Thursday, January 27, 2011

Ο μικρός πρίγκιπας: «Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

Η εγκατάσταση των προσφύγων στο κτίριο της Νομικής τέθηκε επί τάπητος στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Νταλάρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να εφαρμοστούν οι νόμοι, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Δεν θέλω πια να σχολιάσω, αλλά αυτό μου έδωσε την αφορμή να ξαναδιαβάσω τον πολυαγαπημένο μου "Μικρό Πρίγκιπα" του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερρί. Κι εδώ απλώς θα παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα, έτσι για να χαλαρώσουμε πρωινιάτικα:

Ο μικρός πρίγκιπας κοίταξε ολόγυρά του για να βρει μέρος να καθίσει, μα όλος ο πλανήτης ήταν πιασμένος από την ερμίνα της υπέροχης κάπας του βασιλιά. Έτσι απόμεινε ορθός και, καθώς ήταν κουρασμένος, χασμουρήθηκε.
- Είναι αντίθετο με το πρωτόκολλο να χασμουριέται κανείς μπροστά σ' ένα βασιλιά. Σου το απαγορεύω.
- Δεν κατάφερα να συγκρατήσω το χασμουρητό μου, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας. Έχω κάνει ένα μακρινό ταξίδι και δεν έχω κοιμηθεί...
- Τότε, του είπε ο βασιλιάς, σε διατάσσω να χασμουρηθείς. Έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε που είχα δει κάποιον να χασμουριέται. Το χασμουρητό για μένα είναι κάτι σπάνιο, κάτι το αξιοπερίεργο. Εμπρός! τράβα ένα χασμουρητό. Είναι διαταγή.
- Αυτό με φοβίζει... δεν μπορώ να χασμουρηθώ πάλι... έκανε ο μικρός πρίγκιπας κατακόκκινος.
- Χμ! Χμ! απάντησε ο βασιλιάς. Τότε σε... σε διατάσσω άλλοτε να χασμουριέσαι κι άλλοτε να...
Τραύλιζε κάπως και φαινόταν μπερδεμένος.
Γιατί ο βασιλιάς επέμενε στο βασικό αξίωμα ότι το κύρος του έπρεπε να γίνεται σεβαστό.
Δεν ανεχόταν την ανυπακοή. Ήταν ένας απόλυτος μονάρχης...

No comments: