Monday, March 9, 2009

Μήπως θα πρέπει ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ από το υπουργείο Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη;

Ως τιμή στην Ελλάδα και όχι απλώς στο πρόσωπό της χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη την αναγόρευσή της ως μέλους της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας. Η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (9/3) στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, παρουσία επιφανών προσωπικοτήτων της γαλλικής πνευματικής και πολιτικής ζωής... [από την προσωπική της ιστοσελίδα]

Δεν κατάλαβα ακόμη για ποιο λόγο αναγορεύτηκε ως μέλος της Ακαδημίας αυτής!
  • Αυτά που τελευταία συμβαίνουν με την Τουρκία, την Αμερική, τα Σκόπια, είναι ανησυχητικά. Θα περίμενε κανείς να παίρνει πρωτοβουλίες, αφού έχει τόσο μεγάλες φιλοδοξίες - να γίνει αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Όμως αποδεικνύεται ότι δεν έχει τα προσόντα του διπλωμάτη και πολύ περισσότερο του πολιτικού που μπορεί να διακρίνει τις αλεπουδιές του εχθρού. Αναμφίβολα αν τη ρωτούσαμε δεν θα είχε να μας πει για επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας, αλλά θα μιλούσε γενικώς για προσπάθειες και συζητήσεις και μπλα-μπλα-μπλα. Οι δραστηριότητες της κυρίας Ντόρας εντάσσονται στο σχέδιό της του εμπλουτισμού των φωτογραφικών λευκωμάτων της και των βιντεολήψεων για το αρχείο της, καθώς και των σχετικών ρεπορτάζ που θα μιλάνε για τη συνάντησή της με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που εδέησε να τη δεχτεί πριν καλά-καλά αναλάβει του υπουργείο της!
  • Και τι ανακοίνωσε η Χίλαρι Κλίντον; Ότι ο πρόεδρός της Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία! Πάρτε μια χυλόπιτα κυρία Ντόρα. Μήπως θα μπορούσε να μας πει το αντικείμενο των συνομιλιών της με την Κλίντον για να καταλάβουμε τα αποτελέσματα του υπερατλαντικού ταξιδιού της; Οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να δεχτούν τον Αμερικανό πρόεδρο κι εμείς... ποιοι εμείς, δηλαδή η Ντόρα δίνει συνεντεύξεις και λέει ότι είναι "κεντρώα" πολιτικός: Είμαι βασικά κεντρώα πολιτικός και ανήκω στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, για την οποία έχω δώσει δύσκολους και σκληρούς αγώνες... [συνέντευξη στον Μανώλη Κοττάκη, Ελεύθερος Τύπος, 08/03/09]. Κι όταν λέει ότι προτιμά να λειτουργεί "με όρους μέλλοντος", μπορεί να μας πει τι προβλέπει στις σχέσεις μας με τα Σκόπια, αφού εργάζεται αόκνως, στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, αφού τη δέχτηκε από τους πρώτους η Κλίντον, στις σχέσεις μας με την Τουρκία; Και ποιος θα την πιστέψει ότι έχει "φιλικές" σχέσεις με την Κλίντον, όταν και οι πέτρες ακόμη γνωρίζουν τις φιλικότατες σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Μπους; Ξέρουμε όλοι, άλλωστε, αν αυτές οι φιλικές σχέσεις Μητσοτάκη - Μπους βοήθησαν τη χώρα.

  • Αντί, λοιπόν, να δίνει συνεντεύξεις και να μιλάει περί ανέμων και υδάτων, για τις προτιμήσεις της και για το κόμμα της και τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες της, καλό θα ήταν να κάνει μερικές προσπάθειες να μας κάνει κοινωνούς των χειρισμών της στα μεγάλα εθνικά θέματα. Θέλουμε να ξέρουμε, γιατί εμείς στο τέλος πληρώνουμε τη νύφη. Τι είπε η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή της με την Χίλαρι Κλίντον;
  • Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μια πολύ ευρεία γκάμα θεμάτων, τα οποία ξεκινούν από τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα ελληνοτουρκικά, τα ευρω-τουρκικά, το Κυπριακό και θέματα αφετέρου ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η Μέση Ανατολή, και όπως αντιλαμβάνεστε, έχοντας την προεδρία του ΟΑΣΕ, θέματα τα οποία αφορούν στον Καύκασο και στις συνομιλίες τις οποίες επιδιώκουμε να ζητήσουμε με τη Ρωσία, μέσα στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και των λοιπών εταίρων για την ευρωπαϊκή στρατηγική του μέλλοντος. Οι συνομιλίες ήταν θετικές, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, εποικοδομητικές, και δεν το λέω με τη διπλωματική διάλεκτο αλλά επί της ουσίας, και πιστεύω ότι είναι η αρχή μιας καλής συνεργασίας, την οποία θα προχωρήσουμε τους μήνες που έρχονται.

  • Όλα ρόδινα!!! Θα έπρεπε όμως στη συνέχεια να βρει χώρο για να κρυφτεί. Αυτά που δήλωσε ήσαν για εσωτερική κατανάλωση, διότι οι εξελίξεις μας έδωσαν και καταλάβαμε... Γράφει σ' ένα άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα του City Press ο Γιώργος Κύρτσος ότι η κ. Μπακογιάννη έχει μετατρέψει το υπουργείο Εξωτερικών σε μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Έχει σαν βασικούς της συμβούλους το γιο της, τον πρώην γαμπρό της και άλλους δύο... κουμπάρους. Έχει μετατρέψει το υπουργείο σε μηχανισμό αυτοπροβολής της για εσωκομματικούς λόγους, που δεν έχει καμία ουσιαστική συμβολή στην αναζήτηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, η κ. Μπακογιάννη δημιούργησε -με τις κατάλληλες διαρροές στα ελληνικά ΜΜΕ- την ψευδή, όπως αποδείχθηκε, εντύπωση ότι είχε εξασφαλίσει τη συμπαράσταση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κλίντον σε ζητήματα που αφορούν την τουρκική αδιαλλαξία στο Αιγαίο και την Κύπρο.

  • Και συνεχίζει ο Γ. Κύρτσος: Σε αντίθεση με όσα διέρρεε η κ. Μπακογιάννη, η κ. Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα, δεν έθεσε κανένα θέμα για την πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο, ενώ επιβράβευσε την πολιτική της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας -στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος με τον Τούρκο ομόλογό της- την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Ως γνωστόν, η επίσημη θέση της Λευκωσίας, που πρέπει να υποστηρίζεται και από την Αθήνα, είναι ότι δεν υπάρχει απομόνωση Τουρκοκυπρίων, αλλά συνέπειες της παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος ενός ανεξάρτητου κράτους από τα τουρκικά στρατεύματα. Η κ. Κλίντον πήγε στην Άγκυρα χωρίς να περάσει από την Αθήνα, όπως τουλάχιστον έκανε η προκάτοχός της κ. Ράις, ανακοίνωσε την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, αναβάθμισε στρατηγικά τη γειτονική χώρα και στήριξε τις απαράδεκτες επιλογές της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως κανείς αντιλαμβάνεται, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας ζει σε άλλο πλανήτη. Πλέει φυσικά σε πελάγη ευτυχίας, αφού έχει την ευκαιρία να συναντάται με τόσους ξένους διπλωμάτες και ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους στο εξωτερικό... Αστείο, αλλά αληθινό!

3 comments:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ said...

Το είδα ,Νίκο!Απίστευτο!ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ!Η πτώση είναι συνεχής.

Softart said...

Διαβάζω στο site της Ντόρας και παθαίνω!
Σύμφωνα με τον κ. Ζουγέ, συνεχίζει η «Figaro», η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η μόνη γυναίκα που έχει «πραγματικές πιθανότητες» να τοποθετηθεί στην Προεδρία της ΕΕ. «Με την εκλογή του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο και την τοποθέτηση της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήρθε ίσως η ώρα να εμπιστευθούμε σε μια γυναίκα την Προεδρία της ΕΕ ή την ευρωπαϊκή διπλωματία», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

Ερώτηση: Πόσο είναι το τουριστικό διαφημιστικό κονδύλι της χώρας μας για την Figaro?

Προτείνω να το αυξήσουμε ώστε να την προτείνουν για Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ όπως προ είπε ο Κος Ξενίδης.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Πόσο είναι το τουριστικό διαφημιστικό κονδύλι της χώρας μας για την Figaro?
Πραγματικά θα ήταν χρήσιμο να έκανε κανείς μια σχετική έρευνα. Αλλά βλέπεις υπάρχουν και τα μυστικά κονδύλια!