Friday, May 30, 2008

Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού στην Αθήνα

  • ΒΛΕΠΩ ότι γίνονται πολλά και διάφορα σχετικά με τον πολιτισμό. Το ΠΑΣΟΚ καθεύδει μακαρίως. Πρέπει να διαβάσω τις εφημερίδες για να ενημερωθώ. Οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ ανάθεμα κι αν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους - τουλάχιστον με τα ζητήματα του πολιτισμού. Μπορεί να είμαι άδικος, αλλά ας αποδείξουν ότι είναι τσακάλια και δεν τους ξεφεύγει τίποτε. Τις θέσεις τους θέλω για όσα περιέχονταν στην Επερώτηση του ΚΚΕ που έχω αναρτήσει. Κάποτε έβγαινε ο Χυτήρης (επειδή γράφει ποιήματα...) κι έλεγε διάφορες "πολιτιστικές" κοινοτοπίες. Τώρα θα βγαίνει ο Βασίλης Τόγιας που ανέλαβε τον Τομέα Πολιτισμού στο ΠΑΣΟΚ;

Με την έκδοση συμπερασμάτων της 3ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης Υπουργών Πολιτισμού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Ζάππειο Μέγαρο με προεδρεύουσα τη Δημοκρατία της Σλοβενίας και στο πλαίσιο του «2008-Ευρωμεσογειακό Έτος - Διαπολιτισμικός Διάλογος».

Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν τις αρχές που οφείλουν να διέπουν το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και αποφάσισαν τα ακόλουθα:

- ότι η πολυγλωσσία αποτελεί κλειδί για το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών

- καλωσορίζουν εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού Διαπολιτισμικού Διαλόγου

- η μετάφραση, καθώς συνδέει γλώσσες και πολιτισμούς, παρέχει ευρεία πρόσβαση σε έργα τέχνης και ιδέες, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών

- ότι οι αθλητικές διοργανώσεις σε διεθνές ή περιφερειακό επίπεδο συνεισέφεραν στην προώθηση επαφών μεταξύ των λαών και του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών

- τονίζουν την αξία της ανάδειξης, προστασίας και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει σημασία για τις ευρωμεσογειακές χώρες

- απερίφραστα καταδικάζουν τη διακίνηση και την εμπορία των πολιτιστικών αγαθών και θησαυρών που αποκτήθηκαν έκνομα μέσω παράνομων ανασκαφών και λεηλασίας μνημείων.

Τέλος, συμφώνησαν ότι οι ακόλουθοι τομείς δράσης χρήζουν εξέτασης και διερεύνησης:

- Ανταλλαγή απόψεων περί τρεχουσών πολιτιστικών πολιτικών και εμπειριών σχετικών με πολιτιστικά προγράμματα

- Ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ πολιτικών και προγραμμάτων στους τομείς της τέχνης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της εκπαίδευσης

- Κινητικότητα των εργαζομένων και δραστηριοποιούμενων φορέων στο πεδίο του πολιτισμού και κατάρτιση των πολιτισμικών φορέων

- Εντατικοποίηση της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες.

Επιπλέον, οι υπουργοί Πολιτισμού συμφώνησαν να εγκαθιδρυθεί μηχανισμός παρακολούθησης ώστε να καταρτισθεί μια ευρωμεσογειακή πολιτιστική στρατηγική και να προσυπογραφούν συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι την επόμενη συνάντηση υπουργών Πολιτισμού, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΚΚΕ: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Είναι μια συγκροτημένη Επερώτηση (που τη βρήκα στον σημερινό "Ριζοσπάστη") και ασχέτως εάν διαφωνώ σε ορισμένα σημεία, θεωρώ ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, αυτή δηλαδή που λείπει από το ΠΑΣΟΚ, όπου κοιμούνται με τα τσαρούχια. Περιμένω με αγωνία εάν, πότε και πώς θ' απαντήσει ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, ο Μιχάλης Λιάπης!

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επερώτηση για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες

Ο Πολιτισμός και οι Τέχνες είναι το θέμα της Επερώτησης που κατέθεσε χτες στη Βουλή για τον υπουργό Πολιτισμού σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στην Επερώτηση περιγράφεται η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του Πολιτισμού και τα αδιέξοδα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι καλλιτέχνες, αλλά και η υποβάθμιση συνολικά της Καλλιτεχνικής Παιδείας και της Αισθητικής Αγωγής, ως συνέπεια των ακολουθούμενων πολιτικών εδώ και χρόνια.
Το κείμενο της Επερώτησης έχει ως εξής:
«Η κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον απέναντι στην ιστορία, για το μέλλον αυτού του τόπου, να διαμορφώσει τους όρους ανάπτυξης μιας πολιτιστικής πολιτικής που θα έχει στόχο την άνθηση του Πολιτισμού, την ανάπτυξη των Τεχνών και την κάλυψη των πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας, των εργαζομένων, διαμορφώνοντας το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για αυτή την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία, ανεμπόδιστη στην παραγωγή της, ανεμπόδιστη στη διακίνησή της, ανεμπόδιστη στην επαφή της με το λαό.
Στον τομέα του Πολιτισμού είναι τεράστια η ευθύνη του κράτους. Και αυτό γιατί τόσο η πολιτιστική κληρονομιά όσο και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και η διήθησή της μέσα στην κοινωνία είναι συστατικά στοιχεία της οντότητας του λαού μας, της πολιτιστικής του ταυτότητας, της ιστορικής του μνήμης, της ιστορικής και πολιτιστικής του εξέλιξης. Δε μας βρίσκει σύμφωνους η χρησιμοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των πολιτιστικών δράσεων ως "καταναλωτικών προϊόντων", θεωρούμε μονοδιάστατη, αδόκιμη και επικίνδυνη τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με την τουριστική "ανάπτυξη" όπως την εννοεί και την εφαρμόζει το μεγάλο κεφαλαίο. Η πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα της ΕΕ, η υπαγωγή της στην οικονομία της αγοράς, αυτή η διαπλοκή των Τεχνών και του Πολιτισμού με το μεγάλο κεφάλαιο είναι ξένη προς τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες για την ουσιαστική επαφή του λαού μας με τα αγαθά της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, με γνώμονα το κέρδος, στρεβλώνει το αισθητικό κριτήριο του λαού, αλλοιώνει την πολιτιστική του ταυτότητα, χειραγωγεί συνειδήσεις, επιβάλλει "αξίες" και πρότυπα ζωής, μέσα από την υποκουλτούρα που κυριαρχεί στα ΜΜΕ, στην καπιταλιστική πολιτιστική βιομηχανία. Η κατάσταση στον τομέα των τεχνών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών αγαθών, έχει αρνητικές συνέπειες για τα ίδια τα πολιτιστικά μνημεία, για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για την ίδια τη σύγχρονη τέχνη και τους ανθρώπους της, για το σύνολο του λαού μας.
Και για αυτή την κατάσταση, είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η γλώσσα μας έχει δεχτεί και δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, όπως και η συλλογική συνείδηση των εργαζομένων, της κοινωνίας, μέσα από το περιεχόμενο της Παιδείας, των σχολικών βιβλίων, μέσα από τα σχολικά προγράμματα, τις επιλεκτικές επιχορηγήσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη διαχείριση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από το μεγάλο κεφάλαιο. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ στοχεύουν στην ενίσχυση της καπιταλιστικής πολιτιστικής βιομηχανίας, με την πολιτιστική ισοπέδωση των λαών της Ευρώπης, για την ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, την ενίσχυση της διείσδυσης των μεγάλων οικονομικών επιχειρήσεων στο χώρο παραγωγής Πολιτισμού.
Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους απαξιώνουν τους συλλογικούς φορείς των καλλιτεχνών και δημιουργών, καθώς και το μαζικό πολιτιστικό κίνημα, τους εργατικούς πολιτιστικούς φορείς, κάθε συλλογική πολιτιστική δράση στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές.
Για την οικονομική πολιτική στο χώρο του Πολιτισμού

Το ΚΚΕ παλεύει το 2% του κρατικού προϋπολογισμού να διατίθεται για τον Πολιτισμό. Δεν είναι μόνο το ποσό των κρατικών δαπανών, αυτό το εξευτελιστικό ποσοστό που διατίθεται σήμερα για τον Πολιτισμό, ποσοστό που οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις κρατούν στο 0,56% του τακτικού προϋπολογισμού... Είναι το προς ποια κατεύθυνση δίνεται αυτό, ποιοι ωφελούνται από αυτό και με ποια διαδικασία. Ο προϋπολογισμός και στο χώρο της Τέχνης, του Πολιτισμού, όπως και συνολικότερα, εισπράττει από τους εργαζόμενους και αναδιανέμει στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

  • Ουδέποτε το υπ. Πολιτισμού έχει εφαρμόσει το νόμο για την είσπραξη από τα ιδιωτικά κανάλια του 1,5% υπέρ του κινηματογράφου και το νόμο για την είσπραξη του 1% για την τοποθέτηση εικαστικών έργων στα δημόσια κτίρια.
  • Ο κινηματογράφος υποχρηματοδοτείται, ενώ το Διεθνές πλέον Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ξόδεψε σε γιορτές και πανηγύρια ποσό εξαπλάσιο αυτού που διατίθεται για την ενίσχυση της ντόπιας κινηματογραφίας. Δε λειτουργεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Κινηματογράφου όπου εκπροσωπούνται οι φορείς και μεταφέρονται τα ζητήματα του χώρου.
  • Κρατικοί φορείς παραγωγής της Τέχνης φυτοζωούν (ΚΟΒΕ, Κρατικές Ορχήστρες κλπ.) και το υπουργείο Πολιτισμού εναποθέτει τις υποχρεώσεις του στους χορηγούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα έχουν υποβαθμιστεί στο πολιτιστικό τους έργο ως θεσμός, το κράτος δεν τηρεί τις προγραμματικές του συμβάσεις, ενώ επιχορηγούνται μόνο με το 1/5 του ποσού που προβλέπεται για τα δύο Μέγαρα που είναι ιδιωτικά.
  • Αναστάτωση επικρατεί στο χώρο του "ελεύθερου θεάτρου" με τις επιχορηγήσεις να εξαγγέλλονται από το υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να δίδονται.
  • Η "στέγη" των εικαστικών καλλιτεχνών παραμένει χρόνια ημιτελής, με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Πολιτισμού (που χειρίζεται τη διαδικασία και διασπαθίζει για πολλοστή φορά το δημόσιο χρήμα σε μελέτες που δεν υλοποιούνται επί 26 ολόκληρα χρόνια και σε ενοίκια) το οποίο δε διαθέτει τα αναγκαία ποσά για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση και λειτουργία του κτιρίου.
  • Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις για μόνιμο επιστημονικό προσωπικό σε αρχαιολόγους, συντηρητές και αρχαιοφύλακες. Με το καθεστώς των συμβασιούχων οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού υπολειτουργούν, με συνέπεια η πολιτιστική μας κληρονομιά να παραμένει απροστάτευτη, αφύλακτη.
  • Το υπουργείο Πολιτισμού στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που έχει υποχρέωση τη χρηματοδότησή τους (όπως το ΕΕΤΕ των 5.000 μελών εικαστικών καλλιτεχνών), χρηματοδοτεί μόνο το 50% των ανελαστικών τους δαπανών, υποχρεώνοντάς τα στη χρεοκοπία, έχοντας στόχο να τα ωθήσει στην ιδιωτικοποίηση, την ίδια στιγμή που χορηγεί πολλαπλάσια ποσά σε ιδιώτες επιχειρηματίες.
Για τις συνθήκες δουλειάς των καλλιτεχνών

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας με βασικό χαρακτηριστικό την εκτεταμένη ανεργία. Η "μαύρη" εργασία πρυτανεύει. Οι καλλιτέχνες στα θέατρα, στα κανάλια και τις μουσικές σκηνές αναγκάζονται να εργάζονται πλέον χωρίς ασφάλιση, ενώ και όταν συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, δύσκολα θεμελιώνουν πλέον συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας που κυριαρχούν και στον καλλιτεχνικό χώρο στη σχέση των καλλιτεχνών και με το Δημόσιο, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τη Δημόσια Εκπαίδευση, με τους ιδιώτες, με τα Ωδεία, τις Θεατρικές Σχολές, τις Σχολές Τέχνης κλπ.

