Sunday, November 27, 2011

Το συγκρότημα Λαμπράκη


Το συγκρότημα Λαμπράκη (δηλαδή ο Ψυχάρης) έχει χάσει τον μπούσουλα. Αδυνατεί να διακρίνει τις εξελίξεις. Επιχειρεί με κάθε τρόπο να τις δημιουργήσει, να τις κουλαντρίσει, να κατευθύνει τις επιθυμίες του αναγνωστικού κοινού... Δέν είναι εύκολο. Αλλά προσπαθεί και δεν μπορεί να με πείσει κανείς ότι επιτρέπει στους συντάκτες του να γράφουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι. Δεν γίνεται να είναι μισθοδοτούμενοι και να κάνουν του κεφαλιού τους. 

Καθημερινά δημοσιεύονται είτε στα "Νέα" είτε στο κυριακάτικο "Βήμα" είτε στο διαδικτυακό, "γνώμες" που κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να μουντζουρώσουν το πρόσωπο του Παπανδρέου. Αυτού του Παπανδρέου με τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά και με το ήθος που σπανίζει στους πολιτικούς άνδρες της εποχής μας. Η υπονόμευση είναι στην ημερήσια διάταξη. Έτσι, μετά την παραίτηση του Παπανδρέου που απέδειξε ότι είναι υπεράνω προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων, το συγκρότημα συνέχισε να πυροβολεί. 

Δεν ξεχνά κανείς εκείνο το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο του "Βήματος" που καλούσε τον Παπανδρέου να παραιτηθεί επειδή το ΠΑΣΟΚ είχε ηττηθεί στις εκλογές! Στη συνέχεια ο Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές κι έγινε καλός και το συγκρότημα στάθηκε σε απόσταση ασφαλείας. Ωσότου τα πράγματα άλλαξαν μετά το ξέσπασμα και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης που εμφιλοχωρούσε στην ελληνική οικονομία την οποία διέλυσε ο Κωστάκης Καραμανλής, αυτός που τώρα στόμα έχει και μιλιά δεν έχει, αλλά χέρια έχει για να εισπράττει τη βουλευτική αποζημίωση. 

Ο Παπανδρέου, λοιπόν, έκανε φοβερές προσπάθειες για να ανατρέψει την κακή εικόνα της χώρας, για να περιορίσει το σπάταλο κράτος, για να χτυπήσει τη διαφθορά. Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να φαίνονται. Στο μεταξύ ο Παπανδρέου παραιτήθηκε κι όλοι έπεσαν να τον κατασπαράξουν, με αφορμή το "δημοψήφισμα". Ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά κι ακόμη οι πληρωμένοι, ένθεν και ένθεν, κονδυλοφόροι επαναφέρουν συνεχώς το δημοψήφισμα για να αποδείξουν δήθεν ότι καταρρακώθηκε το κύρος της χώρας εξαιτίας αυτής της απόφασης του Παπανδρέου. Μα τελικά δημοψήφισμα ΔΕΝ έγινε!

Ωστόσο, εξακολουθούν να το έχουν, το μη-δημοψήφισμα, ως ψωμοτύρι στις λεγόμενες "ειδήσεις" - που μόνον ειδήσεις δεν είναι, αφού ξέρουμε πλέον ότι επιχειρούν να τις ερμηνεύσουν κατά το δοκούν. Παρακολουθώ το διαδικτυακό "Βήμα". Προχθές, προς γενική κατάπληξη, "ανάρτησε" τα δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης ποιυ αποθέωναν τον Παπανδρέου«Ο Παπανδρέου προσδίδει "γκλάμουρ" στους Πράσινους». Τι έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ για την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στο συνέδριο του Κιέλου]. Ομως το συγκρότημα παίζει με τα νεύρα των αναγνωστών του. Η υπονομευτική αρθρογραφία συνεχίστηκε. 

Γράφει σήμερα ο Σήφης Πολυμίλης [Ο Γιώργος θέλει; Οι δελφίνοι μπορούν;]: Δεν ξέρει κανείς – και ίσως λίγο ενδιαφέρει – αν ο Γιώργος Παπανδρέου εννοεί πραγµατικά ότι σκέφτεται να µη διεκδικήσει ξανά το πρωθυπουργικό αξίωµα, όπως αφήνει να διαφανεί στις συναντήσεις του µε υποψήφιους και µη δελφίνους του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από το τι θέλει και τι επιδιώκει ο ίδιος, είναι προφανές ότι έχει απολέσει το βασικό προσόν ενός πολιτικού, την αξιοπιστία. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για διαφορετικούς λόγους έχει υποστεί βαρύ προσωπικό πλήγµα που θα λειτουργεί υπονοµευτικά από εδώ και πέρα σε οποιαδήποτε πολιτική του επιδίωξη...

Δεν διάβασε τα προχτεσινά δημοσιεύματα ο φίλτατος Πολυμίλης; Είναι δυνατόν ο Παπανδρέου να έχει υποστεί, όπως λέει, "βαρύ προσωπικό πλήγμα", ώστε να τον αποθεώνουν ακόμα και οι ίδιοι οι Γερμανοί, κι ενώ αυτός κατηγορούσε τις ευρωπαϊκές συντηρητικές ηγεσίες για το κατάντημα της Ευρώπης; 

No comments: