Thursday, June 26, 2008

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Αγωνίζομαι για την διαφάνεια και την αυτονομία της πολιτικής...»

Διαβάστε κι αυτά που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου... Έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα πολιτικά βήματα, προκειμένου η χώρα να υπερβεί την ηθική και πολιτική κρίση και να προχωρήσει σε μία δημοκρατική αναγέννηση, παρουσίασε ο Παπανδρέου, κατά την διάρκεια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου. Κάλεσε τον Καραμανλή να αποδεχτεί την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της SIEMENS, προκειμένου να διερευνηθούν και οι πολιτικές ευθύνες και κατέστησε σαφές ότι η πολιτική ζωή δεν μπορεί να τελεί υπό το καθεστώς διαρροών γύρω από την υπόθεση. Ζήτησε την διαλεύκανση όλων των ύποπτων υποθέσεων και σημείωσε ότι μετά, αφού οι πολιτικές δυνάμεις καταθέσουν τις προτάσεις τους, να αποφασίσει ο λαός. Ο Παπανδρέου εξέφρασε την απόφασή του να μην ανεχτεί καμία ενέργεια που κηλιδώνει το κυρός του Κινήματος, αλλά και τους θεσμούς της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «ζητούμενο σήμερα είναι ένα ισχυρό, προοδευτικό συγκροτημένο και ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ», που θα υπηρετεί τον πολίτη.

περισσότερα »

ΒΡΕ ΓΙΩΡΓΟ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΕΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ;

Αυτός ο Γιώργος, μερικές φορές δεν προσέχει και είναι άγαρμπος - δεν έχει το Θεό του! Είπε κάποια πράγματα και... αποκαλύφθηκε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος! Γιατί βρε Γιώργο; Ο άνθρωπος απλώς είναι δικηγόρος της Siemens και τίποτε παραπάνω. Όχι ότι κάνει και τις διαρροές που σε στενοχωρούν εσένα και το κόμμα σου!

Ο Αλέξανδρος αναγκάστηκε, λοιπόν, να δώσει μια «δριμεία απάντηση» [Η Καθημερινή] στον Παπανδρέου, με αφορμή όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου που παραχώρησε:

«Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπέπεσε σήμερα σε βαρύτατο εναντίον μου ολίσθημα. Πρώτον: Ουδεμία απολύτως διαρροή σχετικά με την υπόθεση Siemens προέρχεται από το γραφείο μου, γεγονός που μπορούν να βεβαιώσουν όλοι οι δημοσιογράφοι. Δεύτερον: Θα έπρεπε οι νομικοί του σύμβουλοι να τον έχουν πληροφορήσει ότι δεν είμαι υπόδικος. Ως δικηγόρος της Siemens επιτελώ το χρέος μου συνδράμοντας στο έργο της την Ελληνική Δικαιοσύνη. Περιμένω από τον κ. Γ. Παπανδρέου πλήρη αποκατάσταση».

Κι εγώ ζητώ από τον Παπανδρέου να επανορθώσει. Δεν μπορεί έτσι αβασάνιστα να θίγει έναν από τους πλέον ανεπίληπτους νομικούς της χώρας. Γρήγορα Γιώργο, γρήγορα. Να ζητήσεις και συγγνώμη!

Να σας θυμίσω σε τι ολίσθημα υπέπεσε ο Παπανδρέου: Κατά τη συνέντευξη τόνισε ότι ζούμε υπό καθεστώς διαρροών και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την απαξίωση, όπως είπε, των θεσμών.

Οι διαρροές αυτές, από πού προέρχονται; Από μία δικαιοσύνη, που δυστυχώς έχουμε δει, είναι κάτω από την επιρροή ή ακόμα και τη χειραγώγηση της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ή από δικηγορικά γραφεία, ένα απ' αυτά είναι ένας φίλος του κ. Καραμανλή, είναι και υπόδικος, ο κ. Λυκουρέζος, ο οποίος δεν ξέρω με ποιες σκοπιμότητες τα διαρρέει και τι συναλλαγές κάνει για να αποκαλύψει ή να συγκαλύψει τις πραγματικότητες. Είναι απαράδεκτο να είναι στην ομηρία τέτοιων πρακτικών ή τέτοιων παραγόντων η πολιτική ζωή του τόπου.

Αυτά, λοιπόν, είπε ο Παπανδρέου.

Wednesday, June 25, 2008

ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Διάβασα τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου και το συμπέρασμα είναι ότι ο Αλογοσκούφης ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι μας λίγο-πολύ υποψιαζόμασταν, ότι δηλαδή υπάρχει πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού. Και δεν είναι μονάχα αυτό. Ο «τσάρος» της οικονομίας κατ’ εξακολούθηση ψεύδεται και εξαπατά τους πάντες. Δεν μπορώ να ξέρω αν εξαπατά και τον Καραμανλή – στο μέτρο που κι εκείνος καταλαβαίνει…

Ο αθεόφοβος ο Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευτεί για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού! Επειδή όμως –είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου– έχουμε και μνήμη, θυμόμαστε το έργο που παίχτηκε και πέρσι, με τον κ. Αλογοσκούφη να μιλά για έναν προϋπολογισμό και τα προβλήματα που έχει, σε ρόλο κακού και, να προετοιμάζει τον πρωθυπουργό σε ρόλο καλού, ο οποίος στις αρχές του Φθινοπώρου, έρχεται και ανακοινώνει δώρα, ανακοινώνει παροχές, ανακοινώνει μία σειρά από μέτρα, που υποτίθεται θα ανακουφίσουν τα πιο αδύναμα στρώματα.

Το πρόβλημα δεν είναι ποιος είναι ο καλός και ποιος είναι ο κακός, το πρόβλημα είναι ποιος είναι ο απελπισμένος. Και ο απελπισμένος εδώ είναι ο πολίτης, γιατί ξέρει πολύ καλά, πως την οικονομική διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας, τις συγκεκριμένες οικονομικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, που αναδιανέμουν τον πλούτο εις βάρος των πολλών και εις όφελος των ολίγων, αυτό το πληρώνει η μέση ελληνική οικογένεια. Το πληρώνει με πιο υψηλούς φόρους, το πληρώνει με χειρότερες υπηρεσίες, το πληρώνει με μία ασύδοτη αγορά.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος έχουμε και τη δήλωση του αρμόδιου Κοινοτικού Επιτρόπου, του Χοακίν Αλμούνια, σχετικά με το έλλειμμα. Σε απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή Παπαδημούλη, ο Αλμούνια λέει ευθαρσώς, ότι η EUROSTAT διαπίστωσε προβλήματα όσον αφορά τα στοιχεία, σχετικά με το Γενικό Δημόσιο Έλλειμμα και το Γενικό Δημόσιο Χρέος που ανέφεραν οι ελληνικές αρχές.

Με άλλα λόγια, ο Αλμούνια έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το έλλειμμα στη χώρα μας έχει περάσει το 3%, έχει περάσει το κατώφλι της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περίφημης δημοσιονομικής προσαρμογής που έκανε η κυβέρνηση αυτά τα χρόνια.

Υπάρχει περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών να μας εξηγήσει ακριβώς ποια είναι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και να μας πει, ποιοι είναι οι κρυφοί πόροι, να μας πει ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος και να διαβεβαιώσει τους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα κληθούν, για άλλη μια φορά, να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα;

ΑΝ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΙΝΕ Η "ΕΞΟΡΜΗΣΗ"!

Θόδωρε, τότε που έβαζες λουκέτο στην "Εξόρμηση", εσύ έπαιρνες τις μίζες της Siemens! Δεν ξέρω αν τις έδωσες στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ να τις έδινες, ποιο θα ήταν το πρόβλημα; Θα υπήρχε οικονομική ευχέρεια και θα μπορούσαμε να βγάζουμε την εφημερίδα απρόσκοπτα. Συνεπώς ή δεν πήγαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ τα χρήματα [που είναι και το πιθανότερο, αφού όταν ζητούσα χρήματα για να πληρώσω τους μισθούς των εργαζομένων πάντοτε μου έλεγαν ότι δεν υπάρχουν ή μου έδιναν έναντι], ή έκλεισες την εφημερίδα για κάποιους άλλους λόγους που εγώ τους ξέρω αλλά καλό θα ήταν να τους ομολογήσεις κι εσύ. Αυτά τα περί ζημιογόνας επιχείρησης ήταν απλώς μπούρδες.

Θα υπενθυμίσω μια παράγραφο από το αποχαιρετιστήριο σημείωμά μου στο τελευταίο φύλλο της "Εξόρμησης": Πιστεύω ότι η «Εξόρμηση» στα 23 χρόνια τής κυκλοφορίας της ήταν η αναπνοή των φανατικών αναγνωστών και φίλων της στην ασφυκτική περίπτυξη του αγελαίου πνεύματος που επιβάλλουν καθημερινά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας των εμπόρων. Ασφαλώς, ο άνισος αγώνας δε νομίζω ότι δημιούργησε προβλήματα σε μας. Αντιθέτως, δημιούργησε νευρώσεις και νοσηρότητες σε κάποιους άλλους που επιζητούσαν μανιασμένα το κλείσιμο της εφημερίδας. Θυμάμαι τις κουβέντες του Θ. Τσουκάτου: «Πόσοι θ’ αντιδράσουν – πεντακόσιοι, χίλιοι; Για πόσο καιρό – μια, δυο βδομάδες; Μετά, τέλος!» Η ψυχή σου ζαρώνει κι ανατριχιάζει με τη λογική του. Απόλυτος νόμος η σκληρότητα!

Αυτή η σκληρότητα, Θόδωρε, σου είναι πολύ γνωστή. Έτσι κι αλλιώς εσύ πάντα ήσουν σκληρός και δεν είχες συναισθηματισμούς, με κανέναν! Γιατί τώρα ζητείς από τους άλλους να ανταποκριθούν στο κάλεσμά σου;

Είπε ο συνήγορος του Τσουκάτου: «Αποδείξεις είναι το θάρρος και η εντιμότητα των προσώπων που ενεπλάκησαν. Γραπτές αποδείξεις δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι η αλήθεια θα βγει και δεν μπορεί να ταφεί, ούτε να αλλοιωθεί από παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων. Η αλήθεια αυτή τη στιγμή είναι η κάθαρση». Φίλε Θόδωρε, κακά μαντάτα, αφού δεν μπορείς να αποδείξεις ότι οι "χορηγίες" [μίζες] μπήκαν στα ταμεία του Κινήματος!

Friday, June 20, 2008

ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;

Το τι υιοθέτησαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, μόνο ένας Θεός ξέρει. Η ειδησεογραφία, πάντως, αναφέρει ότι υιοθέτησαν τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας, αλλά και τρόπους διεξόδου από τη θεσμική κρίση μετά το ιρλανδικό "όχι" στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στο πετρέλαιο, οι "27" τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν "βραχυπρόθεσμα και στοχευμένα μέτρα", προκειμένου να μετριάσουν την επίπτωση των υψηλών τιμών στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, τονίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να προκαλέσουν έμμεσες επιπτώσεις στους μισθούς και τις τιμές.
Σε ό,τι αφορά το γεωργικό τομέα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μετριαστεί η πίεση επί των τιμών των τροφίμων, όπως πωλήσεις από τα παρεμβατικά αποθέματα, μείωση των επιστροφών κατά την εξαγωγή και αναστολή της παύσης καλλιέργειας για το 2008.
Στη συνέχεια, οι "27" εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη και αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα και τονίζουν ότι θα πρέπει να προβλεφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού. Ωστόσο, σημειώνουν ότι θα πρέπει "να αποφεύγονται στρεβλωτικές φορολογικές και άλλες πολιτικές παρεμβάσεις, επειδή εμποδίζουν την απαραίτητη προσαρμογή των οικονομικών παραγόντων". Στο σημείο αυτό, οι "27" καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα θέσπισης φορολογικών μέτρων προκειμένου να απαλύνει τον αντίκτυπο των απότομων αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου και να υποβάλει σχετική έκθεση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενέργεια, προτείνοντας την προώθηση του ανταγωνισμού στις ενεργειακές αγορές, την προαγωγή του εκσυγχρονισμού των συστημάτων μεταφορών και την αύξηση της διαφάνειας στις αγορές πετρελαίου. Στο σημείο αυτό, οι "27" καλούν την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να στηρίξουν μέτρα με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων, από τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, στην ενεργειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΔΗΛΑΔΗ, ήταν ουσιαστικά ένα ευχολόγιο. Αποδείχτηκε ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν ηγέτες. Κάποιοι περίμεναν με αγωνία τις αποφάσεις της Συνόδου. Τελικά, πολύ κακό για το ΤΙΠΟΤΑ! Η προσπάθεια του Καραμανλή να μας φέρει στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στο θέμα της ακρίβειας, πήγε στράφι. Μπορεί να υπάρχει ακρίβεια και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το βιοτικό επίπεδο είναι διαφορετικό, οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι και, εν πάση περιπτώσει, είναι τραγικό λάθος να συμμετέχουμε σε συζητήσεις που μας λένε να μη στενοχωριόμαστε γιατί όλοι οι Ευρωπαίοι περνάνε τα ίδια!
Λοιπόν, νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα του Καραμανλή, να δείξει ότι ορθά τον ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, όσον αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας που γιγαντώνεται καθημερινά. Ν' αφήσει τα ευχολόγια και ο Καραμανλής και να μας πει τι θα κάνει για να διορθώσει τα πράγματα!
Δεν μπορεί πλέον να κρύβεται. Να αντιμετωπίσει κατάματα όλα τα προβλήματα...

Thursday, June 19, 2008

ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ... ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ - ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ!

Μια επίσκεψη στο μπλογκ του φίλου Γιώργου Κρόγια και να τι έφερα μαζί μου:

Αφελής ερώτηση για τις μίζες:

Αν κατέληγαν οι μίζες στο Κόμμα, δεν θα πρεπε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να είχαμε ιδιόκτητα κτίρια; Ιδιοκτήτη Χ.Τ; Ιδιόκτητα γραφεία Νομαρχιακών; Κάποια περιουσία ρε παιδιά;
Αντίθετα, έχουμε ιδιόκτητες βίλες και περιουσίες...

Ο Σωκράτης Ξυνίδης γράφει στο προχθεσινό του άρθρο:
Κανείς όμως δεν αναφέρεται στο "ΠΑΣΟΚ του Σημίτη", παρά μόνο στις "Κυβερνήσεις Σημίτη".
Ας το κρατήσουμε όλοι αυτό...

Καταργήστε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ΤΩΡΑ!

ΤΩΡΑ! ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!
ΠΑΛΙΑ & ΝΕΑ!
Δεν με νοιάζει αν ήταν πρώην ή νυν υπουργοί, με ασυλία ή όχι.
ΟΛΟΙ ΦΥΛΑΚΗ!

ΑΧ, ΑΥΤΗ Η SIEMENS... ΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ;

Ο Θόδωρος Τσουκάτος αναφέρει ότι δεν έχει προσποριστεί χρήματα

Τη διαμεσολάβησή του για την εισροή χρημάτων στα ταμεία του ΠΑΣΟK παραδέχεται με ανακοίνωση του ο Θόδωρος Τσουκάτος. Στη δήλωσή του αναφέρει ότι δέχθηκε επίσκεψη στο γραφείο του από το Μιχάλη Χριστοφοράκο ο οποίος του πρότεινε οικονομική συνεισφορά στην καμπάνια του Κινήματος και του ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό για να γίνει μεταφορά των χρημάτων. Ο Τσουκάτος αναφέρει ότι απευθύνθηκε σε γνωστό του πρόσωπο που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς δικό του όφελος και διεκπεραίωσε τη σχετική διαδικασία.
Τα χρήματα, τα οποία ήταν 1 εκατομμύριο μάρκα, δηλαδή 420 χιλιάδες ευρώ, χωρίς άλλη δική του ανάμιξη, όπως λέει ο Τσουκάτος, παρελήφθησαν από τους αρμόδιους του τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ και μπήκαν στο ακέραιο στο ταμείο του Κινήματος. Ο Τσουκάτος προειδοποιεί ότι θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του σε κάθε εμπλοκή του ονόματός του, που θα τον εμφανίζει να έχει προσποριστεί χρήματα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το κόμμα θα αναστείλει την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος, όσων τα ονόματα εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens, "σε αντιδιαστολή με την πρακτική συγκάλυψης που ακολουθεί η ΝΔ".

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επισήμανε ότι η επιλογή αυτή δεν καταδικάζει και δεν εμπλέκει κανέναν, μέχρι να αποδειχθεί η εμπλοκή. Είναι βέβαιο ότι η αρμόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα αναστείλει την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος από τους Τσουκάτο και Μαντέλη. Ο Μαντέλης σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη είχε χαρακτηρίσει εξοργιστικώς ψευδή τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να εισέπραξε χρήματα από τη Siemens, και ζήτησε όλα τα στοιχεία που υπάρχουν να δοθούν στον εισαγγελέα.
Την εποχή πάντως που διαδραματίζονταν αυτά υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ήταν ο άλλοτε υπουργός Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, ο οποίος στις συνεχείς οχλήσεις μου για να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους δημοσιογράφους της εφημερίδας, με κορόιδευε και χασκογελούσε. Εγώ τώρα, απλώς ανακαλώ ορισμένα περιστατικά που έχουν σχέση και με την εφημερίδα μας, την "Εξόρμηση". Τότε που δεν μας έδιναν χρήματα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα. Παίρναμε χρήματα αλλά με το σταγονόμετρο.
Όταν έκλεισε ο Τσουκάτος, ο "στρατηγός" του Σημίτη, την "Εξόρμηση", για να πάρω την αποζημίωσή μου ακολούθησα τη δικαστική οδό, διότι με γράφανε στα παλιά τους τα παπούτσια. Κι όταν τα πήρα, πλήρωσα σχεδόν το ένα τρίτο των χρημάτων στον δικηγόρο που ανέλαβε την υπόθεση! Μάλιστα, όταν διαμαρτυρηθήκαμε εκείνη την εποχή για το κλείσιμο της "Εξόρμησης" θυμάμαι ότι ο Κακαουνάκης που ήταν φίλος του Τσουκάτου, βγήκε και είπε ότι χάσαμε "τη μάσα"! Αν θυμάται κάτι σχετικό ο Κακαουνάκης, ας ξανασκεφτεί τις τότε παρέες του... Μάλιστα είχα δώσει και μια μακροσκελή συνέντευξη στο πρώτο φύλλο της "Βραδυνής", όταν επανεκδόθηκε με διευθυντή τον Γιώργο Τράγκα και αναφερόμουν στα έργα και τις ημέρες του Τσουκάτου. Θα επανέλθω όμως...


Wednesday, June 18, 2008

ΖΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΜΕ 700 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ!

Παραλήρημα μεγαλείου.

Στη Βαρβάκειο Αγορά, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ δηλώνει ότι περνάει πλουσιοπάροχα με εφτακόσια [700] ευρώ σύνταξη.

Αυτό το αλίευσα από ένα σχετικό ρεπορτάζ του Mega...

Παραλήρημα νεότητος:

Άλλος συνταξιούχος είχε παραλήρημα νεότητος!
Κραύγαζε, στη Βαρβάκειο Αγορά:
"Τι θέλουμε εδώ όλοι εμείς; Δεν θα έπρεπε να είμαστε στις δουλειές μας;"

[Γιατί άραγε όλοι αυτοί οι "αργόσχολοι" συνταξιούχοι δεν πάνε στις... μπουτίκ φρούτων στο Κολωνάκι, αλλά συνωστίζονται στη Βαρβάκειο, ανάμεσα στην πλέμπα;]

Thursday, June 12, 2008

ΣΗΜΙΤΗΣ... ΤΕΛΟΣ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ... ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

«Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματος, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοέμβριου» τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε απαντητική επιστολή που απέστειλε προς τον Κώστα Σημίτη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζει την δημόσια διαφοροποίηση και άρνηση του Κ. Σημίτη να συνταχθεί με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, σε ότι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισαβόνας, ως αδικαιολόγητη πολιτική πράξη, που δημιουργεί ερωτηματικά, σύγχυση και αποπροσανατολισμό. «Με την απόφαση σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στην δύναμη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και προσθέτει ότι «σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά και την κοινή μας πορεία δεν θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής».
περισσότερα »

Νομίζω ότι ο Γιώργος απογαλακτίσθηκε. Έγινε Παπανδρέου! Γιατί υπήρχε και η απορία: Μέχρι πότε θα ήταν όμηρος του Σημίτη και των εκσυγχρονιστών που διέλυσαν και το ΠΑΣΟΚ και έδωσαν επιχειρήματα στη Δεξιά για να αντιπολιτεύεται μονίμως τη δημοκρατική παράταξη! Δεν θα ήταν δυνατό να ανεχθεί την -μονίμως- εκβιαστική συμπεριφορά του Σημίτη. Από τότε που ζητούσε να τον ψηφίσουν στο συνέδριο - "η με κάνετε και πρόεδρο ή παραιτούμαι"! Αυτός, λοιπόν, που εξέθρεψε όλα τα "λαμόγια" και τους φαταούληδες, τους ανθρώπους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και τους έκανε νοματαίους, αυτούς που φάγανε με σαράντα μασέλες και λοιπά... Άντε τώρα μην αρχίσω να αραδιάζω διάφορα. Του είχα απευθύνει τότε από το τελευταίο φύλλο της ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ εκείνη την επιστολή [Ποια η μετεξέλιξη μετά το τέλος της “Εξόρμησης”] και με "έγραψε" κανονικά... Θα επανέλθω αργότερα

Monday, June 9, 2008

Η ΟΜΑΔΑΡΑ ΜΑΣ!
Ελλαδάρα ! Ομαδάρα !

ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ...

Πήρα ένα μήνυμα για μια έρευνα που διενεργούν το περιοδικό MONTHLY REVIEW και η εταιρεία VPRC. Η έρευνα γίνεται προκειμένου -όπως σημειώνεται- να αναδείξουν τα κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά των bloggers στη χώρα μας. Καλώς κάνουν την έρευνα. Αλλά, ευχαριστώ δεν μ' ενδιαφέρει ν' απαντήσω. Συνήθως δεν απαντώ σε έρευνες, δεν βάζω υπογραφή για διάφορες διαμαρτυρίες, δεν μ' αρέσει να πηγαίνω σε κηδείες...
Δεν έχω κάτι με το Monthly Review, αντιθέτως είναι από τα έντυπα που μανιωδώς διάβαζα κάποτε. Ζητώ συγγνώμη από τον φίλτατο που μου έστειλε το μήνυμα, αλλά το μυαλό μου είναι αλλού τώρα, δεν έχω πολύ χρόνο για αλλότρια, δεν ψάχνω για αναγνώστες ούτε για φίλους ούτε για εχθρούς. Είμαι πολύ προγραμματισμένος και δεν περισσεύει χρόνος. Και για να είμαι πιο σαφής, θέλω άλλους δυο μήνες από τον επόμενο χρόνο για να ολοκληρώσω τις δουλειές που έχω προγραμματίσει. Αυτά.

ΚΑΝΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟ EURO 2008

ΑΞΙΖΕΙ να επισημάνω (μετά από φιλική υπόδειξη του Στέλιου Μ.) ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ "κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχει" σ' αυτή την υπόθεση που είχε την έμπνευση να οργανώσει η κυβέρνηση. Λοιπόν, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι... Ιδού η σχετική ανακοίνωση:

Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Μορφωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων -και μόνον αυτοί- κλήθηκαν από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την περασμένη εβδομάδα, να δηλώσουν συμμετοχή για τις ειδικές πτήσεις τσάρτερς που προγραμματίζονται, προκειμένου να μεταβούν όσοι θέλουν στην Αυστρία, για τα παιχνίδια της Εθνικής μας Ομάδας Ποδοσφαίρου στο EURO 2008.
Η σχετική δαπάνη, είτε προέρχεται από κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε από άλλες πηγές, είναι λάθος, ειδικά σε μια εποχή όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών μαστίζεται από την ακρίβεια, την εξανέμιση του εισοδήματός του και τόσα άλλα προβλήματα. Από την πρώτη στιγμή που το πληροφορήθηκε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, επισήμανε στους συναδέλφους - εισηγητές των δύο ΚΤΕ, ότι είναι πρόκληση. Κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχει στον προγραμματισμό αυτό του αρμόδιου υφυπουργού. Όποιος από τους βουλευτές του Κινήματος θελήσει να μεταβεί στην Αυστρία, θα το πράξει με δικά του έξοδα.

Sunday, June 8, 2008

Η ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΗΛΕΙΑ...

Ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων έχουν αναφερθεί, επίσης στο Βαρθολομιό, στην Αμαλιάδα και άλλες περιοχές της βόρειας Ηλείας. Εχουν πέσει σοφάδες σε σπίτια και πολυκατοικίες, έχουν προκληθεί ρωγμές σε καμπαναριά, κ.λπ. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, τρία ακόμα άτομα απεγκλωβίστηκαν σώα από το σπίτι που είχε καταρρεύσει στο Βαρθολομιό Ηλείας. Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος του Πύργου κάπου δήλωσε ότι κατέρρευσε το ανατολικό τμήμα της στέγης του Αγίου Νικολάου, ενώ για ζημιές μιλούν με μαρτυρίες τους κάτοικοι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης της δυτικής Αχαΐας και της βόρειας Ηλείας. Στη Μέλισσα Ηλείας έπεσε κολώνα της ΔΕΗ και έχει προκληθεί δασική πυρκαγιά...
Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία των ειδήσεων που μας έρχονται από την πολύπαθη Ηλεία. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν οι φονικές πυρκαγιές. Ακολούθησαν οι πλημμύρες. Και τώρα, ο σεισμός. Εξουθενωμένοι οι άνθρωποι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι για ν΄αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές. Και η κυβέρνηση εξαγγέλλοντας, δια στόματος πρωθυπουργού, ένα βοήθημα με τρεις χιλιάδες ευρώ, καθεύδει, πιστεύοντας ότι εξεπλήρωσε το μόνιμο και διαρκές καθήκον της απέναντι στους πολίτες.
Άκουσα από έναν επιστήμονα ότι οι περιοχές που υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιές είναι ευεπίφορες σε σεισμούς, και τούτο διότι είναι ευκολότερες πλέον οι κατολισθήσεις μετά την εξαφάνιση του φυτικού περιβάλλοντος. Πόσο το κράτος εργάστηκε προς την κατεύθυνση της επούλωσης των πληγών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Ηλεία; Η τυχόν επίσκεψη του Καραμανλή στον τόπο της καταστροφής δεν πρόκειται ν' αλλάξει την κατάσταση. Και το καλοκαίρι είχε κάνει μια "βόλτα" - και μετά;
Οι σεισμολόγοι λένε ότι υπάρχει κίνδυνος από τους μετασεισμούς κι αυτό έχει σχέση με την επικείμενη κατάρρευση ετοιμόρροπων κατοικιών. Βέβαια, ο κίνδυνος υπάρχει και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού γίνεται λόγος για "πιθανότητα φαινομένου ντόμινο"!

ΚΡΙΜΑ, Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ!

Του Γιάννη Ιωάννου, ΕΘΝΟΣ

Του Γιάννη Ιωάννου

Και τι έγινε που για μυριοστή φορά ανακοινώθηκαν "μέτρα" για σεισμοπαθείς; Αυτό το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ είναι ταρίφα κάθε φορά επισυμβαίνει μια φυσική καταστροφή. "Με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θα δοθεί έκτακτο πρώτο βοήθημα 3.000 ευρώ σε όσους τα σπίτια τους κατέρρευσαν από το σεισμό και ήταν η πρώτη τους κατοικία..." Το έχουμε μάθει το τροπάριο. Οι σύμβουλοί του θα του προτείνουν να κάνει και μια επίσκεψη στον τόπο της καταστροφής, τα συνεργεία θα απαθανατίζουν αυτή την επίσκεψη και το βλοσυρό ύφος του πρωθυπουργού, που προφανώς θα ανακοινώσει για άλλη μια φορά τις 3.000 ευρώ και θα απέλθει ευχαριστημένος ότι επετέλεσε το εθνικό καθήκον του...
Το λυπηρό είναι ότι ο αγαπητός πρωθυπουργός ματαίωσε την επιμήκυνση της παραμονής του στην Αυστρία όπου είχε προγραμματίσει να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Σουηδίας! Όμως δεν στεναχωριέμαι και πολύ διότι υπάρχουν και τα βίντεο κι επειδή ο Κωστάκης ξέρει απ' αυτά, θα παρακολουθήσει τον βιντεοσκοπημένο αγώνα από το σαλόνι του σπιτιού του, μεταξύ μπύρας, πίτσας, τσιγάρου και χαχανητών...

Thursday, June 5, 2008

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙ ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ!

Πλήρες ξεπούλημα αντιγράφων

Η Νέα Δημοκρατία και ο Καραμανλής εγκληματούν και δεν διστάζουν να ξεπουλήσουν και αυτή την εθνική, πολιτιστική μας κληρονομιά. Επειδή ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να την διαχειριστούν, την ξεπουλάνε στο ιδιωτικό κεφάλαιο... Μια ακόμη απόδειξη είναι το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε την εκχώρηση παραγωγής και εμπορίας των αντιγράφων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του ΥΠΠΟ σε ιδιώτες! Η άκρως κερδοφόρα, για το Δημόσιο δραστηριότητα με όρους «αγοράς», το ΚΑΣ συμφώνησε στη «λογική» του προέδρου του ΤΑΠ, Κυριάκου Ρερρέ, η οποία, συνοπτικά, λέει, πως, δήθεν, με αυτή την εκχώρηση, θα μπει τάξη στην ασυδοσία των ιδιωτών! Αντί, δηλαδή, το ΥΠΠΟ να χτυπήσει αυτήν την ασυδοσία και τα διαφυγόντα από το Δημόσιο κέρδη, αντιμετωπίζει την «αγορά» ως «ισότιμο συνομιλητή» που καλείται... να συμμορφωθεί! Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), οι μήτρες των αντιγράφων θα βγαίνουν στο «σφυρί» μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών.

Το ΚΑΣ αποδέχθηκε το αίτημα του ΤΑΠ να παραχωρεί στην ελεύθερη αγορά το δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας εκμαγείων και αντιγράφων. Με το αζημίωτο βέβαια. Μόνον που οι όροι οι οποίοι τίθενται επ΄ ουδενί απαγορεύουν τη συνέχιση της παρανομίας από όσους το επιθυμούν. Το ΥΠΠΟ λοιπόν έχει και θα εξακολουθήσει να έχει διαφυγόντα έσοδα από αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή από την «εκμετάλλευση» της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς από τρίτους. Επιπλέον η αποτυχία είναι διπλή, αφού ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, φορέας και αυτός του ΥΠΠΟ στον οποίο είχε παραχωρηθεί η άδεια παραγωγής αντιγράφων, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι αδυνατούν να εκτιμήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και τις επιπτώσεις των ενεργειών τους. Όλα στην πλειοδοσία. Το ξεπούλημα των πάντων επειδή αδυνατούν να διαχειριστούν την περιουσία του ελληνικού λαού, αλλά και επειδή πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους. Αυτή η επιχείρηση ήταν μια από τις πλέον κερδοφόρες του Δημοσίου κι όμως προσφέρεται κυριολεκτικά στους ιδιώτες και την ελεύθερη αγορά με το αζημίωτο.
Κάποιος να τους σταματήσει!


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ"


Επειδή σήμερα "γιορτάζεται" (σε όλο τον κόσμο) η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κι εμείς ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες πια, συμμετέχουμε! Εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, τέλος πάντων όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την προστασία του. Μέχρι και ο Καραμανλής έβγαλε ανακοίνωση!
Επειδή ζούμε στο λεκανοπέδιο,πρέπει να σας πω -αν ήδη δεν το ξέρετε- ότι υπάρχει μια τεράστια έκταση που λέγεται ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" και δυστυχώς το κράτος που διαχειρίζεται αυτή την έκταση, την καταστρέφει. Πώς την καταστρέφει; Με την αδιαφορία του! Σήμερα εκεί γίνεται μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), καθώς και οι Δήμοι Ιλίου, Καματερού και Αγίων Αναργύρων. Αγωνίζονται και διεκδικούν τις αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Πάρκου, τη μετατροπή του σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, καθώς επίσης και την ανάληψη ευθύνης λειτουργίας του Πάρκου από τον ΑΣΔΑ.

Το Πάρκο είναι μια τεράστια έκταση 1140 στρεμμάτων, ένας χώρος μοναδικού φυσικού κάλλους, στην καρδιά μιας υποβαθμισμένης αστικής περιοχής ενός εκατομμυρίου (1.000.000) κατοίκων, που ενώ θα μπορούσε ν’ αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους ολόκληρου του λεκανοπεδίου, μαραζώνει εγκαταλειμμένος στην τύχη του, εξαιτίας της δραστικής περικοπής των κρατικών πιστώσεων για τη λειτουργία και τη συντήρησή του. Η σημερινή εικόνα του Πάρκου είναι μια εικόνα εγκατάλειψης. Μεγάλα τμήματα παραμένουν αναξιοποίητα. Η συντήρηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η φύλαξη ελλιπέστατη και πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα έντονης φθοράς. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές υποσχέσεις, οι ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τεράστιες, αφού η υποχρηματοδότηση είναι μόνιμη και σταθερή κυβερνητική επιλογή. Οι σχετικές πιστώσεις προς τον ΑΣΔΑ και τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου έχουν εκμηδενιστεί, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλοι οι επισκέπτες του Πάρκου να μετατρέπονται καθημερινά σε αυτόπτες μάρτυρες στον τόπο ενός μεγάλου οικολογικού εγκλήματος!

Για την ιστορία, πρέπει να σημειώσω ότι ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει μια Ερώτηση (21/2/2008) στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και ρωτούσε:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την προστασία και την αξιοποίηση του Πάρκου;
2. Ποιοι πόροι προβλέπεται να απορροφηθούν για την υλοποίηση του σχεδιασμού και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του;
 • Η απάντηση:
 • Προς
  Την Βουλή των Ελλήνων
  Δ/νση Κοινοβ/κού Ελέγχου
  Τμήμα Ερωτήσεων
 • Κοιν. 1) Βουλευτή - κ. Κ. Μητσοτάκη
 • Θέμα: « Προστασία και αξιοποίηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
  "Αντώνης Τρίτσης" ».
 • Σxετ.: Η με αρ. πρωτ 6786/21-2-08 Ερώτηση του βουλευτή Κ.Μητσοτάκη
 • Για το παραπάνω θέμα, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα: Ως έργο το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ήταν ενταγμένο και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡ (Β' ΚΠΣ 1994-1999), με προϋπολογισμό 8275853,91 ευρώ, ενώ έκλεισε λογιστικά με δαπάνες στα 6867241,67 ευρώ. Το έργο μετά από έλεγχο του ΕΠΠΕΡ, παρουσίασε ελλείψεις ως προς το φυσικό αντικείμενο και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε με τις Υπηρεσίες της Ε.Ε, να παραμείνει για συγχρηματοδότηση, αλλά με την προϋπόθεση να αποκατασταθούν οι ελλείψεις με εθνικούς πλέον πόρους. Κατά την 4Π Προγραμματική Περίοδο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», δεν είναι επιλέξιμες παρόμοιες δράσεις ανάπλασης και αποκατάστασης περιοχών, καθ' όσον έργα αστικής ανάπτυξης χρηματοδοτούνται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογών Ρυθμιστικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) χρηματοδοτεί επικουρικά και μόνο για συγκεκριμένες δραστηριότητες το πάρκο. Από το έτος 2004 μέχρι το 2007 το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΤΕΡΠΣ, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου, με το συνολικό ποσό των 814.685,31 € και για το έτος 2007 με το ποσό των 189.685,31€. Ο Υφυπουργός Σταύρος Ελ. Καλογιάννης
Όπως καταλαβαίνει κανείς, το κράτος καθεύδει μακαρίως. Δεν καταλαβαίνει τίποτε. Εδώ, το Πάρκο μαραζώνει και καταστρέφεται καθημερινά, και το υπουργείο λέει άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... Ανέφερα την Ερώτηση του Μητσοτάκη, για να παρατηρήσω ότι αφότου την έκανε και πήρε και την απάντηση, δεν ενδιαφέρθηκε παραπέρα. Προφανώς έκρινε ικανοποιητική την απάντηση του υπουργείου. Προσφάτως, ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον ΑΣΔΑ και υποσχέθηκε στον Πρόεδρο και στους δημάρχους της περιοχής ότι θα τους βοηθήσει, μιας και είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε...

Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται ο ΑΣΔΑ, οι Δήμοι και οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Οργανώνουν ένα ισχυρό κίνημα Ενεργών Πολιτών με τρεις διακριτούς και ξεκάθαρους στόχους:

 • Να ακυρώσουν στην πράξη σχεδιαζόμενες χρήσεις «κράχτες» που στο όνομα της «εξεύρεσης πόρων για τη συντήρηση του Πάρκου» απειλούν με αλλοίωση και καταστροφή τον οικολογικό χαρακτήρα του, στέλνοντας παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ούτε τεμαχίζεται, ούτε θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
 • Να κάνουν πράξη το δικό τους όραμα για το μέλλον του Πάρκου που συνοψίζεται στην ανάδειξή του σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, με:
 1. Χρήση ήπιων μορφών ενέργειας, μεθόδων ανακύκλωσης και βιοκλιματικών υλικών.
 2. Ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, δημιουργία αγοράς βιολογικών προϊόντων, και θεσμοθέτηση ετήσιου Περιβαλλοντικού Φεστιβάλ.
 3. Χώρους δημιουργικού περιβαλλοντικού παιχνιδιού, μικρό τρενάκι και «Μυθούπολη».
 4. Ίδρυση Περιβαλλοντικού Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης της Αυτοδιοίκησης.

 • Να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να έχει δηλαδή ο ΑΣΔΑ τη συνολική ευθύνη λειτουργίας, χάραξης στρατηγικής και καθορισμού πολιτικής για το μέλλον του Πάρκου με σταθερή και νομοθετημένη κρατική χρηματοδότηση με παράλληλη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα, υπαγομένου στον ΑΣΔΑ και αρμοδιότητα την καθημερινή διαχείριση.

Tuesday, June 3, 2008

«Το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται το πλαίσιο...»

Η Παιδεία, η ακρίβεια και η γενική πολιτική κατάσταση ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το Πολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα κείμενο απόφασης «για την πολιτική κατάσταση και την έξοδο της χώρας από την κρίση». Αναφερόμενος στο κείμενο αυτό, ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τον διάλογο με τα κόμματα της αριστεράς, Κώστας Σκανδαλίδης, είπε ότι «υπήρξε ομοφωνία στο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία και διεκδικεί πάντα την αυτοδυναμία του σε όποια εκλογική αναμέτρηση».
Στο κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενσωματώνεται όσα ο πρόεδρος του Κινήματος είχε πει στο 8ο Συνέδριό του, ότι «το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την μεγαλύτερη δυνατή εκλογική νίκη και την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, (ενώ) διεκδικεί (και) την ευρύτερη πολιτική συνεργασία για να δώσει και κυβέρνηση αλλαγής και δυναμική ανατροπής που έχει ανάγκη η χώρα».
Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ανοίγει μια «στρατηγική συνεργασιών και διαλόγου με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», επικεντρώνοντας, πριν απ’ όλα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική της ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ θα προβάλλει μια σειρά ζητήματα και θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για θέματα όπως η ακρίβεια, η «νέα φτώχεια», η παιδεία, η ανασφάλεια της καθημερινότητας των πολιτών, το περιβάλλον, και ταυτόχρονα, μέσω του διαλόγου θα «καλλιεργήσει ένα προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης. Στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι δεν αρκεί «απλά το ΠΑΣΟΚ να πάρει την κυβέρνηση, αλλά να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις για τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η χώρα».
Ο Σκανδαλίδης είπε ότι θα συγκροτηθεί Γραμματεία για τον διάλογο αυτό η οποία θα επιφορτισθεί με το καθήκον εισήγησης την οποία θα καταθέσει στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. «Διατυπώνουμε την πρότασή μας προς όλο τον προοδευτικό κόσμο, κινήσεις της αριστεράς, προοδευτικά κόμματα και δυνάμεις, ΜΚΟ, ακτίβιστικες και ριζοσπαστικές κινήσεις, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση, ώστε η πορεία να γίνει συντεταγμένα με στόχο την νίκη του ΠΑΣΟΚ και των προοδευτικών δυνάμεων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» είπε ο Σκανδαλίδης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι στην πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται και το ΚΚΕ.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση περί συνάντησης του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία του ΣΥΝασπισμού, ο Σκανδαλίδης είπε ότι προς το παρόν «το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται το πλαίσιο και την θεματολογία, θα υπάρξει απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα προγραμματίσει τις κινήσεις του». Ο Σκανδαλίδης τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι ο διάλογος με τους πολίτες και η διαμόρφωση ενός κλίματος συζήτησης σε όλη τη χώρα» και πρόσθεσε ότι «θα τους καλέσουμε όλους, θα ζητήσουμε συναντήσεις με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων και αυτό θα γίνει στα πλαίσια μιας κλιμακούμενης στρατηγικής».
«Δεν έχουμε παρακαλέσει ποτέ κανένα, εγώ κάνω την πιο σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝασπισμού και ταυτόχρονα απευθύνω πρόσκληση που είναι πολιτική ανοιχτών θυρών, όπου όποιος θέλει συμμετέχει» είπε ο Σκανδαλίδης, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα βάλει καταρχήν το πλαίσιο του διαλόγου και όποιοι έλθουν θα βάλουν (και) το δικό τους πλαίσιο». Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σκανδαλίδης είπε ότι «προοδευτικά κόμματα με την ευρεία έννοια είναι αυτά που θέλουν ανατροπή της σημερινής κατάστασης».