Monday, March 2, 2009

Πρόωρες και δίδυμες εκλογές - ποιοι θα κλαίνε και ποιοι θα γελάνε...

Πηγή: Του Κώστα Μητρόπουλου
Δίνουν και παίρνουν οι αναφορές στο ενδεχόμενο και πρόωρων αλλά και δίδυμων εκλογών, κι αυτό έχει σχέση, όπως αναφέρεται στα σχετικά ρεπορτάζ, με εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ώστε να εκτονωθεί και ν' απορροφηθεί η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων στην ευρωκάλπη! Δείχνει να έχει μια "λογική" που βασίζεται σε "προηγούμενα", αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται η ιστορία... Διότι όσοι πιστεύουν ότι οι σελίδες της ιστορίας επαναλαμβάνονται με καρμπόν κάνουν μεγάλο λάθος.
Αν ο Καραμανλής εξετάζει αυτό το σενάριο της διεξαγωγής
δηλαδή πρόωρων και δίδυμων εκλογών τον Ιούνιο, αυτό πάει να πει ότι έχει χάσει τον μπούσουλα και κάνει σκέψεις για πειράματα. Η φορά των πραγμάτων δείχνει ΠΑΣΟΚ, μολονότι είναι ισχυρές οι προσπάθειες του Καραμανλή να κερδίσει το χαμένο έδαφος, βασιζόμενος κυρίως στη διεθνή οικονομική κρίση την οποία εκμεταλλεύεται ασύδοτα. Στη συνέντευξη που έδωσε χθες με την ευκαιρία της έκτακτης συνόδου κορυφής, τόνισε σε υπερθετικό βαθμό ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές και δεν είναι στην ατζέντα του.
Αυτό σαφώς και το υπαγορεύουν οι πρόσφατες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, που δείχνουν ένα διαλυμένο και αποδιοργανωμένο κράτος. Ωστόσο, ο Καραμανλής καιροφυλακτεί ακούγοντας με προσοχή τους συμβουλάτορές του που ανοήτως πιστεύουν ότι μπορεί η κατάσταση να έχει λειανθεί μέχρι τότε. Έτσι όμως όπως μας έχει μάθει, κάθε εβδομάδα συμβαίνει και κάτι. Το τελευταίο γεγονός της απόδρασης του Παλαιοκώστα και του Αλβανού, έχουν στιγματίσει την κυβέρνηση. Αλλά είναι βέβαιο ότι οσονούπω θα υπάρξουν κι άλλα γεγονότα που δεν θ'΄αφήνουν σε χλωρό κλαρί τον Καραμανλή.
Με πιάνουν τα γέλια όταν ακούω διαφόρους αναλυτές να λένε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει σημαντική αύξηση στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας και πως όταν αυτό συμβεί, τότε θα υπάρξει και ανατροπή υπέρ της κυβερνητικής παράταξης! Αστεία πράγματα... Εκείνο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι πως θα γίνονται πιο ορατές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης [είτε της διεθνούς είτε της εγχώριας...] και θα είναι σχεδόν αδύνατο η Νέα Δημοκρατία να ανατρέψει το σκηνικό. Η ήττα της είναι προδιαγεγραμμένη.

Και λοιπόν; θα μου πείτε... Αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

No comments: