Saturday, April 11, 2009

Η βία εισβάλλει δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης!

/content/staticfiles/issues/2009/04/11/110409_Page_01.jpg

Είναι πολύ δύσκολο απ' ό,τι δείχνουν τα καθημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να κρατηθούν σ' ένα επίπεδο υπεύθυνης αντιμετώπισης των διαφόρων περιστατικών της ζωής μας. Βλέπω, λόγου χάρη, το πρωτοσέλιδο του "Ελεύθερου Τύπου" και πρέπει να πω ότι με ξάφνιασε. Θεωρούσα ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα προσπαθούσε να τηρεί κάποια προσχήματα. Αλλά δεν μπόρεσε σήμερα να μην υπερβεί τα εσκαμμένα: "Η βία εισβάλλει στα σχολεία"! Είναι ψευδές, πέρα για πέρα. Και δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι η εφημερίδα κινδυνολογεί με αφορμή το τραγικό και πρωτοφανές για τη χώρα μας περιστατικό στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Παρόμοια περιστατικά πραγματικά συμβαίνουν πολύ συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε χώρες της Ευρώπης. Δηλαδή, διαβάζοντας αυτόν τον τίτλο γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία ή να ζητήσουν το κλειδαμπάρωμα των σχολείων για να αποτραπεί η εισβολή της βίας!
Το γεγονός ότι συνηθίζουμε να λέμε πως η εν γένει "πρόοδος" έρχεται καθυστερημένα στη χώρα μας, αυτό δεν σημαίνει ότι ντε και καλά από μέρα σε μέρα περιμένουμε να γενικευθούν φαινόμενα σαν και το παραπάνω. Στο χέρι μας είναι να μη γενικευθούν. Αλλά και σε μας εναπόκειται η ορθολογική εξήγηση παρόμοιων φαινομένων. Δεν θα είχε σχέση με την λογική η αυθαίρετη ερμηνεία του συγκεκριμένου περιστατικού, ότι τάχα ο δράστης και αυτόχειρας ήταν από την Αμπχαζία κ.λπ.
Το προσωπικό του πρόβλημα είτε κοινωνικής ένταξης είτε ψυχολογικής ανασφάλειας, θα μπορούσε να το αντιμετωπίζει ο καθένας. Είναι λάθος, δηλαδή, ν' αρχίσουμε να τα βάζουμε με τους Αμπχάζιους ή όποιας άλλης εθνικότητας συμπολίτες. Προβλήματα, φυσικά, υπάρχουν και είναι απόρροια της ακατάσχετης εισόδου στη χώρα μας λαθρομεταναστών. Η πολιτεία είναι εκείνη που πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να υπάρξει μια πολιτική τέτοια που θα προβλέπει την ομαλή ένταξη, που θα προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις, που θα φροντίζει ώστε τα σχολεία να έχουν ψυχολόγους και σωστούς καθηγητές, που θα δέχεται ή δεν θα δέχεται ξένους...

Και για να επανέλθω στην κινδυνολογία των μέσων ενημέρωσης, διαπιστώνεται ότι δίχως δεύτερη σκέψη οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ φορτίζουν την ατμόσφαιρα και δυναμιτίζουν το όποιο καλό κλίμα έχει εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία, η οποία δεν είναι ρατσιστική. Οι διάφοροι σχολιογράφοι και τηλε-εισαγγελείς συνήθως παίρνουν αφορμή από τέτοια γεγονότα για να γενικεύσουν και να υπογραμμίσουν καταστάσεις που πιθανόν να μην έχουν σχέση με την ελληνική κοινωνία και να μας φαίνονται ότι έχουν ξενόφερτη προέλευση.
Αν αυτό που έγινε στη σχολή του ΟΑΕΔ δεν μοιάζει ελληνικό, τότε θα πρέπει να είμαστε γενικότερα προσεκτικοί, εμείς ως πολίτες και πρωτίστως το κράτος να έχει τα μάτια και τ' αυτιά του ανοιχτά ώστε ν' απωθήσουμε αιτίες και αφορμές για επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει η εκπαίδευση, οι καθ' ύλην αρμόδιοι θα πρέπει να λάβουν πλέον σοβαρά υπόψη τους και όλα αυτά που συνέβησαν ή που μπορεί να συμβούν στο μέλλον.
Η συνάφεια νέων ανθρώπων, εθνοτήτων με διαφορετικούς πολιτισμούς, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, γεννά καθημερινά πολλά προβλήματα, τα οποία οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι λύση να κυνηγάμε τους ξένους. Είναι αλήθεια ότι όλοι ξαφνιαστήκαμε από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι π.χ. οι Φιλιππινέζοι [μια χαρά άνθρωποι είναι] θα φτιάξουν μια γειτονιά στους Αμπελοκήπους!
Τελικά βλέπουμε ότι όλα τριγύρω αλλάζουνε και συνεπώς και η χώρα μας δεν θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα εκείνη που άφησαν τ' αδέρφια μου όταν αναχώρησαν για τη μακρινή Αυστραλία, μεταξύ του 1960 και των παραμονών της δικτατορίας. Είναι μια Ελλάδα που έχει προοδεύσει και είμαι βέβαιος ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί ζητήματα που γεννά το κοινωνικό ανακάτεμα. Βέβαια, έχουμε ως λαός ν' αντιμετωπίσουμε μια ξενοφοβική κυβέρνηση, μια ανεύθυνη κυβέρνηση, έναν κουρασμένο και ανίκανο πρωθυπουργό, κι ένα κυβερνητικό κόμμα που καθημερινά δημιουργεί σκάνδαλα οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά, πολιτικά. Το συντομότερο πρέπει ν' απαλλαγούμε από τη Δεξιά!

No comments: