Monday, January 16, 2012

Τα "Νέα" και το "Βήμα" δεν εκφράζουν πια τη δημοκρατική παράταξη!



Δεν το ανακάλυψα τώρα. Οπως κι εσείς, πάλαι ποτέ αναγνώστες αυτών των δυο εφημερίδων, που κάποτε υπηρέτησαν τις ιδέες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Σήμερα το συγκρότημα Λαμπράκη διευθύνεται από έναν επιχειρηματία (που υπήρξε δημοσιογράφος), ο οποίος ακολουθεί την πολιτική της προαγωγής των επιχειρηματικών συμφερόντων του. Επιδίωξε αρκετές φορές να διαμορφώσει αυτός τις πολιτικές εξελίξεις και δεν το πέτυχε. Το μόνο που κατάφερε ήταν να εκμαυλίσει συνειδήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Θέλησε ο χαρακτήρας της πολιτικής να προσδιορίζεται από τα δικά του συμφέροντα. Αν, ας πούμε, η πολιτική είναι μια έννοια ρευστή και κυμαινόμενη, αυτός προσπάθησε ο χαρακτηρισμός της να διέπεται από τα ειδικότερα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Κι αυτό το πάλεψε και το παλεύει καθημερινά με τα μέσα μαζικής  ενημέρωσης που διαχειρίζεται.

Στα σημερινά "Νέα" το σχετικό με τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ρεπορτάζ είναι έμφορτο αρνητικών χαρακτηρισμών. Και είναι κρίμα για τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, που δεν μπόρεσαν να περάσουν κάποιο αισιόδοξο μήνυμα. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος "Το ΠΑΣΟΚ είναι αλλού..." ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Οσο για το "Βήμα", άπειρες φορές διαβάσαμε κείμενα που όχι απλώς κατέκριναν το ΠΑΣΟΚ ή τον Παπανδρέου, αλλά ήσαν και υπονομευτικά της πολιτικής τους.

Εγώ ξέρω ότι κάποτε οι δημοσιογράφοι έδιναν τις καθημερινές εξετάσεις τους μπροστά στο κοινό με καρδιοχτύπι. Ενα στραβοπάτημα, ένας άσκεπτος λόγος, μια αστοχασιά αντιμετώπιζαν τρομερές κυρώσεις. Σήμερα οι δημοσιογράφοι δίνουν δυστυχώς καθημερινές εξετάσεις στα αφεντικά τους. Και δεν μπορώ να πω ότι το κοινό είναι πάντοτε ομοίωση του Τύπου ή γενικότερα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχει ένα μπάχαλο στην κοινωνία μας και όλοι όσοι ασχολούνται με την ανάλυση του φαινομένου που διαπλέκει τις διαθέσεις του κοινού και του επιχειρηματία, φτάνουν σε αδιέξοδες σκέψεις. Εχω την εντύπωση ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τα μέσα ενημέρωσης προσαρμόζονται στα γούστα  και τις πνευματικές διαθέσεις του κοινού. Σε ό,τι όμως αφορά στην πολιτική, θεωρώ ότι το κοινό άγεται και φέρεται. Γι' αυτό θα πρέπει ν' αξιοποιήσουμε μια λέξη από  τους περίφημους στίχους στο ομώνυμο ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού: "Αντισταθείτε"! Αντισταθείτε σ' εκείνους που καθημερινά επιχειρούν να σας κάνουν πειθήνια όργανά τους. Αντσταθείτε στους κουτσαβάκηδες της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής του τόπου.


           

No comments: