Wednesday, September 23, 2009

Περί δημοσιογράφων συνέχεια...

Η δημοσιογραφική φιλολογία για τον απόηχο της χθεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης των δυο αρχηγών, δηλαδή του Παπανδρέου και του Καραμανλή, δεν έχει τέλος. Από χθες βράδυ, αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης, άρχισε το τροπάριο. Σήμερα, όλη τη μέρα και σε όλα τα δελτία βαρεθήκαμε ν' ακούμε ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, ποιος έβαλε γκολ και ποιος απέκρουσε ή δεν απέκρουσε. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκεί στο "Μέγκα" αναφέρθηκαν στην απάτη του Καραμανλή για την υπόθεση της Ανθούσας κι ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος είπε απλώς ότι στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι ο Καραμανλής ψεύστηκε! Και τέλειωσε το ρεπορτάζ. Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά κι έχουν σχέση με την επιχείρηση εξαπάτησης από την πλευρά του Καραμανλή, αφού οι αναδασωτέες εκτάσεις για τις οποίες δήθεν ο Παπανδρέου είχε υπογράψει δεν είναι παρά η κοινότητα της Ανθούσας. Και επρόκειτο για μια τυπική επανόρθωση.

Στο μεταξύ παρακολούθησα απόψε τον Πολύδωρα να καταφέρεται εναντίον του Παπανδρέου για τα ελληνικά του και φυσικά υμνούσε τον Καραμανλή και μίλαγε και μίλαγε... Δίπλα, ο Τζουμάκας άκουγε σιωπηλός, περιμένοντας καρτερικά να τελειώσει ο Πολύδωρας για να έρθει η σειρά του να μλήσει. Του δίνει το λόγο ο Χατζηνικολάου κι ο Στέφανος αρχίζει να μιλάει. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει μια φράση κι αρχίζει ο Πολύδωρας τις παρεμβάσεις, όπως συνηθίζουν όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Με διακριτικό τρόπο ο Στέφανος του λέει ότι εκείνος δεν τον διέκοψε και καλό είναι να τον αφήσει να τοποθετηθεί. Ο Πολύδωρας άκουγε μόνον τον εαυτό του κι εξακολούθησε να παρεμβαίνει. Οπότε ο Στέφανος του λέει ότι θα συνεχίσει, μόλις ολοκληρώσει το παραλήρημά του. Πετάγεται ο Χατζηνικολάου και απευθυνόμενος στον Τζουμάκα του λέει να σταματήσει τους χαρακτηρισμούς! Ποιους χαρακτηρισμούς βρε αθεόφοβε; Αντί να απευθυνθεί στον Πολύδωρα και να του συστήσει να σιωπήσει, έδειξε για άλλη μια φορά ότι τον ενδιαφέρει ο τζερτζελές και φυσικά το αίμα... νερό δεν γίνεται!

Θέλω μ' αυτά να πω ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τους άγιους οι τηλεδημοσιογράφοι και να μη θεωρούν ότι τα κανάλια τους είναι ναοί της Δημοσιογραφίας. Έχει γίνει αντιληπτό πλέον το σύστημα των ΜΜΕ. Δεν μπορώ, ωστόσο, να μην παρατηρήσω ότι αυτή η ρευστότητα στο χώρο των ΜΜΕ θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα, αφού είναι φανερό ότι αδυνατεί ο δημοσιογραφικός χώρος να αυτονομηθεί ιδεολογικά, ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίζει την καθημερινή ατζέντα. Η μορφολογία της σημερινής ειδησεογραφίας δεν είμαι βέβαιος ότι αποτελεί και έκφραση της δημοσιογραφικής ελευθερίας. Αυτά...

No comments: