Wednesday, March 2, 2011

Δημοκρατία των μειονοτήτων;;;

Ομολογώ ότι θορυβήθηκα από τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου  για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και τις αντιδράσεις. Εντάξει, είπα, γινόμαστε  μια σύγχρονη χώρα και πλέον στην κοινωνία μας προστατεύονται όλοι. Ωστόσο, άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτή η δημοκρατία που σιγά-σιγά, αλλά σταθερά παγιώνεται και στη χώρα μας, είναι δημοκρατία των... μειονοτήτων και όχι της πλειοψηφίας!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης θεώρησε ότι πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις και διευκρίνισε ότι δεν καταργείται το δικαίωμα έκφρασης γνώμης με το νομοσχέδιο αλλά αντίθετα τιμωρείται η παρότρυνση πρόκλησης σε τέλεση ποινικού αδικήματος, όπως είναι οι βιαιοπραγίες κ.λπ. Το επίμαχο νομοσχέδιο, όπως ρητά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεσή του, δεν εισάγει ρυθμίσεις που είναι άγνωστες στο ισχύον Ποινικό μας Δίκαιο. Αντίθετα, στηρίζεται σε παλιότερες διατάξεις, που περιέχονται ήδη στον Ν. 927/1979 και στη Σύμβαση του ΟΗΕ «περί καταργήσεως πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων», του έτους 1966.
Το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να εκσυγχρονίσει και να εμπλουτίσει τις διατάξεις αυτές, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας από την απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «με απαρέγκλιτο στόχο τη δραστική καταπολέμηση των επικίνδυνων εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, όχι εκείνων που καλύπτονται από το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, αλλά εκείνων που ωθούν σε μίσος ή βιαιοπραγίες κατά τρόπο που μπορεί να θέσει πράγματι σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Τόνισε ακόμη ότι δεν τιμωρείται η απλή έκφραση γνώμης - ούτε καν απόψεις που είναι απροκάλυπτα ρατσιστικές ή ξενοφοβικές. Δεν τιμωρείται κανείς όταν λέει «έξω οι λαθρομετανάστες».
Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, στο μέτρο που του επιτρέπει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ, υπογράμμισε ο υπουργός και προσέθεσε: «Θα τιμωρηθούν, αντίθετα, όπως γίνεται και στο ισχύον Ποινικό μας Δίκαιο, αλλά και σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, όσοι παροτρύνουν με δημόσιο λόγο έναν όχλο να εξοπλισθεί λ.χ. με ρόπαλα και αλυσίδες και να αναζητήσει θύματα μεταξύ εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στα φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτισμικά του πρότυπα».
Δηλαδή - συνέχισε ο κ. Καστανίδης- «τιμωρούνται, με άλλα λόγια, συμπεριφορές που προκαλούν σε βιαιοπραγίες, μίσος και αντιπαλότητα, ώστε να μπορεί να διασαλευθεί άμεσα η ομαλή κοινωνική συμβίωση».
Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Προστατεύεται, όπως και στο ισχύον δίκαιο, κάθε ομάδα που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή ή την καταγωγή της. Επεκτείνεται δε η προστασία και σε ομάδες που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα στο νόμο, όπως αυτές που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία ή και τον γενετήσιο-σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Επίσης, επεκτείνεται η προστασία και σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις στρεφόμενες κατά πραγμάτων, που χρησιμοποιούνται από ομάδες ή πρόσωπα (π.χ. θρησκευτικά αντικείμενα, εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας κ.λπ.)».
Δεν τιμωρείται όμως κανείς όταν λέει «να μη αναγερθεί τζαμί στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και διευκρίνισε: «Θα τιμωρηθεί όμως όποιος καλεί άλλους, διακηρύσσοντας ιδέες μίσους και αντιπαλότητας, να καταστρέψουν θρησκευτικούς χώρους και μνημεία».
Ούτε, ακόμη, τιμωρείται η επιστημονική έρευνα ή η έκφραση αντίθετης γνώμης, υπογράμμισε ο Καστανίδης και προσέθεσε: «Αν μια μουσουλμανική οργάνωση π.χ. πιστεύει ότι ποτέ δεν τελέστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας, έχει δικαίωμα να το πιστεύει και να το διακηρύσσει. Αν όμως τα μέλη της ίδιας μουσουλμανικής οργάνωσης, κακόβουλα αρνούνται τη γενοκτονία και με δραστηριότητες μίσους διεγείρουν άλλους να καταστρέψουν π.χ. τα μνημεία της γενοκτονίας ή να βιαιοπραγήσουν σε βάρος ανθρώπων, τότε ναι, πρέπει να τιμωρούνται».
Με το επίμαχο νομοσχέδιο, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξασφαλίζεται ότι η διερεύνηση και ποινική δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας γίνεται αυτεπάγγελτα και δεν εξαρτάται από αναφορές ή καταγγελίες των θυμάτων, τα οποία είναι συχνά ιδιαιτέρως ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες. Σαφώς και δεν έχω όρεξη να βιαιοπραγήσω εναντίον  του οποιουδήποτε, αλλά ο κάθε ένας που θεωρεί ότι με τα λόγια μου ή τα γραφτά μου θίγεται, μπορεί να πιαστεί από το γράμμα του νόμου και να με κυνηγήσει.
Εχω την αίσθηση ότι αυτά που λέει επεξηγηματικά ο υπουργός είναι θολά. Σε τελευταία ανάλυση θέλει να μας πει ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν κάλυπτε τις περιπτώσεις αυτές για τις οποίες οδηγήθηκε η κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση νέων κανόνων; Φαίνεται καθαρά ότι επιδιώκεται να "προστατευτούν" διάφορες μειονότητες, τις οποίες κανείς δεν κυνηγάει.
Σε καμιά περίπτωση, δεν είναι δυνατό να οδηγούμαστε σε συμπεράσματα επειδή κάποιες ακροδεξιές ομάδες δημιουργούν επεισόδια ή γράφουν στα έντυπά τους αυτά που γράφουν. Τα προβλήματα έχουν αρχίσει από τη στιγμή που κάποιοι σταμάτησαν ν' ασχολούνται με την Ελλάδα και έχουν βαλθεί να "σώσουν" τους όποιους πληθυσμούς μετακινούνται για χίλιους λόγους ανά την υφήλιο, που εγκαταλείπουν τον τόπο τους κι έρχονται στο ξέφραγο αμπέλι που λέγεται Ελλάδα. Κι έτσι προβάλλουν στην ημερήσια διάταξη τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, τα δικαιώματα των μεταναστών,  των αλβανών, των μαύρων, των μελαψών, των κάθε είδους κυνηγημένων, που με την υποστήριξη ντόπιων ανεπάγγελτων "φιλανθρώπων", βρίσκουν κάποιες άκρες και άντε μετά να βρει κανείς το δίκιο του...
Φτάσαμε, δηλαδή, στο σημείο να κουμπωνόμαστε μπροστά π.χ. στους μουσουλμάνους, να σκεφτόμαστε  πολύ και να μετράμε τα λόγια μας, να τους κάνουμε και μερικούς τεμενάδες, ν' ανοίγουμε τα σχολεία  και τα πανεπιστήμια κι αυτοί να τα κάνουν στέκια τους (για να μην χρησιμοποιήσω καμιά άλλη λέξη...).
Ο λαλίστατος Καστανίδης τι έχει να πει για τους λαθρομετανάστες που ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ αρκετούς μήνες στους χώρους του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, που το βρομίζουν και το έχουν μετρατρέψει σε κέντρο διερχομένων;;; Τι έχει να πει για τους λαθρομετανάστες που βάζουν όρους για το πώς πρέπει να τους αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος;;;
Τελικά όλα στο βωμό της πολιτικής  σκοπιμότητας! Και η ελευθερία της σκέψης και της συνείδησης. Απλή συνέπεια θα είναι η ατροφία του αισθήματος της ελευθερίας και η αδράνεια της κρίσης. Αυτά δηλαδή που έχουν αποκτηθεί μετά από αγώνες στην πορεία των χρόνων. Εχω να πω ότι η κάθε πολιτική ηγεσία είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση των αξιών του πολιτισμού της. Αν θεωρεί τα θεμέλιά του τόσο ανίσχυρα ώστε να χρειάζεται την αστυνόμευση του λόγου και της σκέψης είναι λογαριασμός, για την ώρα δικός της. Οταν θα γίνει λογαριασμός της Ιστορίας, αυτή θα κρίνει. Εντάξει, η ανοχή είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας, αλλά η επιβολή της θέλησης της μειοψηφίας στην πλειοψηφία οδηγεί σε καταστάσεις απρόβλεπτες.

No comments: