Thursday, June 25, 2009

Έντονες αντιδράσεις στη διάλυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

  • Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE), το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας και το μοναδικό που ασχολείται με τη βασική έρευνα τόσο στις θετικές όσο και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης, σύμφωνα με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής (26/5/2009) που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών («κατάργηση ή συγχώνευση 255 φορέων του Δημοσίου»), με σκοπό τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.
  • Την απόφαση ακολούθησε δελτίο τύπου (!) του Υπουργείου Ανάπτυξης (3/6/2009), με το οποίο ανακοινώθηκε η «χωροταξική και γνωστική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας», χωρίς την προαπαιτούμενη γνωμάτευση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), χωρίς καμία διαβούλευση με την ερευνητική κοινότητα, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη και χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα.
  • Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα δαπανά μόλις το 0,57% του ΑΕΠ για την έρευνα, γεγονός που την κατατάσσει στην πέμπτη από το τέλος θέση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την υποτυπώδη κρατική χρηματοδότηση, το ΕΙΕ μετέχει σε σημαντικά εγχώρια και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Τα Ινστιτούτα του έχουν επανειλημμένα αξιολογηθεί από διεθνείς επιτροπές και έχουν επιβραβευθεί με Αριστείες, ενώ αναγνωρίζεται από την ερευνητική κοινότητα η σημασία της πολυεπιστημονικότητάς του, την οποία επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση.
  • Το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), ένα από τα τρία ανθρωπιστικά ινστιτούτα του ΕΙΕ, έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα και εγκυρότερα κέντρα βυζαντινών σπουδών διεθνώς. Σήμερα απασχολεί 26 μόνιμους ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται στα 6 προγράμματά του, φιλοξενεί έλληνες και ξένους μελετητές στο πλαίσιο συνεργασιών ή εκπόνησης ατομικών επιστημονικών ερευνών, ενώ στα προγράμματα συμμετέχουν και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
  • Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στο ΕΙΕ διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση της διάλυσής του και καλούν όλα τα μέλη της διεθνούς ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην επιβίωση του Ιδρύματος και την περαιτέρω ανάπτυξή του. Τους καλούν να επισκεφθούν το δικτυακό τόπο του ΕΙΕ (www.eie.gr), να ενημερωθούν για τον επιχειρούμενο κατατεμαχισμό του και να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους, υπογράφοντας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://www.eie.gr/petition-gr_sign.asp

1 comment:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ said...

Να που τελικά η επανίδρυση έγινε αποδόμηση Νίκο μου...