Thursday, September 17, 2009

Δημοσιογράφοι... παπαγαλάκια και δημοσιογράφοι παντογνώστες και κήνσορες!

  • Τα τελευταία χρόνια έχει επισήμως αναπτυχθεί ένα νέο είδος δημοσιογραφίας που έχει βρει περίοπτη θέση στα δελτία ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι αυτής της δημοσιογραφίας είναι ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, η Σπυράκη και μερικοί άλλοι. "Λένε στη Ρηγίλλης...", "Μου είπανε στην Ιπποκράτους...", "Λένε κάποια στελέχη στην Ιπποκράτους...", "Μου είπε ένας πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ..." και πάει λέγοντας!
  • Στο μεταξύ υπάρχει και η ατάκα του τηλεπαρουσιαστή "τι λένε στην Ιπποκράτους ή στη Ρηγίλλης..." κι έτσι αφεύκτως οι κύριοι δημοσιογράφοι καθίστανται... "παπαγαλάκια" κάποιων! Βεβαίως οι ίδιοι νομίζουν ότι μεταφέρουν ειδήσεις-βόμβες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Και ο ίδιος ο Χατζηνικολάου, λόγου χάρη, λέει στο "δελτίο" του: "Πριν μπω στο στούντιο για τις ειδήσεις επικοινώνησα με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης ή με κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μου είπε αυτό ή εκείνο..." Φυσικά αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, αλλά σιγά-σιγά έχει εμπεδωθεί και στο κοινό ότι είναι... Η δημοσιογραφική δεοντολογία και η υπευθυνότητα έχουν πάει περίπατο.
  • Είναι και το άλλο: μερικοί [μεγαλο]δημοσιογράφοι, που η εν γένει στάση τους είναι απόλυτη και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Όπως π.χ. ο Πρετεντέρης που συνηθίζει να λέει ή να γράφει ότι:
  • "δεν νομίζω να υπάρχει άλλη πολιτισμένη χώρα στον κόσμο, η οποία να κάνει εκλογές με τον τρόπο που κάνει η Ελλάδα..."
  • "δεν θα μπω στον κόπο να αναζητήσω παρόμοια παραδείγματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν...",
  • "για ποιον λόγο η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα τρομοκρατίας επί τριάντα πέντε συνεχή χρόνια...",
  • "Εγκλωβισμένοι στον επαρχιακό μικρόκοσμό μας, ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη..."
  • "Υπάρχει καμία άλλη πολιτισμένη χώρα στον κόσμο όπου εν όψει ευρωεκλογών διοργανώνεται συζήτηση πέντε πολιτικών αρχηγών σε έξι θεματικές ενότητες με επτά δημοσιογράφους; Απάντηση. Καμία! Τέτοιες πατέντες μόνο στην Ελλάδα κυκλοφορούν..."
  • "Αποκρύπτουν από τον κόσμο την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Η απόκρυψη είναι σκόπιμη. Οι μεν επειδή θέλουν να καλύψουν τις ευθύνες τους που είναι τεράστιες. Οι δε επειδή θέλουν να υποσχεθούν ένα ρόδινο μέλλον..."
  • τσι, τίποτε απ΄ όσα κουβεντιάζουμε σήμερα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αύριο. Και αυτά που θα προκύψουν αύριο, δεν έχουν καμία σχέση με όσα συζητούμε σήμερα..."!!!
  • Ποιος είναι ο Πρετεντέρης;Από πού ορμώμενος είναι τόσο απόλυτος στα γραφτά του; Δεν με νοιάζει πλέον αν δεν γουστάρει το ΠΑΣΟΚ ή τον Παπανδρέου. Λίγη σημασία έχει βέβαια κι ο ίδιος θα έχει καταλάβει ότι οι [δημοσιογραφικές] δημόσιες παρεμβάσεις του δεν αντέχουν αντίκρουσης αλλά και δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Η ενημέρωση ενός δημοσιογράφου είναι επιβεβλημένη, αλλά είναι αδύνατο των αδυνάτων να είναι κανείς ενημερωμένος για τα πάντα, για το τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο που είναι... μεγάλος και δυστυχώς ακόμη ανεξερεύνητος! Κι εγώ που τώρα γράφω δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο Πρετεντέρης είναι πολυταξιδεμένος ή πολυδιαβασμένος ή καθημερινά ξεφυλλίζει όλες τις εφημερίδες της υφηλίου και όλες τις ιστοσελίδες των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης. Όλα τα διυλίζει μέσα από την προσωπική και εμπαθή "ματιά" του. Προειδοποιεί, κρίνει, προφητεύει, προϊδεάζει, σαρκάζει, υπαινίσσεται κάποιες φορές... Γράφει φερ' ειπείν ότι "σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο οι πολιτικοί αρχηγοί επιλέγουν δύο- τρεις δημοσιογράφους και απαντούν στις ερωτήσεις τους..."! Πού το ξέρεις κύριε Πρετεντέρη ότι έτσι γίνεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο; Κι ακόμα πού ξέρεις ότι "τίποτε απ΄ όσα κουβεντιάζουμε σήμερα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αύριο";
  • Κάποτε θα πρέπει και το [τηλεοπτικό ή αναγνωστικό] κοινό να πάρει αποφάσεις για να υπερασπιστεί αυτά που έχει κατακτήσει. Δεν είναι δυνατόν να ποδηγετείται από δημοσιογράφους που έχουν αναλάβει [χωρίς να τους το έχει ζητήσει κανείς] το ρόλο του υπερασπιστή του και των δικαιωμάτων του.

No comments: