Saturday, January 21, 2012

Ένας λαός ευνουχισμένος, έρμαιο στις ορέξεις των «κερδοσκόπων»!


Με αφορμή μια συζήτηση με δυο παλιούς φίλους, που είναι Δεξιοί και δεν θέλουν να το παραδεχτούν, αλλά ψηφίζουν πάντα Δεξιά… Άπειρες φορές έχουμε κάνει συζητήσεις, αλλά… στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! «Εμπνέονται» πάντα από τα φραστικά πυροτεχνήματα κάποιων πολιτικών δημοκόπων. Έχω διαπιστώσει για μυριοστή φορά το χθαμαλό επίπεδο της πολιτικής αγωγής μας. Και φυσικά το επίπεδο της πολιτικής αγωγής και η αρετή της πολιτικής ζωής δεν αναστηλώνονται με συλλαλητήρια υπέρ της αρετής!


Στη χαμηλή πολιτική και πολιτιστική στάθμη των μαζών βασίζονται και βρίσκουν την ευημερία τους οι πολιτικοί τυχοδιώκτες, οι οποίοι στην πραγματικότητα με τη δράση τους συσκοτίζουν τα προβλήματα και επιβάλλουν μεθοδικά τις δικές τους έγνοιες. Ο λαός θαμπώνεται από την πρόσοψη και αργά αλλά σταθερά η σκέψη ευνουχίζεται.

Οι παραποιημένες ειδήσεις επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό τους ιδεολογικούς και πολιτικούς προσανατολισμούς των καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι όταν δεν μπορούν να είναι (και δεν μπορεί να είναι…) φιλοσοφικά καταρτισμένοι και θεωρητικά αυτοδύναμοι, γίνονται αφελή θύματα της πολιτικής απάτης. Η ιδεολογική αποσκευή της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων είναι, κατά μέγιστο ποσοστό, μηδαμινή. Επιζητούν και ικανοποιούνται με τα έτοιμα και εύηχα σχήματα. Και τρέμουν την «καθυστέρηση», ή ό,τι πιστεύουν ως «καθυστέρηση», στο να δεχθούν ό,τι τους προτείνεται στιλπνό και ριζοτομικό. Ποιες ρίζες κόβονται, δεν τους ενδιαφέρει και πολύ. Διότι δεν έχουν την ικανότητα να διακρίνουν το βάθος της ρίζας… Αλλά το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι «προσχωρούν» χωρίς να πιστεύουν. Γιατί η πίστη προϋποθέτει εσωτερική ταλαιπωρία και δυνατότητα ελέγχου των ιδεών. Έτσι στρατεύονται κι έχουν την ψευδαίσθηση ότι γίνονται «ζώα πολιτικά», ενώ είναι απλώς άβουλα ζωντανά.

Ο λαός, λοιπόν, έχει μπει για τα καλά και χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει σ’ ένα ακάθαρτο παζάρι όπου έχει πέραση η εξαπάτηση, και το αλισβερίσι των ιδεών. Καταχρηστικά χρησιμοποιώ τη λέξη «ιδέες», διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πραμάτεια που διαφημίζεται κι αυτή με τα μπακάλικα μέσα της αγοράς.
Δεν είμαι βέβαιος αν τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα έχουν ασκήσει εξυγιαντική επίδραση στην πολιτική και στους πολιτικούς, ώστε αυτοί να είναι περισσότερο υπεύθυνοι για να καταστήσουν το δημόσιο βίο της χώρας περισσότερο ορθολογικό…


Αλλά και οι πολιτικοί και οι μάζες σήμερα, σαν τους τυφλούς του Μπρέγκελ πάνε στο γκρεμό!

No comments: