Friday, November 26, 2010

Δείτε τι χρήμα παίρνουν οι "πατέρες" του έθνους!!!

Δεν μπαίνω στη χορεία των υμνητών του λαϊκισμού! Απλώς έχω σφίξει το ζωνάρι, οι λογαριασμοί μού θυμίζουν ότι είμαι ""νομοταγής πολίτης", ξυπνάω πια δυο-τρεις φορές τη νύχτα και δεν μπορώ να κοιμηθώ, τα όνειρά μου που είχαν σχέση με τον πολιτισμό πάνε περίπατο (εννοώ ότι κάποτε έβγαζα ένα θεατρικό περιοδικό, τα "Δρώμενα" και τώρα το έχω ξεχάσει), τα παιδιά έχουν ανάγκες κι εγώ θα πρέπει να τις ικανοποιώ (σχολές, σεμινάρια, ταξίδια επιμορφωτικά κ.λπ.) και το μόνο που με απασχολεί είναι να έχουμε την υγεία μας! Ρε πού φτάσαμε; Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα διάβασα στο "Κ" της "Καθημερινής" την ενδιαφέρουσα έρευνα του Ν. Βαφειάδη και ανένηψα! Πώς ανένηψα; Θα έχω πλέον απέναντί μου τους βουλευτές, τους πολιτικούς εν γένει, και θα τους βρίζω. Αν έχετε καταλάβει καλά τι ποσά δαπανά το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι πολίτες, εμείς, θα πάθετε κοκομπλόκο (που λέει και η κόρη μου).


Βουλευτικές απολαβές και προνόμια
• Το 2010 οι 300 της Βουλής θα μοιραστούν το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ.
• Ο μέσος όρος των μηνιαίων βουλευτικών αποδοχών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
• Το 50% φορολογείται αυτοτελώς και το υπόλοιπο προστίθεται στα τυχόν άλλα εισοδήματα.
• 35 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν μέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαμες θυγατέρες θανόντων βουλευτών.
• 4,3 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών.
Για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται 4 χρόνια.
• Όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια.
• Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. (Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα για το πόσοι βουλευτές λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη και πόσοι από αυτούς παραμένουν βουλευτές, εισπράττοντας ταυτόχρονα και τη βουλευτική αποζημίωση...).
  • Παροχές
• Κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως).
• 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ).
• Αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ).
• Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως).
• Γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
• Δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες.
• Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή.
  • Στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Kώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστo χώρο στoν δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής.
Συνταξιούχοι βουλευτές
  • Είναι οι μοναδικοί Ελληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στo Δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες).
Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στoυς συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά (!!!), λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιο του 2011), όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ μέρους των συνταξιούχων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές.

Είναι ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής! Ποτέ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο δημιουργήθηκε. Ομως λειτουργεί. Συνολικά απασχολεί περίπου 100 άτομα. Και το κόστος για το 2010 φτάνει τα έξι (6) εκατ. ευρώ. Η τηλεθέαση γύρω στο 0,3 %! Κι ακόμη δεν τον έκλεισαν! Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα πόσοι από τους δημοσιογράφους που απασχολεί ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής καλύπτουν ταυτόχρονα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για λογαριασμό άλλων ΜΜΕ. Δεν μ' ενδιαφέρει πλέον ούτε η λεγόμενη δημοσιογραφική αλληλεγγύη. Φτάνει πια. Κάποιοι έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας και κάποιους άλλους, τους περισσότερους, τους τρώει το μαύρο σκοτάδι. Δικαιολογώ εκείνους που βιοπορίζονται αποκλειστικά από το συγκεκριμένο κανάλι. Όσοι έχουν κι άλλες δουλειές να πάρουν δρόμο! Τελείωσαν τα ψέματα...
Ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω ότι ο δημοσιογράφος του "Βήματος" Δ. Γαλάνης είχε εισπράξει κάποιας μορφής ποινή από την ΕΣΗΕΑ επειδή, είπαν, σ' ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα που εργάζεται, μιλούσε για υπέρογκες αμοιβές δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Δεν έλεγε ψέματα. Και απορώ γιατί η ΕΣΗΕΑ έχει μια περίεργη και μονομερή ευαισθησία. Τέλος πάντων. Και στο κανάλι της Βουλής θα πρέπει να δούμε ποιοι δουλεύουν και πόσες δουλειές έχουν. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ωφελεί η συνάφεια με την πολιτική και τους πολιτικούς!!!

Και για να τελειώνω το σημερινό σημείωμα, θέλω να πω στους φίλους βουλευτές ότι κανείς μα κανείς δεν τους υποχρέωσε να γίνουν πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί! Συνεπώς αυτά που κατά καιρούς ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής λέει για να τους υπερασπιστεί, ότι δήθεν δουλεύουν πολύ κιι έχουν έξοδα, είναι το λιγότερο αστεία. ΔΕΝ μπόρεσα να καταλάβω ποτέ γιατί θα πρέπει να αμείβονται εξτρά όταν συμμετέχουν σε "εξεταστικές επιτροπές"! Δηλαδή, όταν δεν συμμετέχουν σε επιτροπές, τι κάνουν, με τι ασχολούνται;;; 

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Προσφάτως διάβασα για τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον είδα και στην τηλεόραση να χαριεντίζεται και να μιλάει... Τη μια φορά μιλούσε για τον Μίκη Θεοδωράκη. Και τις άλλες για ποιο πράγμα μιλούσε;;;; Θα σας το πω ευθέως: Ο Ανδρουλάκης πλέον βγαίνει να μιλήσει μονάχα όταν εκδίδει κάποιο βιβλίο του. Ήδη κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του από τις εκδόσεις Καστανιώτη (μόνιμος εκδότης του, που του κάνει και καλές εκδηλώσεις για την παρουσίαση) και ο Μίμης θα κυκλοφορεί για κάμποσο καιρό από στούντιο σε στούντιο... Λοιπόν, αυτός είναι βουλευτής που τον έστειλε ο λαός στη Βουλή για να νομοθετήσει και να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων του λαού; Ο Ανδρουλάκης είναι ένα παράδειγμα - υπάρχουν κι άλλα.

Εάν η παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πάρει γενναίες αποφάσεις για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τότε πάνε στράφι όλα τ' άλλα που κάνει. Δεν είναι δυνατό μονάχα εμείς να σφίγγουμε το ζωνάρι! Εξάλλου, αν οι πολιτικοί μας δεν έχουν καταλάβει ότι η "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" είναι αποστολή, τότε καιρός είναι να το χωνέψουν. Θέλεις, κύριε, ν' αφιερωθείς στα ΚΟΙΝΑ, θέλεις να προσφέρεις υπηρεσίες στο έθνος και στον λαό, εφόσον δεν σε υποχρεώνει κανείς, μην έχεις απαιτήσεις.

Και δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτό το αίσθημα της σωσίβιας κομματικής μονολιθικότητας, δηλαδή της φανατικής συγκέντρωσης των βουλευτών περί την κομματική ηγεσία τους, είναι μονόφθαλμο και καταργώντας οποιαδήποτε έφεση  ενδοκομματικής πολιτικής κριτικής από το φόβο μήπως η παράταξη εξασθενήσει, οδήγησε στη ρομποτοποίηση των βουλευτών.
Και τι βλέπουμε; Απλώς σήμερα οι βουλευτές δεν έχουν πρωτοβουλίες αλλά μόνον δουλικές καταφάσεις. Ο πανικός των βουλευτών μη τυχόν διαφωνήσουν και εκπαραθυρωθούν, ματαιώνει στη γένεσή της και την πλέον ανώδυνη ανεξαρτησία γνώμης. Έτσι όμως το βουλεύεσθαι υπέρ των κοινών μεταβάλλεται σε παθητική έγκριση ή σε παθητική αντίδραση και οι βουλευτές αναγκάζονται να περιστείλουν την αποστολή τους ως λαϊκών εκπροσώπων... Και εξωθούνται στην τακτοποίηση αποκλειστικά των προσωπικών τους συμφερόντων...

2 comments:

Dimitris said...

Νικο, καλα τα λες, αλλα δυστυχως μου φαινεται πως ολοι αυτοι οι υπευθυνοι, οι πολιτικαντηδες, τιποτα δεν θα αλλαξουν. Τα ιδια κι ολοι οι αλλοι. Την εχουν βολεψει καλα και τους αρεσει.
Ο Γιωργος φαινεται πως προσπαθει, αλλα το βουνο που σκαρφαλωνει ειναι πολυ αποκρημνο....
Στο μεταξυ ο κοσμακης υποφερει κι η Ψωροκωσταινα κατρακυλαει.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε πει το περίφημο "Η Ελλάς προώρισται να ζήσει και θα ζήσει"! Αυτό είναι δεδομένο, αλλά δεν μπορεί κανείς να μη βλέπει και τα στραβά. Αλλάζουν τα πράγματα με πολύ αργό ρυθμό. Εκεί που νομίζαμε ότι μπορούμε να ζήσουμε μια ήσυχη ζωή, ήρθαν τα πάνω-κάτω! Ωστόσο, αισιοδοξώ. Η ζωή αρχίζει κάθε πρωί και για την Ελλάδα και για τον καθένα χωριστά...