Tuesday, September 28, 2010

"Τα φάγαμε όλοι μαζί..."

"Τα φάγαμε όλοι μαζί ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος...", είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος. Και ρωτώ: Πότε τα φάγαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Θόδωρε και δεν το κατάλαβα;;;;

Ή εννοείς ότι τα φάγατε εσείς που κυβερνάτε τη χώρα από τη μεταπολίτευση και δώθε - και εννοώ το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία; Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι είστε "κολλητοί". Δες και την απόδειξη...

Εγώ ο καημένος φαίνεται και από το δέμας [= σωματική κατασκευή] αν έφαγα ή αν έμεινα νηστικός - ή αν ήθελα και μπορούσα να φάω! Πήρα τον Εμμανουήλ Ροΐδη κι άρχισα να διαβάζω ένα "Πολιτικόν Δελτίον" (8.6.1875). Έξοχος ο Ροΐδης και προφητικός. Απόλαυσέ τον Θόδωρε: 

[Ἐν Ἑλλάδι] αἰτία τῆς γεννήσεως καί τῆς πάλης τῶν κομμάτων εἶναι ἡ θαυμαστή συμφωνία, μεθ' ἧς πάντες θέλουσι τό αὐτό πρᾶγμα, νά τρέφωνται δαπάνῃ του δημοσίου. Ἄν ὑπῆρχε λεξικόν τῆς νεοελληνικῆς γλώσσης, νομίζομεν ὅτι ο ὁρισμός τῆς λέξεως "κόμμα" ἤθελεν εἶναι ὁ ἀκόλουθος: "Ὁμάς άνθρώπων εἰδότων ν' άναγινώσκωσι καί ν' ἀνορθογραφῶσιν, ἐχόντων χεῖρας καί πόδας ὑγιεῖς, ἀλλά μισούντων πᾶσαν έργασίαν, οἵτινες, ἑνούμενοι ὑπό ἕνα οἱονδήποτε ἀρχηγόν, ζητοῦσι ν'  ἀναβιβάσωσιν αὐτόν διά παντός μέσου είς τήν ἕδραν πρωθυπουργοῦ, ἵνα παράσχῃ αὐτοῖς τά μέσα νά ζῶσι χωρίς νά σκάπτωσι". Τοιούτου ὄντος τοῦ προορισμοῦ τῶν κομμάτων, τό ἔργον παντός ἐν τῆ ἐξουσίᾳ ἀγαθοῦ κομματάρχου περιορίζεται εἰς τό διανέμειν μετά τινος εὐσυνειδησίας τόν ἐπιούσιον ἄρτον είς τούς ὀπαδούς του, φράσσων τά ὦτα καί τήν καρδίαν του εἰς τούς ὠρυγμούς τῶν ἔξωθεν πεινώντων. Τοιοῦτον ἐπάγγελμα μετέρχονται ἐναλλάξ ἀπό τριακονταετίας οἱ πολιτικοί ἡμῶν τροφοδόται, ἀγωνιζόμενος ἕκαστος, ὡς καλός ποιμήν, πρός συμφερωτέραν ὑπέρ τῆς ἀγέλης του λύσιν τοῦ μόνου παρ' ἡμῖν πολιτικοῦ ζητήματος, τίς δηλ. πρέπει νά τρώγῃ καί τίς νά νηστεύῃ καί ἐπί πόσον χρόνον νά τρώγῃ ἤ νά νηστεύῃ. Κατά τόν ἄγριον τοῦτον περί ὑπάρξεως ἀγῶνα, πάντες ἠναγκάσθησαν πρός χορτασμόν τοῦ στρατοῦ αὐτῶν νά παραβῶσι τούς κανόνας τῆς συνταγματικῆς παλαίστρας...

Saturday, September 25, 2010

Στο Μουσείο Μπενάκη θα γιορτάσω τα γενέθλιά μου!!!


  • Ψάχνω για δεύτερο χορηγό. Ο πρώτος είναι το Μπουσείο Μπενάκη, που θα μου διαθέσει τις αίθουσές του. Ο άλλος χορηγός αναζητείται για τους μπουφέδες. Τα γενέθλιά μου είναι το Νοέμβριο και νομίζω ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας. Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Πολιτισμού θα μου διαθέσει τους συνεργάτες του για να ετοιμάσουν τις προσκλήσεις. Και το λέω αυτό γιατί όπως γνωρίζετε εσείς οι φίλοι μου, είμαι άνθρωπος του πολιτισμού - των γραμμάτων, των τεχνών και γενικά της αριστερής διανόησης. Θέλω η αριστερή ελίτ να δώσει το "παρών" στα γενέθλιά μου κι επειδή κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ που το ψήφισα, είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα με στηρίξει. 
  • Είναι αλήθεια ότι με απασχολούσε τον τελευταίο καιρό ο χώρος για τη γιορτή των γενεθλίων μου, αλλά μόλις διάβασα σήμερα το ρεπορτάζ της Κατερίνας Λυμπεροπούλου στο "Βήμα", με τίτλο "Όλη η αθηναϊκή ελίτ στο πάρτι της Ειρήνης", πήρα πάνω μου, που λένε, και θεωρώ πλέον ότι το Μπουσείο Μπενάκη... μας ανήκει! Φανταστείτε να μιλήσει για μένα ο "εμβληματικός" διευθυντής του Μουσείου Αγγελος Δεληβορριάς!  
  •  Θα γίνω γνωστός ανά το πανελλήνιο, καθώς οι συνεργάτες του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου θα διαπιστώσουν ότι ήμουν παλιά συνεργάτης της Μελίνας, του Μικρούτσικου, του Μπένου και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μ' ευχαριστήσουν και θα προσκαλέσουν ανεξαιρέτως όλους όσοι αναγράφονται στις λίστες τού υπουργού- περίπου 3.000 άτομα- στους χώρους του νέου κτιρίου της οδού Πειραιώς. Ελπίζω ότι θα έρθει και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου, που είναι κι αυτός άνθρωπος των γραμμάτων (σχεδόν είμαστε "ομότεχνοι", αφού είμαι κι εγώ συγγραφέας).
  • Παρακαλώ, από τώρα, του συνεργάτες του υπουργού να μην ξεχάσουν να καλέσουν την κυρία Αννα Νταλάρα μετά της κόρης της Γεωργιάννας (που σπούδασε  -λέει- θέατρο στην Αμερική κι έκανε τα τέσσερα χρόνια... τρία!), την περιηγήτρια και βουλευτίνα κυρία Μάγια Τσόκλη. Και μην ξεχάσουν την αγαπημένη μου Μπήλιω Τσουκαλά, αφού είναι ομοτράπεζη του πρωθυπουργού! Αν δεν προσκληθεί η Μπήλιω, θα πάθω... κοκομπλόκο και θα τρέχετε!
  •  Θα είναι ένα πάρτι αξέχαστο!

Wednesday, September 15, 2010

Φίλε πρωθυπουργέ, το σκέφτεσαι αυτό;


Γραφείο εύρεσης εργασίας στην Ισπανία
Γραφείο εύρεσης εργασίας στην Ισπανία (Φωτογραφία:  AP )
  • Μία «χαμένη γενιά» ενδέχεται να δημιουργήσει η ανεργία στους νέους, προειδοποιεί το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. 
  • Το 2009 η ανεργία σε νέους από 15-24 ετών έφτασε σε ιστορικά επίπεδα: 81 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνταν απασχόλησης... «Ο δείκτης ανεργίας των νέων σε όλον τον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ και θα ανέβει ακόμα περισσότερο μέσα στο 2010» τονίζει το Γραφείο στην έκθεσή του. Ο δείκτης έφτασε το 11,9% το 2007 και το 13% το 2009. Για το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 13,1% και να πέσει στο 12,7% το 2011.
  • Το 2008, περίπου 152 εκατομμύρια νέοι (το 28% του ενεργού πληθυσμού) δεν είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας παρά το γεγονός ότι εργάζονταν για λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, υπογραμμίζει η οργάνωση. Περί το 45% της αύξησης της ανεργίας πλήττει τον πληθυσμό χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας των νέων, παρά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες στους προϋπολογισμούς τους. 
  • ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ αναρωτηθεί τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση, θα διαπιστώσει ότι ΔΕΝ κάνει... τίποτε! Ο πρωθυπουργός μου θυμίζει τον στρατηγό εκείνο που ζητεί να καταληφθεί ένας λόφος, αδιαφορώντας για την απώλεια ενός ή δυο ή και τριών λόχων. Δεν σκέφτεται τους στρατιώτες, δεν σκέφτεται τα άτομα, τους ανθρώπους, τις ψυχές... Σκέφτεται μονάχα ότι πρέπει να καταληφθεί ο λόφος! Κι όταν καταληφθεί -εάν καταληφθεί- τα άψυχα κουφάρια των στρατιωτών θα έχουν σκεπάσει τις πλαγιές και τον λόφο, το αίμα θα τρέχει ποτάμι και μονάχα ο λοχαγός με τον ασυρματιστή ενδεχομένως ή τον νοσοκόμο θα περιφέρονται πάνω στο λόφο, ψάχνοντας ένα σημείο για να καρφώσουν τη σημαία τους. Και μετά; Δεν υπάρχει παρά μόνο πόνος...
  • ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ άραγε κανείς από την κυβέρνηση αυτές τις γενιές που σήμερα βιώνουν το χειρότερο πρόσωπο του καπιταλισμού; Γιατί, ας μη μας διαφεύγει ότι ο νικητής καπιταλισμός δεν έχει αισθήματα, δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο εκτός από τα κέρδη των κεφαλαιούχων. Και η κυβέρνηση αυτή σήμερα δεν έχει χώρο στο μυαλό της εκτός από νούμερα! Και ο άνθρωπος, φίλε πρωθυπουργέ; Ξέχασες τον άνθρωπο. Ξέχασες τον Έλληνα που βασανίστηκε πολλά χρόνια, που πάλεψε, που μόχθησε, που θέλησε να ζήσει μια άσπρη μέρα κι αυτός και τα παιδιά του. Ξέχασες τον Έλληνα που σ' έκανε πρωθυπουργό!
  • ΟΜΩΣ ο Έλληνας δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν χαμένες γενιές. Δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τα παιδιά του θα συντριβούν στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής αδηφαγίας. Είναι τρελό να σκέφτεται ότι κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα πρέπει να δίνουμε λογαριασμό στην περιώνυμη "τρόικα" για την πορεία της οικονομίας μας. Είναι τρελό να μη βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Βαδίζουμε στο σκοτάδι και δεν ακούμε μια φωνή που να μας οδηγεί στο φως και την απλωσιά του κάμπου. Φτάσαμε στο σημείο να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με την έγνοια για τα χρέη, για τις δόσεις, για την ακρίβεια, για την ανεργία, για τη μανία των κερδοσκόπων που επιζητούν να μας ξεσκίσουν με την πρώτη ευκαιρία, για τη μείωση των συντάξεων, για το πισωγύρισμα σε μια εποχή που την  είχαμε απωθήσει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.
  • ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ περιθώρια για αοριστολογίες. Ανησυχώ πλέον για την ελληνική ιδέα που μεταδίνουμε σήμερα στα παιδιά μας. Είναι και θολωμένη και ταλαιπωρημένη .Πολλοί βρωμεροί και ύποπτοι μεταπράτες ιδεών υπάρχουν ανάμεσά μας, που εκδικούνται την Ελλάδα για τα προσωπικά τους συμπλέγματα, ατυχήματα, πάθη, για τα κέρδη τους.
  • ΦΙΛΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ίσως να σου διαφεύγει ότι τα σημερινά παιδιά ανατρέφονται σ' ένα κλίμα ιδιότυπο, όπου προκαλεί αποσυνθετικές διεργασίες ένας κοσμοπολιτισμός δίχως καν ιδεολογικό υπόστρωμα, κοσμοπολιτισμός της κονσέρβας. Ζούμε ανάμεσα σε μάζες που αποχρωματίζονται συστηματικά νομίζοντας ότι θεμελιώνουν την οικουμενικότητα. Κι εσείς βλέπετε μονάχα τους αριθμούς!!! Ξεχνάτε όμως ένα βασικό. Ότι δηλαδή εγγύηση των ελπίδων μας είναι η Δημοκρατία, που σημαίνει σεβασμός προς τον άνθρωπο! 
  • Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ, από εδώ σ' εμάς είναι ιερή και απαραβίαστη. Ο άνθρωπος βλέπει τον κόσμο από μια και μόνον οπτική γωνία, που του είναι υποχρεωτική: τον εαυτό του. Απώλεια του εαυτού του, ίσον απώλεια του κόσμου. Πιστεύω, "ξέρω", πως ο κόσμος υπάρχει ανεξάρτητα από μένα, αλλά για να το διανοηθώ, είναι ανάγκη να μην πάψω κι εγώ να υπάρχω... Ωστόσο, η πολιτική που αυτή τη στιγμή ακολουθείται στη χώρα μας είναι πολιτική αφανισμού του ανθρώπου, του πολίτη. Εσύ, φίλε πρωθυπουργέ, το σκέφτεσαι αυτό;
  • ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν έχουμε το δικαίωμα, απέναντι στους ερχόμενους καιρούς, να διαλύσουμε το κατάστημα! Μπορεί οι απόγονοί μας να βρουν πως έπρεπε να διατηρηθεί ωστόσο, πως άξιζε τον κόπο. Πως ήταν το μόνο αληθινά "δικό τους", μέσα σ' αυτή τη φευγαλέα κι ακτήμονα ζωή. Ξέρω, θα μου πεις ότι παλεύεις να φτιάξεις το κατάστημα! Δυστυχώς, αυτό είναι δυσδιάκριτο.  Αλλά τα δικά σου παιδιά δεν έχουν δυσδιάκριτο μέλλον, διότι όπως λέει και ο λαός "του άρχοντα το παιδί απ' ακοής παντρεύεται"!!!

Για την ιστορία και τα μνημεία της Ηλείας [ένα συνέδριο στη Δίβρη]

Νυν μεν δη πάσαν Ηλείαν / ονομάζουσι την μεταξύ Αχαιών τε / και Μεσσηνίων παραλίαν, / ανέχουσαν εις την μεσόγαιαν / την προς Αρκαδία την κατά Φολόην / και Αζάνας και Παρασσίους…[Στράβων Γεωγραφικά Η, ΙΙΙ, 1. Μτφρ. Πάνος Θεοδωρίδης, εκδ. Κάκτος.]
«Σήμερα ονομάζουν Ηλεία όλη την παραλία από τους Αχαιούς έως τους Μεσσηνίους, που απλώνεται στην ενδοχώρα έως τη Φολόη της Αρκαδίας, στους Αζάνες και στους Παρασσίους».
Η ιερότητα της περιοχής της Ηλείας υποδηλώνεται σε αρκετούς ευφάνταστους μύθους και ο χώρος συνδέεται άμεσα με τους Ολύμπιους θεούς και ιδιαίτερα τον Δία. Ο  Όμηρος ονομάζει την Ηλεία «θεία Ήλιδα» [Ήλιδα δίαν] [Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία Ο, 298 και Ιλιάδα, Ραψωδία Λ, 698.] κι ο Ευριπίδης “η Διός γείτων” [Είναι ένας στίχος του Ευριπίδη «πρόσω δε βάντι ποταμόν Ήλις η Διός γείτων κάθηται», που τον παραθέτει ο Στράβων (Γεωγραφικά Η΄) για να τον αντικρούσει, ότι δηλαδή δεν είναι σωστός ο γεωγραφικός ορισμός της Ήλιδας.].


Θα επαναλάμβανα τα τυπικά λόγια μιας ανακοίνωσης, ενός δελτίου τύπου, που ίσως ακολουθώντας την πεπατημένη να μιλά για τη μεγάλη επιτυχία του τριήμερου Β΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ το οποίο είχε θέμα “Ιστορία και Μνημεία της Ηλείας” που έγινε στη Δίβρη (Λαμπεία) από 10 μέχρι 12 Σεπτέμβρη, με οργανωτή και εμπνευστή το Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αθανάσιο Φωτόπουλο και συντονιστή τον πρόεδρο του “Πνευματικού Κέντρου Δίβρης” Σωτήρη Σωτηρόπουλο. 
Θέλω να σημειώσω ότι πράγματι ήταν μια ευτυχισμένη συνάντηση κάποιων ανθρώπων που αγάπησαν και αγαπούν την Ηλεία, τον τόπο και τους ανθρώπους. Είκοσι εννέα (29) Σύνεδροι, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους (Μητροπολίτης, Καθηγητές Πανεπιστημίου, διαπρεπείς  ιστορικοί, ερευνητές κ.α.) από όλη την Ελλάδα ανέπτυξαν τις επιστημονικές τους ανακοινώσεις μπροστά σε ένα εκλεκτό ακροατήριο ανθρώπων της διανόησης και του πνεύματος αλλά και απλών ανθρώπων του λαού μας που κατέκλυσαν ασφυκτικά την φιλόξενη στέγη του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης που αποδείχτηκε πολύ μικρή μπροστά στο πλήθος που προσέτρεξε να γευτεί τους πλούσιους πνευματικούς καρπούς.
 
Η θεματολογία των ανακοινώσεων (κυρίως με ιστορικά θέματα που αφορούν τα χωριά της ορεινής Ηλείας που για πρώτη φορά καταγράφονται) και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εργασιών αυτών που θα αποτυπωθούν στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ του Συνεδρίου και θα εκδοθούν, είναι το μέγα όφελος.

Πρέπει να σημειώσω την άψογη οργάνωση, την εν γένει φιλοξενία,  το ακροατήριο, την αισθαντική τρίτη ημέρα (με λειτουργία, ξενάγηση, γεύμα στην Άνω Μονή Δίβρης) και την εκδρομή στο μαγευτικό ελατοδάσος του «Πόντου» των ιερών Λαμπείων ορέων, αλλά και το θαυμασμό στην πανέμορφη κωμόπολη της Δίβρης.

Η δική μου ανακοίνωση είχε τίτλο «Νικόλαος Σκανδάμης, ένας θεατράνθρωπος στην Αμαλιάδα των αρχών του 20ού αιώνα».