Οι τελευταίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ με την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων που ψηφίστηκε για την κάλυψη του τομέα της Υγείας, δε θα βγάζουν πλέον ούτε βιβλιάριο υγείας.
Ηδη από το νόμο Ρέππα έχουν ανέβει τα όρια ηλικίας σε κλάδους όπως οι χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί πνευστών οργάνων κλπ. που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εργάζονται σε μεγάλη ηλικία. Οι νέες κατευθύνσεις στο Ασφαλιστικό επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο, με τρομακτικά αποτελέσματα γι' αυτούς τους κλάδους.
Οι δημιουργοί (εικαστικοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσουργοί, μουσικοσυνθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, συγγραφείς, ποιητές κ.λπ.) παραμένουν για το καλλιτεχνικό τους έργο ανασφάλιστοι, παρά τις προτάσεις του κινήματος των καλλιτεχνών να υπάρξει ένα σύστημα ασφάλισης στο οποίο να μετέχει και το κράτος και όσοι κερδίζουν από τη διακίνηση της Τέχνης. Την ίδια στιγμή οι λεγόμενες "τιμητικές συντάξεις" στην ουσία καταργήθηκαν και ο χώρος μένει συνταξιοδοτικά ακάλυπτος.
Πρόσφατα οι ανασφάλιστοι καλλιτέχνες - δημιουργοί έχασαν κι αυτό το ελάχιστο δικαίωμα των ανασφάλιστων στη νοσοκομειακή και μόνο περίθαλψη, δικαίωμα που είχαν συνεχώς από το 1985. Το υπουργείο Υγείας έθεσε όρο για να τους χορηγεί αυτό το βιβλιάριο το να είναι άποροι, "να τελούν σε κατάσταση ένδειας", δηλαδή τα έσοδά τους να μην ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ το χρόνο. Ετσι οι ανασφάλιστοι δημιουργοί μένουν ακάλυπτοι ολοκληρωτικά απέναντι σε όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, χωρίς η Πολιτεία να έχει δρομολογήσει οποιαδήποτε λύση για το Ασφαλιστικό τους, γεγονός που συνιστά εγκληματική ενέργεια.

Για την Καλλιτεχνική Παιδεία και την Αισθητική Αγωγή

Τόσο η Καλλιτεχνική Παιδεία όσο και συνολικότερα η Αισθητική Αγωγή έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία δέκα χρόνια μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και ωθούνται στην "ευέλικτη ζώνη".

Η Καλλιτεχνική Παιδεία και η Αισθητική Αγωγή είναι αναγκαίες για τον κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από την όποια επαγγελματική του επιλογή για το μέλλον, γιατί η επαφή του μαθητή με την ίδια την καλλιτεχνική πράξη συμβάλλει στην ανάπτυξη της "αισθητής" νόησης, στην ολόπλευρη ανάπτυξη της συνείδησης και της προσωπικότητας του κάθε αυριανού πολίτη, στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης.

Η άποψη του ΚΚΕ είναι ότι η Καλλιτεχνική Παιδεία θα πρέπει να διαπερνά όλο το κορμό της εκπαίδευσης και να αποτελεί συστατικό στοιχείο της, όπως και η σωματική αγωγή. Από την άλλη, για τα παιδιά που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν καλλιτεχνικές σπουδές, ελάχιστα τμήματα λειτουργούν σε ανώτατο επίπεδο. Στα νέα τμήματα που ιδρύονται στα ΑΕΙ, προτεραιότητα δόθηκε στις θεωρητικές σπουδές για την Τέχνη. Στο χώρο του Θεάτρου, της Μουσικής, του Κινηματογράφου υπάρχουν εκατοντάδες σχολές ανά τομέα Τέχνης (θέατρο, χορός, μουσική), όπου φοιτούν χιλιάδες νέοι, που δεν υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας αλλά στο υπουργείο Πολιτισμού. Το χώρο τους λυμαίνεται το ιδιωτικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστική η περίπτωση του οπτικοακουστικού τομέα, όπου τα ιδιωτικά κανάλια έχουν σχολές τεχνικών τηλεόρασης τους οποίους χρησιμοποιούν παράλληλα σε παραγωγές των σταθμών εξασφαλίζοντας έτσι φθηνούς εργάτες.

Για τη διαπλοκή του κράτους με το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο

Το κράτος δίνει "γην και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες που δρουν και στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού: Καθορίζουν και παράγουν αισθητικές αξίες και ιδεολογία, χειραγωγούν και κατευθύνουν την Τέχνη. Ετσι μετά το Ιδρυμα Λαμπράκη, το Ιδρυμα Νιάρχου, το Ιδρυμα Γουλανδρή και πολλά άλλα "ευαγή" ιδρύματα εμφανίζονται ως μαικήνες στο χώρο της Τέχνης. Το κράτος τούς δίνει δημόσια γη, δημόσιο χρήμα και τους παραχωρεί ολόκληρους τομείς της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, έχοντας εξελιχθεί σε ένα μηχανισμό διευκόλυνσης της παρέμβασης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, του κεφαλαίου, παρέμβασης όχι μόνο στη διακίνηση της Τέχνης και στην κερδοσκοπία μέσα απ' αυτή, αλλά και στη διαμόρφωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής.

Ο μεγάλος χαμένος από την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Τέχνης είναι ο ίδιος ο λαός, γιατί δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να εκφραστεί καλλιτεχνικά και να δημιουργήσει, ούτε να τον εκφράσει ελεύθερα η Τέχνη μέσα σε συνθήκες παντοδυναμίας της "αγοράς", που κατευθύνει, διαστρεβλώνει κριτήρια, εκπορνεύει, καταστρέφει αξίες, χειραγωγεί συνειδήσεις.

Ερωτάται η κυβέρνηση:

1. Τι μέτρα θα πάρει για την ανάπτυξη της Καλλιτεχνικής Παιδείας και της Αισθητικής Αγωγής σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία.
2. Σήμερα οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι μαζικοί πολιτιστικοί φορείς μαραζώνουν οικονομικά. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυσή τους.
3. Τι μέτρα θα πάρει για την οικονομική στήριξη των συλλογικών φορέων των καλλιτεχνών. Γιατί τους αγνοεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Πολιτισμό, γιατί προωθεί ρυθμίσεις ερήμην τους.
4. Τι μέτρα θα πάρει για τη διάθεση του 1,5% υπέρ του κινηματογράφου από τα ιδιωτικά κανάλια και για την είσπραξη του 1% για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων στα δημόσια κτίρια.
5. Τι μέτρα θα πάρει για τη στήριξη των νέων καλλιτεχνών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενάντια στην ανεργία και την ετεροαπασχόληση των καλλιτεχνών (υποδομές, δημόσιες σκηνές και πολιτιστικές αίθουσες, κρατικά βραβεία, διενέργεια ανοιχτών δημόσιων καλλιτεχνικών διαγωνισμών για τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα και τις κρατικές εκπροσωπήσεις, για την εκπροσώπηση συλλογικά των καλλιτεχνών στις κρίσεις και τη διαφάνεια στις επιλογές, κατοχύρωση επαγγελματικής στέγης κλπ.) ώστε να μη λυμαίνεται το χώρο το ιδιωτικό κεφάλαιο.
6. Ποια μέτρα θα πάρει για την ασφάλιση των ανασφάλιστων καλλιτεχνικών κλάδων, των κλάδων των δημιουργών, όπως οι εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, σκηνογράφοι, αγιογράφοι, εικονογράφοι κλπ.), οι μουσουργοί, οι μουσικοσυνθέτες, οι χορογράφοι, οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι θεατρικοί συγγραφείς κλπ.
7. Αν θα προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την κατοχύρωση (προσωρινά - έως την καθολική λύση του Ασφαλιστικού) της χορήγησης "βιβλιαρίου ανασφάλιστου", όπως ίσχυε από το 1985, στους ανασφάλιστους καλλιτέχνες -δημιουργούς, που σήμερα είναι για την υγεία παντελώς ακάλυπτοι μετά τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τα σχετικά βιβλιάρια.
8. Αν θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, αρχαιολόγων, συντηρητών και αρχαιοφυλάκων, που καλύπτουν μόνιμες στην πραγματικότητα ανάγκες του υπουργείου.
9. Τι προτίθεται να κάνει με τα Κέντρα του "Δικτύου Πόλεων" του υπουργείου Πολιτισμού και με τα "Δίκτυα Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων" του ΥΠΠΟ στους δήμους. Αν το υπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να υλοποιήσει τις προγραμματικές του συμβάσεις και να δώσει τα χρήματα που χρωστάει, καθώς και να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι σε αυτά, που παραμένουν σε πολλά απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες.

Thursday, May 29, 2008

ΠΑΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΗΣ!

"Έφυγε" ασφαλώς πριν την ώρα του ο Άγγελος Ελεφάντης, στα 72 του χρόνια, χτυπημένος από την επάρατη ασθένεια. Μια εξέχουσα προσωπικότητα της αριστεράς κι ένας ξεχωριστός διανοούμενος, ο Ελεφάντης υπήρξε παραγωγικός σε ιδέες κι αν πολλές φορές διαφωνούσαμε με τα γραπτά του, είτε μέσα από την "Αυγή" είτε μέσα από τις πολύτιμες σελίδες του "Πολίτη", εντούτοις ένιωθες ότι αυτή η ελληνική αριστερά είναι μια ακένωτη πηγή ιδεών. Το 1976 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό Ο Πολίτης, που για όσους προοδευτικούς είχαν αγωνίες και οράματα ήταν ένα έντυπο αναφοράς. Εξέδωσε επίσης και το εξαιρετικό βιβλίο του, την Επαγγελία της αδύνατης Επανάστασης, ΚΚΕ και αστισμός στο Μεσοπόλεμο (εκδ. Όλκος, επανέκδοση Θεμέλιο, 1979 και 2000), που προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Κυκλοφόρησαν κι άλλα βιβλία του με κείμενα που είχε πρωτοδημοσιεύσει στον "Πολίτη", ενώ έγραψε δεκάδες άρθρα στην "Αυγή", στην "Εποχή", σε συλλογικούς τόμους και μετέφρασε άρθρα και βιβλία. Είναι αλήθεια ότι υπερασπίστηκε με πάθος τις ιδέες του που στόχευαν στην ενίσχυση του μετώπου της ανανεωτικής αριστεράς.

Wednesday, May 28, 2008

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΥΗ ΤΣΕΚΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα, ΤΑ ΝΕΑ, 29/5/2008

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τη διάπραξη νέων αδικημάτων και ύποπτη για τη συγκάλυψη των κακουργημάτων για τα οποία κατηγορείται θεωρεί ο ανακριτής την Εύη Τσέκου αποφασίζοντας ότι, πέντε μήνες μετά την προφυλάκισή της, πρέπει να παραμείνει κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού. Το «όχι» του 2ου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου στο αίτημα αποφυλάκισης της κατηγορουμένης ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόρριψη του ανάλογου αιτήματος, που είχε υποβάλει ο επίσης προφυλακισμένος εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος....

ΕΝΩ στις φυλακές θα έπρεπε να είναι και ο Χρήστος Ζαχόπουλος, παραμένει κρατούμενη η Τσέκου! Μόνο τρελά και παράλογα συμβαίνουν σ' αυτή τη χώρα. Είναι δυνατό ο Ζαχόπουλος να παραμένει ελεύθερος; Ο άνθρωπος στον οποίο η πολιτεία εμπιστεύθηκε μια κρατική θέση και μάλιστα σ' ένα τόσο ευαίσθητο πόστο, όπως είναι αυτό του Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, εκμεταλλεύθηκε το αξίωμά του και συνήψε ερωτικές σχέσεις με μια υπάλληλό του; Μήπως πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες και από τον ίδιο τον Καραμανλή που διόρισε τον κολλητό του Ζαχόπουλο; Να ζητήσουμε... Αλλά δυστυχώς ο Καραμανλής κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Saturday, May 24, 2008

ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ!

  • «Απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα, εμείς αντιπαραθέτουμε το συμφέρον των πολλών», δήλωσε από τις Σέρρες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που πραγματοποιείται στο ΤΕΙ Σερρών, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και την επιστημονική συμμετοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΤΕΙ της μακεδονικής πόλης. «Για μας, το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας είναι στόχοι αδιαπραγμάτευτοι. Και αυτή είναι η δική μας έμπρακτη απόδοση τιμής στον πολιτικό Κωνσταντίνο Καραμανλή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Απέναντι στις κραυγές της συντήρησης, απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα που το μόνο που τα απασχολεί είναι η διατήρηση άδικων προνομίων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, εμείς αντιπαραθέτουμε το συμφέρον των πολλών»...
Τι ωραία που θα ήταν η ζωή μας, εάν όλα αυτά που λέει ο πρωθυπουργός της χώρας ανταποκρίνονταν στην αλήθεια! Ωστόσο, υπάρχει μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική. Ο Καραμανλής έχει μάθει να κινείται σαν σε σιδηροτροχιά... σιδηροδρομική. Δηλαδή, στη μια ράγα κινείται αυτός και στην άλλη ράγα κινείται η ελληνική κοινωνία. Ουδέποτε συναντώνται!
Κατά την προσφιλή τακτική του, δεν ονομάτισε ποτέ τα «οργανωμένα συμφέροντα» κι έτσι δυστυχώς βρισκόμαστε στο σκοτάδι. Να μας πει ο ίδιος εάν θεωρεί πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στη χώρα για τις οποίες «το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας είναι στόχοι»... διαπραγματεύσιμοι! Τίνων είναι οι «κραυγές της συντήρησης» και ποιοι διατηρούν «άδικα προνόμια σε βάρος του κοινωνικού συνόλου»; Από τη στιγμή που όλα αυτά τα λέει στον αέρα, ως δημαγωγός και λαοπλάνος, δεν προσφέρει υπηρεσίες στον λαό και τον τόπο.
Ο Καραμανλής έμαθε, ως εξέχων λαϊκιστής, να κοροϊδεύει το λαό και να εμφανίζει ένα πρόσωπο αγνού πατριώτη που δεν τον απασχολεί, νύχτα-μέρα, παρά μονάχα το δίκιο του εργάτη, του αγρότη, του σπουδαστή, του μεροκαματιάρη, του συνταξιούχου, του μη προνομιούχου! Μα η Δεξιά με όλες τις αμαρτίες και ανομίες της, η συντήρηση, και τα μεγάλα συμφέροντα είναι προνόμια της παράταξης της οποίας ηγέτης είναι ο Καραμανλής. Ο Μποδοσάκης, ο Ανδρεάδης, οι Αγγελόπουλοι, όλο το εφοπλιστικό κογκλάβιο, οι μεγαλοεργολάβοι, οι Βαρδινογιάννηδες, όλα τα μέλη του συνδέσμου ελληνικών βιομηχανιών, ο Μίχαλος, οι εργοστασιάρχες, οι τραπεζίτες, οι πατριδοκάπηλοι, δεν ήσαν ποτέ σοσιαλιστές αλλά στήριζαν τη Δεξιά και το κόμμα που την εκπροσωπούσε. Κάποτε λεγόταν Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ), σήμερα λέγεται Νέα Δημοκρατία (ΝΔ).
Κύριε Καραμανλή, ΕΛΕΟΣ! Είστε μια καρικατούρα. Μη φωνάζετε τόσο δυνατά γιατί θα σας ακούσουν και οι πεθαμένοι! Και οι πεθαμένοι, τους οποίους, ο μακαρίτης θείος σας, τους έβαζε να ψηφίζουν την ΕΡΕ, τότε που η βία και η νοθεία ήσαν στην ημερήσια διάταξη, που το παρακράτος τρομοκρατούσε και κυβερνούσε με την ανοχή του θείου σας, τότε που οι ΤΕΑτζήδες ήσαν ο φόβος και ο τρόμος στην επαρχία, τότε που καταστρεφόταν το περιβάλλον και τα εργοστάσια της «ανοικοδόμησης» έβαζαν υποθήκη την υγεία του ελληνικού λαού και το μέλλον του.
Ποιος γκρέμισε την Αθήνα και μετά την τσιμεντάρισε, ποιος έφτιαξε εργοστάσια και μόλυνε το περιβάλλον - όλη η Δυτική Αττική είναι άρρωστη και το μέλλον της αβέβαιο γιατί η μόλυνση έχει απλωθεί παντού. Μέχρι και τα ψάρια του Σαρωνικού έχουν εξαφανιστεί. Ποιος έκανε την Αθήνα μια πόλη της αντιπαροχής, καταστρέφοντας ό,τι θύμιζε το παρελθόν της κι ό,τι μπορούσε την κρατήσει σε ανθρώπινα μέτρα; Ποιος γέμισε την Αθήνα με κουρελήδες, με λαχειοπώλες, με ανέργους, με παπατζήδες, με τοκογλύφους, με αετονύχηδες της απάτης και της κονόμας, ποιος έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους;

Wednesday, May 21, 2008

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ!


Κλιμάκιο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης βρίσκεται από χθες στην Πολεοδομία Μαρκοπούλου για να εξετάσουν το φάκελο της βίλας Σουφλιά στην Ανάβυσσο, ύστερα από αίτημα του νομάρχη Ανατολικής Αττικής. Ο κ. Κουρής έθεσε υπόψη τους την αρχική οικοδομική άδεια του 1989, την πρώτη αναθεώρησή της το 1995, τη δεύτερη του 2001, καθώς και την τελευταία αίτηση του 2005, αφού ο φάκελος έχει επιστραφεί. Εχει ζητήσει επίσης να ελεγχθούν όλες οι ενέργειες της Πολεοδομίας, όπως η απόφαση για αναστολή των εργασιών τον περασμένο Οκτώβριο και η απόρριψη της αίτησης θεραπείας που είχε υποβάλει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στις αρχές του χρόνου. Οι ελεγκτές ώς τώρα έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις μετά την άνοιξη του 2005... [Χ. Τζ., Ελευθεροτυπία, 21/5/2008]
Κι αφού το διάβασα, κάνω την απλοϊκή σκέψη: Μα καλά, αν ήταν νόμιμο, όπως διατείνεται ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και ιδιοκτήτης της αυθαίρετης βίλας, πώς είναι δυνατό να παιδεύονται τόσο καιρό να βρουν την ΑΛΗΘΕΙΑ; Η αλήθεια είναι μία και δεν επιδέχεται αντίρρηση: Έχει τα απαραίτητα έγγραφα-ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν ότι όλες οι ενέργειές του ήσαν νόμιμες, νομότυπες και ό,τι άλλο θέλετε; Αν ήσαν, να μας δείξει τα χαρτιά. Αν δεν ήσαν, είναι ένοχος, η βίλα είναι παράνομη, ο Σουφλιάς ως αξιωματούχος του κράτους είναι διπλά ένοχος και, το λιγότερο, η βίλα να γκρεμιστεί, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να δοθεί έτσι το καλύτερο παράδειγμα ήθους και νομιμοφροσύνης στους πολίτες... Όλα τα άλλα που επικαλείται ο Σουφλιάς είναι... ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ!


Monday, May 19, 2008

«ΝΑΤΟ: Από το Gladio στις σύγχρονες επεμβάσεις»

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Χώρου Επαφής, η Ελληνική Δημοκρατική Εταιρεία (Ε.Δ.ΕΤ.) και το περιοδικό Μηνιαία Επιθεώρηση [Monthly Review], οργανώνουν διάσκεψη το Σάββατο 31 Μαΐου 2008, ώρα 11.00 π.μ., στην αίθουσα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου, οδός Χιλ 3 & Αδριανού στην Πλάκα, με θέμα: «ΝΑΤΟ: Από το Gladio στις σύγχρονες επεμβάσεις». Η βασική εισήγηση θα γίνει από τον ερευνητή Daniele Ganser. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη και υποβάλλεται μέχρι την Τρίτη 27η Μαΐου 2008, στην ηλεκτρονική διεύθυνση edet_org@netone.gr και στα τηλέφωνα 210-3634156 ή 210-3634157. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΜΗΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ!

Αλεξανδρόπουλος ΜήτσοςΘα γίνει η κηδεία του την Τετάρτη 21 Μαΐου, στις 3 μ.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο και είχε εκφράσει την επιθυμία να είναι κηδεία πολιτική και χωρίς επικηδείους. Θα γράψω, ωστόσο, δυο λόγια, διότι τον γνώρισα από κοντά και μάλιστα είχα την τύχη να μου δώσει μια μεγάλη συνέντευξη που τη δημοσίευσα στο πρώτο τεύχος του περιοδικού μου, στο "Κ.ΛΠ. και τέχνες... και γράμματα".
Ήταν "μεγάλος" συγγραφέας, σπουδαίος άνθρωπος, τίμια πνευματική προσωπικότητα, ένας Έλληνας που αγάπησε τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος έφυγε, σε ηλικία 84 ετών, για μας τους απέξω απροσδόκητα, αλλά όχι για τους δικούς του ανθρώπους, την αγαπημένη του Σόνια και την κόρη του Όλγα. Ταλαιπωρήθηκε από την επάρατη αρρώστια και άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα της Δευτέρας 19 Μαΐου, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Έζησε τα τελευταία χρόνια ήρεμα και διακριτικά, μακριά από την αγορά, τις φωνές και την ανθρωποφαγική κοινωνία. Έγραφε συνεχώς. Και τιμήθηκε καταπώς του έπρεπε.
Ο Αλεξανδρόπουλος είχε αρετές που του εξασφάλισαν μια περίοπτη θέση στην πολιτεία του πνεύματος. Είχε κατακτήσει την πνευματική και πολιτική του ελευθερία, την ελευθερία της σκέψης και της κριτικής. Διέθετε πλούσια αποθέματα δημοκρατικής συνείδησης και έμφυτη τη δυσπιστία προς τα καθεστώτα που έχουν ως πρώτο άρθρο πίστης τη βία και τον αποπνιγμό των δικαιωμάτων της σκέψης. Είχε το πάθος του πνευματικού ανθρώπου για τις ιδέες του που είναι... υγεία!
Ήταν αξιοπρεπής και δεν επιζήτησε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας. Το προσκήνιο τον απωθούσε, και η ηθική αρτιότητα του χαρακτήρα του δεν του επέτρεπε το συγχρωτισμό με τη φθαρτή καθημερινότητα εκείνων που νοιάζονται μονάχα για τα μούτρα τους. Δεν κυκλοφορούσε στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεν έδινε συνεντεύξεις στα περιοδικά ποικίλης ύλης, μιλούσε όταν ο ίδιος θεωρούσε πως είχε κάτι να πει, δεν φωτογραφιζόταν σε δεξιώσεις και άλλες κοσμικές εκδηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι είχαν τρομακτική δύναμη οι ιδέες του. Ήταν ίσως ένας από τους τελευταίους μεγάλους συγγραφείς μας. Ας είναι ελαφρό το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΥΓ. Για βιογραφικά στοιχεία στον Δυτικό Άνεμο.

Sunday, May 18, 2008

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΣΟΥΦΛΙΑ!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έδωσε μια συνέντευξη με μια έξοχη φωτογραφία του στον "Ελεύθερο Τύπο" (18/5/08) με σκοπό να αμβλύνει τις κακές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει στον κόσμο η εν γένει πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά του. Χαρακτηρίζει τις επιθέσεις που δέχεται για την οικοδομή, "συκοφαντική παραφιλολογία" και προσθέτει : "Είμαι 67 χρόνων, έχω ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή στο οποίο κατοικώ και κτίζω ένα σπίτι για το δεύτερο παιδί μου... θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που να δέχεται ότι θα έκανα κάτι παράνομο. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που είχα άδεια".
Τι ωραία τι καλά! Κι εγώ νόμιζα άλλα για τον κ. Σουφλιά. Ότι η βίλα που έχει χτίσει εκεί παραδίπλα στη θάλασσα είναι παράνομη, χωρίς τις απαραίτητες άδειες κ.λπ. Τι κρίμα που τόσον καιρό του κάνουν επιθέσεις άδικες και διασύρουν τ' όνομά του! Κι εγώ τον έχω σχολιάσει γι' αυτό ζητώ ταπεινά ΣΥΓΓΝΩΜΗ... Δεν θα το ξανακάνω αγαπητέ κύριε Σουφλιά! Με ακούσατε κύριε Σουφλιά; Ήθελα κι εγώ να χτίσω ένα σπίτι για το δεύτερο παιδί μου πουείναι και κορίτσι - μήπως ξέρετε να μου πείτε τι να κάνω για να ξεπεράσω όλες αυτές τις αηδίες που ζητάει η πολεοδομία; Ξέρετε, κύριε Σουφλιά, εσείς τα έχετε αντιμετωπίσει. Κι αν δεν ασχολείστε πολύ με αυτές τις πρακτικές δουλειές, μήπως μπορείτε να με παραπέμψετε στον μηχανικό σας;
Δεν μου λέτε πώς κατάφερε κι εκείνος ο Μαγγίνας που τα αισχρά μέσα ενημέρωσης τον ανάγκασαν, τον άνθρωπο, να παραιτηθεί λες κι έκανε καμιά παρανομία! Τελικά το σπιτάκι του το γλίτωσε; Πάντως, απ' όσο τον βλέπω που τριγυρνάει στα τηλεοπτικά παράθυρα για να υπερασπιστεί το θεάρεστο έργο της κυβέρνησης του Καραμανλή, μάλλον ήρεμος μου φαίνεται. Λέτε να ξεπέρασε τις τρικυμίες; Είχα μια αγωνία, πραγματικά, γιατί δείχνει σεμνός άνθρωπος που δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ στη δούλεψή του ξένους εργάτες δίχως ασφάλιση και τα τοιαύτα κι ούτε θα έπαιρνε ποτέ άδεια για αναψυκτήριο (ο άνθρωπος μάλλον πρόβλεψη έκανε, διότι μπορεί να έμενε κάποια στιγμή χωρίς το βουλευτιλίκι, οπότε σχεδίαζε το εργασιακό μέλλον του), μόνο και μόνο για να χτίσει σπίτι στην εξοχή!
Μα αυτός ο "θόρυβος" που τον δημιούργησαν τα μέσα ενημέρωσης ήταν εντελώς τεχνητός για να χτυπηθεί αυτή η ενάρετη και ηθική κυβέρνηση του αγίου ημών Κωστάκη Καραμανλή. Εγώ σας παραδέχομαι που στηρίζετε αυτή την κυβέρνηση, ακόμα και στα λάθη, τις παραλείψεις και τις παρανομίες της! Δεν συμφωνήσατε με το "ξεπούλημα" (όπως το χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί σας) του ΟΤΕ, κι όμως θεωρήσατε υποχρέωσή σας να παράσχετε στήριξη. Μπράβο κύριε Σουφλιά! Δεν μπορώ να ζητήσω και πολλά από την πλευρά σας, διότι μάλλον δεν θα έχετε ακούσει για παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές, για απαγωγές πολιτών, για "κουμπάρους" που πουλούσαν προστασία στα καρτέλ, για ακρίβεια στην αγορά, για τη φτώχεια που δέρνει τους νεοέλληνες, για την ωμή αστυνομική βία, για την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες, για το σκάνδαλο με τα ομόλογα της δομημένης απάτης, για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων...
Κι ακόμη δεν θα έχετε ακούσει για τα δήθεν βασανιστήρια που έδειξαν οι τηλεοράσεις από τα αστυνομικά τμήματα, για τη διάλυση του ΕΣΥ και τις προσλήψεις αγροφυλάκων αντί για νοσηλευτικό προσωπικό, για τα κλειστά πανεπιστήμια και την αναταραχή στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, για τις οικολογικές καταστροφές που θ' αφήσουν τα παιδιά μας χωρίς οξυγόνο, για τα σκάνδαλα με τον Βαρθολομαίο και τον Ζαχόπουλο που τα μέσα ενημέρωσης δεν κατάλαβαν ότι ήσαν "ερωτικά"!
Πώς να τ' ακούσετε όλα αυτά; Πρέπει κανείς να έχει και καλή ακοή... Κι εγώ σας συμμερίζομαι. Άνθρωποι είμαστε!

Αισχροκέρδεια στην αγορά!


Που θα πάει αυτή η κατάσταση με την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ;
Καταναλωτές σε απόγνωση, σκύβουνε στα άδεια καρότσια και περιμένουνε
τους ελέγχους της κυβέρνησης.!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ

Saturday, May 17, 2008

ΟΙ "ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ...

Διαβάζω σήμερα στην "Ελευθεροτυπία" ότι ο Σουφλιάς έδωσε δύο διευκρινίσεις στην Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την περίφημη αποστροφή του για «παπαρολογίες». Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέση με την παρέμβαση που έγινε στα πρακτικά της Βουλής και η επίμαχη φράση «μεταφράστηκε» σε... αστειότητες! Επικαλέστηκε τη σαρακατσάνικη ρίζα του και είπε ότι «παπάρα» λένε το πρόχειρο φαγητό και μεταφορικά το άχρηστο. Τώρα με αυτές τις εξηγήσεις το έκλεισε ή το άνοιξε το θέμα;
Δυστυχώς για τον Σουφλιά, το θέμα είναι ανοιγμένο εδώ και πολύ καιρό, όπως και η επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Κατ' εξακολούθηση εξαπατούν τους πάντες οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζουν το λύκο που πασαλείφτηκε με αλεύρι κι έδειχνε το πόδι λέγοντας ότι είναι... η γιαγιά! Γνωρίζουμε ότι είναι λύκοι, που έχουν κάνει τέχνη τους τις μεταμορφώσεις.

Friday, May 16, 2008

ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ!


Είναι μια κυβέρνηση ΑΝΙΚΑΝΗ! Μια κυβέρνηση μαθητευόμενων μάγων. Μια παράταξη που δεν εκφράζει πλέον τη θέληση ολόκληρου του λαού, που στηρίζεται στο ψέμα, στα σκάνδαλα, στις παρανομίες, που εμπνέει μισαλλόδοξες νευρώσεις, που έχει δημιουργήσει το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα για να ευδοκιμήσει ένας απωθημένος ταμερλανισμός (βλέπε: Ταμερλάνος).
Ο Καραμανλής αφότου ανέλαβε την εξουσία έχει έναν αντικειμενικό σκοπό, να καταργήσει την κρίση και να μεταβάλει την ιδεολογία σε σκοτεινή και ακίνητη ιδεοληψία. Όλα τα στελέχη της παράταξής του τον έχουν θεοποιήσει κι έχουν απαλλοτριώσει το ιερότερο δικαίωμα που έχει δοθεί στον άνθρωπο, να είναι δηλαδή άτομα ελεύθερης βούλησης. Καραμανλής και ξερό ψωμί!
Αποφάσισε ο Καραμανλής να πουλήσει τον ΟΤΕ, τον πλέον κερδοφόρο δημόσιο οργανισμό και μάλιστα αντί πινακίου φακής, όπως χαρακτηριστικά του είπε ο Παπανδρέου στη Βουλή. Κανείς, μα κανείς δεν βγήκε να αρθρώσει δυο κουβέντες, που να δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη μυαλό σε μερικούς από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός ήταν και είναι αντίθετος με το ξεπούλημα του ΟΤΕ.
Κι όμως χωρίς ντροπή βγαίνουν μερικοί από αυτούς και στα τηλεοπτικά κανάλια και μπουρδολογούν. Το μόνο που τους απασχολεί είναι τα ψιλικατζίδικα τοπικά και προσωπικά μικροσυμφέροντα. Από μόνοι τους έχουν υποβιβάσει την πολιτική σε τυχάρπαστο επάγγελμα και προσδιορίζονται από καιροσκοπικές επιδιώξεις. Δημαγωγούν και εκμεταλλεύονται τις στιγμιαίες αντιδράσεις του κόσμου χωρίς εμβάθυνση στα προβλήματα που γίνονται τα κίνητρα της λαϊκής δυσφορίας. Κολακεύουν το φανατισμό της μάζας και εκμεταλλεύονται την αδυναμία της. Χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσον για να διαβρώσουν τον αντίπαλο, με συκοφαντίες, με διαστροφή των πραγματικών γεγονότων, με ύβρεις. Ο Καραμανλής βεβαίως είναι ο πρώτος που διδάσκει. Όπως στη Βουλή σήμερα:
«Δεν πρόκειται να υποταχθούμε σε εκβιασμούς των λίγων, που πλήττουν τα συμφέροντα των πολλών. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες για να πάει ο τόπος μπροστά»! Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Παραδόθηκε -είπε ο Παπανδρέου- ο ΟΤΕ στην Deutsche Telekom αντί «πινακίου φακής» με υπερτίμημα 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή «πήραμε λιγότερα από τα κέρδη τριών μηνών του ΟΤΕ, που έβγαλε 660 εκατομμύρια ευρώ κέρδη το 2007. Μπράβο μας!». Κι ακόμη, χαρακτήρισε ψέμα ότι θα γίνει ο ΟΤΕ παίκτης στην ΕΕ: «Παίκτες γίνονται οι Γερμανοί, εμείς γινόμαστε θυγατρική».
Ανταπαντώντας, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η έλλειψη θέσεων, ο ανταγωνισμός με τα κόμματα της Αριστεράς, η αδυναμία χάραξης συγκροτημένης πολιτικής, οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε ανακρίβειες και υποσχέσεις που κοστίζουν τεράστια κονδύλια και είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Εκτρέπουν το λόγο του, ακόμη, και σε απειλές εναντίον των ξένων επενδυτών. Οδηγούν την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε τριτοκοσμικές πρακτικές. Το μόνο, τελικά, που της εξασφαλίζουν είναι το ιδιότυπο προνόμιο του ακαταλόγιστου! Η συμφωνία είναι προς όφελος του Οργανισμού, είναι προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών, είναι προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας...
Προφανώς ο Καραμανλής κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Τι σχέση έχουν αυτά που "απάντησε" με όσα του καταλόγισαν και ο Αλαβάνος και ο Παπανδρέου; Πουθενά, μα πουθενά δεν "κολλάνε" αυτά που είπε στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του ΟΤΕ στους Γερμανούς και μάλιστα... κοψοχρονιά! «Πουλάτε κάτι που δεν είναι δικό σας», του είπε ο Αλαβάνος κι ο Καραμανλής έκανε την πάπια.

Αλλά καλά έκανε κι ο Πάγκαλος από κάποιο ραδιόφωνο που είπε: «Δεν ξέρω ποιος θα πάει φυλακή, αλλά κάποιος θα πάει. Και αυτός είναι πολιτικό πρόσωπο». Βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εφόσον τις επόμενες εκλογές τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ (άλλου παπά ευαγγέλιο)...

Thursday, May 15, 2008

«ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ»


Στην εξέδρα, ΟΛΟΙ οι δήμαρχοι της περιοχής
Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, εκατοντάδες πολίτες, κάτοικοι των δήμων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Σκαραμαγκά για να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων, που προβλέπουν τη λειτουργία λιμανιού στο Σκαραμαγκά και την κατασκευή εργοστασιακής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Χαλυβουργική.

Ήταν μια δυναμική κινητοποίηση-απάντηση στα σχέδια της Κυβέρνησης και στην ασύδοτη δραστηριότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καταστρέφουν το περιβάλλον, υπονομεύουν την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής και απειλούν ευθέως αυτή την ίδια την υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

Στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και τους Δήμους Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Πετρούπολης, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Ζεφυρίου με τη συνεργασία της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) παρευρέθηκαν Βουλευτές κομμάτων, η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, ο Νομάρχης Αθηνών και σύσσωμα τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια Αθηνών, Πειραιώς και Δυτικής Αττικής, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ καθώς και πλήθος πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών, συνδικαλιστικών, εκπαιδευτικών, εμπορικών και κοινωνικών φορέων και οργανώσεων της περιοχής.

Μιλώντας ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ και Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Λάμπρος Μίχος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αυτή η συγκέντρωση αποτελεί ένα βροντερό ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την απειλή της υγείας των πολιτών.

«Οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχθούν την ασύδοτη δραστηριότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καταστρέφουν το περιβάλλον, υπονομεύουν την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής της Δυτικής Αθήνας και απειλούν ευθέως αυτή την ίδια την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Η Δυτική Αθήνα δεν σηκώνει άλλη επιβάρυνση και είναι αποφασισμένη να εμποδίσει με κάθε θυσία την υλοποίηση των σχεδίων καταστροφής της.

Ο αγώνας των πολιτών της Δυτικής Αθήνας – συνέχισε ο κ. Μίχος – έχει ήδη ξεπεράσει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, αφού ο μοναδικός στόχος είναι η προάσπιση της περιοχής, η προστασία της υγείας όλου του πληθυσμού. Δεν μπορεί πλέον η Δυτική Αθήνα να είναι ο σκουπιδότοπος της πρωτεύουσας. Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι, αγωνίζονται και διεκδικούν τα αυτονόητα: να πάψουν να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας!

Θα αγωνιστούμε – υπογράμμισε – για να ακυρώσουν τις αποφάσεις τους για δημιουργία λιμανιού, για την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων, που έχει παραχωρηθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποκλειστικά για δραστηριότητες ναυπήγησης και που αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα για την περιοχή.

Θα εμποδίσουμε την όδευση του φυσικού αερίου προς την Χαλυβουργική μαζί με τον Δήμο της Ελευσίνας γιατί η υγεία των πολιτών είναι πάνω από τα κέρδη τους!

Ζητούμε να αποδοθεί η ελεύθερη περιοχή της ακτής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, να ακυρώσουν τις αποφάσεις τους για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Χαλυβουργική, η τυχόν λειτουργία του οποίου θα επιβαρύνει το περιβάλλον με ρύπανση που ισοδυναμεί με αυτή την οποία παράγουν 1,8 εκατομμύρια οχήματα ημερησίως!»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ ανακοίνωσε τον προγραμματισμό της Ελευσίνιας Πορείας Περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθεί αντίστροφα! Από την Ελευσίνα προς την Αθήνα, βαδίζοντας την αρχαιότερη οδό του κόσμου την Ιερά Οδό. Η εκκίνηση θα γίνει συμβολικά από την Πλατεία Εσταυρωμένου, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται περί «εσταυρωμένης» περιοχής, με προορισμό τη Βουλή. Θα είναι μία ειρηνική πορεία με πυρσούς και θα συμβολίζει την αρχή του αγώνα που ξεκίνησε από τον Σκαραμαγκά για να σωθεί το περιβάλλον. Θα γίνει εντός του Ιουνίου και θα καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο.

Μιλώντας ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, απαίτησε τη ματαίωση των σχεδίων, για να πάψουν οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας και υπερτόνισε τη σημασία του αγώνα που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις του αγώνα μας.

Στην ανάγκη ματαίωσης των σχεδίων της Κυβέρνησης αναφέρθηκε και η Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση της Υπερνομαρχίας στην προσπάθεια του ΑΣΔΑ και των Δήμων για ένα ανθρώπινο και υγιές περιβάλλον στην Δυτική Αθήνα.

Την αντίθεσή του στη λειτουργία λιμανιού στο Σκαραμαγκά και την κατασκευή ρυπογόνων μονάδων στη Χαλυβουργική εξέφρασε και ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, απαιτώντας τη μη περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος της περιοχής.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των Κομμάτων: κ. Σπύρος Κουβέλης, Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Θανάσης Λεβέντης, Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Εύα Μελά, Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΚΚΕ και κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΛΑΟΣ.

Τη δική τους αγωνία μετέφεραν ύστερα από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων οι Δήμαρχοι της περιοχής.

Τη θερμή αγωνιστική ατμόσφαιρα της συγκέντρωσης φόρτισαν με τα τραγούδια τους καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν με τον τρόπο τους, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια για τη δημιουργία της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας και του εμπορικού λιμανιού. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Λάκης Χαλκιάς, Θεοδοσία Στίγκα, Γιώργος Υδραίος, Γιώργος Περαντάκος, Αναστασία Μουτσάτσου.

Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας

Μαζί με τον ΑΣΔΑ

Μαζί με την Τοπική Ένωση Δήμων Και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ)

Την Υπερνομάρχη: Ντίνα Μπέη

Τους Νομάρχες: Γιάννη Σγουρό, Γιάννη Μίχα, Αριστείδη Αρκουδάρη

Τους Δημάρχους μας: Λάμπρο Μίχο, Δημήτρη Μαραβέλια, Δημήτρη Καλογερόπουλο, Ανδρέα Παχατουρίδη, Νίκο Σαράντη, Νίκο Ζενέτο, Σταύρο Κασιμάτη, Στέφανο Βλάχο, Φωτεινή Γιαννοπούλου, Νικήτα Καμαρινόπουλο

Τους Δημάρχους της Δυτικής Αττικής: Δημήτρη Μπουραίμη, Κων/νο Πέππα, Σταύρο Φωτίου, Δημήτρη Στρατιώτη, Ιωάννα Κριεκούκη, Θεόφιλο Ρόκκα, Αθανάσιο Λιώρη, Γιώργο Αμπατζόγλου, Παναγιώτη Ρούσση, Νίκο Μελετίου, Χρήστο Παππού

Τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής

Τους Βουλευτές μας

Τους Δημοτικούς μας Συμβούλους

Τους Περιβαλλοντικούς, Συνδικαλιστικούς, Επαγγελματικούς, Κοινωνικούς, Εκπαιδευτικούς, Αθλητικούς Φορείς

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ

Ότι οι αποφάσεις για την κατασκευή του Λιμανιού στο Σκαραμαγκά και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Χαλυβουργική συντελούν σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό «έγκλημα».

Είναι εγκληματικές αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις γιατί θα οδηγήσουν στον περιβαλλοντικό θάνατο όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Στην περιοχή μας, έχουν συνωστισθεί τα διυλιστήρια, τα ναυπηγία, τα χαλυβουργία, τα υγραέρια, οι χωματερές, τα απόβλητα, οι παράγκες, η βαριά βιομηχανία.

Στην περιοχή μας, η θάλασσα είναι μολυσμένη, τα βουνά μας είναι ξερά, το πράσινο λείπει, ο αέρας είναι μολυσμένος.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ

Το όραμά μας είναι ένα υγειές και ανθρώπινο περιβάλλον.

Το όραμά μας δεν έχει σχέση με ρυπογόνες επενδύσεις με τοξικά απόβλητα και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας με σεβασμό στο περιβάλλον

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

Στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής μας.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

Στον περιβαλλοντικό θάνατο

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ

ΟΧΙ στη λειτουργία λιμανιού στον Σκαραμαγκά

ΟΧΙ στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Χαλυβουργική

ΟΧΙ στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ

ΟΧΙ στην μονάδα επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων στη Μάνδρα

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ

Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους.

Το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι δική μας υπόθεση

ΕΜΕΙΣ

Ξεσηκωθήκαμε και είμαστε αποφασισμένοι. Είμαστε εδώ δείχνοντας την θέληση και τη δύναμή μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ματαιώσει τα σχέδια, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και καταστρέφουν το περιβάλλον, απειλώντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

ΕΜΕΙΣ

Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, Ενωμένοι, Δυνατοί και Αποφασισμένοι, Αγωνιζόμαστε, Ξεσηκωνόμαστε, βγαίνουμε στους δρόμους και Διεκδικούμε το Αυτονόητο: Να πάψουμε να αποτελούμε πολίτες Β’ Κατηγορίας.

Η σημερινή συγκέντρωση είναι η αρχή, αν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, θα ακολουθήσει μια σειρά κινητοποιήσεων, που θα συνεχιστούν για να ανατραπούν τα σχέδια που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Monday, May 12, 2008

ΓΙΑΤΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ...

Ξεδιάντροπα η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί μετά από 4-5 χρόνια να επικαλείται το άλλοθι ενός "κακού" ΠΑΣΟΚ! Για όλα φταίει τα κακά το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και για τις παρανομίες του Μαγγίνα και του Σουφλιά, για τις παράνομες προσλήψεις, για τις παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές, για τη φασιστική συμπεριφορά της Αστυνομίας, για την ακρίβεια, για την καθήλωση των μισθών... Μα η Νέα Δημοκρατία του "καταλληλότερου" Καραμανλή είναι κυβέρνηση τέσσερα ολόκληρα χρόνια και, όπως γράφει ο οικονομικός αναλυτής της "Καθημερινής" (11/5/08) Νίκος Νικολάου «δεν έχει συνεπώς καμιά αξιοπιστία το επιχείρημα ότι δεν παρέλαβε ελεγκτικούς μηχανισμούς, διότι απλούστατα το διάστημα που είναι στην εξουσία ήταν υπερεπαρκές για να δημιουργήσει αυτούς τους μηχανισμούς. Δεν το έκανε γιατί δεν είχε την πολιτική βούληση να συγκρουσθεί με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τα αδιαφανή κυκλώματα των μεσαζόντων που καταδυναστεύουν την αγορά και λεηλατούν το εισόδημα των νοικοκυριών...»
Ο Ν. Νικολάου, που κάποτε εργάστηκε στο "Βήμα", την περίοδο της πρωθυπουργίας Σημίτη, και σε γενικές γραμμές στήριξε την πολιτική του, αφότου ξαναγύρισε στην "Καθημερινή, υπερασπίστηκε την πολιτική της "νέας διακυβέρνησης" του Καραμανλή, με άμεσες αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανάλυσή του για την ακρίβεια που σαρώνει τα νοικοκυριά, τη στιγμή που τα κέρδη των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται με ρυθμό τετραπλάσιο των αποδοχών των εργαζομένων. Σημειώνει, λοιπόν, ότι ο πρώτος υπουργός Ανάπτυξης ο Δημ. Σιούφας και ο δεύτερος, ο Χρ. Φώλιας, σνόμπαραν συστηματικά τον τομέα του εμπορίου, δηλαδή, την παρακολούθηση της αγοράς και όλη τους τη δραστηριότητα την κατανάλωσαν στα θέματα ενέργειας. Και στα τελευταία όμως δεν απασχολήθηκαν με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και την προώθηση ιδιωτικών, αλλά και της ΔΕΗ, επενδύσεων παραγωγής ρεύματος, αλλά μεγαλοπιάστηκαν με τις διεθνείς συναντήσεις για τους αγωγούς, που τους επέτρεπαν μια ανέξοδη προβολή στα ΜΜΕ. Ετσι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα έπρεπε να ήταν η καταπολέμηση του πληθωρισμού, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της βιομηχανίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εγκατελείφθησαν προς μεγάλη ζημία της εθνικής οικονομίας, αλλά και των καταναλωτών.
Ο Ν. Νικολάου, συνεχίζει: Σήμερα, όμως, που ο πληθωρισμός, όπως βεβαίωσαν την Πέμπτη στην Αθήνα, ο Ζ. Κ. Τρισέ και οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ενώ στην Ελλάδα η ακρίβεια κυριολεκτικά σαρώνει τα μικρομεσαία εισοδήματα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των καταναλωτών. Βεβαίως, η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο και οι τιμές βασικών αγαθών (ενέργεια, τρόφιμα) έχουν όντως αυξηθεί περισσότερο από 40% το τελευταίο έτος, και συνεπώς θα αποτελούσε ουτοπία η αξίωση να σταματήσει η κυβέρνηση τον εισαγόμενο πληθωρισμό στα ελληνικά σύνορα. Ομως, τα στοιχεία για την Ελλάδα (παραμονή του πληθωρισμού για τέσσερις συνεχείς μήνες πάνω από το 4%) μαρτυρούν ότι πέραν των διεθνών πιέσεων ο υψηλότερος κατά μία ποσοστιαία μονάδα πληθωρισμός στη χώρα μας (4,3% έναντι 3,3% στην Ευρωζώνη), οφείλεται στις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς.
Οπως γράφει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, στην τελευταία έκθεσή του, καλά τα μέτρα εποπτείας της αγοράς για την αποτροπή της αισχροκέρδειας που λαμβάνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης «όμως, τα μέτρα αυτά αφορούν τα συμπτώματα και όχι τα αίτια του προβλήματος που συνδέονται με τη διάρθρωση των αγορών. Πράγματι, στις όχι λίγες αγορές όπου ορισμένες επιχειρήσεις κατέχουν δεσπόζουσα θέση, η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε εκείνες που λειτουργούν ανταγωνιστικά».
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Ούτε ο Σιούφας ούτε ο Φώλιας αποτολμούν να συγκρουσθούν με τις επιχειρήσεις που κατέχουν δεσπόζουσα θέση και ηγούνται με την εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών καρτέλ, που ληστεύουν τους καταναλωτές. Ετσι, λοιπόν, κυνηγούν τους συνοικιακούς μανάβηδες και μπακάληδες και κλείνουν τα μάτια σε προκλητικές περιπτώσεις, όπως αυτές π.χ. της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος, που ανακοίνωσε προχθές αύξηση πωλήσεων 15% και κερδών 58,6%! Αλλωστε, και η χθεσινή έρευνα της ICAP απέδειξε ότι τα κέρδη 2.177 Α.Ε. και ΕΠΕ αυξήθηκαν το 2007 κατά 20,56% έναντι αυξήσεως των αποδοχών των εργαζομένων κατά 6%.
Δηλαδή, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα λειτουργεί ως δύναμη κρούσης για μια βίαιη ανακατανομή εισοδήματος υπέρ των πλουσίων και σε βάρος των φτωχών και το υπουργείο Ανάπτυξης και η απαξιωμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώνται εκ του μακρόθεν τις αδικίες αυτές. Δεν ξέρω αν ο Κ. Καραμανλής αποτολμήσει ανασχηματισμό της ράθυμης κυβέρνησής του, αλλά αν το κάνει, ας διαλύσει αυτό το φανταχτερό υπουργείο Ανάπτυξης και ας δημιουργήσει μια ισχυρή διεύθυνση Τιμών και Εισοδημάτων στο υπουργείο Οικονομίας.

Sunday, May 11, 2008

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ


Πρέπει να έχεις γαϊδουρινή υπομονή για να βρεις βενζίνη!

Saturday, May 10, 2008

Η ΘΕΙΑ ΗΛΙΔΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ!

Είχα διαβάσει προσφάτως ένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ στην "Ελευθεροτυπία" (5/5/2008) που χτυπούσε συναγερμό: «Με το πρόσχημα εκτέλεσης έργων, καταστρέφουν τη Νέδα»! Κι επειδή μ' ενδιαφέρει η Ηλεία, κι ακόμα ακούω έντονα τελευταία να γίνεται λόγος για δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, αρχίζω να σκέφτομαι ότι το κράτος μας δουλεύει ψιλό γαζί. Και ξέρετε ότι κάνει τα στραβά μάτια κι όταν ακούει, είναι για να συμφωνήσει δήθεν μαζί μας, να εκφράσει την αγωνία του και μετά να κάνει κάποια αόριστη εξαγγελία. Ανέτρεξα στην εφημερίδα και ιδού το σχετικό ρεπορτάζ:
Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου προσέφυγαν πρόσφατα πολλοί κάτοικοι της κοινότητας Πρασιδακίου ζητώντας τη διακοπή των εργασιών της παράνομης -όπως τη χαρακτηρίζουν- αμμοχαλικοληψίας στον πανέμορφο και προστατευόμενο ποταμό της Νέδας. Οπως καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Πρασιδακίου Κώστας Καρούμπαλης, μια εταιρεία εξόρυξης αδρανών υλικών, με το πρόσχημα της εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων προστασίας της περιοχής, έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στο ποτάμι και διαπράττει μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή. Ταυτόχρονα ρυπαίνει ανεξέλεγκτα το περιβάλλον με τη σκόνη και τα χώματα «πνίγοντας» στην κυριολεξία πολλά από τα σπίτια του χωριού. «Είμαστε σε απόγνωση. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Καθημερινά σύννεφα σκόνης σκεπάζουν το χωριό μας και τις καλλιέργειές μας. Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Τεράστια βουνά από χαλίκια βρίσκονται δίπλα μας αλλοιώνοντας το τοπίο», καταγγέλλει στην «Ε» ο κ. Καρούμπαλης και προσθέτει: «Είναι φανερό ότι όλα αυτά δεν είναι μέσα στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων αλλά, όπως μας λένε οι εργάτες του εργοταξίου, η εταιρεία συγκεντρώνει αδρανή υλικά για την κατασκευή της Ιονίας Οδού. Επίσης ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τον υδροφόρο ορίζοντα. Επειδή τα μηχανήματα σκάβουν το ποτάμι σε μεγάλο βάθος, όλες σχεδόν οι γεωτρήσεις που χρησιμοποιούμε για να ποτίσουμε τα χωράφια μας έχουν στερέψει ή έχει λιγοστέψει το νερό τους δραματικά. Μετά από αυτά αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα».
Ρώτησα, έμαθα και οργίζομαι. Κάψανε την Ηλεία το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα πάνε να της φάνε και το χώμα, να της πιουν το νερό, να την ξεράνουν εντελώς την «θεία Ήλιδα» [Ήλιδα δίαν] όπως την ονόμαζε ο Όμηρος (ο Ευριπίδης την έλεγε «η Διός γείτων»). Αυτά λοιπόν που αναφέρονται στο ρεπορτάζ είναι λίγα σε σχέση με την πραγματικότητα. Αναζήτησα και στην ιστοσελίδα του Μάκη Νοδάρου κάποια συνέχεια. Και όντως, ο Μάκης αναφέρει ότι Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κουσελάς και Μιχάλης Κατρίνης, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Νίκος Τσούκαλης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία για την προκλητική – όπως την χαρακτηρίζουν – περιβαλλοντική καταστροφή.
Άραγε υπήρξε κάποια απάντηση από τον καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργό. Θα μου πείτε ότι ίσως ο ΥΠΕΧΩΔΕ να μην άκουσε! Είτε άκουσε όμως είτε δεν άκουσε, δεν αλλάζει κάτι. Όπως επίσης αν δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος! Κάποιοι δημοσιογράφοι νομίζουν ότι θα γυρίσει η γη τ' ανάποδα... Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει πιο ευαίσθητη στα περιβαλλοντικά θέματα. Είναι θέμα αρχής, να παραδίδει τα πάντα στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων, αγνοώντας ηθελημένα αν αυτά τα συμφέροντα συγκρούονται με τα συμφέροντα του λαού.

Friday, May 9, 2008

ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ;

Η εικόνα “http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/513147_b.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί του επιτίμου της Ν.Δ., ότι δεν υπήρξε όχι μόνο προετοιμασία, αλλά ούτε καν συνωμοσία, και βεβαίως καμία συνεννόηση με το Παλάτι.

Χέρι-χέρι, τέως και Μητσοτάκης έριξαν τον Παπανδρέου.

«ΤΑ ΝΕΑ» φέρνουν στο φως έκθεση της CΙΑ που επί 43 χρόνια ήταν διαβαθμισμένη ως «άκρως απόρρητη»- Η αποστασία είχε οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια, 6 μήνες πριν, με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ σήμερα με ένα έγγραφο-φωτιά αποκαλύπτουν το σκοτεινό ρόλο του βρικόλακα της ελληνικής πολιτικής ζωής. Του αρχι-αποστάτη, που θέλησε να ξαναγράψει τη νεότερη ιστορία, του ανθρώπου που μόνο να ψευδολογεί γνωρίζει, του πολιτικού που επιβίωσε στην ελληνική πολιτική σκηνή μονάχα με μηχανορραφίες... Πού θα πάει να κρυφτεί τώρα ο Μητσοτάκης; "Δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό...". Το ψεύτικο γέλιο του ηχεί όπως στις χιουμοριστικές εκπομπές, σαν γέλιο ενός βρικόλακα που νομίζει ότι έχει τους πάντες υπό τον έλεγχό του. ΟΜΩΣ, η ζωή τα φέρνει καμιά φορά έτσι και ισορροπεί τις διάφορες καταστάσεις. Προσπάθησε να ρίξει πριν λίγες μέρες τα βάρη στους Έλληνες πολιτικούς ότι δήθεν τους φταίνε οι ξένοι κ.λπ., ενώ είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι. Ο άνθρωπος γνωρίζει τις αμαρτίες του, αλλά το λάθος του είναι να νομίζει ότι τις ξέρει μόνον αυτός, ενώ ο βίος και η πολιτεία του είναι γνωστά σε όλο τον ελληνικό λαό. Ποτέ ο Μητσοτάκης δεν έπαψε να βυσσοδομεί προς ίδιον όφελος και προς όφελος των παιδιών του. Πιστεύει ότι θα καταφέρει, ας πούμε, να κάνει πρωθυπουργό την Ντόρα! Είναι μακριά νυχτωμένος. Πέρασε η μπογιά του. Οι καιροί άλλαξαν. Η Ντόρα είναι ένα κακέκτυπο του Μητσοτάκη και το μόνο που καταφέρνει είναι να μας δείχνει ένα ψεύτικο χαμόγελο - όπως κι ο πατέρας της. Κάποτε θα τελειώσει και η μπογιά του Μητσοτακέικου... Οι συνωμοσίες... τέλος!

Ολόκληρο το αποκαλυπτικό έγγραφο-φωτιά

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΘΕΜΑ
«Σχέδια του βασιλέως Κωνσταντίνου να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Παπανδρέου»
1
. Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος σχεδιάζει να ασκήσει πίεση, χωρίς όμως να απαιτήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου να παραιτηθεί στο εγγύς μέλλον, πιθανόν περί τα τέλη Φεβρουαρίου 1965. Ο βασιλεύς είναι εξαιρετικά οργισμένος για την απόφαση της κυβερνήσεως της 17ης Ιανουαρίου που ζητεί την παραίτηση, σύμφωνα με τον νέο νόμο, του 60% περίπου των αξιωματικών της Χωροφυλακής των βαθμών του λοχαγού και του ταγματάρχου. Ο βασιλεύς θεωρεί (την απόφαση αυτή) ως άλλη μια κίνηση από τον Παπανδρέου να ισχυροποιήσει τη δύναμή του με την τοποθέτηση των δικών του ανθρώπων. Εάν η κυβέρνηση διαρκέσει αρκετούς μήνες περισσότερο, ο βασιλεύς δεν θα είναι εις θέσιν να επιβάλλει την παραίτηση, διότι ο Παπανδρέου θα έχει αποκτήσει επαρκή δύναμη έχοντας τοποθετήσει τους ανθρώπους του σε θέσεις- κλειδιά στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και σε όλη την κυβέρνηση. Ο βασιλεύς θεωρεί την κατάσταση χειρότερη εκείνης προ της παραιτήσεως Καραμανλή. Ο βασιλεύς πιστεύει ότι η κίνηση της κυβερνήσεως προς τα Αριστερά και η εμφανής άνοδος των αριστερών δραστηριοτήτων είναι επικίνδυνες εξελίξεις και ότι (μια) προληπτική ενέργεια πρέπει να ξεκινήσει τώρα.
2.
Ως διάδοχο του Παπανδρέου = η τελική επιλογή είναι ακόμη αδιαμόρφωτη- ο βασιλεύς φαίνεται ότι έχει αποφασίσει υπέρ του νυν αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Στέφανου Στεφανόπουλου από τον οποίον εζήτησε να βολιδοσκοπήσει κύρια στελέχη της Ενώσεως Κέντρου (Ε.Κ.) και της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ) προκειμένου να εκτιμήσει το σύνολον των δυνάμεων που θα διέθετε ο Στεφανόπουλος για το σχηματισμό κυβερνήσεως. Σε συνάντηση με τον ηγέτη της ΕΡΕ Κωνσταντίνο Ροδόπουλο, η πηγή (μας) έμαθε ότι ο Στεφανόπουλος είχε επαφή με τον Ροδόπουλο, ο οποίος συμφωνεί να συνεργασθεί, αλλά επιμένει (ζητώντας) ως αντάλλαγμα την ανάληψη των υπουργείων Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως, με την πρόθεση να παραιτηθεί από την ΕΡΕ εφόσον αυτό επραγματοποιείτο. Η προσφορά του Ροδόπουλου εν μέρει υποκινείται από τα προσωπικά του συμφέροντα, αφού σε περίπτωση υπηρεσιακής κυβερνήσεως, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναλάβει ως πρωθυπουργός. Είναι επίσης πιθανόν ότι ενεργεί κατόπιν εντολών του Καραμανλή).
3.
Τα σχέδια του βασιλέως να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον Παπανδρέου περιλαμβάνουν μια σειρά επιθέσεων εναντίον του πρωθυπουργού (Γ. Παπανδρέου) και του υιού του Ανδρέα, μέσω του Πάνου Κόκκα, ο οποίος εδήλωσε σε διαφορετική πηγή ότι συμφωνεί να λάβει θέση εναντίον του Παπανδρέου εφόσον ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναλάβει ως υπουργός Συντονισμού, ή ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως επί οικονομικών θεμάτων σε μια νέα κυβέρνηση. Τις λεπτομέρειες επεξεργάζονται ήδη μεταξύ τους ο βασιλεύς και ο Κόκκας. Οι επιθέσεις από την εφημερίδα του Κόκκα «Ελευθερία» θα αρχίσουν σε δύο ή τρεις εβδομάδες. Ο βασιλεύς θέλει να καταστρέψει την εικόνα του Παπανδρέου με τις επιθέσεις αυτές, αλλά δεν επιθυμεί να αναμιχθεί, ή να κατηγορηθεί εάν οι επιθέσεις αποτύχουν. Ο βασιλεύς συγκεντρώνει όλη την υποστήριξη του παρασκηνίου που μπορεί. Σύμφωνα με τον ταγματάρχη Μιχαήλ Αρναούτη, στρατιωτικό υπασπιστή του βασιλέως, είτε ο βασιλεύς ή ένας εκ των εκπροσώπων του ευρίσκεται εις απευθείας επαφή με τον Μητσοτάκη σχετικά με μελλοντικές κυβερνητικές αλλαγές.
4. Ο βασιλεύς ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να μη γίνουν ενέργειες εις τα Ηνωμένα Έθνη, ή αλλού, επιδιώκοντας την λύση του κυπριακού προβλήματος, αφού μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αυξήσει την λαϊκή υποστήριξη για τον Παπανδρέου.
  • Είναι βέβαιο ότι ο Μητσοτάκης θα βγάλει κάποια ανακοίνωση για να "ανασκευάσει" κ.λπ. Η δυστυχία της σε όλο της το μεγαλείο. Να δούμε σήμερα και αύριο πώς τα μέσα ενημέρωσης θα αντιμετωπίσουν το θέμα. Ας μάθουν, λοιπόν και οι νεότεροι τι εστί Μητσοτάκης. Ένας κατευθυνόμενος συνωμότης.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ


Προτείνουμε λύση για την άνοδο της βενζίνης!

Thursday, May 8, 2008

ΣΗΜΕΡΑ, 9 ΜΑΪΟΥ, ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ!

http://chicago.agrino.org/images/travel_agents/Europi_600_bg.jpg
Δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα αν πρέπει να πανηγυρίζουμε σήμερα που γιορτάζει η Ευρώπη. Είναι αλήθεια ότι, χάρη στη συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια,
ως χώρα ωφεληθήκαμε. Έπεσε μπόλικο χρήμα, έγιναν έργα, άλλαξε όψη η Ελλάδα... Όμως η περίπτωση αυτή μου θυμίζει κάπως τις κατά καιρούς "βοήθειες" είτε από την Αμερική είτε από αλλού, που όταν έρχονταν στην Ελλάδα, εξαφανίζονταν ως δια μαγείας. Γίνονταν κάποια έργα βιτρίνας, ας πούμε, και μετά τρύπωνε η"βοήθεια" στις τσέπες ορισμένων. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι με τα ευρωπαϊκά κονδύλια υπήρξαν πολλοί (Έλληνες) κατσαπλιάδες που σούφρωσαν χρήμα με ουρά κι έγιναν πάμπλουτοι.
Robert Schuman verliest die Schuman-Erklärung © EC
Τέλος πάντων, στις 9 Μαΐου 1950 (πάνω στη φωτογραφία), ο Robert Schuman (κάτω, στη φωτογραφία) πρότεινε τη δημιουργία μιας οργανωμένης Ευρώπης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των λαών της.
Η πρόταση αυτή, γνωστή ως «Δήλωση Schuman», θεωρείται ως η απαρχή γένεσης της οντότητας που εξελίχθηκε στη σημερινή «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σήμερα η 9η Μαΐου έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό σύμβολο (Ημέρα της Ευρώπης), το οποίο μαζί με τη σημαία, το έμβλημα, τον ύμνο και το ενιαίο νόμισμα (ευρώ) εκπροσωπεί την πολιτική οντότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την Ημέρα της Ευρώπης δίνεται η ευκαιρία για δραστηριότητες και εορτές κατά τις οποίες οι πολίτες συνηθίζουν στην ιδέα της Ευρώπης και γεφυρώνονται οι αποστάσεις που χωρίζουν τους λαούς της Ένωσης.

http://www.ambafrance-ca.org/local/cache-vignettes/L230xH168/fete-l_europeX230-2-64745.gif
Κατά πόσο έχουν γεφυρωθεί οι αποστάσεις μεταξύ των κρατών είναι ένα θέμα που χωράει πολλή συζήτηση. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίναμε, ως χώρα, συνένοχοι σε κάποια εγκλήματα. Κι ακόμη, νιώθουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά πως η Ευρώπη είναι "πιστή" σύμμαχος της Αμερικής, για να μην πω ότι ποδηγετείται. Πώς είναι δυνατό, φερ' ειπείν, να υποδεικνύει η Αμερική στους Ευρωπαίους να εντάξουν στους κόλπους της ΕΕ την Τουρκία, ή να τους "παρασέρνει" σε επιχειρήσεις και αποφάσεις που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό;

ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, ΤΗ ΛΕΝΕ ΒΑΓΓΕΛΗ, ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ!

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ μετά από πολύ καιρό στην περίπτωση Ευάγγελου Βενιζέλου. Πήγε και μίλησε στο "επιστημονικό συμπόσιο" του ιδρύματος του ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Και μας έκανε την καρδιά... περιβόλι! Ο ακατονόμαστος φροντίζει την υστεροφημία του. Δικαίωμά του. Το γεγονός ότι έχει βάλει λυτούς και δεμένους να ξαναγράψουν την ιστορία για χάρη του, δεν είναι κάτι που του περιποιεί τιμή.
Η ιστορία δεν ξαναγράφεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του καθένα. Το διατεταγμένο γράψιμο μπορεί να παρασύρει σε πλάνες θλιβερές. Οι δημοκρατικοί πολίτες που έζησαν την ταραγμένη περίοδο των Ιουλιανών του 1965 και της τρισάθλιας επιχείρησης της Αποστασίας, στην οποία ιερούργησε ο αρχι-αποστάτης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, δεν ξεχνούν. Ούτε κι εγώ ξεχνώ, που ως μαθητής τότε έτρεχα με τον πατέρα μου στις διαδηλώσεις.

Το "ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΘΑΡΜΑ" είναι ένα σύνθημα και συνάμα χαρακτηρισμός της στάσης και της όλης πολιτικής συμπεριφοράς του ανθρώπου που δεν διστάζει ακόμη και τώρα να χλευάζει τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, να λέει ψέματα χωρίς δισταγμό. Μίλησε στο "συμπόσιό" του για πολλούς και απόντες και είπε ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι. Δεν υπάρχουν για να τον αντικρούσουν - κι αυτό είναι το αίσχος!
Για να επανέλθω στον Ευάγγελο Βενιζέλο: μίλησε και αναφέρθηκε στην "κρίση του 1965"! Βαγγέλη, έχει μείνει στην ιστορία ως ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ. Κι εφόσον είσαι κυρίως πολιτικός, καλό είναι να εκφράζεσαι πολιτικά. Η επιστήμη μπορεί να μην έχει χρώματα, όμως η πολιτική έχει χρώματα. Λοιπόν, ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ δεν χρειάζεται νομιμοποίηση.
Ο μητσοτακισμός είναι το δηλητήριο που μπήκε στην πολιτική της εποχής μας και μεταχειρίζεται χίλια τεχνάσματα και αμέτρητες μεταμφιέσεις για να εξαπατά. Ντύθηκε προστάτης και σωτήρας, πατριώτης και αντιστασιακός, προφήτης και Κιγκινάτος. Ποτέ όμως δεν έπαψε να είναι ο άνθρωπος που πρόδωσε την παράταξή του, που εκμαύλισε συνειδήσεις, που βυσσοδομούσε επί χρόνια (κι ακόμα βυσσοδομεί), που η πολιτική ιστορία τον έχει τοποθετήσει στο περιθώριό της. Δεν μπορούμε πλέον να παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτά που λέει σήμερα. Η πολιτική του δράση στο μάκρος τόσων χρόνων μας έσπρωξε στην οργισμένη καχυποψία και τη δυσπιστία. Δεν θεωρήσαμε ότι η πολιτική του Μητσοτάκη είχε ποτέ ιδεολογικό περιεχόμενο. Η δράση του μάλλον τον έκανε έναν δικολάβο που μια ζωή διεκπεραίωνε προσωπικές μικροϋποθέσεις. Κι αυτό το λέω διότι ο Μητσοτάκης πάντοτε εργάστηκε για τον εαυτό του - όχι για το συμφέρον του τόπου. Θα έπρεπε κάποτε να καταλάβει ότι οι αρτηρίες μας δεν έχουν αδειάσει από αίμα. Είμαστε ζωντανοί κι έχουμε μνήμη και πάθος για μια καλύτερη και δημοκρατική ζωή.

Wednesday, May 7, 2008

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ...


Δήλωση επιφανούς πολιτικού, εξ αφορμής του φιάσκου της Αστυνομίας στη Σίνδο: «Πρέπει να γίνουμε σοβαροί. Να πάψουμε να ζούμε σε μια κοινωνία χαλαρότητας και χαβαλέ». Ποιος το είπε; Ο άνθρωπος που ανύψωσε τον χαβαλέ και τη σαχλαμάρα σε επίπεδο ολυμπιακού αθλήματος: ο εθνικός διασκεδαστής Παναγιώτης Ψωμιάδης... [Πανδώρα, Το Βήμα, 7/5/2008]

ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ!


Στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά, κατά την έναρξη του τριήμερου επιστημονικού Συμποσίου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», με θέμα «Από τον Ανένδοτο στη δικτατορία», ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ άνοιξε τον φάκελο «Αποστασία», 33 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου του 1965, όταν αντισυνταγματικά ανετράπη η νόμιμη κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.
O κ. Κ. Μητσοτάκης έθεσε στο στόχαστρο πολλές φορές τον επί δεκαετίες βασικό πολιτικό αντίπαλό του Ανδρέα Παπανδρέου. «Ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου μου εξομολογήθηκε και εμένα άλλωστε όταν βρεθήκαμε και οι δύο κρατούμενοι στο Κέντρο των τεθωρακισμένων αμέσως μετά το ξέσπασμα της δικτατορίας ότι “ο Ανδρέας τα έκανε όλα”». Σύμφωνα με την εκδοχή του ο «Γέρος της Δημοκρατίας» του είπε: «Μου εζήτησε ο Βασιλεύς να τον διαγράψω και θα τον διέγραφα (τον Ανδρέα)». Οσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό αυτό που τον συγκλόνισε δεν ήταν ότι ο πατέρας θα διέγραφε τον υιό, αλλά όπως τόνισε «από το ένα μπαλκόνι θα έπεφτα εγώ και από το άλλο ο Ανδρέας». Για τις αρνήσεις του Γεωργίου Παπανδρέου να αποδεχθεί τις λύσεις που του πρότειναν την εποχή εκείνη για να αντιμετωπισθεί η κρίση προέβαλε τις πιέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και χαρακτήρισε τον ΑΣΠΙΔΑ υπαρκτή παράνομη οργάνωση, η ύπαρξη της οποίας έδωσε επιχειρήματα στο Παλάτι. Βέβαια δεν χαρίστηκε και στον Γεώργιο Παπανδρέου στον οποίο επέρριψε ευθύνες για τη ρήξη με το Παλάτι, ενώ αργότερα τον «αποδυνάμωσε» με τη φράση: «Χωρίς τη βοήθεια του τότε Βασιλέα ούτε ο Γεώργιος Παπανδρέου θα γινόταν πρωθυπουργός». [Το Βήμα, 7/5/2008].
Ο Γεώργιος Παπανδρέου έχει προ πολλού πεθάνει, ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει κι αυτός πεθάνει, ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ μπορεί να λέει ό,τι θέλει! Είναι δυνατό να ακούς τον βρικόλακα και να μην ανατριχιάζεις; Ο φάκελος της Αποστασίας έχει από χρόνια πριν ανοιχτεί και ο Λαός έχει αποφανθεί. Το ζήτημα είναι ότι ο αρχι-αποστάτης γέρασε και μυαλό δεν έβαλε. Θέλει να "χτίσει" μια εικόνα για να τον ευλογάνε και μετά θάνατον. Δυστυχώς γι' αυτόν, δεν πρόκειται η Ιστορία να διαγράψει κάποιες σελίδες της κι ούτε βέβαια να ξαναγράψει κάποιες άλλες. Τελεσίδικα ο άνθρωπος, που αναστάτωσε την Ελλάδα και που είναι υπεύθυνος για πολλά δεινά, είναι καταδικασμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Το αίσχος γι' αυτόν είναι ότι επικαλείται "λόγους" του Γέρου της Δημοκρατίας που δήθεν του είπε κάποια στιγμή για τον Ανδρέα. Πάντα έτσι έκανε. Ο Εφιάλτης...

Monday, May 5, 2008

Ο "ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ" ΚΑΙ Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΩΝ!

[συνέχεια από τα προηγούμενα]
Σε λίγο οι δημοσκόποι θα βγάλουν τρελούς όλους τους Έλληνες! Τι θα πει ποιος είναι "καταλληλότερος" για πρωθυπουργός; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο κακή διακυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία να πλήττεται από ανεργία, ακρίβεια, διαφθορά, σκάνδαλα, παρανομίες, ανασφάλεια, κι αυτός που κυβερνάει να είναι "καταλληλότερος" για πρωθυπουργός;
Τελικά, νομίζω ότι διεστραμμένοι είναι οι υπεύθυνοι των δημοσκοπικών εταιριών που από το πολύ μπούκωμα, κοντεύουν να μας τρελάνουν. Πώς είναι δυνατόν ο κύριος υπεύθυνος όλης αυτής της θλιβερής κατάστασης που σήμερα επικρατεί στον τόπο μας να είναι "καταλληλότερος";
Δεν κυβερνάνε οι πολίτες αλλά ο πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, με τους συνεργάτες που επέλεξε. Ακούμε αυτές τις μέρες διάφορα σενάρια περί ανασχηματισμού. Ε, και λοιπόν; Δηλαδή, αν αλλάξει κάποιους υπουργούς και κάνει κάποιες μεταθέσεις υπουργών σε άλλα υπουργεία θ' αλλάξει ρότα το νεο-δημοκρατικό καράβι; Τίποτε δεν θ' αλλάξει όσο κι αν την προαναγγέλλουν (την αλλαγή κλίματος) κάποια δημοσιογραφικά "παπαγαλάκια"! Η ανίκανη Νέα Δημοκρατία και ο ανίκανος πρωθυπουργός είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στη χώρα.
Δεν μπορεί να είναι τόσο μαζοχιστές οι Έλληνες!

ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΑΛΛΑ Η ΝΔ… ΠΡΩΤΗ!


ΜΠΟΡΕΙ να είναι ανεπαίσθητες οι μεταβολές στη δύναμη των κομμάτων, έτσι όπως καταγράφονται στη νέα δημοσκόπηση (της εταιρείας «Marc» για το «Εθνος») που δημοσιοποιήθηκε, όμως εκείνο που παρατηρεί κανείς είναι η έκρηξη δυσαρέσκειας για τα προβλήματα της καθημερινότητας, στα οποία η κυβέρνηση παίρνει πολύ αρνητικό βαθμό
Στη δημοσκόπηση αυτή η Ν.Δ. προηγείται με 31,6% (έναντι 31% στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Φεβρουάριο) και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 29% (28,3%). Ο Συνασπισμός είναι στο 15,6% παρουσιάζοντας πτώση 0,6%, ενώ το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ παραμένουν στα ίδια: 7,2% και 3,6% αντίστοιχα.
Οι ερωτηθέντες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ακρίβειας (91%), της ανεργίας (86%), της διαφθοράς (85%) κ.ά. Πάντως, το 83,6% εκφράζει δυσαρέσκεια και για τη δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα το 53,4% θεωρεί ότι αν αυτό ήταν στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν ίδια και το 24,2% ότι θα ήταν χειρότερα. Το μοναδικό ενθαρρυντικό είναι ότι το 42,4% εκφράζει την επιθυμία να βγει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές έναντι 37,1% που προτιμά να βγει η Ν.Δ.
Το 48,9% θέλει να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν μοιρασμένες μεταξύ κυβέρνησης συνεργασίας (50,3%) και αυτοδύναμης κυβέρνησης (48,3%) είναι οι απαντήσεις των ερωτηθέντων.