Wednesday, January 19, 2011

Γιατί ο Καραμανλής έχει δέσει κόμπο τη γλώσσα του και σιωπά;;;


Από την επομένη των εθνικών εκλογών που ξεγύμνωσαν την Νέα Δημοκρατία και καταδίκασαν τη Δεξιά σε αναδίπλωση, ο Κώστας Καραμανλής μαζεύτηκε στα 24 και δεν ξαναμίλησε! Αντ' αυτού μιλούν οι άλλοτε [και τώρα;] συνεργάτες του. Ετσι οδηγήθηκε κι αυτή τη φορά σε μια δια των εκπροσώπων του διάψευση... Διέψευσε, λοιπόν, ο Κώστας Καραμανλής, δημοσίευμα που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα, σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
"Όλα αυτά είναι παραμύθια και δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση", ανέφεραν οι συνεργάτες του. Δηλαδή, θέλουν να πουν ότι ο Κ.Καραμανλής έχει κατά νου την επάνοδό του στο πολιτικό προσκήνιο! Ο άνθρωπος προφανώς ζει σε άλλο πλανήτη. Γιατί εάν ζούσε στον δικό μας πλανήτη, εάν ανέπνεε τον αέρα που αναπνέει η ελληνική κοινωνία δεν θα σιωπούσε, αλλά θα μιλούσε.
Και ο Καραμανλής έχει δέσει κόμπο τη γλώσσα του και σιωπά. Αλλά αυτό είναι αναίσχυντο. Πληρώνεται ως βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και... δεν υπάρχει! Κι όχι μονάχα δεν υπάρχει, αλλά τολμά να κάνει και δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητά του σε επόμενες εκλογές. Αφού εξόντωσε τον ελληνικό λαό, αφού μας έφερε στου παπά το κουτάλι, ο άνθρωπος εξακολουθεί να πηγαίνει -όταν πηγαίνει- στη Βουλή και προσφάτως πήγε και στη Θεσσαλονίκη, στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του αλήστου μνήμης θείου του και άλλοτε πρωθυπουργού και προέδρου της χώρας. Κι εκεί δεν μίλησε ο Κωστάκης.
Αλλά ένας από τους λόγους που έχω εκμανεί εναντίον του είναι και το γεγονός ότι ομόφωνα ψήφισαν τα πέντε μέλη του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, που συνεδρίασε για την υπόθεση του Βατοπεδίου, υπέρ της παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία παραπέμφθηκαν οι πρώην υπουργοί Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός. Αυτό φυσικά δεν είναι νέο διότι όλοι γνώριζαν ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Το ζήτημα είναι ότι ο μαέστρος όλων αυτών των αδικημάτων εξακολουθεί να κάνει τον ψόφιο κοριό! Ο Μακιαβέλι λέει: "Αισχρόν είναι σ' έναν ιδιώτη να πολιτεύεται κακώς, αλλά τούτο στον Ηγεμόνα είναι αισχρότερο, και ατιμώτερο...". Ο Καραμανλής που τα σπούδασε αυτά, φαντάζομαι να έχει μελετήσει και τον "Ηγεμόνα" του Μακιαβέλι.
Ωστόσο, όσο και να είχε διαβάσε, δεν φαίνεται να είχε κάποια ωφέλεια. Τώρα που υποδύεται τον Κιγκινάτο, καλά θα κάνει να ξανασκεφτεί την παρουσία του στην πολιτική σκηνή. Είναι βουλευτής, πληρώνεται, έχει γραφείο, ενδεχομένως κάποιους υπαλλήλους στη διάθεσή του, δημόσιο αυτοκίνητο κ.λπ. Το ερώτημα είναι πώς αντέχει στη σιωπή και πώς τολμάει να εισπράττει μισθούς όταν ξέρει ότι ο ελληνικός λαός περνάει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του;
Και οι "συνεργάτες" του καλά θα κάνουν να ξανασκεφτούν αν πρέπει να ενθαρρύνουν έναν πρώην πολιτικό με τις "περγαμηνές" του Κώστα Καραμανλή να προετοιμάζει την επάνοδό του... Η πολιτική ιστορία του τόπου, δυστυχώς για τον Καραμανλή δεν υπάρχει περίπτωση να διαθέσει πολλές γραμμές. Ίσως να τον βολεύει το γεγονός ότι υπήρξε ανιψιός του "εθνάρχη"!
Ξέρω ανθρώπους που τους έτυχε στη σειρά, να περηφανευτούν, να ντραπούν, να αναβλέψουν, να μετανιώσουν, ν' αναθερμάνουν, να κρύψουν, ν' ανασύρουν ξανά από τ' αζήτητα τον πατριωτισμό τους. Η άσκηση είναι εξαντλητική, σπάει κόκαλα. Και ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι κυκλοφορούν στην αγορά διάφορες εκδοχές του πατριωτισμού. Δεν ξέρω το είδος του πατριωτισμού που έχει διαλέξει ο Καραμανλής. Και δεν είμαι βέβαιος για το είδος της αγάπης που έχει για τη χώρα του. 
Όμως με μια απέραντη ψευδολόγα επιχειρηματολογία κέρδισε την εξουσία, εξαπάτησε τους πολίτες και με την ανοχή του όλα τα πεινασμένα για εξουσία και χρήμα κοράκια της παράταξής του αλώνισαν τη χώρα, κατέστρεψαν τους θεσμούς, άδειασαν τα ταμεία. Κι αυτός ακόμα σιωπά! Και κάνει τον "αθώο"! Καλό είναι να θυμηθεί τι έλεγε ο Σεν-Ζιστ: "Δεν γίνεται να βασιλεύεις  με τρόπο αθώο".  Όπου το "βασιλεύω" βάλτε το "κυβερνώ". Λοιπόν, ως σπουδαγμένος πολιτικός ξέρει ότι η πολιτική διεξάγεται σε δύο επίπεδα: στο φανερό, όπου οι πολίτες πιστεύουν, και στο κρυφό, όπου "γίνονται οι δουλειές". Συνήθως το δεύτερο εκμεταλλεύεται συστηματικά το πρώτο. Ο Καραμανλής είχε καιρό να σκεφτεί. Ας διαλέξει...

3 comments:

Anonymous said...

Γεια σου
εχεις δικιο σε οσα λες.Η σιωπη του Καραμανλη εχει...θορυβησει τους ελληνες πολιτες.Το φιλοτιμο, αυτη η λεξη που υπαρχει μονο στο ελληνικο λεξιλογιο και στην ελληνικη ψυχη, ειναι κατι που φαινεται δε διαθετει ο πρωην πρωθυπουργος.Οι Ελληνες θα εκτιμουσαν πολυ αν εβγαινε να πει καποια πραγματα και ποσο μαλλον αν ζητουσε συγγνωμη.Αλλα ας μη γελιομαστε.Αυτο δεν υπαρχει περιπτωση να γινει.Και τι να πει εξαλλου; Μηπως ειναι και υποχρεωμενος να μιλησει; Δεν ειναι.Ας μην περιμενουμε πολλα απο τους πολιτικους.Δεν ειναι εθνοσωτηρες.
Ωραιο το κειμενο σου παντως.
Δεν καταλαβα αυτο που λες στο τελος με τα δυο επιπεδα.Εξηγησε μου το.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για τα δυο επίπεδα, θέλω να πω ότι γενικώς οι πολιτικοί μπορεί να λένε ότι "πολιτεύονται" στο φως, στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ένα άλλο πεδίο όπου η συναλλαγή δίνει και παίρνει. Δεν πιστεύω ότι ο Καραμανλής πολιτεύτηκε με διαφάνεια και στο φως της μέρας. Φτάνει μονάχα να σκεφτεί κανείς με ποιο τρόπο η γυναίκα του από νηπιαγωγός έγινε... γιατρός!!!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ said...

Οι Καραμανλήδες Νίκο μου δημιούργησαν μια παράδοση:
Να δραπετεύουν στα δύσκολα και να σιωπούν με την ελπίδα ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν. Και καλά λογάριασαν μέχρι τώρα: Ο Θείος που μετά το παρακράτος του που τον έβγαζε πρωθυπουργό βάζοντας τα δέντρα να ψηφίσουν και τους νεκρούς, έφυγε νύχτα εγκαταλείποντας πρωθυπουργία και χώρα με το ψευδώνυμο Τριανταφυλλίδης, αφήνοντας την... πολιτική γενναιότητα σε όσους έμειναν εδώ. Έκτοτε στην επταετή αυτάρεσκη παραμονή του στο Παρίσι, σιώπησε. Δεν βρήκε ούτε μιά λέξη να πει κατά της χούντας. Ούτε μία λέξη υπέρ του Πολυτεχνείου. Και ο λαός τον υποδέχτηκε ως Σωτήρα...
Σωστά πονταρησε λοιπόν στην κοντή μνήμη των Ελλήνων.
Και ο ανεψιός εγκαταλείποντας στο μέσον της θητείας του τη κυβέρνηση της χώρας, αφού έδωσε τη χαριστική βολή , στην ήδη νοσούσα οικονομία και διέλυσε το κράτος που ήθελε να επανιδρύσει, τώρα σιωπά... Αντιγράφει καρμπόν την τακτική του θείου του. Κάποια στιγμή θα περιμένει κι αυτός να κάνει το Σωτήρα, ε, και άμα πεθάνει, θα του κάνουν κι αυτουνού ένα άγαλμα δίπλα στο θείο του!!!!!
Φτού σας ρε!