Wednesday, June 23, 2010

Πάλι για τον Σπύρο Παπαδόπουλο και την ΕΡΤ!



  • Παραθέτω το δελτίο τύπου της ΕΡΤ για την εκπομπή του Παπαδόπουλου
Η διοίκηση της ΕΡΤ, μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το κόστος των νέων επεισοδίων της εκπομπής «Στην υγειά μας» και στο πλαίσιο της οικονομικής διαφάνειας, σας ενημερώνει ότι το Δ.Σ. της ΕΡΤ ενέκρινε για την τηλεοπτική περίοδο 2010-11 την παραγωγή 36 επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων και τριών εορταστικών (Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα). Το συνολικό κόστος έκαστου επεισοδίου ανέρχεται στο ποσό των 47.692 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) , ενώ τα τρία εορταστικά επεισόδια θα έχουν επιπλέον κόστος 2.850 ευρώ έκαστο. Αξίζει να επισημάνουμε πως τον Σεπτέμβριο του 2009, για την ίδια εκπομπή είχαν εγκριθεί 35 επεισόδια με κόστος 65.022 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) έκαστο, ενώ τα τρία εορταστικά επεισόδια κόστιζαν επιπλέον 6.000 ευρώ ανά εκπομπή. Με δεδομένο ότι η εκπομπή ανταποκρίνεται πλήρως στις ποιοτικές και αισθητικές απαιτήσεις της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ παραλλήλως επιτυγχάνει υψηλή τηλεθέαση (την πρώτη μεταξύ των τακτικών εκπομπών της) και διαφημιστικά έσοδα, η διοίκηση της ΕΡΤ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια στο τρέχον δυσμενές περιβάλλον και πέτυχε, αφενός μεν να την διατηρήσει στο πρόγραμμά της, αφετέρου δε να μειώσει δραστικά το κόστος της κατά 765.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή σε ποσοστό 31%. [ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤ]

Υποτίθεται ότι με αυτή την ανακοίνωση η ΕΡΤ μας... ρούμπωσε! Εάν οι κύριοι της παραγωγής [και ο Παπαδόπουλος] μπορούν με τα σημερινά νέα οικονομικά δεδομένα να κάνουν την εκπομπή, αυτό σημαίνει ότι και τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν με λιγότερα. Αρα κέρδιζαν τα μαλλιά της κεφαλής τους. Δηλαδή, τρώγανε με σαράντα μασέλες. Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΡΤ θα έπρεπε να σκεφτεί και προς το συμφέρον των δεκάδων συμβασιούχων δημοσιογράφων και ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ. Τους διώχνει και ο καθένας καταλαβαίνει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Ο κύριος Παπαδόπουλος έχει δουλειές και στο θέατρο και κάνει και τηλεοπτικές διαφημίσεις και συμμετέχει και σε τηλεοπτικές σειρές... Δόξα τω Θεώ ο άνθρωπος δεν έχει οικονομικό πρόβλημα. Ας αφήσει ήσυχη την δημόσια τηλεόραση!

ΟΜΩΣ η ΕΡΤ με τα δυόμισι περίπου εκατομμύρια ευρώ [μην ξεχνάμε και το ΦΠΑ] που διαθέτει για την εκπομπή του Παπαδόπουλου θα μπορούσε να διευθετήσει κάπως τα προβλήματα με τους ανθρώπους που έχουν οικογένειες και τώρα το μέλλον τους φαίνεται μαύρο κι άραχλο. Θα τολμούσα να κάνω και την πρόβλεψη ότι κάποιοι νέοι δημοσιογράφοι θα κάνανε καλύτερη εκπομπή από αυτή που κάνει ο Παπαδόπουλος, ο οποίος, τουλάχιστον όσες φορές έχω δει εγώ ό ίδιος, ο Παπαδόπουλος φαίνεται μεθυσμένος και μάλιστα το απολαμβάνει όταν σηκώνεται να χορέψει. Επιπλέον, οι κύριοι της ΕΡΤ λένε ότι η εκπομπή "ανταποκρίνεται πλήρως στις ποιοτικές και αισθητικές απαιτήσεις της δημόσιας τηλεόρασης"! Φυσικά αυτό συμβαίνει μονάχα στο μυαλό του. Μήπως δοκίμασαν κάτι άλλο και δεν βρήκαν καλύτερο; Αυτό που βλέπαμε στις εκπομπές ήταν μια ταβερνο-οχλαγωγία. Μέχρι και  πιάτα σπάγανε!

Κι επειδή ο Σπύρος είναι αλεπού [για να μην πω... "γλείφτης", αφού ξεσκόνιζε και την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση και κατά τ' άλλα το παίζει ΚΚΕ], παρατηρούσα κατά καιρούς ότι καλούσε στην εκπομπή αρκετούς δημοσιογράφους από τα τα ιδιωτικά κανάλια και από εφημερίδες -  για ευνοήτους λόγους. Από τη μια αυτό λειτουργεί διαφημιστικά για τους ίδιους τους δημοσιογράφους ότι δηλαδή είναι "σπουδαίοι" και μπορούν να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους στις επαγγελματικές συναλλαγές τους κι από την άλλη ο Σπύρος Παπαδόπουλος εξασφαλίζει τα νώτα του διότι δεν υπάρχει περίπτωση να του γράψουν αρνητικά. Μια φορά είχα δει να έχει καλεσμένους τους Καραμεροχαριτάτους [οι βοηθοί της μαγείρισσας Αργυρώς στον Αντέννα] και μάλιστα τους έβαλε και να τραγουδήσουν [για να κακοποιήσουν το ελληνικό τραγούδι]!!! Από πού κι ως πού ρε Παπαδόπουλε; Ποιοι είναι αυτοί; Αλλά, αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε το σύστημα της "αλλαξοκωλιάς" (μη ντρεπόμαστε, η λέξη πλέον είναι κοινόχρηστη στα νεοελληνικά) το ξέρετε πολύ καλά. Πήγατε κι εσείς στην εκπομπή των Καραμεροχαριτάτων και μάλιστα κάνατε και δηλώσεις: «Είναι δυο άνθρωποι που ξέρουν καλά ελληνικά και η παρουσία τους βοηθάει να γίνει η τηλεόραση καλύτερη και να αλλάξει το στιλ που εμένα δεν μου αρέσει καθόλου. Πρέπει να δίνουμε βήμα σε τέτοιες προσπάθειες. Έχει παραγίνει το θέμα με τις εκπομπές — είναι κρίμα, γιατί μεγαλώνουν και παιδιά και για κάποιους ανθρώπους η τηλεόραση είναι ευαγγέλιο». Άποψή σου...

Ξέρεις όμως όσους δημοσιογράφους έχει η ΕΡΤ που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους γιατί είναι πίσω από τη σκηνή και δεν έχουν δική τους εκπομπή, αλλά απλώς κάνουν "ρεπορταζάκια" και γράφουν ειδησούλες για να τις εκφωνεί η άλλη αχόρταγη Μαρία Χούκλη [κοντά 500.000 ευρώ το χρόνο για να λέει μισή ώρα ειδήσεις]; Απλώς ο Παπαδόπουλος χρησιμοποιεί κατά κόρον την εκπομπή του για δημόσιες σχέσεις - κυρίως δικές του. Ετσι είναι και δεν τρώμε κουτόχορτο. Αν καταγράψω τους κατά καιρούς άσχετους καλεσμένους, θα γελάσει κάθε πικραμένος.

Ας το καταλάβουν καλά εκεί στην ΕΡΤ ότι ο καιρός των παχέων αγελάδων έχει περάσει. Ο κόσμος υποφέρει, αγωνιά και παλεύει απεγνωσμένα να επιβιώσει. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι αυτό που χρειάζονται είναι η "ψυχαγωγία" της εκπομπής του Παπαδόπουλου. Δηλαδή, δεν μπορούν να πάνε να διασκεδάσουν όπως θέλουν και γι' αυτό η ΕΡΤ φροντίζει γι' αυτό; Με παραπέμπει σε άλλες εποχές. Σε πολλά η ΕΡΤ προσπαθεί να μιμηθεί και τα ιδιωτικά κανάλια, που έχουν επιβάλει με γελοίες εκπομπές μια κατάσταση καθημερινής σάχλας. Τη μια ο Λαζόπουλος, την άλλη το ραδιο-Αρβύλα, την άλλη ο Θέμος Αναστασιάδης, και την παράλλη οι κουτσομπολίστικες εκπομπές που τους αναπαράγουν πρωί-μεσημέρι-βράδυ, έχει γίνει η καθημερινότητά μας μια γελοιογραφία. ΟΧΙ κύριοι!!!

No comments: