Friday, February 29, 2008

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ


Πιάσαμε στα πράσα blogger που εκβιάζει.!!!

Thursday, February 28, 2008

Αχ, αυτοί οι Έλληνες, πώς ξεχνάμε!

Αν ρωτήσετε τυχαία στο δρόμο έναν πολίτη τι θυμάται για τους κουμπάρους, είμαι βέβαιος ότι δεν θα ξέρει ν' απαντήσει. Την ίδια αμνησία θα δείξει κι αν του πείτε για το παραμάγαζο των παράνομων διορισμών που ένας στενός συνεργάτης του Προκόπη Παυλόπουλου είχε στήσει στο υπουργείο του. Το ίδιο και για το καρτέλ του γάλακτος, και για τις παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές, τους βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα, τους Πακιστανούς...

  • Ούτε σεμνότητα ούτε ταπεινότητα. Η ελληνική κοινωνία φρίττει καθημερινώς με τη φαυλότητα των ανθρώπων της Δεξιάς που στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό.

Tα ομόλογα της δομημένης απάτης, η λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων και οι εγκέφαλοι της μεγάλης ληστείας, αυτοί που σχεδίασαν και εξέδωσαν τα αμαρτωλά ομόλογα: οι “Αγάπιοι”, οι “Ευγένιοι”, ο Τσιτουρίδης, ο Κουρής, ο Δούκας, ο Αλογοσκούφης. Οι “κουμπάροi”, που πουλούσαν προστασία στα καρτέλ, οι υποκλοπές, οι απαγωγές πολιτών, τα βασανιστήρια, που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας, από τα Αστυνομικά Τμήματα, η κομματικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, η διάλυση του ΕΣΥ και οι προσλήψεις αγροφυλάκων, αντί για νοσηλευτικό προσωπικό, τα κλειστά πανεπιστήμια, οι οικολογικές καταστροφές, που θα αφήσουν τα παιδιά μας χωρίς οξυγόνο, τα σκάνδαλα στην Cosmote, στην Εθνική Τράπεζα, στην Αγροτική, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στη Λάρκο και στην Ρ&Κ Χρηματιστηριακή. Η διάλυση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας, τον απροκάλυπτο γαλάζιο κομματισμό στη Δικαιοσύνη, “τα έργα και οι ημέρες” του εκλεκτού τους αρχιδικαστή, του κ. Κεδίκογλου». Η δολοφονία του Βαρθολομαίου (που έμεινε ως ερωτικό σκάνδαλο). Οι παρανομίες του Μαγγίνα και του Σουφλιά. Η απόπειρα αυτοκτονίας του («εμπίστου ανθρώπου του πρωθυπουργού») Χρήστου Ζαχόπουλου που διετέλεσε γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού (που όπως φαίνεται θέλουν να του δώσουν χροιά ερωτικού σκανδάλου)…

Αλλά η διαφθορά που έχει διαλύσει την ελληνική κοινωνία είναι απότοκος της ανικανότητας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των συνεργατών του, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που είδε το κράτος ως λάφυρο. Βλέπετε ότι η συνήθεια τους βολεύει, όπως τους βολεύει και η σιωπή! Έχουν βρει (κυρίως ο Καραμανλής) το κουμπί: στις προκλήσεις καλύτερη είναι η σιωπή. Εάν δεν μιλάνε, και δεν δίνουν συνέχεια στα προβλήματα ή τα διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν, η ζωή -σου λένε- θα κυλήσει ήσυχα. Μέχρι το επόμενο σκάνδαλο, ή την επόμενη παρανομία...
Και τούτο: Με ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ότι ο προκάτοχός του κ. Αναστάσης Παπαληγούρας υπέγραψε απόφαση για συγκεκριμένο επιχειρηματία, στέλεχος της ΝΔ και παλιό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του κόμματος, με την οποία έγινε άρση συνεπειών όχι για μία, αλλά για… 37 καταδίκες!

Monday, February 25, 2008

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ


Σας αποκαλύπτουμε ανώνυμους bloggers την ώρα που εκβιάζουνε επώνυμους και έντιμους δημοσιογράφους!

«Στη δημοσιογραφία του κώλου προτιμούμε τη "λάσπη" της ανωνυμίας»!

«Στη δημοσιογραφία του κώλου προτιμούμε τη "λάσπη" της ανωνυμίας»! Το έγραψε κάποιος "ανώνυμος" ως "σχόλιο" στο "press-gr.blogspot.com" και κάτω από το κείμενο του δημοσιογράφου Ανδρέα Καψαμπέλη που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή τις περισσότερες από εκατό μηνύσεις και αγωγές, με τις οποίες διάφοροι θιγόμενοι (δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες κ.ά.) αξιώνουν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, και που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  • Παρακολουθούσα το συγκεκριμένο blog, αλλά όχι σταθερά, γιατί λόγω και της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας και πείρας μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι σε θέση να κρίνω το επίπεδο τής -έστω "εναλλακτικής "- δημοσιογραφίας του. Σπανίως μάθαινα καινούργια πράγματα. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω είναι πως χαιρόμουν αυτή την "ασύδοτη" δημοσιογραφική έκρηξη που εν πολλοίς και "ανωνύμως" μιλούσε με μια γλώσσα, την οποία η λεγόμενη "σοβαρή" δημοσιογραφία, η έντυπη και η ηλεκτρονική (εννοώ από τις τηλεοράσεις)... αποστρέφεται.
Ωστόσο, είδαμε κι ακούσαμε πολλές φορές να επικαλούνται "κάποια μπλογκ" για "ειδήσεις" που έγραφαν ή μετέδιδαν κατά καιρούς. Η ανωνυμία τούς βόλευε όλους. Επιπλέον διαπιστώσαμε ότι και στις εφημερίδες "αξιοποιούνταν" κάποιοι μπλογκίστες ή διαμορφώνοντας στήλες με υλικό από τα μπλογκ. Τώρα, πώς έφτασαν τα πράγματα, ένα μπλογκ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο, να κατηγορείται (δηλαδή ο διαχειριστής του) ότι αποτελούσε ορμητήριο για "εκβιασμούς" είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να ερμηνεύσω.
  • Είναι απορίας άξιον πώς έφτασαν οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν με δικαστική συνδρομή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εδρεύει η εταιρεία Google, λογισμικό και server της οποίας χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε ανοίγει διαδικτυακό ημερολόγιο στο «blogspot.com»! Τα στοιχεία αυτού ή αυτών που διαθέτουν δικαιώματα διαχειριστή στο «press-gr.blogspot.com» ήρθαν από την Google, κι έτσι έγινε η "επιδρομή" στο γραφείο και το σπίτι του δημοσιογράφου Καψαμπέλη.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάποιος δημοσιογράφος -και ο Α. Καψαμπέλης, τον οποίον δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά από τα κείμενά του- ασκεί δημοσιογραφία για να εκβιάσει κάποιους για οποιονδήποτε λόγο. Τότε δεν θα είναι δημοσιογράφος ή απλώς θα έχει "ποδοπατήσει" τη συνείδησή του, ασκώντας διατεταγμένη δημοσιογραφία για το συμφέρον κάποιου τρίτου είτε επιχειρηματία είτε πολιτικού είτε οποιουδήποτε άλλου. Βέβαια, εάν αρχίσω να κάνω ανάλυση των στοιχείων που συνθέτουν το σημερινό δημοσιογραφικό κατεστημένο και δυστυχώς "κατεστημένο" εννοείται εκείνο που φαίνεται κυρίως στην τηλεόραση, τότε θα ήμουν υποχρεωμένος να μιλήσω με τα χειρότερα λόγια.
  • Υπάρχει, δυστυχώς, ο ολοκληρωτισμός της τηλεοπτικής οθόνης και σ' αυτόν τον ολοκληρωτισμό είναι δύσκολο έως αδύνατο να αντιταχθεί ο οιοσδήποτε. Ο ολοκληρωτισμός αυτής της συγκεκριμένης ελληνικής τηλεόρασης, με όλο αυτό το σκουπιδαριό, βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας, στα σπίτια εκατομμυρίων πολιτών και λερώνει τα μάτια μας, την καθημερινότητά μας, μπερδεύει το μυαλό μας, ποδηγετεί τη σκέψη μας, καθορίζει τις αποφάσεις μας, δημιουργεί πρόβατα έτσι όπως θέλει τους πολίτες η κάθε εξουσία.
Η τεχνολογία μπορεί να στηρίζει εκείνους που διαχειρίζονται τους μηχανισμούς τής κάθε εξουσίας, αλλά θριαμβεύει, ανοίγοντας νέα ενδεχόμενα στην πληροφόρηση του πολίτη. Η εξουσία του "ανώνυμου" blogger είναι μια εξουσία που δεν γίνεται πια να ελεγχθεί! Μήπως έχει δίκιο ο ανώνυμος blogger που έγραψε ότι «στη δημοσιογραφία του κώλου προτιμούμε τη "λάσπη" της ανωνυμίας»; Κι όταν λέμε "λάσπη", εννοούμε με όλα τα λάθη και τις ανορθρογραφίες της, τις αναπόδεικτες κάποιες φορές υποψίες της...


