Saturday, March 20, 2010

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν θα χρεοκοπήσουμε!

Δεν θα χρεοκοπήσουμε και σύντομα θα επανέλθουμε στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης, επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, δεσμεύτηκε ο Γ.Παπανδρέου, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη πως «δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη και χρέη». Παράλληλα, έκανε λόγο και για «'καλοθελητές' που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας με προφανείς σκοπιμότητες», ενώ εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ.

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα έχει ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση που κάνει ό,τι χρειάζεται και σύντομα θα επανέλθουμε στο δρόμο της οικονομικής σταθερότητας, στο δρόμο της ομαλότητας και της ανάπτυξης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Σε εμάς ανέθεσε ο ελληνικός λαός την ευθύνη να οδηγήσουμε το καράβι στη μεγαλύτερη τρικυμία της πρόσφατης ιστορίας μας. Ξέρω ότι θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι οι συνθήκες επιβάλλουν στον ίδιο και την κυβέρνηση να είναι προσηλωμένοι σε έναν στόχο: «Στη διάσωση της οικονομίας μας. Στη σωτηρία της χώρας μας».

Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη της κοινωνίας στα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση πως «οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο». Υπογράμμισε, εξάλλου πως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν διλήμματα. «Ή κάνουμε κατεπειγόντως ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε την πατρίδα μας, ή συμπεριφερόμαστε άβουλα και ανεύθυνα, και καταδικάζουμε την Ελλάδα σε δεκαετίες ύφεσης, παρακμής, διεθνούς απομόνωσης και μαρασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα πάρει όσες αποφάσεις χρειάζονται, όσο επώδυνες και εάν είναι ώστε η χώρα να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Ό,τι πρέπει να κάνουμε, θα το κάνουμε. Όσο σκληρό και επώδυνο κι αν είναι, όποιο και αν είναι το κόστος ακόμα και για μένα προσωπικά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «ζούμε έναν ιδιότυπο πόλεμο» και γι' αυτό «όταν έχεις πόλεμο, ζητάς να πάνε στο μέτωπο όλοι, ανάμεσά τους και απλοί άνθρωποι που σε τίποτα δεν φταίνε για το γεγονός ότι προκλήθηκε πόλεμος».

«Πολύ πιο άδικο θα ήταν αυτό που θα συνέβαινε στην πατρίδα μας αν δεν παίρναμε αυτές τις αποφάσεις. Αν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια να παίζουν άλλοι με τις τύχες μας. Τότε οι συνέπειες θα ήταν αφόρητες. Ούτε μισθούς θα μπορούσαμε να πληρώσουμε, ούτε συντάξεις» συνέχισε.

Μήνυμα στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός, σε έντονο ύφος, μίλησε επίσης για «καλοθελητές», που «καθημερινά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας με προφανείς σκοπιμότητες», ενώ έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη πως «δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη και τα δικά μας χρέη».

Παράλληλα, επανέλαβε πως η Ελλάδα ζητεί πολιτική στήριξη εναντίον όσων κερδοσκοπούν εις βάρος της, αφαιρώντας της τη δυνατότητα να δανειστεί με όρους, που θα της επιτρέψουν να ανασάνει. «Τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι. Να εξασφαλίσουμε αποδοτικά αποτελέσματα χωρίς υπονομεύσεις στο πρόγραμμά μας των μεγάλων αλλαγών» είπε ο Γ.Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που εκφράζονται εντός της ΕΕ ως προς τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Γ.Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος:

«Έφτασε η ώρα να αποφασίσουμε αν θέλουμε το κοινό μας σπίτι -η Ευρώπη- να ενισχυθεί ώστε να είναι σε θέση η πολιτική και όχι οι κερδοσκόποι να ορίζουν τις τύχες των λαών μας. Παλέψαμε εδώ και χρόνια για μια ισχυρή Ευρώπη οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Όμως πολλές δυνάμεις ξεχνούν την πολιτική σημασία του ευρώ, αφαιρούν την ουσία του πολιτικού οράματος στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, που είναι η κοινή προστασία μας ώστε σε κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Αυτό τελικά μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ίδια την ΕΕ. Κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση με ότι ονειρεύτηκαν οι εμπνευστές και οι δημιουργοί της ενιαίας Ευρώπης και του κοινού μας νομίσματος» τόνισε.

Έντονη κριτική στη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ, λέγοντας πως άφησε μία χώρα «στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ένα κράτος διαλυμένο από την οικονομική και κομματική λεηλασία. «Όταν κληθήκαμε πριν πέντε μήνες να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ουδείς από εμάς μπορούσε να φανταστεί τι μας περίμενε» επανέλαβε.

«Νομίζω ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί με πόση ανευθυνότητα, με πόση εγκληματική αμέλεια, με πόση ελαφρότητα οι κυβερνήσεις της ΝΔ διαχειρίστηκαν επί 5 χρόνια τη χώρα, τα κρατικά ταμεία, τη δημόσια διοίκηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «το τίμημα είναι τεράστιο και το το πληρώνουν η χώρα και εκατομμύρια πολίτες που σε τίποτα δεν έφταιξαν».

«Ως πρωθυπουργός της χώρας δεν πρόκειται να αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει. Όπως δεν πρόκειται και να αγνοήσω τη φωνή ολόκληρου του ελληνικού λαού που φωνάζει δυνατά ότι θέλει μια άλλη Ελλάδα, που μας ζητά να αλλάξουμε τα πάντα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι «στο τέλος αυτής της τετραετίας να έχουμε θέσει στέρεες βάσεις για μια νέα, για μια πιο δίκαιη Ελλάδα».

Το κυβερνητικό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις ώς τώρα ληφθείσες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης -η δεύτερη δόση του οποίου θα καταβληθεί μέσα στους επόμενους μήνες-, στη σύσταση ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας και στο νομοσχέδιο για την παροχή ιθαγένειας σε οικονομικούς μετανάστες.

Αναφορά έκανε, επίσης, στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, στο ΤΕΜΠΕ, στα μέτρα για την πράσινη ανάπτυξη, στο σχέδιο νόμου για τη δραστική μείωση του χρόνου ίδρυσης επιχειρήσεων, στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της συνταγογράφησης και στις αποφάσεις για την αναβάθμιση του χώρου της Παιδείας, όπως το Καινοτόμο Σχολείο.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας πως «για κανένα μας δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις που πήραμε».

No comments: