Thursday, October 29, 2009

Τείχη...

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)


Monday, October 5, 2009

Πρωταγωνιστής πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου

Πέρασαν οι πρώτες στιγμές του ενθουσιασμού. Η νίκη και αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ήταν κάτι που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Η Δεξιά που κυβέρνησε για περίπου έξι χρόνια αποδείχτηκε ότι δεν βάζει μυαλό. Κι ούτε με νοιάζει αν θα οργανωθεί για να κάνει "σκληρή" αντιπολίτευση, διότι η Δεξιά ουδέποτε έκανε αντιπολίτευση. Πάντοτε στην πολεμική της χρησιμοποίησε το ψέμα και τη συκοφαντία για να χτυπήσει τους αντιπάλους της. Δεν είχε επιχειρήματα ποτέ, διότι δεν κατάφερε να έχει ένα όραμα για τη χώρα και τον λαό.
Αυτές οι σαχλαμάρες που ακούγονται στα κανάλια ότι δηλ. πρέπει να ευχόμαστε την γρήγορη "ανάρρωση" της Ν.Δ. για να μπορέσει η κυβέρνηση να έχει δυνατή αντιπολίτευση, απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά των ανθρώπων της Ν.Δ. Τίποτε περισσότερο. Τι είδους αντιπολίτευση να κάνει ο Σουφλιάς που υπήρξε ένας παραβάτης του νόμου με την αυθαίρετη βίλα του; Τι είδους αντιπολίτευση να κάνουν οι Μητσοτάκηδες που γίνονταν αποδέκτες κουζινικών σκευών από τον Χριστοφοράκο της Siemens; Κι όσο για την παραδοσιακή "αριστερά", είναι βέβαιο ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν την ακτιβίστικη τακτική τους και να υποβάλλουν σε επαναστατική γυμναστική τους ψηφοφόρους τους. Δεν έχουν πρόθεση να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ και δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη Βουλή, τι θα γίνει; Θα κρατάει "τα μπόσικα" είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Τσίπρας. Αμφιβάλλω αν κατάλαβε κι ο ίδιος τι ακριβώς εννοούσε! Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσει την πολεμική κατά του ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόμενος κάτι, τέλος πάντων...

Από την άλλη είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Ανέλαβε μόνος του το φορτίο της αντιπαράθεσης με όλους και φυσικά κέρδισε. Τον στηρίζουμε ανεπιφύλακτα - τον Γιώργο! Ενδεχομένως να στενοχωρηθούμε με κάποιες επιλογές [του]. Ωστόσο, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ίδιος ο Γιώργος δεν είναι δυνατό να γνωρίζει τα πάντα - πρόσωπα και πράγματα κι αυτό φάνηκε από ορισμένες περιπτώσεις στην επιλογή των ονομάτων στα ψηφοδέλτια. Η προσοχή μας είναι στραμμένη σε μεγάλα ζητήματα που έχουν σχέση με την επικοινωνία και τον πολιτισμό. Τι θα γίνει με την ΕΡΤ, τι θα γίνει με τα κρατικά καλλιτεχνικά ιδρύματα, με το υπουργείο Πολιτισμού... Εδώ είμαστε για να μιλάμε.

Sunday, October 4, 2009

Εκλογικός θρίαμβος για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου



Η εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος


Ανίκανος και ανεύθυνος ο Κώστας Καραμανλής μάλλον εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή ηττημένος, με καταρρακωμένο το ηθικό. Από τότε που έγινε αντιληπτό απ' όλους ότι είναι εντελώς αδύναμος να διαχειριστεί τη διακυβέρνηση της χώρας, να κουμαντάρει την οικονομική πολιτική, αλλά και τα του οίκου του. Ξεσκεπάστηκε επιτέλους το πρόσωπο ενός πολιτικού που ήταν άδειος από ιδέες και πολιτικές αρχές.

