Monday, February 6, 2012

Δεν λένε ΕΙΔΗΣΕΙΣ... Τις ερμηνεύουν!!!


Δεν μας φτάνουν τα φυσικά φαινόμενα που δεν παίρνουν διαταγές από τους ανθρώπους, αλλά κάνουν του κεφαλιού τους... Εχουμε τους ηλίθιους δημοσιογράφους των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης (ή εξαπάτησης, όπως μου έγραψε ένας φίλος), οι οποίοι μοιάζουν με μικροπωλητές που φωνάζουν για το εμπόρευμά τους και αξιοποιούν το ελληνικό λεξιλόγιο που μπορεί να κερδίσει τους υποψήφιους πελάτες!
  • ................................
Η αναγγελία των "ειδήσεων" γίνεται με λέξεις που τρομάζουν και είχα την ευκαιρία αυτή ειδικά την περίοδο να μιλήσω (και στην επαρχία) με πολίτες φοβισμένους που έχουν τη λέξη "πτώχευση" ή "χρεοκοπία" σαν ψωμοτύρι.
  • ................................
Η κυβέρνηση ενημερώνει όσο της επιτρέπει η διαπραγματευτική της δυνατότητα, ενώ τα κανάλια ερμηνεύουν κουβέντες διαδρομιστών, απόψεις νεαρών και άπειρων ρεπόρτερ, και προβάλλουν τις μεγαλόστομες απόψεις ή σκέψεις ή συμπεράσματα ή ερμηνείες δημοσιογράφων, που έχουν αναλάβει εργολαβικά να μας σώσουν (ακόμη;) από τον Παπανδρέου, κι όλους εκείνους τους πολιτικούς που οι ίδιοι δεν εκτιμούν.
  • ................................
Δεν θα μιλήσω για τους διαφόρους συμβουλοδότες, που ξημεροβραδιάζοντα σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές και βγάζουν τα απωθημένα τους. Άραγε, δεν έχουν δουλειά να κάνουν ή άλλος τους κόβει λάχανα κι άλλος τους μαγειρεύει; Όλοι τους διεκτραγωδούν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και ως Κασσάνδρες "βλέπουν" τραγωδίες εάν δεν εισακουστούν από τους αρμοδίους ή εάν δεν αναλάβουν αυτοί την διακυβέρνηση της χώρας. Και είναι αστείο τουλάχιστον κάποιοι (γενικώς) καθηγητές να κραυγάζουν παρέα με τους παρουσιαστές των πρωινάδικων, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του λαού και των εργαζομένων.
  • ................................
Προσέξτε ότι όλοι όσοι υπεραμύνονται των λαϊκών συμφερόντων, δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Είναι δυνατόν να έχουν οικονομικές δυσκολίες όταν πληρώνονται από δυο και τρεις ενδεχομένως μεγάλες επιχειρήσεις; Το ίδιο συμβαίνει με όλους αυτούς τους τηλε-εισαγγελείς που πληρώνονται αδρά από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται... Δεν χρειάζεται ν' αναφέρω ονόματα, που τα βλέπουμε καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα και τ' ακούμε σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
  • ................................
Η κυριαρχία των προβεβλημένων δημοσιογράφων έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι νέες γενιές ζουν τη σύγχυση και την πιστεύουν ως καθεστώς. Διερωτώμαι εάν έχουν συλλάβει την ουσία αυτής της σύγχυσης  και την έννοια της μεταβατικότητας που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Εάν τη συνελάμβαναν θα ήσαν σε θέση να προχωρήσουν με τόλμη προς τις αποκρυσταλλώσεις των ασχημάτιστων προπλασμάτων του μέλλοντος που τις ταλαιπωρούν με την αοριστία τους ή θα είχαν την εξίσου χρήσιμη  τόλμη να επιχειρήσουν τις παλινδρομήσεις εκείνες που οδηγούν προς νεότερα σχήματα ιδεολογικά, αισθητικά και πολιτικά.
  • ................................
Αυτή τη στιγμή προχωρούμε με ανοιγμένα πανιά προς το άγνωστο. Και είναι ξεκάθαρο ότι ο πλους πολλές φορές γοητεύει ακριβώς γιατί δεν οδηγεί σε λιμάνι! Παρακινεί σε πολλούς αυθορμητισμούς... Σήμερα η δημοσιογραφική λειτουργία έχει υποστεί μιαν ευδιάκριτη μεταβολή, αφού έχει δανειστεί και χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνάσματα της πολιτικής. Η μεταβολή της αυτή, σε παλαιότερους καιρούς ενδεχομένως να προκαλούσε βίαιες αντιδράσεις, ακόμη και από το αρμόδιο συνδικαλιστικό δημοσιογραφικό σωματείο, την ΕΣΗΕΑ. Ομως η ΕΣΗΕΑ έχει καταστεί βραχίονας των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Αναλώνεται σ' έναν ακτιβισμό που δεν οδηγεί πουθενά.
  • ................................
Εάν επρόκειτο κανείς να επιχειρήσει την ψυχολογική και την ηθική ανατομία του σημερινού μεγαλο-δημοσιογράφου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, θα ανίχνευε ασφαλώς πάμπολλες πλευρές που θα διεκδικούσαν  δικό τους ηθικό κριτήριο για ν' αξιολογηθούν. Εν κατακλείδει, η διάβρωση της δημοσιογραφικής λειτουργίας από την πολιτική και το επιχειρηματικό πνεύμα, χαρακτηρίζεται ως νόσημα βαρύ. Δεν υπάρχει αθόλωτη κριτική ματιά. Δυστυχώς! Υπάρχει η αυθάδεια της σκοπιμότητας.
  • ................................
Εχω ξαναπεί ότι τα "μεγάλα" μέσα ενημέρωσης δεν λένε ειδήσεις. ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ τις ειδήσεις! Η ειλικρίνεια, η αντικειμενικότητα και η αλήθεια, που προϋποθέτουν καθαρότητα προθέσεων, δεν έχουν καν τα μέσα να εκφραστούν, γιατί τα "μεγάλα" μέσα ενημέρωσης στην εποχή μας υπηρετούν τις διαφανείς ιδιοτέλειες των συχνότατα αξέστων ή των σαλτιμπάγκων της κοινωνίας, των οποίων η μόνη επίδοση είναι τα άλματα σε διάφορα ύψη αναίδειας.

No comments: