Saturday, July 25, 2009

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΪΜΟΒΙΤΣ


ΑCΤΙΟΝΙΜΑGΕS
  • Πολίτης του κόσμου δηλώνει ο εικονιζόμενος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, κείμενο με την υπογραφή του οποίου φιλοξένησε η ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα «Smemoranda» λίγο προτού ο Σουηδός εγκαταλείψει το Μιλάνο και την Ιντερ για να μετακομίσει στη Βαρκελώνη και στην Μπαρτσελόνα.
«Εγώ είμαι Βορράς, Νότος, Δύση και Ανατολή. Εγώ είμαι ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Εγώ είμαι Βορράς επειδή γεννήθηκα στο Μάλμε και θέλω να με θεωρούν Σουηδό. Λατρεύω την πόλη όπου γεννήθηκα και στην οποία ζουν οι καλύτεροί μου φίλοι.

Εγώ είμαι Νότος, επειδή ο χαρακτήρας μου είναι εκρηκτικός. Αγαπάω τις δυνατές συγκινήσεις, μου αρέσει να αγωνίζομαι στα γήπεδα όπου οι οπαδοί είναι εναντίον μου. Δεν αισθάνομαι κανέναν φόβο. Εγώ είμαι Δύση, επειδή αγαπάω τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου λατρεύω να ξεκουράζομαι με την οικογένειά μου. Μου αρέσει η αγγλική, ως καθολική γλώσσα επικοινωνίας.

Εγώ είμαι Ανατολή, επειδή από εκεί είναι οι ρίζες της οικογένειάς μου. Ο πατέρας μου είναι Βόσνιος και η μητέρα μου από την Κροατία. Μου αρέσει πάντοτε να μιλάω στις δικές τους μητρικές γλώσσες». [ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 25 Ιουλίου 2009]

Friday, July 24, 2009

Ποιον "εθνάρχη" - για τον "πατριάρχη" της Δεξιάς μιλάνε

  • Επειδή με βρίσκει απολύτως σύμφωνο το παρακάτω κείμενο του φίλου Logoplokou, το αναδημοσιεύω. Ό,τι και να γράψει κανείς για τον αλήστου μνήμης "εθνάρχη" τους θα είναι λίγο. Διαβάστε:

ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ... ΚΑΙ ΜΟΝΟ !...

Η παραχάραξη της ιστορίας ήταν ανέκαθεν από τ΄ αγαπημένα σπορ της Δεξιάς και των ανθρώπων της και οι σημερινοί εκφραστές της, δεν ήταν, φυσικά, δυνατόν να λοξοδρομήσουν. Ταυτίζουν την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Ιούλη του 1974, με το θείο Καραμανλή και – μη έχοντας κάτι άλλο για να προκαλέσει τη μάζωξή τους – τον γιορτάζουν στο ΄Ιδρυμά του.

Επειδή, κάποτε, οι δεξιοί, δέχονταν αγόγγυστα, τον αρχηγό τους, ως «αυτοκράτορα», με τον ίδιο να τους θεωρεί και να τους αντιμετωπίζει, σαν πρόβατα, βάζοντας και επιβάλλοντας, ως έμβλημα του κόμματος, τη …φωτογραφία του, (οποία μετριοφροσύνη…), οι απόγονοί του, ανιψιού συμπεριλαμβανομένου, νομίζουν πως μπορούν να αποπειραθούν την ίδια μεταχείριση στον ψευτοεθνάρχη κι από ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Είναι νυχτωμένοι μακριά, όπως σ΄ όλα τα ζητήματα και βαυκαλίζονται για μια ακόμα φορά, πως έχουν κάτι άξιο λόγου να επιδείξουν, για να δικαιολογήσουν την ιστορική και τη σημερινή παρουσία τους. Ο εκλεκτός τους δεν συγκεντρώνει κανένα εχέγγυο, που να τον καταγράφει ως υπερκομματικό και γενικής αποδοχής πολιτικό ηγέτη.

-΄Ηρθε στο, τότε, πολιτικό προσκήνιο, με την αξία του; Όχι βέβαια: το παλάτι τον επέλεξε και τον επέβαλε…
-΄Ενωσε τους έλληνες; Ναι αφήνοντας στην κύρια Ελλάδα τους δεξιούς και εξορίζοντας τους υπόλοιπους στα ξερονήσια…
- Εμπλούτισε τη δημοκρατία; Αμέ! Με τη μέθοδο της βίας και της νοθείας και δίνοντας δικαίωμα ψήφου ακόμα και στα… δέντρα!...
-΄Ηταν ντόμπρος και αναλάμβανε τις ευθύνες του; Σίγουρα, λακίζοντας, όταν έχασε, για το Παρίσι, ως κύριος… Τριανταφυλλίδης!...

Οι του, δεξιόστροφου, συναφιού, ξαναπιπιλάνε την καραμέλα της συμβολής του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας μετά τη Χούντα και επαναλαμβάνουν τις γνωστές παπαριές… Ο λαός όμως έζησε, θυμάται, γνωρίζει, πως και πάλι, τότε, επιβολή του κυρίου έγινε, προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις εξελίξεις, που διαφαίνονταν και έρχονταν φυσιολογικές… Για μια ακόμα φορά, θρονιάστηκε, φρεσκοπαρφουρισμένος στη θέση των
μπαρουτοκαπνισμένων αγωνιστών κατά της δικτατορίας! Οσο για την νομιμοποίηση του ΚΚΕ, ε, ας πάνε και οι κουκουέδες στη γιορτή…

Τέλος, το ξεφτισμένο, από τις επαναλήψεις, show με την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, έχει ξεσκεπαστεί και δεν συγκινεί πλέον: το να προστρέχεις στον αρχιμαφιόζο, για να ζητήσεις προστασία από τον νταβατζή της γειτονιάς, δεν είναι δα και επαναστατική πράξη! Κάνοντας, μάλιστα, τεμενάδες και υποκύψεις, όταν έχεις ξεχάσει (;) να φορέσεις, ακόμα και το βρακί σου!... ΄Ηταν τυχαίο, πως μετά απ΄ αυτή την ιστορική – για τους δεξιούς – επιλογή, ο ελληνικός λαός τον σούταρε;...

Ο μεγάλος Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκείνος, που με την ιστορική και παροιμιώδη κίνησή του, αποκαθήλωσε τον… εθνάρχη και τον έβαλε στη θέση του: στην ηγεσία της Δεξιάς… Και μόνο!...


ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ

Wednesday, July 22, 2009

Η Νέα Δημοκρατία και ο Καραμανλής δεν σώζονται με ψευδαισθήσεις!

Βρίσκομαι σε διακοπές και είναι δυσχερής η ενασχόληση με το διαδίκτυο. Εν πάση περιπτώσει, παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις και κοντεύω να τρελαθώ με τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας και των μέσων ενημέρωσης επειδή βρέθηκαν δυο συνταγματολόγοι που είχαν στενότατη σχέση με το ΠΑΣΟΚ και το κατακρίνουν για τη στάση του, όπως λένε, στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χεστήκαμε και η βάρκα γέρνει γι' αυτά που λένε οι δυο καθηγητές. Εδώ η χώρα πάει κατά διαόλου με την πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία κι αυτοί ένιωσαν να θίγονται επειδή το ΠΑΣΟΚ ζητεί... εκλογές!
Στα πέντε χρόνια της Δεξιάς στην κυβερνητική εξουσία, η Ελλάδα έχει ξεχαρβαλωθεί, οι θεσμοί έχουν ποδοπατηθεί, τα οικονομικά σκάνδαλα των ανθρώπων της Ν.Δ., των στελεχών της, των άμεσων συνεργατών του πρωθυπουργού, των υπουργών, έχουν κυριολεκτικά στραπατσάρει την εικόνα της χώρας μας. Αλλά και η οικονομική πολιτική που ακολουθείται, έχει κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους! Η ανεργία, η ακρίβεια, η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η ανασφάλεια, η εγκληματικότητα, είναι προβλήματα που καθημερινά βασανίζουν τους πολίτες κι έχουν βάλει δυναμίτες στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Κι εμφανίζονται -πέρα από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ- και κάποιοι αναλυτές και αρθρογράφοι να λένε ότι "το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει την αξιοπιστία του, παίζοντας με τους θεσμούς για ψηφοθηρικούς σκοπούς" [Ξένια Kουναλάκη, Η Καθημερινή, 22/07/09]. Προφανώς έχουν τυφλωθεί κι έχουν κουφαθεί. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι ένας πολιτικός οργανισμός που βρίσκεται εν εγρηγόρσει, και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ, ζητεί το αυτονόητο: ΕΚΛΟΓΕΣ, για να βγει η χώρα από το τέλμα, για να ξεφύγει από την αδράνεια, για ν' απαλλαγεί από τους απατεώνες και τους κλέφτες, για ν' αρχίσει να λειτουργούν η δικαιοσύνη, οι νόμοι, ν' αρχίσει επιτέλους να ελπίζει αυτός ο λαός ότι δεν είναι όλα μαύτρα κι άραχλα.
Δεν με απασχολεί, λοιπόν, αν διαφωνεί με τις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ ο κύριος Δημήτρης Τσάτσος. Είναι δικαίωμά του. Αλλά θα πρέπει να βλέπει ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο μνε την παρούσα ελεεινή και τρισάθλια κυβέρνηση, με έναν πρωθυπουργό κυριολεκτικά ανίκανο που κάτω από τη δική του σκέπη και με τη δική του ανοχή συνέβησαν σημεία και τέρατα στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν άκουσε για τα δομημένα ομόλογα, για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, για τους Πακιστανούς, για την αυθαιρεσία των αστυνομικών οργάνων με τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα [τι λέει εδώ το Σύνταγμα;], για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, δεν άκουσε για το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου, δεν άκουσε ή δεν διάβασε για τις παρανομίες των υπουργών και άλλων συνεργατών του Καραμανλή; Πού ακούστηκε να αποχωρεί η κυβερνητική πλειοψηφία από τη Βουλή;
Ο κύριος Τσάτσος δεν ακούστηκε να λέει κάτι εκείνη την περίοδο. Θα μας τρελάνει ο κύριος Τσάτσος; Όλα ήσαν σύμφωνα με το Σύνταγμα; Και ξαφνικά θεώρησε ότι παραβιάζεται [sic] το Σύνταγμα επειδή το ΠΑΣΟΚ ζητεί εκλογές! Αλλιώς τον γνωρίζαμε τον κύριο Τσάτσο και τον εκτιμούσαμε. Αλλά τώρα, φαίνεται ότι διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ. Κι έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί. Αλλά κάνει λάθος να επενδύει τη διαφωνία του με αιτιάσεις περί παραβιάσεως του καταστατικού χάρτη της χώρας από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πιστεύει ότι για να βγει η χώρα αποό το αδιέξοδο πρέπει να γίνουν εκλογές το ταχύτερο!
Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, είναι κατάπτυστη, διότι έχει την εντύπωση ότι με την παρέμβαση των Τσάτσου και Κασιμάτη θα σωθεί από τον κατήφορο. Η αλήθεια είναι πως οι δύο συνταγματολόγοι της προσέφεραν "άλλοθι". Αλλά είναι τόσο τραγική η κατάσταση στη χώρα, που δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για όσους κάνουν τα στραβά μάτια. Δεν με απασχολούν οι σαχλαμάρες που εκστομίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Αν ήταν σοβαρός ο άνθρωπος θα κοιταζόταν στον καθρέφτη!!! Από την άλλη έχουμε τον Καραμανλή να "δραστηριοποιείται" καλοκαιριάτικα σε διάφορες τηλεοπτικού χαρακτήρα εξορμήσεις για να δείξει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση! Διαβάζω στο κύριο άρθρο του "Έθνους":

ΜΕΧΡΙ πρότινος η προτίμησή του στρεφόταν στα διάφορα υπουργεία. Τις τελευταίες μέρες δείχνει να έχει διευρύνει το «ενδιαφέρον» του και σε άλλους χώρους. Πρώτα τους πιλότους των πυροσβεστικών στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα, μετά το ΙΚΑ. Προφανώς κανένας στο επικοινωνιακό επιτελείο του δεν έχει φροντίσει να τον ενημερώσει ότι οι αμετροεπείς υποσχέσεις για λήψη μέτρων δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα, όταν γίνονται σε χώρους και για υπηρεσίες, που έχουν βρεθεί ακόμη και στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας της ασυνέπειας, της αδιαφορίας και της ανικανότητες του ίδιου και της κυβέρνησής του.

ΘΕΛΕΙ να λησμονεί ο Κ. Καραμανλής πως όχι μόνο έχει κυβερνητικό παρελθόν, αλλά συμβαίνει να είναι και εξαιρετικά επιβαρημένο στους τομείς και τις δραστηριότητες, οι οποίες συνδέονται με την καθημερινότητα των πολιτών και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες που οφείλει να τους παρέχει το κράτος. Γι αυτό, άλλωστε, και οι υποσχέσεις τις οποίες απλόχερα μοιράζει δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που θα ήθελε.

ΜΠΟΡΕΙ ο ίδιος να ελπίζει το αντίθετο, αλλά η πρακτική του ούτε πρωτότυπη είναι, ούτε και ιδιαίτερα πειστική. Χρησιμοποιείται συστηματικά από όποιους διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι θα καταφέρουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι στον έκτο χρόνο της πρωθυπουργίας τους άρχισαν ξαφνικά ν ανακαλύπτουν τα όσα θα έπρεπε να είχαν κάνει και σπεύδουν να υποσχεθούν ότι ήρθε η στιγμή να τα κάνουν.

Friday, July 17, 2009

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ενώ ευχαριστεί τον Λάμπρο Μίχο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη ριζική μεταμόρφωση που έχει συντελεστεί στην πόλη και θερμή αναφορά στη λαμπρή πορεία της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Δήμου
  • Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ενώ ευχαριστεί τον Λάμπρο Μίχο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη ριζική μεταμόρφωση που έχει συντελεστεί στην πόλη και θερμή αναφορά στη λαμπρή πορεία της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Δήμου
  • Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας την Τετάρτη 15 Ιουλίου στη Ρωμαϊκή Αγορά, προς τιμήν του μεγάλου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου.
  • Το μεγάλο δημιουργό τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου και πολιτικοί εκ των οποίων η Βάσω Παπανδρέου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, άνθρωποι των γραμμάτων, της αυτοδιοίκησης, της επικοινωνίας.
  • Στην κατάμεστη Ρωμαϊκή Αγορά πολίτες και πολιτικοί τραγούδησαν τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου Δεσποτίδη. Οι ερμηνείες από τους Λυδία Αγγελοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη, Κώστα Μακεδόνα, Σταμάτη Μπερή, Θεοδοσία Στίγκα, ήταν μοναδικές και αξέχαστες για όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση, ταξιδεύοντάς τους σε άλλες μουσικές εποχές.
  • Στη μουσική διαδρομή στο χρόνο συμμετείχαν επίσης η Βίκυ Στυλιανού, ερμηνεύοντας τραγούδια στο πιάνο, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Ελευθέριου Κακλάνη, ενώ αποσπάσματα από τα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη απέδωσαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Παπαγιάννης, Σοφοκλής Πέππας, Σοφία Γασπαρινάτου, Άρτεμις Κολοκυθά καθώς και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Δήμου σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Παπαγιάννη.
  • Ο Δήμαρχος της πόλης Λάμπρος Σπ. Μίχος κλείνοντας την εκδήλωση, και αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, μίλησε με θερμά λόγια για το έργο και την πορεία του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δεσμούς του μεγάλου δημιουργού με την πόλη αλλά και στη συμβολή του στη δημιουργία της πρώτης δημοτικής Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης.
  • Επίσης αναφέρθηκε στην ιερότητα του χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς, συνδέοντάς τον με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, και εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο το λόγο της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου για την εκδήλωση και όχι κάποιου άλλου στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας.
  • Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά το Δήμαρχο, τον ευχαρίστησε και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη ριζική μεταμόρφωση που έχει συντελεστεί στην πόλη και θερμή αναφορά στη λαμπρή πορεία της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Δήμου την οποία συνεχίζει, ως δάσκαλος, να υπηρετεί.

Tuesday, July 14, 2009

Τραγουδώντας τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη!

http://www.prato.linux.it/~lmasetti/antiwarsongs/img/upl/kambtheo.jpg

  • Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας γιορτάζει τα εξήντα χρόνια από την ίδρυσή του και, συγχρόνως, τιμά τον μεγάλο μας θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη με μια μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009 στις 9 το βράδυ, στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τραγούδια του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Νίκου Μαμαγκάκη, και Θεόδωρου Αντωνίου.
  • Τραγουδούν: Λυδία Αγγελοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Μακεδόνας, Σταμάτης Μπερής, Θεοδοσία Στίγκα, και συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Σπ. Μίχος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Η εποχή μας πρέπει να αναγνωρίζει με θάρρος το χρέος της σ’ έναν τεράστιο «μύθο» του νεοελληνικού πολιτισμού: στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, στον θεατρικό συγγραφέα, στον ακαδημαϊκό, στον δημιουργό, που είναι σταθερό σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό μας εποικοδόμημα. Το εσωτερικό μας ήθος ως λαού είναι μια επιμέτρηση αποστάσεων και αναλογιών με βάση τον μύθο του Καμπανέλλη, που από μόνος του είναι ένα σύμπαν πελώριο. Όμως οι ήρωες των έργων του Ιάκωβου Καμπανέλλη αναδίνουν κάτι θερμότερο από έναν μύθο και τούτο γιατί ο δημιουργός ανήκει στην κατηγορία εκείνων που γράφουν με το αίμα της καρδιάς τους. Όσες εκδηλώσεις και να οργανώσουμε, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να εξοφλήσουμε τα χρέη μας στον Καμπανέλλη, τα έργα του οποίου είναι νομίσματα που δεν πρόκειται να χάσουν την αξία τους. Τούτη εδώ η εκδήλωση, η αφιερωμένη στα τραγούδια του Ιάκωβου Καμπανέλλη, δεν είναι παρά άλλη μια ευκαιρία για μια ακόμη συνάντηση με τον δημιουργό που κατέθεσε το προσωπείο για να φανερωθεί αυτοπροσώπως στο κοινό, κάνοντας θεατρικές σκηνές και πράξεις, γράφοντας στίχους και διαλόγους και μονολόγους, τα ερωτήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες της εποχής μας.

  • Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη κι ο Καμπανέλλης με τη σειρά του, αγκάλιασε το εγχείρημα του Δήμου προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των σωστών προϋποθέσεων για αποτελεσματική θεατρική εκπαίδευση. «Στάθηκε δίπλα μας, -λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρος Σπ. Μίχος- ακούσαμε τις παραινέσεις του, λάβαμε υπόψη τις συμβουλές του και προχωρήσαμε στην οργάνωση της πρώτης δημοτικής Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης. Σήμερα, θεωρούμε ότι η συναυλία αυτή με όλα τα τραγούδια του μεγάλου μας δημιουργού, έχει και το προνόμιο της ουσιαστικής συνεισφοράς στην προβολή μιας ιδιαίτερης, δημιουργικής πλευράς του Ιάκωβου Καμπανέλλη…»

Wednesday, July 8, 2009

Μίλησε ο Νικήτας Κακλαμάνης!!!

  • Ο δήμαρχος Αθηναίων ξαναμίλησε και είπε ότι πρέπει να γίνει συγκυβέρνηση Ν'εας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ! Το έχει πει και στο παρελθόν... Και μάλιστα διαφαινόταν ο διακής πόθος του να γίνει... πρωθυπουργός! Ποιος; Ο Νικήτας Κακλαμάνης! Θου, κύριε, φυλακήν τω στόματί μου... Εδώ είναι Βαλκάνια. Αρκετά!
  • Τι θέλει να πει ο Νικήτας; Ότι πρέπει να εφαρμοστεί σκληρή οικονομική πολιτική και καλό είναι να αναλάβουν ευθύνες και τα δυο μεγάλα κόμματα. Ας γελάσουμε. Καταρχήν ο κύριος Κακλαμάνης θα πρέπει να βάλει τέλος στην ενασχόλησή του με ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και να κοιτάξει να ξεβρωμίσει την Αθήνα. Δεν έχει καταλάβει ότι όταν σηκώνουν τα μανίκια, αμέσως παίρνουν τη σκούπα και καθαρίζουν τις βρωμιές; Αλλά δεν είναι μόνον τα σκουπίδια. Είναι και η μετατροπή της πόλης μας σε ένα απέραντο μπουρδέλο. Δεν αναγνωρίζω αυτή την πόλη. Το λάθος τους, οι πολίτες που ψήφισαν τον Κακλαμάνη, θα το καταλάβουν κάποια στιγμή. Ο νυν δήμαρχος δεν θα μπορούσε να νιώσει τους δημότες, δεν υπήρχε περίπτωση να καταλάβει τι σημαίνει γειτονιά, τι σημαίνει να χάνεις το ζωτικό σου χώρο...
  • Τώρα νομίζει ότι με διάφορα τερτίπια, επικοινωνιακού χαρακτήρα θα ξανακερδίσει χαμένους ψηφοφόρους. Όμως η γενικότερη πολιτική κατάσταση θα συμπαρασύρει και τα όνειρα του Νικήτα για δεύτερη τετραετία. Το κόμμα του είναι υπεύθυνο για τις αθλιότητες που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία,. για την κακή κατάσταση της οικονομίας, για την ακρίβεια, την ανεργία, τα δεκάδες σκάνδαλα... Προσφάτως έβλεπα στην "Ελληνοφρένεια" ένα βίντεο που έδειχνε τον Νικήτα να ουρλιάζει σαν καρακάξα: "Ζήτω ο Καραμανλής, ζήτω η Νέα Δημοκρατία..."

Νατάσα, για μας η ζωή αρχίζει κάθε πρωί! Γι' αυτούς κάθε πρωί αρχίζει το βασανιστήριο...

  • Αυτό που συνέβη με τη Νατάσα Θωμά είναι πρωτοφανές στα δημοσιογραφικά χρονικά, αλλά είναι αποδεικτικό της φασιστικής νοοτροπίας της κρατικής τηλεόρασης [ΕΡΤ], του προέδρου της φυσικά, του κυρίου Παναγόπουλου, και επιπλέον απηχεί την ολοκληρωτική πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης. Όχι δηλαδή ότι περιμέναμε την αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και παράνομη απόλυση της Νατάσας για να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν και κουλαντρίζουν και την ΕΡΤ έχουν όσιο και ιερό!
  • Λέει η Νατάσα στην επιστολή-καταγγελία που έστειλε στην ΕΔΗΕΑ ότι σε μια χωρίς προηγούμενο απόφαση, η διοίκηση της ΕΡΤ, προχώρησε, παράτυπα παράνομα αλλά και με πολιτική στόχευση, στην καταγγελία της σύμβασης αορίστου χρόνου που είχε με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εκεί εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια ενώ για σχεδόν μια δεκαετία «κάλυπτα» το ρεπορτάζ της Βουλής.
  • Η πρωτοφανής στα χρονικά της ΕΡΤ «απόλυση» μου -την περίοδο που η ΕΣΗΕΑ ήταν ακέφαλη λόγων εκλογών!- χωρίς μάλιστα αποζημίωση, μου εστάλη στο σπίτι με δικαστικό κλητήρα!!!

Διαβάστε την επιστολή της για να φρίξετε για όσα συμβαίνουν στο σάπιο βασίλειο της ΕΡΤ:

Το πλήρες κείμενο της «Επιστολής – Καταγγελίας» προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με κοινοποίηση στην ΠΟΕΣΥ, είναι το εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλώ να πάρετε ξεκάθαρη και σαφή θέση, αν μπορεί δημοσιογράφος να διώκεται πολιτικά από την κρατική ΕΡΤ Α.Ε. και να απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες, με επίκληση ανύπαρκτου νόμου και μάλιστα με ερμηνείες κατά το δοκούν.

Σε μια χωρίς προηγούμενο απόφαση, η διοίκηση της ΕΡΤ, προχώρησε, παράτυπα παράνομα αλλά και με πολιτική στόχευση, στην καταγγελία της σύμβασης αορίστου χρόνου που είχα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εκεί εργαζόμουν τα τελευταία 15 χρόνια ενώ για σχεδόν μια δεκαετία «κάλυπτα» το ρεπορτάζ της Βουλής.

Η πρωτοφανής στα χρονικά της ΕΡΤ «απόλυση» μου -την περίοδο που η ΕΣΗΕΑ ήταν ακέφαλη λόγων εκλογών!- χωρίς μάλιστα αποζημίωση, μου εστάλη στο σπίτι με δικαστικό κλητήρα!!!

Σας καταγράφω τα ακριβή γεγονότα για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Ήταν ακριβώς αμέσως μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής και τις έντονες διαμαρτυρίες μου για τη μη μετάδοση της είδησης από το κεντρικό δελτίο των 9μμ της ΝΕΤ, καθώς όπως εξηγούσα, ήταν μείζονα πολιτική είδηση, που δεν έπρεπε να αποσιωπηθεί.

Η διοίκηση της ΕΡΤ παραβιάζοντας όλους τους κανόνες νομικής και ηθικής τάξης προχώρησε και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες στην καταγγελία της σύμβασης, χωρίς να μπει ούτε καν στο κόπο να διενεργήσει ΕΔΕ ή προκαταρκτική εξέταση, και να με καλέσει εγγράφως, ως είχε υποχρέωση να πράξει, να παρουσιαστώ ενώπιον της.

Εν γνώσει της, ότι παρανομεί και παρατυπεί – παραβίασε ακόμα και τα προσωπικά μου δεδομένα- δεν θέλησε να παρουσιαστώ ενώπιον της προκειμένου να μην υπάρχουν καταγεγραμμένα και τα δικά μου επιχειρήματα στα πρακτικά, για τους αβάσιμους ισχυρισμούς της περί δύο παράλληλων αορίστων συμβάσεων σε ΕΡΤ ΑΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ και υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος όταν αρχικά ενημερώθηκε, έδειξε να αιφνιδιάζεται, παραδέχτηκε δε ότι ήταν κατάφωρη αδικία και δεσμεύτηκε να λύσει το θέμα. Κάτι όμως που δεν έγινε μέχρι σήμερα καθώς η νομική σύμβουλος της ΕΡΤ κ.Αθηνά Μπαλωμένου -πίσω από την οποία κρύβονται αυτοί που έδωσαν την εντολή- δεν θέλησε να ανακαλέσει αμέσως, την παράτυπη και παράνομη καταγγελία παρά και τις σχετικές επισημάνσεις του δικηγόρου στον οποίο ανέθεσα την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η ίδια η δικηγόρος που ισχυριζόταν στο δικαστήριο ότι οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ-που δικαιώθηκαν τελικά- δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι μια φορά το μήνα κάνουν ρεπορτάζ προκαλώντας την έντονη αντίδραση τους.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι η απόφαση των «ιθυνόντων» ήταν ειλημμένη καθώς είχαν δείξει την ενόχληση τους και στο παρελθόν με άλλα ρεπορτάζ μου από τη Βουλή.

Περιορίστηκαν, σκοπίμως, μόνο σε δύο τηλεφωνικές «τρομοκρατικές ενοχλήσεις» που έγιναν από τον Διευθυντή Ενημέρωσης Γ Λαμπράκο. Δεν είναι βεβαίως συμπτωματική η χρονική συγκυρία της απόλυσης μου.

- Η πρώτη τηλεφωνική «τρομοκράτηση» έγινε αμέσως μετά την τυπική λήξη (31/12/2008) της άδειας παράλληλης απασχόλησης που είχα για το ΑΠΕ ΜΠΕ ΑΕ. Η απειλή ήταν η μη ανανέωση της άδειας. Μάλιστα ο κ Λαμπράκος μου δήλωνε έκπληκτος παραδεχόταν ότι ήταν απόλυτα νόμιμη η παράλληλη απασχόληση μου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, δεδομένου ότι το ΔΣ της ΕΡΤ μου έδινε μέχρι τότε τη σχετική έγκριση. Επιπλέον μου συνέστησε να δω ποιος με έχει στοχοποιήσει!!!

Επισημαίνω ότι είχε προηγηθεί βεβαίως το ρεπορτάζ μου σε «ζωντανή σύνδεση» στα δελτία 6 μμ και 9 μμ της ΝΕΤ σχετικά με την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Κάνοντας όπως πάντα, με επαγγελματική ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα το ρεπορτάζ μου είχα σημειώσει ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά να αποχωρεί από κοινοβουλευτική διαδικασία η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ορισμένα μπλογκς είχαν γράψει τότε - ίσως κακώς-, εγκωμιαστικά σχόλια με αναφορές όπως «μπράβο στη Νατάσα Θωμά που τόλμησε στο κρατικό μαγαζάκι να το πει» «μπράβο στο θάρρος της που δεν φοβάται μην την κυνηγήσουν». Περιττό να πω ότι δεν είχα την παραμικρή διάθεση αντίστασης ή πολιτικοποίησης του θέματος. Κατέγραψα μόνο την ειδησεογραφία, όπως είχα επαγγελματική υποχρέωση και η δεοντολογία μου επέβαλλε.

- Η δεύτερη και τελευταία «εκτελεστική» πράξη έγινε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Ολομέλεια της Βουλής και μετά την «μάχη» που έδωσα να παίξει η είδηση στο δελτίο των 9 μμ με την Μαρία Χούκλη, εξηγώντας γιατί ήταν αιφνιδιαστική απόφαση και τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ήταν «μείζον πολιτικό ζήτημα». Μια είδηση για την οποία ενημέρωσα τηλεφωνικά δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει το βραδινό κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ και που δεν έπαιξε ποτέ.

Παρά την επιμονή μου και τις συνεχείς τηλεφωνικές μου παρακλήσεις να παίξει η είδηση με όλες μάλιστα τις πιθανές επιπτώσεις που έχει μια τέτοια απόφαση σε ότι αφορά όλες τις εκκρεμούσες υποθέσεις για παραγραφή τυχόν ποινικών αδικημάτων υπουργών η απάντηση που έπαιρνα ήταν ότι «κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο να κλείνει η Βουλή ενόψει εκλογών». «Το κύκλωμα λέει ότι είναι σύνηθες φαινόμενο και έχει γίνει και στο παρελθόν ενόψει εκλογών» ήταν η απάντηση που πήρα. «Δεν ξέρω ποιο κύκλωμα βραχυκυκλώνει μια τέτοια μείζονα πολιτική είδηση αλλά καθόλου σύνηθες φαινόμενο δεν είναι», αντέτεινα αναλύοντας μάλιστα τι έγινε όλες τις προηγούμενες φορές από την μεταπολίτευση και μετά.

Οφείλω βεβαίως, να ομολογήσω ότι ο προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος συμφωνούσε με τη δική μου άποψη ότι έπρεπε να μεταδοθεί η είδηση διότι αφορούσε μείζον πολιτικό ζήτημα. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο και ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να την παίξουν.

Μετά το έκτακτο δελτίο του «ΜΕΓΑ» στις 9΄45 ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδήσεων Αντώνης Αλοφογιώργος μου ζήτησε να πω το ρεπορτάζ μου στο δικό του δελτίο ειδήσεων στη δορυφορική τηλεόραση. Παρά τις εξηγήσεις που του έδωσα ότι η «ΝΕΤ» δεν θέλησε να παίξει την είδηση επέμεινε να μην την αποκρύψουμε και να πούμε την αλήθεια.

Έτσι και έγινε. Είπαμε τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν και με τις πολιτικές επιπτώσεις που είχαν αυτά. Καθώς τα ιδιωτικά κανάλια είχαν βγάλει στον αέρα την είδηση με τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης μου ζητήθηκε να βγω στο δελτίο στις 11 μμ της ΕΤ1 να ξεκινήσω από τους κυβερνητικούς κύκλους που μιλάνε για σύνηθες φαινόμενο, να μην αναφέρω αιφνιδιαστικό κλείσιμο και να αρκεστώ στην καταγραφή των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης. Επειδή δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια να αντιδράσω καθώς όπως μου ειπώθηκε δεν υπήρχε κανένας άλλος δημοσιογράφος να πει το ρεπορτάζ με το κίνδυνο ούτε στις 11 μμ να παίξει η είδηση ανέλαβα το ρόλο αυτό.

Αμέσως μετά διαμαρτυρήθηκα έντονα στον κ Λαμπράκο για το ότι απεκρύβη η είδηση, αλλά και για το γεγονός ότι δεν μπορεί ένας κοινοβουλευτικός συντάκτης να καταργείται στο κεντρικό δελτίο των 9 και να καλείται μετά να κάνει τη δουλειά άλλων αφού ούτε κυβέρνηση κάλυπτα ούτε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι στη τηλεφωνική συνομιλία μου με τον κ Λαμπράκο υπήρξαν περίεργες ερωτήσεις του τύπου «ποια μπορεί να είναι κατά τη γνώμη μου η σκοπιμότητα της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Βουλής καθώς καμία υπόθεση δεν εκκρεμεί στη δικαιοσύνη που μπορεί να διαπιστώσει ποινικά αδικήματα υπουργών που θα παραγραφούν». Βεβαίως επανέλαβα τα ακριβή δεδομένα και τις επιπτώσεις τους με την επισήμανση ότι «δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η σκοπιμότητα ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχει σκοπιμότητα».

Μετά από αυτό το συμβάν και χωρίς να προηγηθεί καμία ΕΔΕ, μου ήρθε με δικαστικό κλητήρα η απόλυση μου!!! Με το πρόσχημα, για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια, ότι είχα παράλληλη απασχόληση και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ με σύμβαση αορίστου χρόνου. Κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά και σε κανένα νόμο!

Μάλιστα, δεκάδες συνάδελφοι στην ΕΡΤ τους οποίους γνωρίζει το ίδιο το ΔΣ της εταιρίας, (κάποιοι δεν μπαίνουν στο κόπο να κάνουν και την σχετική αίτηση για παράλληλη απασχόληση) εργάζονται είτε σε Δημοτικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς π.χ. Αθήνα 9,84 είτε στη Βουλή είτε σε γραφεία τύπου.

Να σημειωθεί εξάλλου, ότι δεν είχα ποτέ αποκλειστική σύμβαση, ούτε και μου είχε ζητηθεί ποτέ, και αμειβόμουν με τα χαμηλότερα προβλεπόμενα στη σύμβαση ενώ το σύνολο των αποδοχών μου υπολείπονται κατά πολύ από τις «παχυλές αποκλειστικές» άλλων συναδέλφων. Το έωλο επιχείρημα της Διοίκησης της ΕΡΤ καταρρίπτεται, καθώς όχι μόνον δεν ήταν άγνωστο σε αυτή, αλλά, αντιθέτως, επί 15 χρόνια, είτε αρχικά με σύμβαση έργου είτε αργότερα με ορισμένου και στη συνέχεια αορίστου χρόνου, υπέβαλα κάθε χρόνο και εγκρινόταν από το ΔΣ της ΕΡΤ η αίτηση μου για άδεια παράλληλης απασχόλησης. Την σχετική αίτηση υποβάλλουν όσοι εργάζονται σε «μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Το εξίσου πρωτοφανές είναι ότι στο εξώδικό της η διοίκηση της ΕΡΤ, αποσιωπά πλήρως το γεγονός, ότι είχα άδεια παράλληλης μέχρι τέλη του 2008, ενώ παρακάμπτει εντελώς το σχετικό άρθρο 19 του ιδρυτικού για την ΕΡΤ νόμου 1730/1987, και παραπέμπει σε άλλες άσχετες διατάξεις. Ο ίδιος μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΡΤ σε γραπτή απάντηση του στη Βουλή σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, είχε κάνει επίκληση της σχετικής διάταξης της ΕΡΤ που επιτρέπει στους δημοσιογράφους της αλλά και στους υπαλλήλους της, να ασκούν παράλληλη απασχόληση μετά από άδεια του ΔΣ και απέφυγε έτσι να να καταθέσει τα στοιχεία που του είχαν ζητηθεί.

Η καταφανής αυτή παρανομία και ειδικότερα η παραπομπή στο άρθρο 15 του ίδιου νόμου, που αν ίσχυε θα έπρεπε να φύγουν από την ΕΡΤ εκατοντάδες άνθρωποι (δημοσιογράφοι και λοιπό προσωπικό που είτε με άδεια είτε χωρίς άδεια εργάζονται και αλλού), αλλά και ο χρόνος που επελέγη (τις μέρες που η ΕΣΗΕΑ ήταν λόγω εκλογών «ακέφαλη») καθώς και άλλα γεγονότα που είχαν προηγηθεί, ενισχύει βάσιμα τις υποψίες μου για στοχευμένη απόλυση.

Έχω ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρω το δίκαιο μου και έχω την πεποίθηση ότι θα το βρω. Αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος αλήθεια θα πληρώσει για την βάναυση και κατάφωρη παραβίαση της μέχρι σήμερα άψογης, ευσυνείδητης και σοβαρής επαγγελματικής και προσωπικής μου οντότητας; Και βεβαίως η σημερινή Διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ δεν θα πληρώσει από τη τσέπη της ούτε ένα ευρώ για την παράνομη και καταχρηστική απόλυση μου.

Και μια προσωπική εξομολόγηση.

Είναι αλήθεια, ότι στην αρχή δεν το κρύβω, τρομοκρατήθηκα. Σκέφτηκα πως, αν σε μια δημόσια επιχείρηση, όπως η ΕΡΤ που είναι κρατική και ελέγχεται, υποτίθεται, επιτρέπεται να συμπεριφέρονται οι εκάστοτε διοικούντες με τέτοια αθλιότητα, ωμότητα και προκλητικότητα, παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα και κάθε έννοια λογικής, διερωτήθηκα, πως αλήθεια μπορεί να συμπεριφερθεί σε έναν ανίδεο, ανυπεράσπιστο συνάδελφο που δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε τον τρόπο να αντιδράσει όπως εγώ; Αλλά και ποια μπορεί να είναι η αντιμετώπιση σε μια ιδιωτική η επιχείρηση; Και με ποιο τρόπο μπορεί να αντιδράσει και να επιστρέψει τη λάσπη που του εκτοξεύουν και μάλιστα αποπροσανατολιστικά;

Μεγάλωσα με τη δημοσιογραφία. Δεν έχω μάθει άλλη δουλειά. Η δημοσιογραφική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια ήταν με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ευσυνειδησία, αντικειμενικότητα, πολλές φορές με υπερβάλλοντα ζήλο και σε βάρος της οικογένειας μου. Και ξαφνικά όλα αυτά βρέθηκαν στον αέρα με λάσπη.

Tο μόνο που επιθυμώ και επιδιώκω είναι να επιστρέψω πίσω την «αθλιότητα» τους. Και να καθαρίσω το μέτωπο μου από την «μουντζούρα» που μου ρίξανε. Τίποτα άλλο. Άλλωστε άλλοι συνάδελφοι μου είναι σε πολύ - πολύ χειρότερη μοίρα…

Ευχαριστώ θερμά όλους εκείνους τους συναδέλφους που μου έδωσαν το χέρι τους...

Ο φίλος μου Θωμάς Μπακαλάκος

  • Η Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής προκηρύσσει την διοργάνωση του 7ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου (Π.Φ.Μ.Δ), που θα γίνει στις 14 και 15 Ιανουρίου του 2010 στο Θέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1 στο Σύνταγμα. Για το διαγωνισμό θα γίνονται δεκτά έργα που θα είναι γραμμένα για κουιντέτο πιάνο (δύο βιολιά, βιόλα, τσέλο και πιάνο) και οποιοδήποτε συνδυασμού πιάνου με τα όργανα του κουαρτέτου. Η διάρκεια του κάθε έργου να είναι περίπου 12 λεπτά.

  • Θα βραβευτούν τρία έργα και θα δοθεί πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο. Τα 12 το πολύ έργα που θα επιλεγούν για το διαγωνισμό, θα εκτελεστούν ζωντανά από το μουσικό σύνολο ΑΝΕΛΙΞΗ. Οι παρτιτούρες των 12 το πολύ έργων που θα επιλεγούν για το διαγωνισμό, θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο, έκδοση της Ένωσης Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής.

  • Ο κάθε συνθέτης που θα επιλεγεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό, συμφωνεί χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τον ίδιο, τόσο για την έκδοση της παρτιτούρας του έργου του σε βιβλίο, όσο και για την έκδοση του έργου του σε CD, από την Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής.

  • Έργα θα γίνονται δεκτά μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου του 2009. Δεκτά και με σφραγίδα ταχυδρομείου. Τυχόν παράταση της προθεσμίας θα δημοσιοποιηθεί εγκαίρως. Τα έργα να αποσταλούν σε 7 αντίγραφα η παρτιτούρα (score) και σε 2 αντίγραφα οι πάρτες των μουσικών, καθώς και το σκορ του έργου σε ηλεκτρονική μορφή, κατά προτίμηση σε πρόγραμμα finale. Είσοδος ελεύθερη, με θέσεις προτεραιότητας από τη ρεσεψιόν του Ιδρύματος.

Διεύθυνση αποστολής:

Προς τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Μπακαλάκο Θωμά

Δενδάκη 4 Ανθούσα Αττικής

Τ.Κ. 15349


Έγραψα στον τίτλο του "ποστ" για τον φίλο μου Θωμά Μπακαλάκο! Πόσο τον ζηλεύω που έχει πίστη στη μουσική, που την αγαπάει και τη λατρεύει και κάποτε οραματίστηκε ένα φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου. Και το έκανε πράξη. Όπως διαβάσατε, ανήγγειλε το 7ο κατά σειρά φεστιβάλ. Πόσος κόπος, πόση αγωνία, πόσος ιδρώτας, τρεχάματα, χωρίς οικονομική στήριξη παρά μόνο τα αναγκαία. Ο Θωμάς είναι βέβαιος ότι παρά το γεγονός πως η μουσική δωματίου δεν έχει πολυπληθές κοινό, εντούτοις, κάποια στιγμή δεν θα αγωνιά για το φεστιβάλ που ο ίδιος πάλεψε για να ριζώσει και το κοινό θα αυξάνει. Πάντως στο 6ο φεστιβάλ που κι αυτό πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, υπήρχε κοσμοσυρροή. Ήταν ένα πυκνό διήμερο που ευχαρίστησε τους πάντες. Όμως χρειάζεται χορηγούς γιατί στο τέλος ο Θωμάς θα... κοψομεσιαστεί! Δεν μπορεί να τα κάνει όλα ως ακτιβιστής. Ωστόσο, είμαι δίπλα του. Σε ό,τι χρειαστεί. Ο Θωμάς είναι καλλιτέχνης αλλά και σπουδαίος άνθρωπος. Είναι φίλος μου...

Monday, July 6, 2009

Καιρός τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια!

Διαβάζω στην "Ελευθεροτυπία" το ρεπορτάζ και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να πιστέψω ούτε μια στο εκατομμύριο. Διότι και στην περίπτωση που δίνονταν χρήματα στο ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο του Τσουκάτου, πάλι θα πρέπει να κρεμαστεί ο άλλοτε κομματικός δερβέναγας. «Μάλλον μεσαίο» και «διόλου ασύνηθες» ήταν, σύμφωνα με το δικηγόρο του Τσουκάτου, το ποσό του ενός εκατ. μάρκων, το οποίο ο εντολέας του ισχυρίζεται ότι δόθηκε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στην «Καθημερινή», υποστήριξε ότι τα δύο κόμματα εξουσίας λαμβάνουν στα κρυφά μεγάλα ποσά από χρηματοδότες που θέτουν ως προϋπόθεση να παραμείνουν ανώνυμοι. Αυτή τη στιγμή πάντως, θα πρέπει να έχει καταλάβει ο Τσουκάτος ότι οι εχθροί του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν τις αιτιάσεις του ασυστόλως. Δεν γίνεται κουβέντα για τα κρυφά βιβλία του ΚΚΕ ή της ΝΔ ή του ΣΥΝ, αλλά μόνον για εκείνα του ΠΑΣΟΚ.


Ο δικηγόρος του Τσουκάτου, Διονύσης Γκούσκος, τόνισε ότι οι προεκλογικές ανάγκες των κομμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν από την κρατική χρηματοδότηση και τις εισφορές των μελών τους. Όσον αφορά στα στοιχεία που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, για να διαψεύσει το πρώην στέλεχός του, σημείωσε ότι οι εγγραφές ήταν "εικονικές, τυχαίες και ανώνυμες", καθώς δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο σοβαρή λογιστική παρακολούθηση του ταμείου. Μήπως μπορεί να μας πει ο Τσουκάτος γιατί δεν υπήρχε "λογιστική παρακολούθηση του ταμείου" εκείνη την εποχή; Αφού κάνει αποκαλύψεις, ας τα πει όλα!

Ο Δ. Γκούσκος ζήτησε εμμέσως από το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον πελάτη του και να μην οχυρωθεί πίσω από το διαχωρισμό του νέου από "εκσυγχρονιστικό" ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι "νέα πολιτική δεν γίνεται με παλιά χαρτιά". Μιλώντας για τη στάση του Θόδωρου Τσουκάτου, σημείωσε ότι είχε να διαλέξει μεταξύ του να βλάψει το κόμμα του ή να σημαδευτεί εσαεί ως κλέφτης.

Δηλαδή ο κύριος συνήγορος του Τσουκάτου τι θέλει να πει; Αν καταλάβαμε καλά αυτό που θέλει ν' αποφύγει πάση θυσία είναι να σημαδευτεί εσαεί ως κλέφτης!!!

Εγώ θα του θυμίσω του Θόδωρου Τσουκάτου πως όταν έδωσα μια συνέντευξη μετά το κλείσιμο της "Εξόρμησης" και του τα "έχωσα" γερά, ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ότι μιλάω επειδή έχασα τη... μάσα! Τότε, με ρώτησε εμένα κανείς πώς ένιωθα; Φίλε Θόδωρε, όταν ήσουν "στρατηγός" γ...ες κι έδερνες! Όλα ήσαν πολύ ωραία για σένα και μας έβλεπες σαν μύγες. Αυτό που πρέπει να κάνεις τώρα είναι ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ εάν πράγματι τα χρήματα πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Τίποτε δεν είναι αλήθεια εάν δεν υπάρχουν χαρτιά που να το αποδεικνύουν. Ντοκουμέντα έχεις; Βγάλτα!!!

Friday, July 3, 2009

Ας αποδείξει η Νέα Δημοκρατία όσα λέει και να πάψει τις συκοφαντίες!


Παρακολουθώ τους γελοίους υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να επιχειρηματολογούν επιχαίροντας για τον χρηματισμό του Τσουκάτου και συνεπώς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διέθετε "δεύτερα" κρυφά βιβλία! Μας έκαναν τα μούτρα κρέας... Η φωτογραφία και μόνον που είναι αρκετά γνωστή δείχνει τον πρωθυπουργό της χώρας, τον περιβόητο Χριστοφοράκο και την Ντόρα Μπακογιάννη-Κούβελου-Μητσοτάκη να γελάνε μέχρι και τ' αυτιά της που κάθεται ανάμεσα σε δυο διάσημα πρόσωπα. Προσέξτε την άνεση με την οποία κάθεται σταυροπόδι ο Χριστοφοράκος και τον Καραμανλή με... τι συστολή! Τα ντοκουμέντα μιλάνε από μόνα τους. Έχετε αποδείξεις ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε τα εκατομμύρια; Να τις προσκομίσετε τις αποδείξεις! Έχετε αποδείξεις ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφά βιβλία; Να το αποδείξετε! Κι αν ο Τσουκάτος πήρε χρήματα από τον κολλητό σας τον Χριστοφοράκο, είναι δική του υπόθεση. Να αποδείξει κι αυτός ότι τα κατέθεσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ! Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται απολύτως για τη διαφάνεια.

Αλλά και για του λόγου το αληθές, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τέσσερις προτάσεις για την άμεση διερεύνηση όλων των υποθέσεων σκανδάλων και τη θωράκιση της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν στην εφαρμογή τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της πολιτικής απο τους πολίτες. Αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση της SIEMENS, είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό ομηρία, αλλά η πολιτική ζωή δεν μπορεί να είναι σε ομηρία και κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου με επιλεκτικές διαρροές, που υπηρετούν σκοπιμότητες, που υπονομεύουν κάθε έννοια δικαίου και οδηγούν τελικά στη συγκάλυψη.

Επεσήμανε την αναγκαιότητα άμεσης και πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης σε όλες τις διαστάσεις και το εύρος της από την αφετηρια της έως σήμερα και τόνισε ότι «έχει κάνει σαφείς και ξεκάθαρες προτάσεις, για τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ώστε να εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής και τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Και γι' αυτές τις προτάσεις η Ν.Δ. επιμένει να σιωπά».

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ

Για τον ενεργό, ενήμερο και δρώντα πολίτη...

(Δώδεκα οδηγίες προς τον εαυτό μου)

1. Όταν σε εστιατόριο, ταβέρνα, κατάστημα λιανικής, κ.λπ., σου φερθούν με αγένεια, σήκω να φύγεις και πες τους γιατί φεύγεις.

2. Όταν προσβάλλεται η νοημοσύνη σου ή νοιώθεις ότι χειραγωγείσαι από τηλεοπτικά παράθυρα ή προσβάλλεται η αισθητική σου από χυδαία τηλεοπτικά προγράμματα, άλλαξε κανάλι.

3. ‘Οταν η τιμή της βενζίνης στην αντλία κραυγάζει αισχροκέρδεια, φύγε επιδεικτικά και πήγαινε σε άλλο πρατήριο.

4. Αν συναντήσεις αγένεια, αναλγησία προκλητική στάση σε δημόσιες υπηρεσίες, μην ανεχθείς τέτοιες συμπεριφορές. Διαμαρτυρήσου επί τόπου, αμφισβήτησε, υπενθύμησε ότι εσύ πληρώνεις τον μισθό τους και ανάφερε το περιστατικό (εγγράφως αν χρειασθεί) σε ανώτερη αρχή ή και στον τύπο.

5. Μην δεχθείς εκβιασμό από υπάλληλο πολεοδομίας, εφοριακό ή δασικό υπάλληλο για χρηματισμό του. Κατάγγειλέ τον βοηθώντας τις αρχές να τον «πιάσουν στα πράσσα».

6. Μην ζητάς άδικη ή παράνομη δική σου διακριτική μεταχείρηση που συνήθως αποβαίνει εις βάρος των συμπολιτών σου.

7. Μην δεχτείς να πληρώσεις καφέ προς τέσσερα και πλέον ευρώ (έναν καφέ που δεν στοιχίζει παραπάνω από 20 πες 30 λεπτά για να παραχθεί). Ενισχύεις την αισχροκέρδεια και βλάπτεις τον τουρισμό. Μποϋκόταρε τα καφενεία και τις καφετέριες με αυτή την πρακτική. Πήγαινε εκεί που χρεώνουν από 50 λεπτά έως δύο το πολύ ευρώ ή πιες τον στο σπίτι σου.

8. Μην εμπιστεύεσαι και μην ψηφίζεις πολιτικό που διάγει ζωή χλιδής. Διερωτήσου που τα βρήκε.

9. Σύγκρινε τις τιμές των προϊόντων στο σουπερμάρκετ. Προτίμησε το φθηνότερο
με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

10. Όταν δεις μπλοκαρισμένη την πρόσβαση των πεζών στο πεζοδρόμιο, ιδιαίτερα των τυφλών, από αυτοκίνητα, μηχανάκια ή άλλα εμπόδια, τηλεφώνησε στην Τροχαία ή τη Δημοτική Αστυνομία και μη δεχτείς εξηγήσεις του τύπου «Δεν μπορούμε τώρα, έχουμε άλλη δουλειά». Επίμεινε και, αν χρειαστεί, απευθύνσου στην ανωτέρα αρχή.

11. Ζήτησε (απαίτησε) να εκδοθεί νόμιμη απόδειξη για ό,τι αγοράζεις. Το αντίθετο είναι Φοροδιαφυγή αλλά και αποφυγή καταβολής Φ.Π.Α. που αποτελεί ποινικό αδίκημα (υπεξαίρεση) στο οποίο είσαι συνεργός. Το χειρότερο: Το έλλειμμα θα κληθούν να καλύψουν οι συμπολίτες σου και αυτό είναι άδικο.

12. Μην ολισθαίνεις σε προσωπικές συμπεριφορές αντίθετες με το πνεύμα αυτών των παραινέσεων γιατί έτσι υπονομεύεις την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της όποιας παρέμβασής σου.

  • Τις παραπάνω δώδεκα οδηγίες "προς τον εαυτό μου", τις έστειλε ο ο αγαπητός φίλος Νίκος Σκουλάς και τις δημοσιεύω κι εδώ γιατί απλούστατα ΣΥΜΦΩΝΩ και επαυξάνω... Βασανιζόμαστε καθημερινά από το φασισμό ορισμένων και η δική μας αδιαφορία στηρίζει τη δική τους αυθαιρεσία. Κάποτε πρέπει να πούμε το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι! Όχι στην καταπίεση των άλλων! Δεν μπορώ να θυμηθώ αλλά έχω την εντύπωση ότι η σαρτρική παραίνεση "η κόλαση είναι οι άλλοι" κάποτε θα πρέπει ν' αποτελεί αφετηρία για τις δικές μας μικρές επαναστάσεις. Η ανοχή έχει και τα όριά της...