Για να δούμε όμως τις τελευταίες εξελίξεις, που εντοποίζονται πλέον στο ύψος της διαφοράς του πρώτου από τον δέυτερο. Το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς εκλογικό θρίαμβο, με τη διαφορά από τη ΝΔ να κινείται στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος, με στάθμιση των μισών εκλογικών τμημάτων που μετέδωσαν αποτελέσματα μέσω κινητού.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει ποσοστό 43,8% και 160 έδρες, ενώ η Νέα Δημοκρατία πέφτει πολύ κάτω από το ιστορικό χαμηλό της παράταξης, στο 33,9% και δεν ξεπερνά τις 92 έδρες.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 7,6% και 21 έδρες, ο ΛΑΟΣ 5,6% και 15 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5% και 12 έδρες ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπαίνουν στη Βουλή με 2,5%.

Το περιθώριο λάθους των εκτιμήσεων αυτών δεν ξεπερνά το ±0,3.

Saturday, October 3, 2009

ΕΠΤΑ λόγοι για τους οποίους στις 4 Οκτώβρη θα ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ.

1. γιατί ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην παρακμή που ζούμε.

2. γιατί ο ξεπεσμός της πολιτικής, η απαξίωση των θεσμών και η κοινωνική αποσύνθεση δε θα σταματήσουν απλώς όταν περάσει η κρίση.

3. γιατί χρειαζόμαστε ηγεσία που σέβεται τον πολίτη και έχει όραμα για το μέλλον μας.

4. γιατί η αγορά χρειάζεται να κρατηθεί ζωντανή και να αυξηθεί η αξία του χρήματος στα χέρια του καταναλωτή.

5. γιατί από το οικονομικό αδιέξοδο θα βγούμε μόνο μέσα από την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέου πλούτου στη χώρα.

6. γιατί για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ένα κράτος δικαίου και διαφάνειας.

7. γιατί έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας για τις μεγάλες αλλαγές

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, έφτασε η ώρα να τελειώσουμε με τους τσαρλατάνους της πολιτικής, με τους ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας που νόμισαν ότι θα μπορέσουν να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά ήξεραν πολύ καλά ότι γι' αυτούς το κράτος ήταν... λάφυρο! Ναι, λαφυραγώγησαν τη χώρα... Και δεν ήταν ούτε ένας ούτε δύο! Δεκάδες τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κάτω από το "άγρυπνο" βλέμμα του αρχηγού τους και υπό την υψηλή προστασία του, ξετίναξαν τα ταμεία του κράτους αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία του λαού, ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία και καταπάτησαν νόμους, θεσμούς και κυριολεκτικά ξεχαρβάλωσαν το κράτος. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα της απαλλαγής από το συρφετό των παρανόμων. Αύριο, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ!!!

Ο Γιώργος μιλάει στα «ΝΕΑ»

«Να τελειώνουμε με διαφθορά, κουμπάρους»

Μήνυμα νίκης και αγώνα για την Ελλάδα του μέλλοντος μας , για τις μεγάλες αλλαγές και τομές που χρειάζεται η χώρα, προκειμένου να υπερβεί την παρακμή απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην μεγαλειώδη συγκέντρωση του Κινήματος στην Πάτρα, κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

«Το μήνυμά μας παντού. Σε κάθε συνάνθρωπό μας που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες με μας, σε κάθε συμπολίτη μας. Τώρα, είναι η ώρα της συστράτευσης. Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όχι απλώς για να κερδίσουμε την Κυριακή. Αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Για να βάλουμε πρώτα τον πολίτη. Πάμε όλοι μαζί, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το ψηφοδέλτιο της νίκης, το ψηφοδέλτιο της αλλαγής. Τώρα, είναι η ώρα της κοινής μας πορείας» ειπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Κάλεσε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως κομμωτικών τοποθετήσεων, σε μια νέα εθνική ενότητα για μια πορεία εθνικής ανάτασης:

«Την Κυριακή που έρχεται είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να το πετύχουμε. Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη, κάθε νοικοκύρη, κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, κάθε αγωνιστή. Τώρα, είναι η ώρα της συστράτευσης. Απευθύνομαι σε όσους πονάνε αυτόν τον τόπο και πληγώνονται, βλέποντας την πατρίδα αδύναμη να χάνει ευκαιρίες, να υποχωρεί. Πάμε μαζί, να κάνουμε ξανά την Ελλάδα δυνατή και περήφανη, ικανή να υπερασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντά της, με φωνή που θα την ακούν και θα την σέβονται όλοι. Απευθύνομαι σε όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Απευθύνομαι και στους συμπολίτες μας, που αναζήτησαν τη διαφάνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση και είδαν τη διαφθορά να θριαμβεύει. Που πίστεψαν τις υποσχέσεις της και εξαπατήθηκαν. Απευθύνομαι σ' αυτούς και τους λέω: Σας θέλουμε κοντά μας. Σας θέλουμε μαζί μας. Τους απλώνω το χέρι και τους λέω, απ' την καρδιά μου: Πάμε μαζί».

Έθεσε το πολιτικό διακύβευμα της εκλογικής μάχης, διακύβευμα που αφορά την πορεία και το μέλλον της χώρας:

«Στις 4 Οκτωβρίου αποφασίζουμε: Μένουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν μας ή το αφήνουμε πίσω και ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον; Συνεχίζουμε να λεηλατούμε ό,τι μας έχει απομείνει ή αξιοποιούμε όσα θετικά έχουμε για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο; Στις 4 του Οκτώβρη, αποφασίζουμε σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε. Και είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή κλείνουμε μια και καλή την πόρτα στο παρελθόν».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για ψέματα, υπεκφυγές και αποποίηση των τεράστιων ευθυνών της για την παρακμή της χώρας:

«Δεν είναι τυχαίο ότι μια ολόκληρη προεκλογική περίοδος τελειώνει και όλος ο δημόσιος διάλογος έγινε για το δικό μας πρόγραμμα. Τις δικές μας προτάσεις. Από εκείνους πού κυβέρνησαν 6 ολόκληρα χρόνια δεν ακούσαμε τίποτα. Ούτε μια λέξη. Ούτε μια πρόταση. Λες και δεν κυβέρνησαν ποτέ. Εμείς προτείνουμε λύσεις στα προβλήματα. Εκείνοι απαντούν με ψέματα, με υπεκφυγές και με κατηγορίες. Χρησιμοποιούν τη διεθνή κρίση ως πρόφαση. Ενώ γνωρίζουν ότι αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, το τέλος της διεθνούς κρίσης, όποτε και αν έρθει, θα μας αφήσει χειρότερα. Προσπαθούν να επιβάλουν την ηττοπάθεια στον ελληνικό λαό και την πελατειακή εξάρτηση στον ψηφοφόρο. Να σπείρουν το φόβο και την ανασφάλεια. Να χειραγωγήσουν την δύναμη των Ελλήνων. Για να καταλαμβάνουν την εξουσία και να τη νέμονται σε όφελος δικό τους και λίγων ευνοημένων. Έτσι γιγαντώθηκε το πελατειακό κράτος. Αυτή είναι η δική τους αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας».

Παρουσίασε τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης:

«Τίποτα μα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σ' αυτή τη χώρα αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση. Αν δε δημιουργήσουμε μηχανισμούς ελέγχου, τα χρήματα μας θα πηγαίνουν σε σπατάλες. Αν δε μπουν κανόνες, οι άξιοι θα παραγκωνίζονται. Αν δεν επιβάλουμε τη διαφάνεια σε όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές με το κράτος, θα ωφελούνται από τις ενισχύσεις, όχι οι μικροί επιχειρηματίες που το έχουν ανάγκη, αλλά οι τράπεζες. Πώς θα αξιοποιήσουμε την έρευνα και τη γνώση αν το κράτος δεν επενδύσει στον άνθρωπο και το υψηλό επίπεδο δημόσιας εκπαίδευσης; Πώς θα νιώσει ο εργαζόμενος δημιουργικός αν το κράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει σιγουριά και ασφάλεια, τα δικαιώματα του;

Αγωνιζόμαστε και πιστεύουμε σε μια κοινωνία δίκαιη. Με ίσες ευκαιρίες για όλους. Αγωνιζόμαστε για την προστασία των αδυνάτων. Για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία μας. Μόνο με ένα κράτος ευνομίας και δικαίου μπορούμε να τα πετύχουμε. Μόνο όταν εγγυηθούμε για όλους ποιοτική και σύγχρονη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που αντιμετωπίζει κάθε πολίτη με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και δίκαιο. Ένα κοινωνικό κράτος, που προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας, για όλους τους Έλληνες. Κράτος ευνομίας σημαίνει και νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι για νέες πρωτοβουλίες: Πρωτοβουλίες αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ. Δεν κοστίζει τίποτα η υποχρεωτική δημοσίευση όλων των αποφάσεων υπουργών στο διαδίκτυο. Για να ξέρει ο πολίτης πώς ξοδεύουν τα χρήματά του και τι αποφάσεις παίρνουν εκείνοι που τον υπηρετούν. Δεν κοστίζει τίποτα να δώσουμε αξιοπρέπεια στους νέους αντί της βαρβαρότητας της κομματικής ομηρίας -των stage. Δεν κοστίζει τίποτα να καταργήσουμε τις εκατοντάδες κομματικές επιτροπές που έφτιαξε η σημερινή κυβέρνηση και πληρώνει το κράτος. Δεν κοστίζει να μηχανογραφήσουμε τα νοσοκομεία μας για να σπάσουμε την διαφθορά που καταβροχθίζει δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Δεν κοστίζει τίποτε να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Να σπάσουμε την κομματικοποίηση στα Σώματα Ασφαλείας και να ξανανιώσει σιγουριά η γειτονιά. Δεν κοστίζει τίποτα να έχουμε

- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού.

-ΚΕΠ για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το Κράτος.

-ΑΣΕΠ για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου.

Όπως δεν κοστίζει τίποτα ένας νέος εκλογικός νόμος που θα επιφέρει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Δεν κοστίζει τίποτα η αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες». Για να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται από πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους».

Η άμεση ανάταξη της οικονομίας αποτελεί τον πρώτο στόχο του προγράμματος των πρώτων 100 ημερών με άμεση κατάθεση πέντε νομοσχεδίων:

«Ψηφίζουμε πέντε νομοσχέδια τις πρώτες 100 μέρες για να δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία. Με την καταπολέμηση της ακρίβειας και των άθλιων πρακτικών εις βάρος του. Τραβώντας κόκκινη γραμμή στην ασυδοσία των καρτέλ. Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Με ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι επιτέλους δίκαιο. Εργαλείο αναδιανομής εισοδήματος. Για να πληρώνουν επιτέλους όλοι ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα, με την πραγματική τους φοροδοτική ικανότητα. Υγιείς επιχειρήσεις σημαίνει άνθρωποι με δουλειά. Γι' αυτό παγώνουμε για ένα χρόνο τις δανειακές υποχρεώσεις όσων επιχειρήσεων είναι σε κρίση. Γιατί κανείς δε μπορεί να επιχειρεί με το μαχαίρι διαρκώς στο λαιμό. Δίνουμε και όλα τα κίνητρα που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Γνωρίζω επίσης καλά τι σημαίνει για τους ανθρώπους όταν η ανεργία τους χτυπά την πόρτα. Η εργασία είναι πάνω από όλα δικαίωμα. Και αυτό το δικαίωμα θα το προστατεύσουμε. Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας αλλά και εκείνες που κάνουν προσλήψεις. Και βάζουμε τέλος στην εκτεταμένη ανομία στην αγορά εργασίας. Την ανασφάλιστη εργασία, τις εξοντωτικές αμοιβές και ωράρια, τις ομαδικές και ανεξέλεγκτες απολύσεις. Μέσα από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων, θα επιβραβεύσουμε οικονομικά και θεσμικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξανθρωπίζουν τις συνθήκες εργασίας για τον ιδιωτικό υπάλληλο. Και παράλληλα θα ενισχύσουμε την Επιθεώρηση Εργασίας για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του».

Έθεσε στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας την δημιουργία ενός νέου μοντέλου, αυτό της Πράσινης Ανάπτυξης:

«Να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο. Τώρα είναι η ώρα να μετατραπούμε από μία χώρα που απλά καταναλώνει, σε μία χώρα που επιτέλους παράγει. Η πράσινη ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα, που αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε όλους τους τομείς. Στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στη γεωργία, στον τουρισμό, στην παιδεία, Είναι μια στρατηγική που δημιουργεί νέο πλούτο και τον κατανέμει δίκαια και δημιουργεί νέο πλούτο».

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ζήτησε ισχυρή και αυτοδύναμη εντολή για να προχωρήσει άμεσα στις μεγάλες αλλαγές και δεσμεύτηκε να συγκρουστεί με αντιλήψεις και κατεστημένα που κρατούν την χώρα στο περιθώριο:

«Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να σας αποδείξω το αντίθετο. Μπορούν να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα. Ζητώ τη δύναμη σας για να συγκρουστώ με κάθε αντίληψη που μας κρατά αιχμάλωτους στο παρελθόν. Δεν θα υποταχθώ σε κανένα συμφέρον. Δεν χρωστάω σε κανέναν. Μόνο εσείς, οι πολίτες είστε η δύναμη της χώρας. Σε σας λογοδοτώ και σε κανέναν άλλον Σας καλώ σε αυτή την πορεία να πάμε μαζί. Δεν σας ζητώ ανοχή. Σας ζητώ συμμετοχή. Η Ελλάδα δεν είναι υπόθεση άλλων. Η Ελλάδα είναι υπόθεση όλων μας».

Thursday, October 1, 2009

Γιώργο Οικονομέα, "τι θα γίνει φίλε μου μ' εμάς";

Είναι ανοιχτή η τηλεόραση και ακούω να μιλάει ο Οικονομέας στο Mega. Και λέει ότι επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ έγιναν "διωγμοί άνευ προηγουμένου"! Σε παρακολουθώ, φίλτατε Οικονομέα, αλλά οι υπερβολές σου μερικές φορές είναι μεγαλύτερες από το μπόι σου. Έχεις αποδείξεις για τους "διωγμούς" που λες; Δεν αναφέρομαι σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, τις οποίες δεν γνωρίζω. Αλλά η άποψή σου απλώς απηχεί την πολεμική της Νέας Δημοκρατίας για το "κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ" και άλλες τέτοιες παπαριές. Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε διώξεις. Βάλτο καλά στο μυαλό σου. Αντιθέτως "αξιοποίησε" πάρα πολλούς πρoερχόμενους από τον Συνασπισμό αλλά και δεξιούς. Θέλω να πω ότι δεν έχει νόημα αυτού του είδους η "ευθυνοφοβία" του δημοσιογράφου μη τυχόν και δεν δείξει "αντικειμενικός"! Είναι δυνατό να μιλάμε για κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ; Θα τρελαθούμε εντελώς; Αυτή η ισοπέδωση που αξιοποιεί τη λογική του οδοστρωτήρα είναι ξεπερασμένη. Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει πλέον να καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζουν οι τηλε-εισαγγελείς [κυρίως του Mega, του Alter και κάποιων άλλων σπουδαιοφανών τηλε-δημοσιογράφων]. Το "τι θα γίνει φίλε μου μ' εμάς" [πεπαλαιωμένο ως ερώτημα και λυπηρό που έχεις ξεμείνει εκεί...], θα το δείτε προϊόντος του χρόνου... Κατά τ' άλλα φίλτατε Γιώργο Οικονομέα, είσαι συμπαθής...
  • Δεν θα μιλήσω για την προσωπική μου περίπτωση και δεκάδων άλλων συναδέλφων που όταν ήρθε ο Μητσοτάκης στην εξουσία, μας έδιωξαν από την ΕΡΤ. Μπορεί κανείς να μου δώσει παραδείγματα δημοσιογράφων που διώχθηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

Μήνυμα νίκης και αυτοδυναμίας

2/10/2009

Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, που θύμιζε περισσότερο πάρτι νίκης παρά προεκλογική ομιλία, και η οποία ήταν κατά γενική ομολογία πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη συγκέντρωση του Σεπτεμβρίου του 2007, ο Γ. Παπανδρέου με κεντρικό σύνθημα το «Πάμε μαζί» ζήτησε χθες από τους πολίτες της Αθήνας -όπως είπε χαρακτηριστικά- να του δώσουν την Κυριακή ισχυρή αυτοδυναμία για να αλλάξει σελίδα η χώρα.

Ο ενθουσιασμός και ο παλμός των συγκεντρωμένων, αλλά και τα πλατιά χαμόγελα όλων των στελεχών και των υποψήφιων βουλευτών του Κινήματος αποτύπωναν ξεκάθαρο κλίμα νίκης. Χιλιάδες σημαίες και εκατοντάδες κόρνες έδιναν το σύνθημα του συγκεντρωμένου πλήθους, το οποίο έφτανε σε περίμετρο προς το κέντρο μέχρι τη Στουρνάρη, προς την Πατησίων μέχρι την ΑΣΟΕΕ και προς τη Λ. Αλεξάνδρας μέχρι την Ιπποκράτους.

Μήνυμα νίκης και αυτοδυναμίας

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από τις 7 μ.μ., ενώ ο κύριος όγκος των οπαδών του ΠΑΣΟΚ είχε γεμίσει ασφυκτικά την πλατεία και τους γύρω δρόμους στις 8.

Την ώρα εκείνη είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της ράμπας που οδηγούσε στην εξέδρα όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Α και τη Β Περιφέρεια της Αθήνας, καθώς και του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στις 8.15 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόμενος από τους Ν. Αθανασάκη, Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Δόλλη, κατευθύνθηκε προς τη ράμπα εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων από τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος. Προηγήθηκαν δε η σύζυγός του Αντα με την κόρη του Μαργαρίτα και τους αδελφούς του Νίκο και Αντρίκο.

Μήνυμα νίκης και αυτοδυναμίας

Στα μάτριξ και τα ηχεία της συγκέντρωσης ξεκίνησε αμέσως να παίζει το επιτυχημένο τηλεοπτικό σποτ του ΠΑΣΟΚ που δείχνει τον πρόεδρο του Κινήματος στα παρασκήνια πριν από ομιλία του, ενώ την ίδια ώρα ο Γ. Παπανδρέου στεκόταν στο κεφαλόσκαλο της εξέδρας.

Ο ίδιος ψιθύριζε τα λόγια του σποτ και μόλις σταμάτησε η μουσική και είπε το «πάμε» εμφανίστηκε στην εξέδρα προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού από το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο κόσμος φώναζε διαρκώς συνθήματα, με πιο χαρακτηριστικά τα «η γη τρέμει, ο ήλιος ανατέλλει», «στις 4 Οκτώβρη η λύση είναι μία, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμία», «να είμαστε κυβέρνηση και πάλι, πλησιάζει ο καιρός, από τον Εβρο έως την Κρήτη μόνο σοσιαλισμός», αλλά και τα... κλασικά συνθήματα όπως «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» και «Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς».

Μεταξύ του πλήθους ήταν στο ύψος του ξενοδοχείου Παρκ συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, οι οποίοι συμμετείχαν στα συνθήματα και στον παλμό του πλήθους.

Ο Γ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του καλώντας ως είθισται όλους τους υποψήφιους βουλευτές στην εξέδρα, προκειμένου να χαιρετήσουν τον κόσμο. Ηταν τόσος ο ενθουσιασμός που κατά την αποχώρησή του με το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να φύγει από τον «κλοιό» των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να βγει από το αυτοκίνητο για να χαιρετήσει το πλήθος.

Αυτό ωστόσο που έκανε αίσθηση ήταν η μηχανική ράμπα που είχε στηθεί προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην εξέδρα δύο υποψήφιες βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ, αφού πρόκειται για άτομα με ειδικές δεξιότητες, αλλά και η πρωτοβουλία του κόμματος, μέσω εθελοντών και των νεολαίων, να βοηθήσει αμέσως μετά τη συγκέντρωση στον καθαρισμό του χώρου.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

  • Σε κλοιό

Σε «κλοιό» βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την αποχώρησή του από τη συγκέντρωση. Μέγα πλήθος τον περίμενε στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όπου βρισκόταν το αυτοκίνητό του, για να του σφίξει το χέρι. Στο τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του ανασηκώθηκε και αποχαιρέτησε εγκάρδια τους συγκεντρωμένους.

  • Πράξη η καθαριότητα

Περιβαλλοντική ευαισθησία όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη... Ανθρωποι από τον τομέα εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ παρέμειναν χθες μετά το τέλος της συγκέντρωσης για να μαζέψουν τα σκουπίδια από τα προεκλογικά έντυπα στις Λεωφόρους Πατησίων και Αλεξάνδρας.

  • Κόκκινη σημαία

Ανάμεσα στις χιλιάδες πράσινες σημαίες του ΠΑΣΟΚ που είχαν κατακλύσει χθες το Πεδίον του Αρεως και τις Λεωφόρους Πατησίων και Αλεξάνδρας ξεχώριζε και μία κόκκινη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρόεδρος της οποίας άλλωστε είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

  • Νεανικό κοινό

Εκατοντάδες μικρά παιδιά που πήγαν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ με τους γονείς τους έδωσαν ιδιαίτερα νεανικό τόνο και παλμό χθες στο Πεδίον του Αρεως. Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος διέκρινε κανείς ποδηλάτες, ανθρώπους με αναπηρίες, μαθητές, φοιτητές και μετανάστες.

  • Από τον Γεώργιο Παπανδρέου

Ανάμεσα στους νέους ξεχώριζε ο 65χρονος Χριστόφορος Μπάρλος, ο οποίος όταν ψήφισε για πρώτη φορά επέλεξε τον Γεώργιο Παπανδρέου και χθες βρέθηκε στο Πεδίον του Αρεως για να στηρίξει τον εγγονό του.

  • Και κληρικοί

Ακόμα και κληρικοί βρέθηκαν στη χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Ενας εξ αυτών κρατούσε και την πράσινη σημαία, ενώ νωρίτερα ένας άλλος που διερχόταν την Πατησίων έσπευσε να αγκαλιάσει εγκάρδια τον Τηλέμαχο Χυτήρη.

  • Τύμπανα και συνθήματα

Μπροστάρηδες στη συγκέντρωση βρέθηκαν οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ δίνοντας τον παλμό με τύμπανα, συνθήματα και κρατώντας πανό που έγραφαν: «Η γη να τρέμει, ο ήλιος ανατέλλει» και «Ενας είναι ο δρόμος που έγραψε η ιστορία, λαός και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία».

  • Ξεσήκωσε τον κόσμο

Πολλές ήταν οι φράσεις του Γιώργου Παπανδρέου που ξεσήκωσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, όπως «οι αξίες και οι αρχές μας είναι ακόμα ζωντανές», «σε εσάς λογοδοτώ και σε κανέναν άλλον». Οταν μάλιστα ακούστηκε από τα μεγάφωνα το γνώριμο «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο» στο τέλος της προεκλογικής συγκέντρωσης και ενώ η φράση «Πάμε μαζί» εμφανιζόταν γραμμένη με πράσινο λέιζερ πάνω στο κτίριο της ΓΣΕΕ, ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος σε όλους τους συγκεντρωμένους.

Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ - Π. Βονάτσου- Γ. Φώσκολος
Φωτό: Χάρης Γκίκας - Δημήτρης Ψαρρό, ΕΘΝΟΣ, 02/10/2009


Την Κυριακή που έρχεται κερδίζουμε το μέλλον μας. Την Κυριακή ανατέλλει ο ήλιος της ελπίδας!



«Στις 4 Οκτωβρίου αποφασίζουμε:

Μένουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν μας ή το αφήνουμε πίσω και ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον;

Συνεχίζουμε να λεηλατούμε ό,τι μας έχει απομείνει ή αξιοποιούμε όσα θετικά έχουμε για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο;

Στις 4 του Οκτώβρη, αποφασίζουμε σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε».

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Αθήνα


Αυτή είναι η μόνη αλήθεια: ΤΙΠΟΤΑ!!!