Sunday, January 18, 2009

Η Δανάη "έφυγε"!



Στα 96 της χρόνια, η αγαπημένη μας Δανάη [Στρατηγοπούλου], βαρέθηκε τον μάταιο τούτο κόσμο και τους ανθρώπους και "έφυγε". Ήταν μια ωραία γυναίκα, κοκέτα μέχρι τα τελευταία της, και βέβαια ένα πολυσύνθετο ταλέντο: τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Σαντιάγο της Χιλής και φωνητικής μουσικής σε πολλά ωδεία, ενώ μυθική έχει μείνει η συνεργασία της με τον Αττίκ.

Γεννήθηκε το 1913 [ή 1911;] στην Αθήνα και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Γαλλία. Παρακολούθησε για ένα έτος οικονομικές επιστήμες και γράφτηκε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το ελαφρό τραγούδι και σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική. Ήταν στα τέλη του 1935, όταν η Δανάη βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά στον διάσημο πρωτεργάτη της θρυλικής «Μάντρας», τον Αττίκ. να τη χαρακτηρίζουν ως το «αηδόνι» του Αττίκ.

http://ellinikosfm.com/news/data/upimages/danaei.jpg

Η ίδια έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, πολλά σε στίχους δικούς της και πολλά βιβλία, ενώ ασχολήθηκε και με μεταφράσεις. Μετέφρασε, μεταξύ άλλων, ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα του Πάβλο Νερούδα στα ελληνικά. Διετέλεσε καθηγήτρια φωνητικής στο Ωδείο και καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο της Χιλής. Η Δανάη παντρεύτηκε τον Γιώργο Χαλκιαδάκη και έκανε μια κόρη, τη Λήδα. Ανάμεσα στα πολύ γνωστά τραγούδια που ερμήνευσε η Δανάη ήταν το «Ας ερχόσουν για λίγο», «Άδικα πήγαν τα νιάτα μου» και άλλα.

Ας μου επιτραπεί να σημειώσω την προσωπική φιλία που είχα με τη Δανάη, από το 1975-76. Ήταν τότε που δούλευα στο περιοδικό "Θέατρο" του Κώστα Νίτσου, με τον οποίο η Δανάη είχε στενή προσωπική φιλία. Έγινε ένα αφιέρωμα του περιοδικού στον Νερούδα. Σχεδόν όλο το υλικό το είχε επεξεργαστεί η Δανάη και κυρίως το θεατρικό έργο του μεγάλου Χιλιανού ποιητή "Δόξα και θάνατος του Χοακίν Μουριέτα". Είχε μεταφράσει και κάποια ποιήματα του Νερούδα και ο Νίτσος μου είχε πει τότε να φωνάξουμε τον Λευτέρη τον Παπαδόπουλο να κάνει το ρετουσάρισμα. Βέβαια αυτό ήταν "απαράδεκτο" για τη Δανάη. Ο Λευτέρης μου έλεγε ότι είναι και ο ίδιος ποιητής και με τη δική του απόδοση θα ήταν ευπρόσωπα τα ποιήματα, η Δανάη ότι αυτή μπορούσε να αποδώσει αριστοτεχνικά τον Νερούδα. Τέλος πάντων η παρεξήγηση δεν έγινε αφού ήταν στη μέση ο Νίτσος. Ωστόσο εγώ σαν μικρότερος γινόμουν αποδέκτης των παραπόνων. Πάντως το τεύχος εκείνο του Θεάτρου που ήταν αφιερωμένο στον Νερούδα έδωσε την ευκαιρία και στον μεγάλο χαράκτη μας, τον Α.Τάσσο, να φιλοτεχνήσει ένα καταπληκτικό έργο με τη φιγούρα του Μουριέτα. Μπήκε στο εξώφυλλο του τεύχους και έγινε και αφίσα που δόθηκε δωρεάν στους συνδρομητές του περιοδικού. Θυμάμαι που ο Α.Τάσσος έβαζε την υπογραφή του κι εγώ δίπλα του έβαζα την αρίθμηση... Μυθική εποχή με μυθικούς ανθρώπους.

Tuesday, January 13, 2009

Φτάνει πια με τους τσαρλατάνους! Δεν πρόκειται να εξαπατήσουν ξανά το λαό!

Του Πάνου Μαραγκού

Αν αυτό είναι πολιτική λογική, τότε εγώ θ’ αρχίσω τις κωλοτούμπες! Αυτές οι δημοσκοπήσεις που γίνονται εν θερμώ είναι ανόητες και γελοιοποιούν αυτή την ίδια τη διαδικασία. Εάν οι πολίτες αλλάζουν τόσο εύκολα τις απόψεις τους, τότε να πάμε να πνιγούμε - ή καλύτερα να πνιγούν! Επειδή έδιωξε τον Αλογοσκούφη ο Καραμανλής, τώρα όλα θα πάνε καλά; Να μην τρελαθούμε!
Το θέμα όμως είναι ότι σέρνουν το χορό κάποιοι δημοσιογράφοι με τα κανάλια και τις εφημερίδες τους κι εμείς καθόμαστε στον καναπέ του σπιτιού μας και τους ακούμε να λένε τις διατεταγμένες παπαριές τους. Επιπλέον δίνουν λαβή στα στελέχη της Δεξιάς να πανηγυρίζουν ότι τάχατες μειώθηκε η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κι έτσι αν συνεχιστεί αυτό, ο Καραμανλής μάλλον πάει την Άνοιξη για εκλογές επειδή έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα τις κερδίσει! Είναι βέβαιο ότι αυτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών το έχει στο μυαλό του ο Καραμανλής, επειδή θεωρεί ότι η ελαχίστη μείωση της ψαλίδας -σύμφωνα με τις κατά παραγγελίαν δημοσκοπήσεις-δίνει πιθανότητες ανατροπής του σκηνικού.
Με τα βλέμματα σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο κινούνται σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και στην οικονομία, όπου στοχεύουν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων πιστεύοντας ότι μπορούν να επαναφέρουν πολλούς από αυτούς στο κόμμα τους. Ακόμα και μια επιμέρους ανάγνωση του ανασχηματισμού -σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες- δείχνει τον εκλογικό προσανατολισμό του. Όμως είναι μια ανόητη συλλογιστική όταν βλέπει κανείς να υπουργοποιεί π.χ. τον Κοντογιάννη του νομού Ηλείας πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί να αναδιατάξει τον εκλογικό χάρτη της περιοχής. Είναι μακριά νυχτωμένοι και ο Καραμανλής και οι συμβουλάτορές του [Λούλης, Σουφλιάς, Μεϊμαράκης, Μπακογιάννη].
Πιστεύουν ότι η ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση της ψαλίδας, δηλαδή κάτω και από τις δυο (2) μονάδες, τους δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουν ότι οι εκλογές θα είναι περίπατος για τη Νέα Δημοκρατία! Κι απ’ ό,τι διαβάζω στα ρεπορτάζ πρόκειται ν’ ακολουθήσουν από την πλευρά της κυβέρνησης και άλλες [εκτός του ανασχηματισμού] κινήσεις εντυπωσιασμού: αλλαγή οικονομικής πολιτικής με μέτρα για τους αδύναμους, μείωση της έντασης στο χώρο της Παιδείας, με αναβολή επ’ αόριστον των μεταρρυθμίσεων, «νέο» πρόσωπο της αστυνομίας, εγκαίνια δημοσίων έργων, άνοιγμα μιας νέας ατζέντας κ.λπ.
Πρέπει όμως να μας περνάει για ηλίθιους ο Καραμανλής όταν πιστεύει ότι θα ξεχαστούν τα σκάνδαλα: Μονή Βατοπεδίου, ξεπούλημα του ΟΤΕ [από τις 8 Ιαν. είναι οριστικά και τυπικά στα χέρια της Deutsche Telekom και η διοίκηση του Οργανισμού πέρασε στον έλεγχο της γερμανικής εταιρείας], δομημένα ομόλογα και λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, παράνομες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τον Χούπη, στενό συνεργάτη του Προκόπη Παυλόπουλου, απαγωγές Πακιστανών, παροχή [από Αδάμ Ρεγκούζα] κρατικής διαφήμισης σε υπόδικο ιδιοκτήτη τηλεοπτικού καναλιού στη Θεσσαλονίκη, τηλεφωνικές υποκλοπές κορυφαίων στελεχών της πολιτικής ζωής του τόπου, ξυλοδαρμός από την ΕΛΑΣ του Κύπριου φοιτητή, εξαγορά της “Γερμανός” από την Cosmote, παρανομίες Μαγγίνα, αυθαιρεσίες Σουφλιά, Ζαχόπουλος, Κουκοδήμος, Siemens, Τσιτουρίδης, Παυλίδης, Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Εύβοια, Πελοπόννησο, τα λιμάνια στους Κινέζους…
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Κι έχουν το θράσος οι απατεώνες να χαμογελάνε και να θέλουν να αντιστρέψουν το κλίμα για να κερδίσουν ξανά τις εκλογές! Ο βίος και η πολιτεία της Νέας Δημοκρατίας και των στελεχών της είναι φορτωμένος με σκάνδαλα, υποκρισία, ψευδολογία, απάτες. Προεξάρχει ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, που με το σοβαρό υφάκι του έχει την εντύπωση ότι μας τυλίγει όλους σε μια κόλλα χαρτί. Και όλοι αυτοί που συμμετέχουν σ’ αυτό το παιχνίδι των ψευδών δημοσκοπήσεων θα έπρεπε να πάνε για εξομολόγηση, αφού θέλουν να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό. Φτάνει πια με τους τσαρλατάνους…