Sunday, February 24, 2008

Η δημοσιογραφική ευθύνη για τα τηλεοπτικά έκτροπα

Μια νηφάλια επισκόπηση της λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης από έναν σοβαρό δημοσιογράφο:

Tου Στάμου Ζούλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατήφορος, που έχουν πάρει τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια στον τομέα της ενημερώσεως δεν είναι μόνον εξοργιστικός, αλλά και επικίνδυνος. Κάθε βράδυ το τηλεοπτικό κοινό βομβαρδίζεται από «συγκλονιστικές καταγγελίες» και «συνταρακτικές αποκαλύψεις», οι οποίες την επόμενη ημέρα συρρικνώνονται στην ασημαντότητα ή εξαφανίζονται, ως μη γενόμενες. Η διαφορά στην ειδησεογραφία των καναλιών αυτών, με τις εφημερίδες είναι πλέον χαώδης. Ο τηλεθεατής ψάχνει το πρωί στις εφημερίδες να διαβάσει τις «ειδήσεις», που δεν τον άφησαν να κοιμηθεί και δεν βρίσκει τίποτε. Πρέπει να κάνει υπομονή έως το βράδυ, για να διαπιστώσει ότι όσα άκουσε και είδε την περασμένη νύχτα, «δεν ήταν ακριβώς έτσι». Ο τηλεπαρουσιαστής, που είχε ανεξελέγκτως υιοθετήσει και μεταδώσει τις καταγγελίες, τώρα καταλογίζει ευθύνες στον καταγγέλλοντα, ο οποίος έκρινε, εκ των υστέρων, ότι έπρεπε να ανασκευάσει ή να αναιρέσει τα όσα είπε... [συνέχεια στην Καθημερινή, 24/2/2008]

Κύριε Σωμερίτη, δεν ακούτε μια βουή;

Μερικές φορές θα έλεγα ότι συμφωνώ με όσα γράφει ο κ. Ριχάρδος Σωμερίτης. Τις περισσότερες όμως ΔΙΑΦΩΝΩ και είναι δικαίωμά μου. Έτσι, λοιπόν, διάβασα και το σημερινό άρθρο του στο "Βήμα". Και γράφει:
Ο κ. Νίμιτς ασχολείται με το θέμα του «ονόματος» διότι το ζητήσαμε, όπως ζητάμε μόνιμα και τη διεθνή παρέμβαση στο Κυπριακό. Τα ζητάμε αυτά διότι δεν καταφέρνουμε να τα βρούμε όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τους δικούς μας. Οσοι ξένοι δέχονται μεσολαβήσεις είναι ήρωες ή αφελείς: είναι βέβαιο ότι θα τους πούμε «ενεργούμενα των Αμερικανών», αισχρούς ανθέλληνες και (υπάρχει προηγούμενο) σεξουαλικά... ύποπτους!
Καταρχήν, πότε ζητήσαμε από τον κύριο Νίμιτς να "μεσολαβήσει"; Κατά δεύτερο, είναι ανοησία να λέει πως "τα
ζητάμε αυτά διότι δεν καταφέρνουμε να τα βρούμε όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τους δικούς μας"! Δεν υπάρχει λόγος να προβάλλουμε τα αυτονόητα... Είμαι βέβαιος ότι ποτέ δεν ζητήσαμε τον συγκεκριμένο κύριο Νίμιτς. Αυτό που δεν κάναμε, ως χώρα και είναι λάθος μας, έχει σχέση με τις γνώσεις τού κάθε Νίμιτς. Διπλωμάτης μπορεί να είναι, αλλά με ποιο τρόπο γνωρίζει την ιστορία, πόσο την γνωρίζει την ιστορία, από που κατάγεται κ.λπ. Μήπως θα έπρεπε να γνωρίζουμε τα προσόντα του; Τι θα πει είναι διπλωμάτης;
Είναι και το άλλο: δηλαδή ο Νίμιτς δεν είναι "ενεργούμενο των Αμερικανών"; Όλοι οι ξένοι που πέρασαν ως "μεσολαβητές", δεν ήσαν παρά "ενεργούμενα των Αμερικανών"! Ο φίλτατος κ. Σωμερίτης γράφει λες και ζει σ' ένα κόσμο αγίων... Μπορεί να μας πει με ποιο δικαίωμα οι Αμερικανοί πήραν ένα μαχαίρι και [πρώτα τη βομβάρδισαν και στη συνέχεια...] κατακρεούργησαν τη Σερβία; Έχω βαρεθεί ν' ακούω και τα περί Μιλόσεβιτς. Δηλαδή, αν δεν ήταν ο Μιλόσεβιτς δεν θα είχαμε τις εξελίξεις αυτές στα Βαλκάνια; Μα αυτό είναι αφέλεια. Τα σχέδια των Αμερικανών υπάρχουν και οργανώνονται για να υλοποιούνται, κι όλα τα άλλα περί λαθών του "μισητού" Μιλόσεβιτς είναι παραμύθια για τα παιδιά.
Και πώς να τα βρούμε με τους γείτονες κ. Σωμερίτη που έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κρατώντας την αμερικανική σημαία; Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να στυλώνουν τα ποδάρια τους και να μην κουνιούνται ούτε ρούπι; Αποφάσισε μόνος του ο Κοσσοβάρος Θάτσι να κηρύξει την "ανεξαρτησία" του Κοσσόβου χωρίς να στηρίζεται στους Αμερικανούς; Θα τρελαθούμε; Εκεί στο "Βήμα" έχουν μια "λογική" που υποτίθεται ότι σπάει κόκαλα. Είναι απλώς η λογική που δημιουργεί υποκριτές, δηλαδή εκείνους που δεν την πιστεύουν αλλά που αποδέχονται τη χρησιμότητά της και θύματα, δηλαδή εκείνους που την ενστερνίζονται...
Εφόσον ο κ. Σωμερίτης δεν επιθυμεί να συμμερίζεται την αγωνία μας για τους κινδύνους που απειλούν τα Βαλκάνια και ειδικότερα την Ελλάδα, δεν έχει παρά να εξακολουθεί να είναι σ' αυτό το θέμα... Ευρωπαίος! Εμείς είμαστε Βαλκάνιοι και οργισμένοι! Βρισκόμαστε μπροσά σε κοσμοϊστορικές αλλαγές και πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια ή να μας φτύνουν κι εμείς να λέμε ότι έχει αρχίσει το ψιλόβροχο; Η βουή στα Βαλκάνια προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον και πρέπει κανείς να είναι ανιστόρητος για να κοιμάται ήσυχος!
Η πραγματικότητα του κάθε Νίμιτς, λοιπόν, είναι πολύ πιο σύνθετη κι αντιφατική από όσο θέλει να μας την παρουσιάζει η θεωρία του κ. Σωμερίτη. Φοβάμαι πως οι λογικά τετράγωνες θεωρίες, τύπου Σωμερίτη, με τη μονιστική ψύχωση, μια ψύχωση απλουστευτική, φοβάμαι πως λησμονούν ουσιαστικάκαι σταθερά τον ανθρώπινο παράγοντα που στηρίζει τα εθνικά δίκαια.
Ο σνομπισμός των λαϊκών ευαισθησιών, που συνίσταται σε φραγκολεβαντινισμούς από συνοικιακή φιλαρέσκεια, δεν είναι ωραίο πράγμα. Βέβαια ο αντίλογος είναι πως ο κόσμος βαδίζει αναπότρεπτα σε ένα ανακάτωμα, σε μια τελειωτική σύνθεση. Τότε γιατί να μιλάμε για Αλβανούς και Κοσσοβάρους, Μακεδονία και Μακεδόνες, Κορσική και Κορσικανούς, Ελλάδα και Έλληνες;

Saturday, February 23, 2008

ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Rescued tiger released in Sunderbans, India

Sunderbans, India: forest workers watch as a rescued tiger leaps into the river Sundarikati after being released from a cage. The pregnant tiger had strayed nearly 30km from its forest habitat, and was rescued by the forest workers after being stoned and beaten by villagers

  • Photograph: Deshakalyan Chowdhury/AFP/Getty Images

Friday, February 22, 2008

Παίζοντας με βιβλία... κατευθείαν στη σελίδα 123!

Ο monahikoslikos πήρε μια ωραία ιδέα και θέλησε να τη μεταφυτεύσει και στους φίλους του. Καλώς έπραξε. Εγώ ανταποκρίθηκα και έγραψα το σημείωμα που ακολουθεί αλλά βλακωδώς το "άφησα" στο δικό του μπλογκ. Μου έκανε την παρατήρηση κι έτσι, το παίρνω από εκεί και το μεταφέρω εδώ. Είναι ωραία ιδέα. Δεν την ήξερα.
Κι αφού με βάζει κι εμένα στο παιχνίδι, ξεκινώ: Έχω το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη «Από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Τομές στην πλανητική πολιτική περί το 2000», εκδόσεις Θεμέλιο 1998. Αυτό που θα παραθέσω είναι από το κεφάλαιο «Η Ευρώπη στο κατώφλι του 21ου αιώνα: μια κοσμοϊστορική και γεωπολιτική θεώρηση». Πάμε, λοιπόν:
  1. «Εδώ καθοριστική είναι αποκλειστικά και μόνον η ποσότητα, και ο προσδιορισμός αυτής της ποσότητας είναι υπόθεση της κυρίαρχης πολιτικής κρίσης.
  2. Μια τέτοια κρίση δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον “ρατσισμό”, εδώ δηλαδή δεν γίνεται λόγος για το φυλετικό και πολιτισμικό ποιόν των μεταναστών – εφόσον μάλιστα τα ανομικά φαινόμενα θα εμφανίζονταν εξίσου ακόμα κι αν κανείς θεωρούσε τους μετανάστες ως φυλετικά και πολιτισμικά ισότιμους ή και ανώτερους.
  3. Η δημογραφία έχει ήδη ως ποσότητα τη λογική της και προκαλεί εντελώς ιδιαίτερες δράσεις και αντιδράσεις…»
Και νόημα ακέραιο να μη βγαίνει, εντούτοις υπάρχουν λέξεις-αφορμές για ευρύτερους προβληματισμούς. Χαίρω όμως διότι μου δίνεται η ευκαιρία να προβάλω ένα όνομα – «Παναγιώτης Κονδύλης» - που δυστυχώς έφυγε απρόσμενα στα πενήντα του χρόνια, μάλλον από μια ιατρική βλακεία.
Αφού, λοιπόν, μπήκα κι εγώ στο παιχνίδι, το συνεχίζω προσκαλώντας να μας δείξουν το βιβλίο που έχουν δίπλα τους οι Antoine, Αντώνης, Κώστας Λάμπος, Ιουστίνη Φραγκούλη, dyosmaraki.
Για το παιχνίδι και τους όρους του αντιγράφω από το monahikoliko που αντέγραψε από τη magica:
Η ιδέα του page 123 book meme έχει ξεκινήσει από το εξωτερικό και ορίζει τα εξής
  • πιάνουμε το βιβλίο που βρίσκεται πιο κοντά μας αυτή τη στιγμή
  • το ανοίγουμε στη σελίδα 123 (αν είναι μικρό, παίρνουμε το επόμενο που είναι κοντά μας και έχει τουλάχιστον 123 σελίδες)
  • βρίσκουμε την πέμπτη πρόταση
  • αντιγράφουμε τις επόμενες τρεις, δηλαδή την έκτη, έβδομη και όγδοη
  • βρίσκουμε άλλους πέντε ατυχείς να τους πασάρουμε το παιχνίδι

Αναψυκτήριο πάνω στην Ακρόπολη;

«Το «Καφέ Παρθενών» θα ευτελίσει τον Ιερό Βράχο»

Άλλο ένα σύμπτωμα της ψυχοπαθαλογίας της νεο-δημοκρατικής κυβέρνησης που έρχεται στην επιφάνεια, αλλά δεν με ξαφνιάζει, είναι η σχέση της με τον πολιτισμό. Είναι μια σχέση από δεύτερο χέρι, μια σχέση επίπλαστη, ψεύτικη, υποκριτική, μιμητική της μόδας. Όμως η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να φτιάξει αναψυκτήριο στο παλιό κτίσμα όπου ήταν το μουσείο της Ακρόπολης, πάνω στο Βράχο, με τρομάζει!
Προφανώς οι άνθρωποι βλέπουν ένα ισοπεδωμένο τοπίο, κάτι παλιόπετρες, κάποιες κολόνες παραπέρα και διάφορα μάρμαρα εδώ κι εκεί. Όταν ανεβαίνουν επάνω στο Βράχο για να δουν την τσιμεντοχτισμένη Αθήνα, ασυνήθιστοι από περπάτημα, θα θέλουν να ξαποστάσουν, να πάρουν μια ανάσα, να πιουν το παγωμένο φραπέ τους κι ό,τι άλλο μάθανε στα 4-5 χρόνια που κατέχουν την εξουσία...
Αναψυκτήριο πάνω στην Ακρόπολη; Μα είναι καλά οι άνθρωποι; Όλα θυσία στο βωμό του κέρδους - ποιου κέρδους; Πέρασαν τόσοι και τόσοι βάρβαροι κι αυτό δεν πέρασε από το μυαλό τους. Αλλά ο κύριος Λιάπης, αν το κάνει το αναψυκτήριο, για ποιο λόγο θα θέλει να υπερηφανευτεί αργότερα; Ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Πολιτισμού η ελληνική ιδέα που συμπυκνώνεται σ' αυτά τα πολιτισμικά στοιχεία που κληρονομήσαμε, έχει διαβληθεί επικίνδυνα από τη συζυγία της με τον καπιταλισμό; Όπου καπιταλισμός σημαίνει κέρδος! Το υπουργείο Πολιτισμού κατάντησε ένα μεταπρατικό υπουργείο.
Διάβασα στο "Έθνος" το ρεπορτάζ της Αγγελικής Κώττη ότι ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Γεώργιος Κορρές είπε σχετικά: «Δεν αποτελεί πρόοδο κάτι τέτοιο! Αντίθετα, στον χώρο του παλαιού μουσείου μπορεί να γίνει κάτι το ουσιαστικό, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς μουσείων: να γίνουν μείζονες αναπαραστάσεις για τα μνημεία της Ακρόπολης». Επίσης, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, συμφωνεί με σκέψεις του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, που έχουν δημοσιοποιηθεί, περί του ότι στο παλαιό μουσείο είναι δυνατόν να γίνει έκθεση μονάχα για την ιστορία του Ιερού Βράχου.
Αυτά, προς το παρόν.


Το Σχέδιο Νίμιτς και οι «διαρροές»!

«Το Βήμα» δημοσίευσε (21/2) ολόκληρο το κείμενο της πρότασης του αμερικανού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας των Σκοπίων. Και αντέδρασε ανοήτως η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, ότι δήθεν «το μόνο κίνητρο τέτοιων διαρροών δεν μπορεί παρά να είναι η διαιώνιση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου»! Υπήρξαν κάποιες «διαρροές» ότι τάχα μου το ΠΑΣΟΚ «διέρρευσε» το ντοκουμέντο, αλλά υπήρξε διάψευση. Ήρθε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη – Κούβελου – Μητσοτάκη, που υποδύεται την υπουργό Εξωτερικών και είπε: «Η διαρροή είναι επιζήμια, καταδικαστέα και λειτουργεί άκρως προβληματικά. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Η κυβέρνηση είχε κάνει μέγιστη προσπάθεια να κρατηθεί η εμπιστευτικότητα. Έχετε δίκιο να μας ψέγετε. Καταδικάζω το γεγονός από οποιονδήποτε και αν προήλθε». Και σήμερα το «Βήμα» έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, επιχαίροντας βεβαίως και για τη δημοσιογραφική αυτή επιτυχία:

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ. «Το Βήμα» εδημοσίευσε χθες ολόκληρο το κείμενο του Σχεδίου Νίμιτς για τα Σκόπια. Η δημοσιογραφική αυτή επιτυχία προκάλεσε φθονερά σχόλια- είναι κατανοητή η αντίδραση. Ακατανόητη μοιάζει η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι «το μόνο κίνητρο τέτοιων διαρροών δεν μπορεί παρά να είναι η διαιώνιση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου...». Δεν είναι... κρατικό μυστικό ένα σχέδιο που έχει δοθεί και στα δύο μέρη. Αν οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και στα Σκόπια γνωρίζουν...

Τώρα, θα μου πείτε ότι τέτοια δημοσιογραφικά τσακάλια έχει το «Βήμα» που ξετρυπώνουν και αποκτούν ό,τι θέλουν; Αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Μπορεί να μην είναι το Σχέδιο Νίμιτς «κρατικό μυστικό» αφού είχε δοθεί και στα δυο ενδιαφερόμενα μέρη (Αθήνα και Σκόπια), αλλά μας «δουλεύουν» ψιλό γαζί. Αν δεν ήθελαν να διαρρεύσει… δεν θα διέρρεε! Απλώς, οι άλλες εφημερίδες ζήλεψαν τη δόξα του «Βήματος», αλλά «Βήμα» είναι αυτό. Τ’ ακούς φίλε μου Γιώργο Τράγκα; Όσο και να χτυπιέσαι δεν υπήρχε περίπτωση να «διαρρεύσουν» προς τη «Χώρα» το Σχέδιο! Έχω πικρή εμπειρία πάνω σ' αυτά τα θέματα...

Wednesday, February 20, 2008

ΕΦΥΓΕ ο Νίκος Τεφάνης!

Θα αναρωτηθείτε, ποιος ήταν ο Νίκος Τεφάνης που μιλώ γι' αυτόν σήμερα! Και βέβαια δεν τον ξέρετε, εκτός από τους συγχωριανούς του στη Δάφνη και τους Αμαλιαδαίους. Ήταν μια σπουδαία και φωτισμένη προσωπικότητα που συμμετείχε στους δημοκρατικούς αγώνες του λαού και πρόσφερε πολλά στον τόπο. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος της κοινότητας Δάφνης και οι παλιότεροι θα τον θυμούνται με εκτίμηση. Λέω "με εκτίμηση", διότι ο Τεφάνης εκτιμήθηκε πράγματι, αφού αγάπησε το χωριό και τους ανθρώπους του. Και ήταν πάντοτε στη διάθεση όλων όσοι είχαν προβλήματα. Ήταν φίλος με τον πατέρα μου, είχε βαφτίσει τον μικρότερο αδελφό μου, η γυναίκα του, η Ελένη, ήταν η πρώτη μου δασκάλα κι όταν κι εκείνη έφυγε ο Τεφάνης δεν άντεξε την απουσία της και την ακολούθησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση, κυνηγήθηκε, έμεινε πιστός στις αρχές του και δεν τις πρόδωσε ποτέ. Θα τον θυμάμαι με αγάπη. Και βέβαια, δεν θέλω εδώ να γράψω περισσότερα διότι ήδη τον έκανα "ήρωα" σ' ένα μου βιβλίο που ελπίζω ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει...

Tuesday, February 19, 2008

Βραβεία στους Άντρες της Χρονιάς!!!

Αυτό το "δελτίο τύπου" που ακολουθεί το αλίευσα στην ιστοσελίδα του ALPHA, ήταν η αφορμή για όσα ακολουθούν:
Για μια ακόμη φορά εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους, για όλα όσα προσφέρει μέσα από το θέατρο και την τηλεόραση. Μεγάλος πρωταγωνιστής στην 12η λαμπερή απονομή των βραβείων «Άνδρες της Χρονιάς 2007» του περιοδικού Status ήταν ο Λάκης Λαζόπουλος, που τιμήθηκε με το βραβείο «Χρυσός Άνδρας της Χρονιάς» αλλά και «Τηλεοπτική Προσωπικότητα 2007». Το βραβείο του απένειμε ο πρόεδρος του ALPHA, Δημήτρης Κοντομηνάς. Άνδρες που ξεχώρισαν με το έργο τους, το ήθος τους, αλλά και με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, άνδρες που ψηφίστηκαν από το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού Status που φέτος γιορτάζει τα 20 του χρόνια, τιμήθηκαν σε μια λαμπερή τελετή που παρουσίασαν η Μαρία Μπακοδήμου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για την πρόσφορα του όλα αυτά τα χρόνια στην μουσική και τον πολιτισμό, συνόδευσε την βράβευση του Ντέμη Ρούσσου, που τιμήθηκε με το βραβείο «Έργο Ζωής». Το βραβείο παρέλαβε από την Έλλη Στάη. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν το βίντεο αφιέρωμα στον γνωστό και αγαπημένο φωτογράφο Ντίνο Διαμαντόπουλο που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα το βράδυ. «Πολιτικός της Χρονιάς» για το 2007 αναδείχθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Το βραβείο του απένειμε ο εκδότης της CITY PRESS Γιώργος Κύρτσος. «Δημοσιογράφος Εντύπων» για τη χρονιά που πέρασε αναδείχθηκε ο Αλέξης Παπαχελάς, ενώ με το βραβείο «Ραδιοφωνικός Παραγωγός» για το 2007 τιμήθηκε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Έτυχε να μη δω ούτε ένα πλάνο από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την παραπάνω εκδήλωση. Το λέω διότι προφανώς και οι κουτσομπολίστικες εκπομπές κάτι θα πρόβαλαν, δεν είναι δυνατόν! Και τίποτε προσωπικό να μην έχω με όλα τα ονόματα που αναφέρονται παραπάνω, μου έχει σηκωθεί η τρίχα κάγκελο με αυτό το ατελείωτο αλισβερίσι στον κόσμο της πολιτικής και κυρίως της δημοσιογραφίας, όπου οι αλλαξοκωλιές δίνουν και παίρνουν. Άκου ρε, ο Λαζόπουλος 'Άνδρας της Χρονιάς" που πέρασε! [Διαβάστε ΕΔΩ: Ο Λάκης πήρε...βραβείο μαζί με τον Αλογοσκούφη... αφού προηγουμένως του είχε πάρει τα 500.000 ευρώ!!!].

Αλλά και ο επηρμένος Αλογοσκούφης... 'Άνδρας της Χρονιάς"! Ο άνθρωπος που μας ανακατώνει το στομάχι κάθε μέρα. Και ο ηθικολόγος Κύρτσος πήρε ένα θυμιατήρι κι άρχισε να ευλογάει τον Αλογοσκούφη. Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον! Ακολουθεί το τροπάριο του Κύρτσου για τον Αλογοσκούφη:

«Σαν άνθρωπος είναι καλύτερος και από τη δημόσια εικόνα του. Πάντα ήταν ανοιχτός στο διάλογο και στις ενοχλητικές παρεμβάσεις μου εκείνη την εποχή, πάντα σωστός στα σπορ, πολύ καλός στην κοινωνική ζωή, ανοιχτός, ανοιχτόκαρδος, φίλος, καλός οικογενειάρχης, καλός πανεπιστημιακός, καλός στη δουλειά του… τι άλλο περιμένετε από έναν πολιτικό; Νομίζω ότι βάλαμε ψηλά τον πήχη κι αυτός είναι ακόμα ψηλότερα! Νομίζω ότι πρέπει να τον βραβεύσουμε και να τον ενθαρρύνουμε και για τα δύσκολα που έρχονται, γιατί η οικονομική συγκυρία διεθνώς δεν είναι πλέον τόσο ευνοϊκή και πρέπει να τον βραβεύσουμε γιατί τον θέλουμε μαζί μας για προφανείς λόγους και το 2008. Μαζί μας, εννοώ με το δημόσιο συμφέρον, με το καλώς εννοούμενο οικονομικό συμφέρον κάθε πολίτη. Ας τον βραβεύσουμε, λοιπόν…»

Καταπληκτικός ο Κύρτσος. Μου άρεσε η παραίνεσή του για τον Αλογοσκούφη: "Να τον ενθαρρύνουμε και για τα δύσκολα που έρχονται"! Κόψε κάτι ρε Κύρτσο. Είπαμε ότι μπορείς με ευχέρεια να βάζεις πολλά κοσμητικά επίθετα στο λόγο σου, αλλά όχι ότι έρχονται και "δύσκολα"! Ο φίλος σου ο Αλογοσκούφης τα έχει τακτοποιήσει όλα μια χαρά και αυτά που έρχονται θα είναι εύκολα...

Και η απάντηση του Αλογοσκούφη: "Είμαι πολύ ευτυχής γι' αυτή τη βράβευση κ.λπ." Όλοι σ' εκείνη την εκδήλωση για τους "Άνδρες της Χρονιάς 2007" ήσαν ευτυχείς, έλαμπαν από χαρά, ο ένας ευλογούσε τον άλλον, έψαχνε μανιωδώς για τους καλύτερους και ταπεινά υψηλόφρονες χαρακτηρισμούς. Α, και τον Μητσικώστα μην ξεχάσω. Τον έχουμε χάσει τους τελευταίους μήνες και φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχει μ' ένα αλογοσκουφικό ποδοβολητό:

«Πάντως, αν μου επιτρέπεις Φώτη και Μαρία, το καλύτερο γλείψιμο για τον Αλογοσκούφη [θα] το έκανα εγώ… Για τον Τσάρο της Οικονομίας, τον αυριανό πρωθυπουργό της χώρας, τον μεγάλο Γιώργο Αλογοσκούφη ένα χειροκρότημα…» Ήσαν όλοι μια ευτυχισμένη μεγααααααάλη παρέα. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, διάφορες καρακάξες...

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ: Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας

Μετά από πενήντα χρόνια στο τιμόνι της Κούβας, ο μέγας επαναστάτης Φιντέλ Κάστρο αποσύρθηκε, αφήνοντας τη θέση του στον αδερφό του Ραούλ Κάστρο.

Líderes de la revolución

Ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε σήμερα πως εγκαταλείπει την προεδρία της Κούβας μετά περίπου μισό αιώνα, μεταδίδει η επίσημη ηλεκτρονική σελίδα του κουβανικού καθεστώτος Granma. "Δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ--επαναλαμβάνω--δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή", γράφει ο Κάστρο ο οποίος εδώ και 19 μήνες δεν ασκούσε τα καθήκοντά του λόγω ασθενείας.

Την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας, μετά από 49 χρόνια, ανακοίνωσε επισήμως ο Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Granma, επίσημου οργάνου του κουβανικού καθεστώτος. "Στους αγαπητούς μου συμπατριώτες, που πρόσφατα μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με εκλέξουν μέλος του κοινοβουλίου... σας ανακοινώνω ότι δεν θα θελήσω, ούτε θα αποδεχτώ... το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή", όταν η Εθνοσυνέλευση συγκλιθεί στις 24 Φεβρουαρίου, γράφει ο 81χρονος Κάστρο."Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω. Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας", αναφέρει ο Κάστρο στην επιστολή του επισημαίνοντας ότι, παρά την αποχώρησή του από την εξουσία, θα συνεχίσει να γράφει.
Η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να διορίσει πρόεδρο τον Ραούλ Κάστρο, νεότερο αδελφό και διάδοχο του Φιντέλ. Στις 21 Ιουλίου του 2006, ο αποκαλούμενος "Λίντερ Μάξιμο" παρέδωσε "προσωρινά" την εξουσία στον αδελφό του προκειμένου, όπως είχε γίνει γνωστό, να αναρρώσει από μια επέμβαση για "αδιευκρίνιστο" πρόβλημα υγείας.
www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monday, February 18, 2008

Η ΤΡΕΛΗ κάμερα!


Έκανε μια εκπομπή ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης για τους ασθενείς στο Δρομοκαΐτειο και διαβάζω σήμερα στα "Νέα" το "κριτικό" σημείωμα της Πόπης Διαμαντάκου όπου εκθειάζει το "εγχείρημα" του δημοσιογράφου " ο οποίος ανοίγει τις πόρτες ενός αθέατου χώρου, όχι για να καταργήσει την ιδιωτικότητα και το δικαίωμα του καθενός στη διαχείριση της εικόνας του αλλά, αντίθετα, για να τα προστατέψει...".
Με ποιον τρόπο άραγε προστατεύτηκαν τα προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό απόρρητο των ασθενών; Δείχνοντάς τους τα πρόσωπα και τη δυστυχία τους ή μήπως επειδή τους παρουσίασε σαν τον Βιζυηνό και τον Μητσάκη; Λέει και η κ. Διαμαντάκου: "Είναι και αυτό ρόλος της κάμερας. Να δίνει εικόνα σε ό,τι η κοινωνία αποστρέφει την κεφαλή, σε ό,τι προτιμά να κρατά στη σκιά, στο περιθώριο...". Ρώτησε μήπως τις οικογένειες των ασθενών; Πίσω από την οικογένεια κάθε ασθενούς κρύβονται πολλά δράματα!
Δυστυχώς η κάμερα όμως λειτουργεί σαν προδότης σ' αυτές τις περιπτώσεις και μας παραπέμπει σε άλλου είδους εκπομπές. Οι ασθενείς του Δρομοκαΐτειου δεν είχαν και δεν έχουν ανάγκη καμιά κάμερα, ούτε τις μελοδραματικές ιστορίες όλων αυτών των πονεμένων ανθρώπων έτσι όπως τις παρουσίασε η κάμερα των "Πρωταγωνιστών" του Στ. Θεοδωράκη.
Οι πρωταγωνιστές του Δρομοκαΐτειου και όλων των μονάδων ψυχικής υγείας της χώρας ΔΕΝ έχουν ανάγκη την κάμερα κανενός. Είναι καλοδεχούμενα τα μέσα ενημέρωσης μονάχα στην περίπτωση που ανεβάσουν κάποια θεατρική παράσταση, κάνουν μια έκθεση ζωγραφικής, μια μουσική βραδιά, όπως όλοι οι "έγκλειστοι"! Και βεβαίως όταν έχουν σχέση με τα προβλήματα διαβίωσης των ασθενών...

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από γιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθαριστές και καθαρίστριες, σύγχρονες ή ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, μονάδες ανοιχτής κοινωνικής προστασίας (δηλ. ξενώνες) και βεβαίως κοινωνική επανένταξη. Αυτά είναι τα θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν την κοινωνία και η εκπαίδευση της κοινωνίας ώστε να αποδέχεται τον ψυχικά ασθενή όπως όλους τους υπολοίπους.
Είχα διαβάσει και μια συνέντευξη του φίλτατου (και συναδέλφου) Σταύρου στην Ελευθεροτυπία , όπου μεταξύ άλλων έλεγε ότι «ήθελε αρκετή δουλειά και μεγαλύτερη επαφή με τους τρελούς, για να μπορέσουν να νιώσουν ασφάλεια και να μας μιλήσουν». Πρώτα απ' όλα ο όρος "τρελός" έχει προ πολλού πάψει να χρησιμοποιείται και από τους ίδιους τους γιατρούς. Αλλά και στο τελευταίο χωριό να πας, οι άνθρωποι αναφέρονται πλέον με περισσότερη ευαισθησία, λέγοντας ότι ο τάδε "έχει ψυχολογικά προβλήματα"...
  • Κάποτε, οι φοιτητές των σχολών Κοινωνικής Εργασίας για να επισκεφθούν το Δρομοκαΐτειο για εκπαιδευτικούς λόγους, έπαιρναν άδεια ένα χρόνο πριν. Τώρα η τηλεόραση τα έχει ισοπεδώσει όλα! Πώς το υπουργείο επιτρέπει να εκτίθενται οι άνθρωποι τους οποίους υποτίθεται ότι προστατεύει; Με την ίδια ευκολία θα έδινε άδεια εάν επρόκειτο για άλλου είδους έρευνα (διατροφή, εγκαταστάσεις, προσωπικό, μέθοδοι θεραπείας κ.ά.);
  • Και κάτι ακόμη, καλοπροαίρετα και χωρίς βέβαια να θέλω να θίξω τον Σταύρο: μια οποιαδήποτε φιλόδοξη τηλεοπτική (ή ραδιοφωνική) εκπομπή έχει πάντα ένα στόχο, δηλαδή την ανάδειξη ενός προβλήματος. Φοβάμαι πως οι "Πρωταγωνιστές" δεν ανέδειξαν κανένα πρόβλημα, απλώς είχαν στόχο την υψηλή τηλεθέαση. Εάν είχε μελετήσει όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, θα έδειχνε την "κλειστή" περίθαλψη του Δρομοκαΐτειου αλλά και την "ανοιχτή" περίθαλψη σε έναν από τους ξενώνες που φιλοξενούνται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.
ΥΓ. Θα ήθελα να αναφέρω και το ενδιαφέρον που έδειξε για το θέμα ο Χασοδίκης στο δικό του μπλογκ και τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τόσο τις δικές του όσο και των επισκεπτών του, πράγμα που με έκανε να αντιληφθώ ότι ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και ενήμερος.

ΜΙΚΡΟΙ είναι οι πολιτικοί μας!

Κοσμογονία στη γειτονιά μας... Οι Μεγάλες Δυνάμεις δημιούργησαν το ψευδοκράτος του Κοσσόβου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, ακρωτηριάζοντας και τον εθνικό Σερβικό κορμό. Το τι θ' ακολουθήσει κανείς δεν μπορεί πλέον να προβλέψει. Και όπως πάντα, η Ελλάδα παραμένει στο περιθώριο, παρατηρώντας τα τεκταινόμενα, χωρίς να είναι σε θέση να κάνει έστω και μια μικρή παρέμβαση, έτσι για τα μάτια. Παρακολουθούμε τους μικρούς πολιτικούς μας να σιωπούν. Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Αυτοί είναι πολιτικοί και διπλωμάτες, αυτοί χειρίζονται τις τύχες μας, αυτοί συγχρωτίζονται με τους Μεγάλους (βλέπε Ντόρα Μπακογιάννη με Κοντολίζα Ράις). Σε λίγο θ΄ακούσουμε και τα μαντάτα για το όνομα του κράτους των Σκοπίων και θα μείνουμε με ανοιχτό το στόμα. Αργότερα, θα φάμε και τη χυλόπιτα με τη "λύση" του Κυπριακού, αφού τελικά "έφυγε" από τη μέση το "αγκάθι", δηλαδή ο Τάσσος Παπαδόπουλος! Δεν μπορώ να γνωρίζω τις λεπτομέρειες και κατά πόσο ο Παπαδόπουλος έπραξε ορθά με την πολιτική του - αυτό, άλλωστε, θα το δείξει κάποια στιγμή η ιστορία. Κι όσο για την "επίλυση" του Κυπριακού, θα μάθουμε σύντομα αν οι Κύπριοι έπραξαν σωστά ή όχι τότε που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν.

Sunday, February 17, 2008

Μήπως είδατε τον Νικήτα Κακλαμάνη;


[Για να τον αναγνωρίσετε... Θαυμάστε και στιλ!]

Μήπως είδε κανείς σας τον Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Νικήτα Κακλαμάνη; Ο γλυκούλης μας μήπως δεν είχε σινιέ μπότες και κατάλληλη αμφίεση για να περπατήσει στις γειτονιές της πόλης του;
Οι δρόμοι της Αθήνας είναι απροσπέλαστοι. Μην αρχίσει το γαϊτανάκι για το πού υπάγεται ο ένας δρόμος και πού ο άλλος! Σκουπίδια παντού - και μόλις λιώσουν και τα χιόνια, θα δείτε μια εικόνα τριτοκοσμική...
Ο Νικήτας γενικώς είναι άφαντος. Πόσο μάλλον τώρα!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ


Πιστεύω εις έναν Θεό!

Ποιοι κολυμπάνε στο χρήμα;

Μοντέλα, Ρωσίδες... Κολυμπάνε στο χρήμα! Ποιος δεν θα το ήθελε. Αλλά, από την άλλη, το χρήμα σώζει; Κι ο γνωστός Θέμος μάθαμε ότι τα τελευταία χρόνια διαχειριζόταν (διαχειρίζεται;) εκατομμύρια ευρώ. Όμως κοιμάται ήσυχος; Εν αντιθέσει προς τον πάλαι ποτέ γκαρδιακό φίλο του που επίσης δεν κοιμάται ήσυχος γιατί έχει, κατά δήλωσή του, στο λογαριασμό του μόνον 500.000 ευρώ!!! Φανερά, λέμε εμείς. Άβυσσος η ψυχή του Μάκη...

Saturday, February 16, 2008

"Μην ανησυχείς, μπαμπά μου..."

[Φωτο 1]
Μερικές φορές σκέφτομαι ότι χάνω τον καιρό μου όταν κάθομαι και γράφω για τον ένα και τον άλλο μαλάκα. Άει στο διάολο... Περνάει ο καιρός κι εγώ μαγαρίζω τη σκέψη μου, καταναλώνοντας και φαιά ουσία για το τι θα κατεβάσει η κούτρα μου για τον έναν και τον άλλο, τις μπούρδες τους, και σφίγγεται η ψυχή μου για τα βάσανα που φορτώνεται καθημερινά η γενιά μου. Τα νιάτα δεν τα φοβάμαι. Έχουν αποθέματα ψυχικά να κοντραριστούν με όλες τις δυσκολίες που θα συναντήσουν.
[Φωτο 2]
Προηγουμένως, η κόρη μου ετοιμάστηκε, πήρε τα βιβλία της κι ό,τι άλλο χρήσιμο, πήρε και το σπιτάκι με το γατάκι της και πάει στον φίλο της. "Πού θα πας παιδί μου, με τέτοιο καιρό;", της είπα. "Μην ανησυχείς, μπαμπά μου, δεν θα τρέχω... κι όταν φτάσω θα τηλεφωνήσω...". Και βγήκε. "Πρόσεχε μη γλιστρήσεις στη σκάλες..."! Έξω, το χιόνι πέφτει ασταμάτητα, τα δέντρα γίνανε κιόλας κάτασπρα, τα αυτοκίνητα... Ψυχή δεν υπάρχει στο δρόμο. Στέκομαι στην πόρτα του σαλονιού και χαζεύω αυτή την καταπληκτική εικόνα όπου πρωταγωνιστεί το χιόνι!
[Φωτο 3]
Οι συνειρμοί αναπόφευκτοι. Μια αγαλλίαση ψυχική, μου δημιουργεί ευχάριστη διάθεση. Θα ήθελα να ήμουνα κάπου αλλού. Στο χωριό, ίσως. Στο βουνό. Δίχως έγνοιες. Να νιώθω αυτό το άγγιγμα της φύσης που έρχεται έτσι σαγηνευτικά να θυμίσει ότι η ψυχική μας ηρεμία και ισορροπία έχει άμεση συνάφεια με την ανενόχλητη παρουσία της φύσης που ζει στους δικούς της ρυθμούς και που έχω την εντύπωση ότι μέσα της, βαθιά, μας νιώθει, μας περιλαμβάνει κι εμάς τους ανθρώπους που βαλθήκαμε να την καταστρέψουμε.
[Φωτο 4]
Και μια ρεαλιστική καταγραφή των εικόνων που βλέπετε. Φωτογραφίες από το χιόνι που είχε πέσει στην Αθήνα το 2004 κι έπαθε τραμπάκουλο. Τότε που βγαίνανε διάφοροι κάφροι στην τηλεόραση και παραπονιόντουσαν ότι δεν έστειλε ο δήμος ή το κράτος να καθαρίσουν το χιόνι και τους πάγους από το πεζοδρόμιό τους! Πάνω, η Μαρία [Φωτο 1] με την ομπρέλα της στην οδό Ζαν Μωρεάς [Φωτο 2 και 3], ο δρόμος που βρίσκεται το σπίτι μας [Φωτο4] και που το βλέπετε (δεξιά)...

Thursday, February 14, 2008

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ

Σε πρώτη εμφάνιση πανελλαδικά, σας παρουσιάζουμε...
τον Φύλακα Άγγελο της Κυβέρνησης!

"ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ"

Κάνοντας την περιοδική περιδιάβασή μου στο διαδίκτυο, έπεσα και στο ιστολόγιο ΕΝΑΡΘΡΗ ΚΡΑΥΓΗ του Χαρίδημου Τσούκα. Διάβασα το κείμενό του με τίτλο "Πώς θ' ανέβει ο πήχης της ενημέρωσης;" και ενθουσιάστηκα. Παραθέτω εδώ ένα μεγάλο μέρος του κι όποιος έχει όρεξη ας πάει για τη συνέχεια στην "Έναρθρη Κραυγή". Πάντως, διαβάζοντάς το, ήταν σα να κατέγραφε τη σκέψη μου. Τον ευχαριστώ από εδώ, κι ας μην πήρα την άδειά του. Φαντάζομαι να μην ενοχληθεί γι' αυτό. Χαίρετε κ. Τσούκα!

Πως θ’ ανέβει ο πήχης της ενημέρωσης;

Οκτώ ή ώρα το βράδυ, δελτίο «ειδήσεων» του καναλιού που συχνά επαίρεται για τα δημοσιογραφικά του κριτήρια («δεν είμαστε όλοι ίδιοι»). Το 90% του δελτίου καλύπτεται από την υπόθεση Ζαχόπουλου. Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις; Ελάχιστες. Το μεγαλύτερο μέρος του ρεπορτάζ και της αφήγησης που το συνοδεύει είναι επιλεκτική ανακύκλωση παλαιότερου. Οι αμοιβαία αποκαλυπτικές δηλώσεις για τα «αλητάκια» και τις «ψωνάρες» της δημοσιογραφίας από τους δύο αγωνιστές της μουχλιασμένης δημοσιογραφικής μπανιέρας, τα 5,5 εκατομμύρια του Αναστασιάδη, η «δεινή» θέση του βουλευτή Κουκοδήμου και οι αναταράξεις που προκαλεί στο κυβερνών κόμμα, κοκ. Τα σχόλια των έξι τηλεπαραθυρόβιων είναι παραλλαγές ήδη διατυπωμένων από τους ίδιους σε προηγούμενα δελτία. Ενημερωτική προστιθέμενη αξία; Πολύ μικρή.

Το δελτίο «ειδήσεων» τιτλοφορείται «Γεγονότα». Ο όρος παραδοσιακά παραπέμπει σε γεγονότα που γίνονται στη χώρα και στον κόσμο, τα οποία ένα δημοσιογραφικό επιτελείο επεξεργάζεται και παρουσιάζει στο κοινό. Στο εν λόγω δελτίο (όπως και στα άλλα ομοειδή) ο ορισμός αυτός θεωρείται ντεμοντέ. Τα γεγονότα δεν είναι για να καταγράφονται, να αξιολογούνται και να παρουσιάζονται αλλά για να δημιουργούνται. Το δελτίο δεν παρουσιάζει ειδήσεις, τις κατασκευάζει για σκοπούς που δεν έχουν δημοσίως δηλωθεί. Πριν από μερικούς μήνες ήταν η απροκάλυπτη μεροληψία του στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, χθες ήταν τα Ζωνιανά, σήμερα η Ζαχοπουλιάδα.. Αν εδώ κι ένα μήνα ο δημόσιος λόγος κυριαρχείται από την ομώνυμη εμετική σαπουνόπερα είναι επειδή τα δελτία των «οκτώ» την ανέδειξαν ως το κύριο θέμα της χώρας. Φυσικά, όπως κάθε κατασκευή χρειάζεται υλικά, τα οποία παρέχει σε αφθονία ένα σάπιο πολιτικο-μιντιακό σύστημα.

Η τηλεπαρέα του δελτίου «αποκαλύπτει», καταγγέλλει, εικοτολογεί, στηλιτεύει, απορεί, σχολιάζει, «δικάζει», ανακρίνει, επαινεί, αυτοθαυμάζεται, χλευάζει, ειρωνεύεται, γελά, χαριεντίζεται, μορφάζει (όχι, ανέκδοτα δεν λένε ακόμη). Εικόνα καφενείου. Ενίοτε θυμάται και το λειτούργημά της και, ως υστερόγραφο, μας θυμίζει ότι πολλά από αυτά που ακούσαμε είναι «εκτιμήσεις». Έχοντας απονείμει με τον καφενειακό τρόπο τη «δικαιοσύνη», δεν παραλείπει να τονίσει ότι πρέπει να περιμένουμε τα πορίσματα της Δικαιοσύνης!...

[συνέχεια ΕΔΩ]

Ο κύριος Λα(ϊκι)ζόπουλος

[ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ, Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, Ελευθεροτυπία, 13/2/2008] Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται σχετικά με μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή. Ορισμένοι θεωρούν ότι επιτέλους κάποιος τα λέει έξω από τα δόντια. Αλλοι ότι η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της απέκτησε έναν κριτή για όλα τα κακώς κείμενα. Είναι όντως έτσι τα πράγματα; Ελάχιστοι έχουν σχολιάσει αρνητικά το «φαινόμενο» Λαζόπουλος και δεν εννοώ να του επιτεθούν φραστικά ή νομικά, αλλά μέσω μιας αντικειμενικής κριτικής. Είναι σαφές ότι η κοινωνία ικανοποιείται όταν κάποιος κρίνει την εξουσία, όποια και αν είναι αυτή, διότι θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο την ελέγχει και συγχρόνως απεμπολεί τις ευθύνες της. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος χαϊδεύει τα αυτιά της κοινωνίας; Πώς ονομάζεται αυτός που το κάνει; Λαϊκιστής, δημαγωγός, λαοπλάνος; Ο συγκεκριμένος παρουσιαστής στις ολοκληρωτικού τύπου αγορεύσεις του απέκτησε ένα κοινό, στο οποίο οι διαφωνούντες αποκλείονται. Δεν έχει ακουστεί καμία αποδοκιμασία (στο θέατρο όπου ανήκει, οι αποδοκιμασίες σε κακοπαιγμένα έργα δεν είναι απαγορευμένες) από το ευρύ ακροατήριό του, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι όλοι συμφωνούν με τα λεγόμενά του και ότι ο ίδιος δεν καλεί διαφωνούντες. Το ολοκληρωτικό στοιχείο της εκπομπής εμφανίζεται και ενισχύεται όταν στο κοινό περιλαμβάνονται πρόσωπα της μιας πλευράς κάποιας διαμάχης ή διαφωνίας με τα οποία και συμφωνεί «ο κριτής», θεωρώντας τη γνώμη τους απόλυτη και τελεσίδικη γνώση, απευθύνοντάς τους μια ρητορική ή όχι ερώτηση με αφορμή κάποιο μόλις προβληθέν βίντεο… [το υπόλοιπο ΕΔΩ]

Tuesday, February 12, 2008

Can the English language survive after Bush?

Can the English language survive after Bush?

"The vast majority of our imports come from outside the country. "
- George W. Bush

"If we don't succeed, we run the risk of failure."
- George W. Bush

"One word sums up probably the responsibility of any Governor, and that
one word is ' to be prepared '."
- George W. Bush

"I have made good judgments in the past. I have made good judgments in
the future. "
- George W. Bush

" The future will be better tomorrow."
- George W. Bush

" We're going to have the best educated American people in the world."
- George W. Bush

" I stand by all the misstatements that I've made."
- George W. Bush

"We have a firm commitment to NATO, we are a part of NATO. We have a firm commitment to Europe We are a part of Europe."
- George W. Bush

" Public speaking is very easy."
- George W. Bush


"A low voter turnout is an indication of fewer people going to the polls."
- George W. Bush


"
We are ready for any unforeseen event that may or may not occur. "
- George W. Bush

"For NASA, space is still a high priority."
- George W. Bush

"Quite frankly, teachers are the only profession that teach our
children. "
- George W. Bush

"It isn't pollution that's harming the environment. It's the impurities
in our air and water that are doing it."
- George W. Bush

" It's time for the human race to enter the solar system."
- George W. Bush


Τσίπρα, "αριστερά και ψηλά"!

«Εμείς εδώ είμαστε σαν τον άλτη που είναι έτοιμος να πάει για το άλμα. Το άλμα προς τα αριστερά και ψηλά» είπε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αλ.Τσίπρας, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της εκλογής του ως νέου προέδρου του ΣΥΝ με το «θριαμβευτικό» 70,4% στο 5ο Συνέδριο του κόμματος. Ο 33χρονος πολεοδόμος ξέρει ότι το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΝ στον οποίο έχει την προεδρία και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πρόεδρος της ΚΟ παραμένει ο κ. Αλ. Αλαβάνος, είναι να διαχυθεί συντονισμένα η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου και να ανασυγκροτηθούν οι οργανώσεις βάσης ως υποδοχείς νέων μελών αλλά και «ενεργών πολιτών».
  • Μπορεί κανείς να μου πει πώς γίνεται ένας «άλτης» να κάνει το άλμα «προς τα αριστερά και ψηλά»;
  • Και με την ευκαιρία: Ποιος είσαι ρε Τσίπρα που μοιράζεις πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης; Σε λίγο θα μας πεις να βάζουμε και τα αποτέτοια μας... δεξιά! Σύνελθε!
ΥΓ. κι αυτό το υστερόγραφο, επειδή βρήκα το σχετικό βιντεάκι στη διεύθυνση του...

ΣΥΡΙΖΑ WATCH

Sunday, February 10, 2008

ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: "Το Κόσοβο δεν έχει τιμή, η Σερβία δεν δέχεται καμία αποζημίωση"

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι «το Κόσοβο δεν έχει τιμή» και επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα εγκρίνει την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας στο πλαίσιο μίας συμφωνίας με την ΕΕ. Ο κ. Κοστούνιτσα σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug τόνισε ότι «η απόφαση για αποστολή δύναμης της ΕΕ στο Κόσοβο αποτελεί «νοθεία» του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ που ορίζει σεβασμό της εδαφικής επικράτειας της Σερβίας». Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «η Σερβία δεν θα βάλει την υπογραφή της σε μια συμφωνία με την ΕΕ για την ανεξαρτησία του Κοσόβου». Ο Κοστούνιτσα επισήμανε, τέλος, ότι «το Κόσοβο δεν έχει τιμή και η Σερβία δεν δέχεται καμία προσφορά για αποζημίωση». [ΑΠΕ]

  • Να που υπάρχουν και περήφανοι πολιτικοί και πατριώτες! Δεν μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα τι επικρατεί στη Σερβία, αλλά νομίζω ότι ο Κοστούνιτσα εκφράζει τα βαθύτερα αισθήματα των Σέρβων αυτή τη στιγμή. Κάπου νιώθω ότι αυτή η περηφάνια είναι που λείπει από τους Έλληνες πολιτικούς. Δεν θέλω να γράψω κάτι περισσότερο. Απλώς, διαβάζοντας τις δηλώσεις του Κοστούνιτσα ένιωσα καλά...

Saturday, February 9, 2008

ΤΑ ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ...

ΤΑ  ΡΥΠΟΓΟΝΑ  ΚΑΝΑΛΙΑ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

(Του Γιάννη Ιωάννου, Athens Voice, 7-13/2/2008)

Το εκπληκτικό αυτό σκίτσο το αλίευσα από το ιστολόγιο ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ του Κώστα Λάμπου. Ένα ιστολόγιο που κορφολογεί την επικαιρότητα, με σκίτσα, φωτογραφίες και σχόλια. Μια "ανάσα" στην καθημερινότητα που κοντεύει να μας πνίξει με τις αναθυμιάσεις και το σκουπιδαριό των τηλεοπτικών καναλιών. Και υπεύθυνοι είναι όλοι όσοι ασχολούνται με την τηλεόραση. Δεν φτάνει να λες "επαγγελματίας είμαι, πρέπει να δουλέψω"! Τελικά, όχι όλοι, αλλά μια ευάριθμη ομάδα "τηλε-δημοσιογράφων" εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Είναι συνεργοί στο έγκλημα που διαπράττεται στον ελληνικό λαό, τον οποίο επί 24ώρου βάσεως τον "πολυβολούν", τον βρωμίζουν, του αλέθουν το μυαλό και τον αρρωσταίνουν!

Friday, February 8, 2008

Αυτός ο "Καραγκιόζης" δεν ξέρει τι λέει!

Κεφαλογιάννης: Ομαλά η δια θαλάσσης επιστροφή των ταξιδιωτώνΚατέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ["Καραγκιόζης"] Μανώλης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η πρώτη, με αφορμή καταγγελίες του δεύτερου. Ο Κεφαλογιάννης είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δημοσιογράφοι του είχαν ζητήσει 200.000 ευρώ, προκειμένου να αναλάβουν σύμβουλοι επικοινωνίας του και όταν εκείνος είχε αρνηθεί είχαν προχωρήσει σε συκοφαντικά σε βάρος του δημοσιεύματα.
  • Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, δήλωσε: «Τα τελευταία γεγονότα στέλνουν ένα μήνυμα προς όλους: Κόμματα, ΜΜΕ, συνδικαλισμό. Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Το μήνυμα στα κόμματα είναι περισσότερη πολιτική, λιγότερη ενημέρωση. Το μήνυμα στα ΜΜΕ είναι κάθαρση, αυτοκάθαρση. Το μήνυμα στο συνδικαλισμό είναι να ανταποκριθούμε στα μηνύματα της νέας εποχής. Η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της. Ο πρωθυπουργός είναι το τελευταίο ανάχωμα στο πολιτικό σύστημα. Ο ελληνικός λαός μας κρίνει, μας βλέπει, μας επικρίνει, μας κατακρίνει. Είναι η ώρα των αποφάσεων».

Αν ο άνθρωπος δεν είναι Καραγκιόζης, τότε τι είναι; Οι δηλώσεις του είναι... τρία πουλάκια κάθονταν κ.λπ. Ή ποιος σου λέει για νήματα που λες πέντε κουβάρια; Κι εκείνη η ρουκέτα για "εκβιαστές δημοσιογράφους" τι έγινε; Μπορεί ο κάθε τυχάρπαστος να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει; Η δήλωσή του είναι μια αλαμπουρνέζικη δήλωση. Τι θέλει να πει όταν εκτοξεύει κοτσάνες όπως αυτή: "Ο πρωθυπουργός είναι το τελευταίο ανάχωμα στο πολιτικό σύστημα...";

Πώς να γίνεις γιατρός με συνταγή Νατάσας!

Στα πλαίσια της καθημερινής μας ψυχαγωγίας, σας χαρίζω και το παρακάτω βιντεάκι. Είναι απολαυστικό.


Thursday, February 7, 2008

Η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Του Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Η εμφάνιση των μελών της «Χρυσής Αυγής» στα ελεεινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας και οι μεγάλες αγκαλιές με τους μπάτσους συνοδεύτηκαν από μια άνευ όρων και ορίων «διαφήμισης» της οργάνωσης από το σύνολο των δελτίων ειδήσεων και τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές. Για λόγους τηλεθέασης και μόνο, οι βεντέτες της δημοσιογραφίας έδωσαν μια ακόμη αξιοθρήνητη παράσταση, παίρνοντας απέναντι στους καλεσμένους «Χρυσαυγίτες» το ρόλο του αγανακτισμένου πολίτη που δεν καταλαβαίνει όλα όσα συμβαίνουν. Δεν καταλαβαίνει γιατί από τόσα χόμπι που υπάρχουν στον ελεύθερο κόσμο οι «Χρυσαυγίτες» και οι μπάτσοι διαλέγουν την επίθεση κατά των πολιτών.

Με τη σειρά τους, οι ευνούχοι της «Χρυσής Αυγής» άρπαξαν ως χρυσή την ευκαιρία για να παρουσιάσουν τις λεγόμενες ιδέες που συντηρούν το ερπετάριό τους. Οι μεγάλοι δημοσιογράφοι επιδόθηκαν σ' έναν αγώνα για το ποιος θα παρουσιάσει τα περισσότερα ερπετά, αφού πρώτα έχει φροντίσει να τα ερεθίσει αρκετά για να σοκάρουν.

Η αθλιότητα των δημοσιογραφικών κύκλων φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη απ' όσο φανταζόμαστε. Τώρα δικαιολογώ τον αποκλεισμό των κομμουνιστών από τα κέντρα τους. Οι πολίτες που διασκεδάζουν με τους Θέμους και τα γυμνά του Ζαχόπουλου τώρα βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης απληστίας, την οποία γέννησε το παράδοξο των ημερών. Κανείς δεν παρακολουθεί πλέον τηλεόραση, γιατί όλοι έχουν βγει στα μπαλκόνια περιμένοντας τους διπλανούς τους να πέσουν στο κενό. Η δημοσιογραφία που ονειρεύτηκε να κάνει την μπάζα της παίρνει τώρα το δρόμο για τα μπάζα.

  • ΥΓ: Για τον πρωθυπουργό: Διατελούμεν μετ' εκτιμήσεως και ευχόμαστε να συνεχίσει να στηρίζει την πανύμνητον και κραταιά σκέπη της Δεξιάς για να απολαμβάνουμε χαράν και υγεία, κυρίως όμως πολιτική εντιμότητα.

[ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 8/2/2008]

ΓΙΑ "ΕΚΒΙΑΣΜΟ" ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΕ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

Δεν ξέρω πόσοι ενδιαφέρονται για τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική Σερβία, αλλά για να είμαι ειλικρινής τις περισσότερες φορές η ματιά μου είναι στις εξωτερικές εξελίξεις παρά στις εσωτερικές. Η Σερβία αυτή τη στιγμή είναι στις συμπληγάδες. Και υποφέρει. Αλλά ποιος από μας εδώ στην Ελλαδίτσα ενδιαφέρεται πλέον για το τι γίνεται στη Σερβία ή την Αλβανία ή την Τουρκία; Περισσότερο δείχνουμε την αγωνία μας να εξασφαλίσουμε μια θέση στο αυτοκίνητό μας έξω από το σπίτι μας, παρά να κινηθούμε λίγο μακρύτερα!

Διάβασα, λοιπόν, ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατηγόρησε (εκ νέου) την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι "εκβιάζει ανηλεώς" τη Σερβία προσφέροντάς της ένα πακέτο συνεργασίας και βοήθειας για να της "αποσπάσει" το 15% της εδαφικής της επικράτειας. Και βέβαια η Σερβική πολιτική σκηνή έχει διχαστεί ανάμεσα στα κόμματα που είναι φίλα προσκείμενα στην Δύση και τα εθνικιστικά κόμματα, καθώς η μια πλευρά έχει την πλειοψηφία στην κυβέρνηση και η άλλη στο κοινοβούλιο.
Ο Κοστούνιτσα βρίσκεται στη μέση, καθώς παραμένει στην εξουσία χάρη στη συμμαχία του με τον πολιτικό σχηματισμό γύρω από τον φιλοδυτικό πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς αλλά πολιτικά βρίσκεται πιο κοντά στον Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο Τάντιτς, ο οποίος κέρδισε με μικρή διαφορά το Νίκολις την Κυριακή παραμένοντας στο θώκο του προέδρου της Σερβίας, εμμένει στη θέση πως το Βελιγράδι πρέπει να κινηθεί για να εξασφαλίσει την εισδοχή της χώρας στην ΕΕ, ανεξαρτήτως της μοίρας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Κοστούνιτσα εξέφρασε για άλλη μια φορά την διαφωνία του. "Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε Σέρβος πολίτης μπορεί να δει ότι πρόκειται για μια περίπτωση ανηλεούς εκβιασμού", είπε ο Κοστούνιτσα. Μια ημέρα πριν, είχε κατηγορήσει τις Βρυξέλλες ότι "παραπλανούν" τη Σερβία για την πείσουν να δεχθεί την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

Σε πρώτη «ανάγνωση» αυτά φαίνονται σα να βρίσκονται έξω και μακριά από το δικό μας πεδίο. Όμως, νομίζω ότι δεν είναι έτσι. Αν ο Κοστούνιτσα και κάποιες άλλες δυνάμεις στη Σερβία εναντιώνονται στην ΕΕ για τον συγκεκριμένο λόγο, της επικείμενης απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί; Δηλαδή, ταιριάζει η πολιτική της χώρας μας, που συναινεί σε ό,τι πάει να γίνει, με το δίκαιο; Σε λίγο, θα κηρύξει και το ψευδοκράτος την ανεξαρτησία του κι εμείς θα λέμε ότι όλα πάνε καλά; Η Θράκη όπου πλειοψηφεί το «μουσουλμανικό» στοιχείο δεν ανησυχεί κανέναν; Οι Αλβανοί έχουν πάρει φόρα και όπου ΜΠΟΡΟΥΝ χτυπάνε! Φυσικά με την υποστήριξη των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, των οποίων (Ευρωπαίων) οι πολιτικοί ηγέτες είναι για τα... μπάζα!

  • Βλέπει κανείς, δηλαδή, σε ζητήματα που ο απλός πολίτης τα θεωρεί υψίστης σημασίας, οι ηγέτες μας να τα αξιολογούν διαφορετικά και να συντάσσονται με τις αποφάσεις των γελοίων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Wednesday, February 6, 2008

Το αγγλο-ελληνικό λεξικό του μέλλοντός μας...

Και για να ελαφρύνω λίγο την ατμόσφαιρα από τη μπόχα των σκανδάλων πάρτε να επιμορφωθείτε στα... ελληνοαστοριανά ή κάπως έτσι:

Χρήσιμο Αγγλικό λεξικό
A
ARE YOU WORKING ME ?
ΜΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ?
ARE WE GLUING COFFEE POTS ?
ΜΠΡΙΚΙΑ ΚΟΛΛΑΜΕ ?
ARE YOU ASKING AND THE CHANGE FROM OVER ?
ΖΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ?
AT THE END THEY SHAVE THE GROOM.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ.
B
BETTER FIVE AND IN HAND THAN TEN AND WAITING.
ΚΑΛΛΙΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΑΡΑ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΡΕΙ.
BETTER DONKEY - BONDING THAN DONKEY - SEARCHING.
ΚΑΛΛΙΟ ΓΑΙΔΟΥΡΟΔΕΝΕ ΠΑΡΑ ΓΑΙΔΟΥΡΟΓΥΡΕΥΕ.
C
CATCH THE EGG AND MOW IT.
ΠΙΑΣ' ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΦ' ΤΟ.
F
FART US A STONEWALL ! ΚΛΑΣΕ ΜΑΣ ΜΙΑ ΜΑΝΤΡΑ !
FROM HERE GO AND THE OTHERS.
ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΑΝ' ΚΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.
G
GLASS.!
ΤΖΑΜΙ.!
Η
HE DOESN'T UNDERSTAND CHRIST.
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΧΡΙΣΤΟ.
HAIRS CURLY.
ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ .
HOW FROM HERE MORNING MORNING ?
ΠΩΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ?
HE ATE DOOR.
ΕΦΑΓΕ ΠΟΡΤΑ.
HE FARTED ME.
ΜΕ ΕΚΛΑΣΕ.
HE MADE US THE THREE TWO
ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΥΟ .
HE SLEEPS WITH THE CHICKENS.
ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ.
HE STUCK ME TO THE WALL.
ΜΕ ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ.
HE RETURNED ME THE ENTRAILS. ΜΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ.
HE SAT ME ON THE NECK. ΜΟΥ ΚΑΘΙΣΕ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ.
HAS THE WEATHER TURNINGS.
ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ.
HE DOES THE DUCK.
ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ.
Ι
IT SAYS. !
ΛΕΕΙ . !
I 'VE PLAYED THEM. !
ΤΑ 'ΧΩ ΠΑΙΞΕΙ. !
I MADE HER LOTTERY.
ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΛΑΧΕΙΟ.
I STAYED BONE.
ΕΜΕΙΝΑ ΚΟΚΑΛΟ.
I SAW THE CHRIST SOLDIER.
ΕΙΔΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΦΑΝΤΑΡΟ.
I DON'T KNOW CHRIST.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΧΡΙΣΤΟ.
IT DIDN'T SIT ON US.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΕ.
I CAME OUT OF MY CLOTHES.
ΒΓΗΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ.
IT RAINED CHAIR LEGS.
ΕΒΡΕΞΕ ΚΑΡΕΚΛΟΠΟΔΑΡΑ.
I DON'T HAVE FACES TO COME OUT.
ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΟΥΤΡΑ ΝΑ ΒΓΩ ΕΞΩ.
I DON'T KNOW MY BLINDNESS.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΜΟΥ.
I MADE THEM SEA. ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΘΑΛΑΣΣΑ.
I HAVE SPIT THEM. ΤΑ 'ΧΩ ΦΤΥΣΕΙ.
I TOOK THEM TO THE SKULL.
ΤΑ ΠΗΡΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ.
I AM DOGBORED.
ΣΚΥΛΟΒΑΡΙΕΜΑΙ .
I MADE BLACK EYES TO SEE YOU.
ΕΚΑΝΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΩ.
I TOOK MY THREE. ΠΗΡΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΟΥ.
I'M SITTING ON IGNITED COALS. ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ.
L
LIKE THE SNOOOWS. !
ΣΑΝ ΤΑ ΧΙΟΟΟΝΙΑ.
LIKE THE UNFAIR CURSE.
ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ.
Μ
MARROWS DRUMS. ! ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑ. !
Ο
OF THE GAY.
A! ΤΟΥ ΠΟΥΣΤΗ. !
P
PALE I CUT IT.
ΧΛΩΜΟ ΤΟ ΚΟΒΩ.
S
SOMETHING'S RUNNING AT THE GYPSIES.
ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΑ ΓΥΦΤΙΚΑ.
SHIT AND FROMSHIT. ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΚΑΤΑ.
SUNDAY SHORT FEAST. ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ.
SHIT HIGH AND GAZE.
ΧΕΣΕ ΨΗΛΑ ΚΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ.
SLOW THE CABBAGES. ΣΙΓΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ.
T
THEY MADE HER FROM HAND.
ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟ ΧΕΡΙ.
TO SAY THE FIGS - FIGS AND THE TUB - TUB.
ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΣΥΚΑ - ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΑΦΗ - ΣΚΑΦΗ.
THE UNIVERSITY IS AT DEVIL'S MOTHER.
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥ ΔΙΑΟΛΟΥ ΤΗ ΜΑΝΑ.
THIS IS DEWATERED. ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΕΡΩΤΟ.
THEY DON'T CHEW.
ΔΕΝ ΜΑΣΑΝΕ.
THEY BECAME ROBES - ROBES UNBUTTONED.
ΕΓΙΝΑΝ ΡΟΜΠΕΣ - ΡΟΜΠΕΣ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΕΣ.
THE BAD YOUR WEATHER. ! ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. !
W
WELCOME MY EYES THE TWO.
ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΔΥΟ.
WHO PAYS THE BRIDE ?
ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΝΥΦΗ ?
WHATEVER YOU REMEMBER YOU ARE GLAD.
ΟΤΙ ΘΥΜΑΣΑΙ ΧΑΙΡΕΣΑΙ.
WE DRANK HIM. Τ O Ν ΗΠΙΑΜΕ.
WE CONFUSED OUR THIGHS. ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΜΑΣ.
WHORE'S BANISTER.
ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ.
WITH THIS SIDE TO SLEEP. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ.
WILL I TAKE OUT THE SNAKE FROM THE HOLE. ? ΕΓΩ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ?
Υ
YOU OWE ME YOUR HORNS. ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΣΟΥ.
YOUR MIND AND A POUND AND THE PAINTER'S BRUSH. ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ Ο ΚΟΠΑΝΟΣ.
YOU HAVE VERY NICE LEATHER. ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΔΕΡΜΑ.
YOU ARE FOR THE FESTIVALS.
ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ.
YOUR EYE THE CROSSEYED ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΟΥ Τ ' ΑΛΛΗΘΩΡΟ .
YOU Α RE THE SHOPPING. ΕΙΣΑΙ ΨΩΝΙΟ.
YOU RECKON WITHOUT THE HOTEL OWNER.
ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ.
YOU WILL EAT WOOD. ΘΑ ΦΑΣ ΞΥΛΟ.
YOU ATE MY EARS. ΜΟΥ ΕΦΑΓΕΣ ΤΑ ΑΥΤΙΑ.