Monday, May 14, 2012

H χρεοκοπία της λογικής


Ενας καλπασμός ονείρου ήταν αρκετός για να κηρύξει σ' αυτή τη χώρα τη χρεοκοπία της λογικής!
Κι αυτό, την ώρα που η δοκιμασμένη από άπειρους πειραματισμούς στο παρελθόν ανθρώπινη σκέψη προσαπαθεί με ψυχραιμία να αθροίσει τα δεδομένα, να φτάσει σε συμπεράσματα, να αποκρυσταλλώσει κανόνες, να στηρίξει ένα σύστημα.
Αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα των εκλογών, πρέπει ν' αναγνωρίσουμε ότι αυτό το κατόρθωσε. Ταξινόμησε το υλικό της, χάραξε τα σύνορα, τοποθέτησε τα ορόσημα κι ο καθένας υποτίθεται τι πρέπει να ζητήσει, κι όταν ζητήσει κάτι, το δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσει.
Αλλά μετά από μια εβδομάδα περίπου συζητήσεων, επαφών, δηλώσεων, διακηρύξεων κ.λπ., ξέρουμε ποιος είναι ο σύμμαχος και ποιος ο εχθρός, ποια τα όπλα μας και ποιες οι αδύνατες πλευρές, ποιες δυνάμεις θ' αντιμετωπίσουμε. 
Και με την αφέλεια των πολιτών που είναι φανατικά προσηλωμένοι στη Δημοκρατία, αναγνωρίζουμε στην πολιτική και στους πολιτικούς καθήκοντα και στα καθήκοντά τους στηρίζουμε ελπίδες.
Ο αγώνας για την κομματική νίκη τελείωσε. Λέμε ότι τελείωσε, αλλά δεν το πιστεύουμε. Γιατί ο κάθε αρχηγός ή κάποιοι απ' όλους επιμένουν να νοιάζονται μονάχα για την επιβίωση του κομματικού φορέα που κουλαντρίζουν.
Ωστόσο, μετά τον έξαλλο προεκλογικό καλπασμό και το μετεκλογικό βράσιμο στην κατσαρόλα της αμφιβολίας, εμείς οι πολίτες αντικρίζουμε το χάος, που είναι βαθύ και απροσμέτρητο και δεν είναι ακόμη γνωστό αν υπάρχει βυθός και κανείς, μα κανείς, δεν είναι βέβαιος ότι θα βρεθεί καιρός να στερεώσουμε στα πλευρά των ανθρώπων και της χώρας της νέας εποχής τις τεχνητές φτερούγες των Ικάρων για μια νέα άνοδο προς το φως!!!
Καθημερινά διαπιστώνουμε την αδυναμία της πολιτικής και των πολιτικών να υψωθούν στην αντίληψη της στιγμής, της συγκυρίας. 
Κι εγώ πίστευα ότι το καθήκον των πολιτικών είναι να περισώσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που καθιστούν δυνατή την άσκηση της πολιτικής που μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους πολίτες και την χώρα.

No comments: