Friday, June 15, 2012

Αύριο όλα θα πάνε καλύτερα

Στριμωγμένη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια κι ακόμα πιο στριμωγμένος ο ελληνικός λαός που έχει κληθεί κατ’ επανάληψη να σφίξει ακόμα πιο πολύ το ζωνάρι, να κάνει περικοπές, ν’ αλλάξει τρόπο ζωής, να ξανασκεφτεί  με άλλα μέτρα και σταθμά το μέλλον του.  Και είναι αλήθεια ότι η περίοδος που διανύουμε δεν θα είναι  «κοντή», δεν θα είναι μια μικρή παρένθεση. Έτσι όπως μαρτυρούν τα στοιχεία και οι ειδήσεις που καθημερινά μας έρχονται, θα είναι μια μακρά περίοδος προσαρμογής στην εμβάθυνση ενός άλλου ρυθμού ζωής που έχει σαφώς επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, και γενικότερα στις αντιλήψεις μας για το κοινωνικό και εθνικό ιδεώδες.

  • ..............................

Εδώ που έχουμε φτάσει, είναι απαραίτητο να ξανακοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, να μελετήσουμε καλύτερα τις μεταξύ μας σχέσεις, να σκεφτούμε τη συμπεριφορά μας, τις πολιτικές επιλογές μας, να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να αγαπήσουμε πιο αποτελεσματικά την πατρίδα μας. Γιατί μέχρι σήμερα αποδείχτηκε ότι στην κλίμακα των επιλογών μας, η πατρίδα βρισκόταν πάντα σε χαμηλό σημείο.

  • ..............................

Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι είμαστε ορφανοί από οδηγούς, από ηγέτες. Οι πολιτικοί μας, στο μεγαλύτερο μέρος τους, έδειξαν κατώτεροι των περιστάσεων. Θα τολμήσω να πω ότι πολλές φορές πρόδωσαν την εντολή μας. Πολιτεύτηκαν χωρίς ιδεολογική θωράκιση, χωρίς αρχές και ηθικές αξίες, με ιδιοτέλεια και πολλές φορές τυχοδιωκτικά.

  • ..............................

Αλλά δεν πρέπει πλέον να μας καθηλώνουν οι λογόφιλοι πολιτικοί, οι λογοκόποι πολιτικοί, οι οποίοι δυστυχώς περισσεύουν στην εποχή μας. Η λογοκοπία είναι μόνιμο όπλο μάχης των πολιτικών εκείνων που λένε όσα θέλει ν’ ακούσει η μάζα. Και φλυαρούν ασύδοτα και με φραστικά πυροτεχνήματα επιχειρούν να συγκινήσουν τους ταλαιπωρημένους πολίτες.

  • ..............................

Ωστόσο, δεν πρέπει να απελπιζόμαστε, και δεν θα ήθελα να τερματίσω σ’ έναν τόνο απαισιοδοξίας. Είμαι βέβαιος ότι αύριο όλα θα πάνε καλύτερα. Και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να βάλουμε ένα χεράκι ώστε να ανατείλει μια μέρα που θα δίνει ευοίωνες προοπτικές για τη χώρα και τους Έλληνες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσει στην πολιτική μας ζωή το ρητορικό ταμ-ταμ που κατορθώνει να ναρκώνει τις νοητικές ικανότητες και να επιβάλλει τη μεθυσφαλή λογική του δερβίση των λέξεων.

  • ..............................

Όλοι υφιστάμεθα τις συνέπειες μια κακής πολιτικής κι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πολιτευτούμε από εδώ και στο εξής με υπευθυνότητα. Η δύναμη του πολίτη είναι η ψήφος του. Κανείς δεν θέλει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Όμως, ας σκεφτούμε μήπως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεφύγουμε από τον κακό εαυτό μας και να βγούμε στο ξέφωτο! Εύκολο είναι να λες «δεν πληρώνω», αλλά αν κάποιος σου χρωστάει εσένα, δεν θα απαιτήσεις να εξοφλήσει τα χρωστούμενα;

  • ..............................

Η παραμονή μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει και υποχρεώσεις. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την σημερινή κατάσταση. Με την ανεργία, την ακρίβεια, το άδηλο μέλλον για τα παιδιά μας. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, έχοντας ως μοναδική έγνοια την Ελλάδα, που πρέπει να ξεπεράσει το πρόβλημά της, να σπάσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας και να ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να βγει δυνατή, αυτοδύναμη ξανά, θεσμικά ισότιμη στην Ευρώπη, προς όφελος των Ελλήνων και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

No comments: