Thursday, June 25, 2009

Έντονες αντιδράσεις στη διάλυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

  • Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE), το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας και το μοναδικό που ασχολείται με τη βασική έρευνα τόσο στις θετικές όσο και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης, σύμφωνα με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής (26/5/2009) που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών («κατάργηση ή συγχώνευση 255 φορέων του Δημοσίου»), με σκοπό τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.
  • Την απόφαση ακολούθησε δελτίο τύπου (!) του Υπουργείου Ανάπτυξης (3/6/2009), με το οποίο ανακοινώθηκε η «χωροταξική και γνωστική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας», χωρίς την προαπαιτούμενη γνωμάτευση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), χωρίς καμία διαβούλευση με την ερευνητική κοινότητα, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη και χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα.
  • Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα δαπανά μόλις το 0,57% του ΑΕΠ για την έρευνα, γεγονός που την κατατάσσει στην πέμπτη από το τέλος θέση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την υποτυπώδη κρατική χρηματοδότηση, το ΕΙΕ μετέχει σε σημαντικά εγχώρια και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Τα Ινστιτούτα του έχουν επανειλημμένα αξιολογηθεί από διεθνείς επιτροπές και έχουν επιβραβευθεί με Αριστείες, ενώ αναγνωρίζεται από την ερευνητική κοινότητα η σημασία της πολυεπιστημονικότητάς του, την οποία επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση.
  • Το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), ένα από τα τρία ανθρωπιστικά ινστιτούτα του ΕΙΕ, έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα και εγκυρότερα κέντρα βυζαντινών σπουδών διεθνώς. Σήμερα απασχολεί 26 μόνιμους ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται στα 6 προγράμματά του, φιλοξενεί έλληνες και ξένους μελετητές στο πλαίσιο συνεργασιών ή εκπόνησης ατομικών επιστημονικών ερευνών, ενώ στα προγράμματα συμμετέχουν και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
  • Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στο ΕΙΕ διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση της διάλυσής του και καλούν όλα τα μέλη της διεθνούς ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην επιβίωση του Ιδρύματος και την περαιτέρω ανάπτυξή του. Τους καλούν να επισκεφθούν το δικτυακό τόπο του ΕΙΕ (www.eie.gr), να ενημερωθούν για τον επιχειρούμενο κατατεμαχισμό του και να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους, υπογράφοντας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://www.eie.gr/petition-gr_sign.asp

Wednesday, June 24, 2009

Αγράμματοι δημοσιογράφοι

Τυχαία σ' ένα τηλεοπτικό ζάπινγκ είδα την Μαριάννα Πυργιώτη. Και στάθηκα. Μιλούσε, προσκαλεσμένη σε μια από τις κουτσομπολίστικες εκπομπές. Και προσπαθούσε να μιλήσει "σοβαρά" κι έλεγε αυτές τις μπούρδες που αρέσουν στις κουτσομπόλες και στους κουτσομπόληδες για τον εαυτό της και για πρόσωπα και πράγματα της τηλεόρασης. Και μεταξύ άλλων βλακειών, άκουσα από την Πυργιώτη τη μπούρδα που την έχω ακούσει άπειρες φορές σ' αυτές τις κωλοεκπομπές, "τα νεανικά κοινά" και ξανά "τα νεανικά κοινά" και ξανά "τα νεανικά κοινά"!!!
Βρε αγράμματοι όλοι σας, δεν υπάρχουν "κοινά", αλλά "Κοινό". Ανοίξτε και κανένα λεξικό!
  • Κοινό(ν) το, ο λαός, ο κόσμος... Κοινά τα, αι δημόσιαι υποθέσεις, τα πολιτικά πράγματα... [ΝΕΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ, ορθογραφικόν και ερμηνευτικόν όλης της ελληνικής γλώσσης]
Κι αν δεν βρίσκετε τον Δημητράκο, ψάξτε στο λεξικό των Τεγόπουλου-Φυτράκη ή και στον Μπαμπινιώτη...
Τελεία και παύλα! Δεν πρόκειται να κάνω μάθημα τώρα. Μετά έρχονται κάποιοι και μου ζητούν να υπερασπιστώ συλλήβδην τους δημοσιογράφους που έχουν προβλήματα. ΟΧΙ!
Αυτά που γράφω τα απευθύνω και προς το STAR, που διευθύνει ο φίλος μου Σταμάτης Μαλέλης. Εκεί την έκφραση "νεανικά κοινά" την έχουν ψωμοτύρι!

Monday, June 22, 2009

Η κυβέρνηση καταργεί τα επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα!

  • Ο κατά τα άλλα λαλίστατος "θεολόγος" της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μιλάει για τα πάντα, αλλά για τον κατατεμαχισμό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών [Ε.Ι.Ε.], ποιεί την νήσσαν!
Οι εξαγγελίες του [υπουργείου Ανάπτυξης] περί "αναδιάταξης του ερευνητικού ιστού" έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα. Όπως αναφέρεται στο σχετικό γελοίο δελτίο τύπου [ποιος άσχετος το διατύπωσε;], "η απόφαση για την αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία"! Είναι φανερό πλέον ότι οι έννοιες και οι λέξεις έχουν χάσει την πραγματική του σημασία. Καταστρέφειν και χαίρειν! Την αποδιοργάνωση του επιστημονικού χώρου της πατρίδας μας την ονομάζουν "αναδιάταξη" και "μεταρρύθμιση" - αυτό κι αν είναι αυτογελοιοποίηση!
Το διοικητικό συμβούλιο του Ε.Ι.Ε. είναι αποφασισμένο να αντιταχθεί και να μη συναινέσει στη διάλυση του Ιδρύματος, κάτι δηλαδή "που θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την ανάπτυξη της έρευνας και της χώρας γενικότερα"! Διαβάστε το σχετικό ψήφισμα: ΨΗΦΙΣΜΑ του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της 2009/4/17.06.09 Συνεδρίας του

Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όπως πληροφορηθήκαμε, από τις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας του ιδρύματος, η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών πληροφορήθηκαν από δελτία τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον ακρωτηριασμό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την απομάκρυνση τριών Ερευνητικών Ινστιτούτων (Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας, Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας, Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Η αναγγελία αυτή, χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση και οικονομοτεχνική μελέτη, αποδιοργανώνει τη λειτουργία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και υπονομεύει τη μακροχρόνια ερευνητική του δράση.

Συγκέντρωση υπογραφών για την υποστήριξη του ΕΙΕ

Friday, June 19, 2009

I want my Marbles back!

Dear Sir/Madam,

“You must understand what the Parthenon Marbles mean to us. They are our pride. They are our sacrifices. They are our noblest symbol of excellence. They are a tribute to the democratic philosophy. They are our aspirations and our name . They are the essence of Greekness”. Melina Mercouri, speech in Oxford Union, 1986.

The ancient sculptures of Parthenon, which today are exposed in London’s British Museum, consist an important part of the Athens Parthenon; a major and symbolic landmark of the Western civilization. Moreover, some of the sculptures themselves are essential not only for the external appearance, but also for the static suffiency of the ancient building, according to recent restoration works on the Acropolis.

Since the decade of 1980s, when the then Greek Minister of Culture Melina Mercouri had demonstrated the demand for the repatriation of the marbles, the various administrations of the British Museum continue to deny any proposal for dialogue on this matter. Nevertheless, there are specific arguments which enpower the support for the restoration of the Parthenon Marbles back in Greece:
first, because in Greece the sculptures will be exposed near the Parthenon facing the Acropolis and therefore giving to the visitor the opportunity to have a more concrete idea of the whole ancient monument,
second, because the Parthenon Marbles consist an integral part of the monument-landmark of the Greek classical civilization. The repatriation of the marbles would support the idea of Parthenon’s complete design and its architecture will be restored,
third, because the New Acropolis Museum is now complete – and therefore the Parthenon Marbles could be exposed and presented there, with equal and even bigger safety than in the British Museum.

During the ages of Lord Elgin, Britain was a world imperial power and Greece just a part of the then Ottoman Empire. Today, 200 years later, the two countries are two developed democratic European Union members, having co-operation in most fields. There has been a big change since then. In the name of Justice and Morality, in the name of appreciation for the world cultural heritage, we call the British government and the administration of the British Museum to work towards the restoration of the Parthenon Marbles. Such an action would, indeed, honour the name and history of the United Kingdom

Sincerely,

Nikos Lagadinos, http://nikoslagadinos.blogspot.com/

  • To παραπάνω κείμενο το βρήκα στο blog parthenon-sculptures.blogspot.com,
  • Πρώτα “πέρασα” από το ιστολόγιοι του υπερδραστήριου και αεικίνητου Γιώργου Κρόγια http://krogias.blogspot.com/

Sunday, June 7, 2009

Το ΠΑΣΟΚ είναι συμπαγές και αχτύπητο!

  • Τη Δεξιά δεν τη διώξαμε, αλλά έγινε το πρώτο βήμα για την απαλλαγή από την τρισκατάρατη Δεξιά! Το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συμπαγές κι έχει μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει. Παρά τον πόλεμος που υπέστη το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, το αποτέλεσμα των εκλογών αποτυπώνει μια εικόνα αισιοδοξίας. Μπορούν ν' αλλάξουν τα πράγματα. Είναι στο χέρι μας. Λυπάμαι που δεν συμμερίζομαι τις απόψεις κάποιων φίλων που εξακολουθούν, ως Δον Κιχότες να αρμενίζουν σε άλλα πελάγη.
  • Δεν πιστεύω πλέον ότι έχουμε την πολυτέλεια να παίζουμε με τις τύχες του τόπου. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν είναι κακός ο λεγόμενος "δικομματισμός". Δεν είμαστε παιδιά να επιζητούμε την "ιταλοποίηση" της ελληνικής πολιτικής ζωής. Διότι είδαμε όλοι ότι μετά την "αναλογική" πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες η Ιταλία, σήμερα την κυβερνάει ένας καμποτίνος, ένας καραγκιόζης, ο Μπερλουσκόνι!
  • Βεβαίως στην πράξη εκείνοι που θέλουν να κουλαντρίζουν τις τύχες μας, πέτυχαν να βάλουν στην ευρωβουλή μέχρι και τον Τρεμόπουλο!!! Δηλαδή, τι θα κάνει τώρα ο Τρεμόπουλος στην Ευρωβουλή; Θα καθαρίσει τον Ασωπό και θα πίνουμε νερό και από τον Ασωπό; Θα κάνει πεζόδρομο την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου και θα τηις γεμίσει με δέντρα; Θα καταργήσει τα αυτοκίνητα και θα δώσει σε όλους ποδήλατα; Ή θα ονομάσει την Πατησίων "οδό Κεμάλ Ατατούρκ";
  • Είναι φανερό, λοιπόν, ότι όσοι απεργάζονται δεινά για τον τόπο, κατάφεραν να παρασύρουν ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού να απόσχει από τις εκλογές, προτιμώντας δήθεν τις παραλίες! Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούσαμε περιδεείς τα μέσα ενημέρωσης να "γανώνουν" στην κυριολεξία τα μυαλά των πολιτών για την "αποχή" και είδαμε το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα δεν είναι προϊόν ενός προβληματισμού. Είναι η επιπολαιότητα που μοιράστηκε δεξιά κι αριστερά από τα κανάλια που κραύγαζαν νυχθημερόν υπέρ της αποχής, με έρευνες, με συνεντεύξεις, και τη σπορά της αμφιβολίας για την ηθική όλων των κομμάτων, ότι όλοι είναι ίδιοι, όλοι τ' αρπάζουν, όλοι είναι κλέφτες, όλοι είναι απατεώνες, όλοι λένε ψέματα! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ! Η σημερινή κατάσταση έχει τις αναλογίες της μ' εκείνην της εποχής του "βρόμικου '89" όταν θεοί και δαίμονες επιστρατεύτηκαν για να κλείσουν στη φυλακή τον ΑΝΔΡΕΑ και το ΠΑΣΟΚ! Τότε που όλους τους Πασόκους μας έλεγαν κλέφτες... Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα.
  • Υπάρχουν όμως λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών απέδειξε περίτρανα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο, συμπαγές, ότι η δημοκρατική παράταξη στέκεται αμετακίνητη στις αξίες της δημοκρατίας και αντιστέκεται, παρά τις λυσσασμένες επιθέσεις που δέχεται πανταχόθεν.

Saturday, June 6, 2009

ΠΑΣΟΚ... Για να διώξουμε τη Δεξιά!

Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ!

Λίγες ώρες απέμειναν. Ξημερώνει η κρίσιμη μέρα των ευρωεκλογών!

Μερικές πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε εσένα ή σε γνωστούς σου:
- οι κάλπες ανοίγουν στις 7πμ και κλείνουν στις 7μμ.
- μπορείς να δεις που ψηφίζεις στην σελίδα http://www.ypes.gr/Services/eea/eeagr/eea.htm
- μπορείς να βρεις χρήσιμες απαντήσεις για κάποια συνηθισμένα προβλήματα/ερωτήματα στην σελίδα http://www.ypes.gr/el/Elections/FAQs/

Βοήθησε και εσύ για την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή: τίποτα δεν αλλάζει, όταν δεν συμμετέχουμε.
Στις 7 Ιουνίου ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την Ευρώπη. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ για την Ελλάδα!

Friday, June 5, 2009

Συμμετέχουμε, για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα


Μένουν ακριβώς 24 ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών. 24 ώρες στις οποίες πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας, για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αλλαγής.

Μέσα στις επόμενες ώρες, προσπάθησε να εξηγήσεις στους συναδέλφους σου, στους φίλους και τους συγγενείς ότι πρέπει να συμμετέχουν, πρέπει να ψηφίσουν.
Τηλεφώνησέ τους. Βοήθησέ τους να μάθουν πού ψηφίζουν.

Το κάλεσμά μας για συμμετοχή δεν εκπορεύεται από κάποια μικροκομματική ανάγκη. Είναι ένα κάλεσμα Δημοκρατίας. Είναι ένα κάλεσμα, που ξεκινά από μία πολύ απλή αφετηρία: τίποτα δεν αλλάζει, όταν δεν συμμετέχουμε.

Συμμετέχουμε, για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα, να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη.

Στις 7 Ιουνίου ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την Ευρώπη, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ για την Ελλάδα.
Όλοι μαζί, μπορούμε.


Γιώργος Παπακωνσταντίνου,
Επικεφαλής Ευρωψηφοδελτίου ΠΑΣΟΚ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την Ευρώπη. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ για την Ελλάδα. ΠΑΣΟΚ!


Την Κυριακή στις 7πμ., ανοίγουν οι κάλπες και παραμένουν ανοικτές ως τις 7μμ. Στις 7 Ιουνίου, με την συμμετοχή σου παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου. Δεν αφήνεις άλλους να αποφασίσουν για εσένα!

Σε 36 ώρες. Αυτές οι ώρες είναι κρίσιμες. Μπορείς να κάνεις την διαφορά. Όλοι μαζί, μπορούμε.

Μάθε που ψηφίζεις. Βοήθησε και άλλους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet να βρουν πού ψηφίζουν!

Τηλεφώνησε στους συναδέλφους, τους συγγενείς και τους φίλους σου και ρώτησέ τους αν σκοπεύουν να ψηφίσουν. Εξήγησέ τους ότι η αποχή είναι ψήφος ανοχής στην σημερινή κατάσταση. Δες τα προεκλογικά video του ΠΑΣΟΚ και στείλε αυτό που νομίζεις πιο πετυχημένο στους γνωστούς σου. Προώθησε αυτό το email σε όποιον θεωρείς ότι θα έπρεπε να το διαβάσει.

Σήμερα, στις 7:30μμ ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στο Ηράκλειο Κρήτης, στην τελευταία μεγάλη ομιλία αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.
Παρακολούθησέ την ζωντανά από το live.pasok.gr.

Είδες τις φωτογραφίες από την συγκέντρωση στην Αθήνα, στο Πεδίο του Άρεως;
[φωτογραφίες από συγκέντρωση στο Πεδίο Άρεως]

Στις 7 Ιουνίου ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την Ευρώπη. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ για την Ελλάδα.