Monday, December 8, 2008

Πολιτικοί στην υπηρεσία των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων

Πριν λίγες μέρες είχα γράψει ένα κείμενο με τίτλο "Δημοσιογράφοι και πολιτικοί σ' ένα μόνιμο καρναβάλι!", θέλοντας να υπογραμμίσω τα αλισβερίσια πολιτικών και δημοσιογράφων. Διάβαζα και στην "Καθημερινή" χθες ένα σχετικό:

Με όρους επικοινωνίας κινούνται οι πολιτικοί

Με όρους επικοινωνίας και με τα βλέμματα στραμμένα στις «ανάγκες» των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και τις δημοσκοπήσεις κινούνται κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως δείχνει και το στιγμιότυπο από την είσοδο της Βουλής με τα τηλεοπτικά συνεργεία. Η στάση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω την προβληματική κατάσταση της χώρας με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συνθήκες πλήρους πολιτικού αδιεξόδου. Την ίδια ώρα το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις, έχει καταστεί πληγή που όζει, ενώ οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στην ελληνική οικονομία και στα νοικοκυριά.

Είναι φανερό ότι πλέον υπάρχει ένας προβληματισμός γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις σε ό,τι αυτές σχετίζονται έστω και εμμέσως με τα μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορεί οι δημοσκοπήσεις, η παρουσίασή τους κυρίως από την τηλεόραση και τα καθημερινά βραδινά "δελτία ειδήσεων" να διαμορφώνουν πολιτικές εξελίξεις! Είναι απίστευτο το πώς οι άνθρωποι της τηλεόρασης έχουν ισοπεδώσει κάθε έννοια πολιτικής σκέψης, αφού όλα τα τα υποβάλλουν στη βάσανο της τηλεθέασης.
Κανείς μέχρι σήμερα πολιτικός δεν κατάφερε να τα βροντήξει και να τα βάλει με τα ΜΜΕ. Όλοι φοβούνται τις επιπτώσεις. Φοβούνται διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν τα βάζεις με τα ΜΜΕ, οι άνθρωποι των ΜΜΕ έχουν τον τελευταίο λόγο, και μπορεί να σε "θάψουν". Δεν είναι δυνατόν οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης και του ραδιόφωνου να έχουν μετεξελιχθεί σε εισαγγελείς, τους οποίους όμως κινητοποιεί η τηλεθέαση ή το συμφέρον του επιχειρηματία.
Δυστυχώς είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς ειδήσεις, διότι αυτά που ακούγονται πλέον είναι "ειδήσεις", που διαμορφώνονται για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σταθμού. Και κάθε σταθμός έχει τους δικούς του λόγους, τις θέσεις και τις απόψεις. Το έχω ξαναπεί, ότι δεν είναι δυνατό ο Χατζηνικολάου να λέει πρώτα τις δικές του απόψεις και μετά να εκφωνεί την είδηση! Και αφού έχει "γανώσει" το μυαλό μας με τις περιούσιες σκέψεις του, άντε μετά να καταλάβεις αν η είδηση είναι αληθινή ή κατασκεύασμα για τις ανάγκες του "δελτίου"!
Και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που βγαίνουν στην τηλεόραση, έχουν εκπομπή και σε κάποιο ραδιόφωνο ή γράφουν σε κάποια εφημερίδα. Συνεπώς μην περιμένουμε αντίδραση από τους πολιτικούς για τα τηλεοπτικά αίσχη. Αλλά δεν είναι νοητό οι πολιτικοί και τα κόμματα να κινούνται με βάση τις δημοσκοπήσεις και τα σχεδιαγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών. Δεν παράγεται έτσι πολιτική, δεν λειτουργεί έτσι η πολιτική, δεν υπηρετείται έτσι το συμφέρον του λαού, δεν διαμορφώνονται ομαλές πολιτικές εξελίξεις.

No comments: