Tuesday, May 15, 2012

Στη χώρα της δημοσιογραφικής σαχλαμάρας




Μπορεί οι πολιτικοί να δημιουργούν προβλήματα στη ζωή μας, αλλά και οι δημοσιογράφοι πιστεύω ακράδαντα ότι επίσης δημιουργούν προβλήματα. Και τούτο έχει σχέση με την καθημερινή αμπελοφιλοσοφία κάποιων δημοσιογράφων που υποδύονται τους αναλυτές και λένε του κόσμου τις σαχλαμάρες, προκαλώντας σύγχυση στους τηλεθεατές. Καθημερινά διολισθαίνουμε, σπρωγμένοι λες από μιαν ακατανίκητη δύναμη, σ' έναν παραλογισμό γενικής μορφής, που πλέον δεν είναι λογικό να χαρακτηρίζεται "παραλογισμός", αφού έγινε καθεστώς ζωής. 
  • .............................
Ακούω στην τηλεόραση κάποιους δημοσιογράφους που παλεύουν απεγνωσμένα να ερμηνεύσουν, να αναλύσουν, να υπογραμμίσουν, να υποσημειώσουν τις δηλώσεις των πολιτικών. Ο καθένας υπερασπίζεται τη δική του ανάλυση και ερμηνεία και την περιφέρει από κανάλι σε κανάλι και πετάει εξυπνάδες δεξιά κι αριστερά. Αραγε βρισκόμαστε στη δίνη μιας μεταβατικής εποχής, ζούμε κάποια παρακμή, που είναι απλώς μια παροδική νοσηρότητα, έχουμε υποστεί κάποιο [ψυχολογικό] διχασμό, μπορούμε ν' αντιδράσουμε ή είμαστε απλώς σε πλήρη αδυναμία να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας και να ψελλίσουμε ένα "φτάνει";;;
  • .............................  
Φτάνει στην πολιτικολογία των πολιτικών και των δημοσιολογούντων, των δημοσιογράφων που επιζητούν μετά μανίας να μορφοποιήσουν, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την τάση μιας εποχής, τον οραματισμό ή τις πολιτικές και άλλες ροπές των ανθρώπων της. Ο φόβος που με διακατέχει είναι ότι αυτή η ασυδοσία και η έλλειψη και η αδυναμία προσανατολισμού, αποτυπώνει ακριβώς την ασυναρτησία της ζήτησης. Και οι νέες γενιές που ζουν τη σύγχυση, σιγά-σιγά αρχίζουν να την πιστεύουν ως καθεστώς. Και είναι πολύ αμφίβολο αν οι νέες γενιές έχουν συλλάβει την ουσία αυτής της σύγχυσης και την έννοια της μεταβατικότητας που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Γι' αυτό και μείναμε εκστατικοί βλέποντας τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, που έδωσε δύναμη, ποσοστά και βουλευτές στο ναζιστικό πολιτικό μόρφωμα της "Χρυσής Αυγής".
  • .............................  
Μένω επίσης εκστατικός όταν παρακολουθώ να απορούν οι δημοσιογράφοι των ραδιοτηλεοποτικών μέσων με την αυξημένη δύναμη της "Χρυσής Αυγής". Το μπάχαλο που σήμερα βιώνουμε, είναι εν πολλοίς και αποτέλεσμα της λειτουργίας των μέσων αυτών με τα ελεεινά και τρισάθλια προγράμματά τους, με τις θέσεις που παίρνουν κατά καιρούς, με τις φουσκωμένες δημοσκοπήσεις υπέρ του ενός ή υπέρ του άλλου πολιτικού.
  • .............................  
Αθόλωτη ματιά ελάχιστοι δημοσιογράφοι έχουν κι αυτοί είναι η πενιχρή εξαίρεση που καθιστά περισσότερο έντονη και προκλητική την αυθάδεια της σκοπιμότητας. Δεν φταίνε, λοιπόν, μονάχα οι πολιτικοί, αλλά φταίνε και οι [μεγαλο]δημοσιογράφοι που δήθεν ξαφνιάζονται, δήθεν απορούν, δήθεν μένουν εκστατικοί με τα ψεύδη των πολιτικών, δήθεν αδυνατούν να κατανοήσουν τη θέση του ενός ή του άλλου πολιτικού κόμματος κ.ο.κ. Φτάσανε κάποιοι δημοσιογράφοι να παίζουν "θέατρο" για να υποδηλώσουν τάχα μου το μπάχαλο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ομως κανείς από όλους αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζονται στα κανάλια, και να έχουν δικές τους ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, δεν μπορούν να βγάζουν την ουρά τους απέξω. Είναι συμμέτοχοι σ' αυτό το "καλαμπούρι" που τώρα πια δεν μας αρέσει.

No comments: