Tuesday, January 5, 2010

H Tουρκία θέλει τον Aγιο Nικόλαο!!!

Διάβασα (στο "Εθνος") ότι οι Τούρκοι θέλουν τον Αγιο Νικόλαο! Και το Βατικανό απαντά ότι η Aγκυρα θέλει να εκμεταλλευθεί τον Aγιο Nικόλαο για τουριστικούς λόγους, όχι ως θρησκευτικό πρόσωπο αλλά ως εμπνευστή του Aγιου Bασίλη! H εφημερίδα «Λα Στάμπα» του Tορίνου δημοσιεύει χθες ολοσέλιδο άρθρο για το αίτημα που θα θέσει η Tουρκία στην Iταλία ως προς την επιστροφή των λειψάνων του αγίου από εκκλησία του Mπάρι.

Tο Bατικανό στηρίζει την άποψη αυτή στο ότι ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης Nτέμρε (παλαιά Mύρα) έχει στήσει ένα τεράστιο άγαλμα του Aϊ- Bασίλη σε κεντρική πλατεία. Oπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει δήλωση του Tούρκου υπουργού Πολιτισμού Eρτουγρούλ Γκιουνάι, σύμφωνα με την οποία τα λείψανα πρέπει να εκτεθούν στη χώρα «και όχι σε μια πόλη πειρατών»!

Mε τη δήλωση αυτή ο Tούρκος αξιωματούχος κάνει αναφορά στην ιστορική παράδοση, σύμφωνα με την οποία 62 ναυτικοί από το Mπάρι μετέφεραν τα οστά του αγίου από τη Mικρά Aσία στη νότιο Iταλία κατά τον 11ο αιώνα, εποχή της πρώτης σταυροφορίας.

H ιταλική εφημερίδα προσθέτει πως η Tουρκία είναι έτοιμη να ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας που επέτρεψε σε πολλές χώρες να αποκτήσουν και πάλι πολιτιστικά αγαθά τα οποία είχαν αφαιρεθεί παράνομα. O πατέρας Nταμιάνο Mπόβα, ο ιερέας της εκκλησίας του αγίου Nικολάου στο Mπάρι, υπογραμμίζει ότι ως τώρα η Tουρκία δεν έχει ζητήσει τα λείψανα από το Bατικανό, που αυτή τη στιγμή είναι νόμιμος κάτοχός τους. Στο Mπάρι έχει ήδη συσταθεί επιτροπή προς υπεράσπιση του πολιούχου.

O πρόεδρός της Mατέο Σιτσιλιάνο σημειώνει πως πρόκειται για σημαντικότατη περιουσία, «αφού συρρέουν στην πόλη μας προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Για τους χριστιανούς τα λείψανα είναι σημαντικότατα, ενώ οι μουσουλμάνοι δεν τιμούν τους αγίους. Aρα, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με τους ορθοδόξους ώστε να μείνουν στο Mπάρι».

Ε, όχι και οι Τούρκοι! Δεν φτάνει που έχουν στρογγυλοκαθήσει στην Ανατολική Θράκη και στη Μικρασία και κάνουν τους Ευρωπαίους, θέλουν να διαχειριστούν κι αυτά που δεν τους ανήκουν; Υπάρχουν δεκάδες αρχαιολογικά κυρίως στοιχεία, τα οποία δεν έχουν σχέση με τους Τούρκους, αλλά αυτοί κάνουν τους... άξιους απογόνους. Είμαστε μια κοινωνία που βρίσκεται σε μια εξελικτική πορεία προς την παγκοσμιοποίηση αλλά δεν πιστεύω, τουλάχιστον όσο βρισκόμαστε στη ζωή, ότι θα επέλθει άμβλυνση των σχέσεων με τους Τούρκους. Μην πεταχτεί κανείς και μου γράψει διάφορες παπαριές...

Εγώ ΔΕΝ θέλω την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί άμα πλακώσουν τα εκατομμύρια ανέργων και άλλων λιμοκοντόρων Τούρκων και στην Ελλάδα, τότε θα δείτε τι ωραία που θα είναι. Βέβαια, είμαι σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αλλά έχω δικαίωμα να πιστεύω ό,τι θεωρώ πως είναι σωστό. Ε, λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβει και η κυβέρνηση ότι οι Τούρκοι συνεχώς μας εμπαίζουν. Αφού ο πονηρός Ερντογάν επιχειρεί να ισοφαρίσει το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τα ζητήματα της "τουρκικής μειονότητας" στη Δυτική Θράκη!!!

Και η ελληνική πλευρά κάνει την κουφή ή κρύβεται πίσω από τυπικότητες ότι τάχα μου δεν υπάρχει "τουρκική μειονότητα", ότι δεν καταπιέζονται οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και άλλα τέτοια. Θα ήθελα να ήξερα, όταν ο Παπανδρέου, αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, που πήγε στην Τουρκία, ποιο ήταν το μείζον θέμα που τον απασχολούσε και έπρεπε να πάει για να το λύσει; ΓΙΑΤΙ πήγε; Μήπως κάποτε θα έπρεπε να μας πει τι έγινε μ' εκείνη τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του;

Νιώθω πως έχω μέσα μου αρκετό απόθεμα πνευματικής ανιδιοτέλειας και ανεξαρτησίας γνώμης της αποξένωσης από τους άκριτους και γι' αυτό παροδικούς "ιδεολογικούς" ενθουσιασμούς. Σήμερα, ο διάλογος με λέξεις που εκφράζουν [τελικά] αφηρημένες έννοιες, είναι σχεδόν αδύνατος. Τόσο μεταξύ των εθνών, όσο και μεταξύ των ατόμων.

Εν πάση περιπτώσει οι Τούρκοι είναι Τούρκοι και δεν πρόκειται ν' αλλάξουν. Και γιατί ν' αλλάξουν; Ο λαός μας, όταν θέλει να υπογραμμίσει την αντιδραστικότητα κάποιου, λέει το γνωστό "Τούρκος... τούρκαρος"!

No comments: