυσιογνωμία. Δεν είναι ενωτικός, δεν έχει όραμα, και το χειρότερο: είναι κακός! Και να πω ακόμη κάτι: Πολιτική είναι η τέχνη της επιτυχίας. Συνεπώς, πολιτική που δεν συνοδεύεται από την επιτυχία δεν είναι πολιτική. Είναι σε θέση σήμερα ο Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να παραθέσει τις κομματικές και πολιτικές επιτυχίες του; Το ρητορικό μου ερώτημα θα μείνει αναπάντητο. Εγώ όμως θα το απαντήσω. Και η απάντηση είναι απλή: Δεν μπορεί να παραθέσει επιτυχίες, διότι απλώς δεν υπήρξαν επιτυχίες από την ημέρα που αυτός και οι υποτακτικοί του βουλευτές έδιωξαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Και μην επιχειρήσει να επαναλάβει τα περί σκληρών διαπραγματεύσεων τότε που πανηγύριζε ότι… πέτυχε! Αφού μετά αναγκάστηκε να σχεδιάσει άλλη τακτική για «οργανωμένη αναθεώρηση του μνημονίου». Οι περισσότεροι τότε νομίζαμε ότι έκανε το καλύτερο. Τελικά αποδείχτηκε ότι έκανε το χειρότερο!
  • ................................
Είναι απαραίτητο σήμερα να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα του τοπίου. Κανείς απ’ όσους ήσαν κάποτε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως να ήθελαν σήμερα να πάρουν μέρος σ’ αυτές τις έστω περίεργες και καπελωμένες κομματικές διαδικασίες, δεν ξέρει με ποιο τρόπο! Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Πάγκαλου, με αφορμή το ερώτημα «εάν θα εγγραφεί στην τοπική οργάνωση της περιοχής του», που σύμφωνα με τον ίδιο διατυπώνουν «κύκλοι» κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Πάγκαλος σχολιάζει διαδικτυακά (μέσω Twitter): «Κοίτα ποιοι μιλάνε. Τον Αύγουστο του ’74 πυρήνας πρωτοβουλίας δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην Ελευσίνα. Ο Πάγκαλος, άσχετοι, ήταν ένας από αυτούς… Εσείς άραγε πού ήσαστε; Μερικοί δεν είχατε γεννηθεί, άλλοι κυκλοφορούσατε στην Ένωση Κέντρου και μερικοί κατά ΚΟΔΗΣΟ μεριά»!!!!
  • ................................
Εγώ, προσωπικά, ήμουν στο ΠΑΣΟΚ από την ημέρα της ίδρυσής του. Και φυσικά δεν θα βάλω τη συμμετοχή μου (ήμουν μαθητής Λυκείου) στην προδικτατορική ΕΔΗΝ Πατησίων και το γεγονός ότι οι νεολαίοι τότε ήμασταν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Λοιπόν, από το 1974 συμμετείχα και στην τοπική μου οργάνωση, στην Τ.Ο. Κολιάτσου και αργότερα στους Αμπελοκήπους αλλά και ήμουν στέλεχος στα κεντρικά γραφεία. Δεν έχει νόημα να απαριθμήσω… Στην πορεία των χρόνων, επειδή έτσι το απαιτούσαν οι περιστάσεις, ξανάκανα εγγραφή και ξανά και ξανά. Και τώρα, αν θέλω να συμμετάσχω (λέω… ΑΝ), θα πρέπει να πάω να γραφτώ σε τοπική οργάνωση! Μα αφού τις κατάργησε τις τοπικές οργανώσεις. Και σε ποια τοπική οργάνωση;;;; Αλλά και να μάθαινα σε ποια, είναι αστείο να πάω για άλλη μια φορά να γραφτώ. Δεν αξίζει να συνεχίσω αυτή την ανόητη λογική. Είναι φανερό ότι ο Βενιζέλος και η παρέα του θέλουν ένα κόμμα αποκλειστικά δικό τους. Χάρισμά τους!!!  
  • ................................
Πρέπει να ξέρει ο Βενιζέλος ότι η αυθεντικότητα μιας προσωπικότητας πρέπει να είναι κυρωμένη από την κοινή συνείδηση. Είναι ατυχές το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική και κομματική ζωή ήταν εγκλωβισμένη στο δόκανο των ομάδων που ασυδοτούσαν και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα διέπεται από τη δύναμη του εκβιασμού. Μόνο που σκέφτομαι τον εκβιασμό που πρόβαλε ο Σημίτης,  στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (Ιούνιος 1996), όταν ζητούσε τα πάντα! Τα ήθελε όλα – και πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Με ευθεία απειλή ότι αν δεν εκλεγεί και πρόεδρος, θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός. Η στάση του θεωρήθηκε τότε καθαρός εκβιασμός! («Εφόσον δεν εκλεγώ πρόεδρος θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός. Όποιος εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ που θα με αντικαταστήσει…»). Τότε ήταν που βγήκαν στο προσκήνιο της εξουσίας οι εκσυγχρονιστές που αλώνισαν το ΠΑΣΟΚ και το κράτος, ανεμίζοντας τη σημαία της ασυδοσίας και της διαφθοράς.  
  • ................................
Η ζωή όμως συνεχίζεται. Νέα δεδομένα έχουν προσκομίσει οι εξελίξεις στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Εκβιασμοί και διλήμματα δεν υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η καθαρότητα των θέσεων, η ειλικρίνεια των πολιτικών. Δεν μπορώ να ξέρω εάν ο λαός είναι σε θέση να ανταποκριθεί σ’ αυτά. Διότι έχει γίνει αντιληπτό ότι  έχει εθιστεί στο θόρυβο και δεν προσέχει παρά τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές. 

No comments: