Friday, June 20, 2008

ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;

Το τι υιοθέτησαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, μόνο ένας Θεός ξέρει. Η ειδησεογραφία, πάντως, αναφέρει ότι υιοθέτησαν τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας, αλλά και τρόπους διεξόδου από τη θεσμική κρίση μετά το ιρλανδικό "όχι" στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στο πετρέλαιο, οι "27" τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν "βραχυπρόθεσμα και στοχευμένα μέτρα", προκειμένου να μετριάσουν την επίπτωση των υψηλών τιμών στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, τονίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να προκαλέσουν έμμεσες επιπτώσεις στους μισθούς και τις τιμές.
Σε ό,τι αφορά το γεωργικό τομέα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μετριαστεί η πίεση επί των τιμών των τροφίμων, όπως πωλήσεις από τα παρεμβατικά αποθέματα, μείωση των επιστροφών κατά την εξαγωγή και αναστολή της παύσης καλλιέργειας για το 2008.
Στη συνέχεια, οι "27" εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη και αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα και τονίζουν ότι θα πρέπει να προβλεφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού. Ωστόσο, σημειώνουν ότι θα πρέπει "να αποφεύγονται στρεβλωτικές φορολογικές και άλλες πολιτικές παρεμβάσεις, επειδή εμποδίζουν την απαραίτητη προσαρμογή των οικονομικών παραγόντων". Στο σημείο αυτό, οι "27" καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα θέσπισης φορολογικών μέτρων προκειμένου να απαλύνει τον αντίκτυπο των απότομων αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου και να υποβάλει σχετική έκθεση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενέργεια, προτείνοντας την προώθηση του ανταγωνισμού στις ενεργειακές αγορές, την προαγωγή του εκσυγχρονισμού των συστημάτων μεταφορών και την αύξηση της διαφάνειας στις αγορές πετρελαίου. Στο σημείο αυτό, οι "27" καλούν την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να στηρίξουν μέτρα με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων, από τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, στην ενεργειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΔΗΛΑΔΗ, ήταν ουσιαστικά ένα ευχολόγιο. Αποδείχτηκε ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν ηγέτες. Κάποιοι περίμεναν με αγωνία τις αποφάσεις της Συνόδου. Τελικά, πολύ κακό για το ΤΙΠΟΤΑ! Η προσπάθεια του Καραμανλή να μας φέρει στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στο θέμα της ακρίβειας, πήγε στράφι. Μπορεί να υπάρχει ακρίβεια και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το βιοτικό επίπεδο είναι διαφορετικό, οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι και, εν πάση περιπτώσει, είναι τραγικό λάθος να συμμετέχουμε σε συζητήσεις που μας λένε να μη στενοχωριόμαστε γιατί όλοι οι Ευρωπαίοι περνάνε τα ίδια!
Λοιπόν, νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα του Καραμανλή, να δείξει ότι ορθά τον ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, όσον αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας που γιγαντώνεται καθημερινά. Ν' αφήσει τα ευχολόγια και ο Καραμανλής και να μας πει τι θα κάνει για να διορθώσει τα πράγματα!
Δεν μπορεί πλέον να κρύβεται. Να αντιμετωπίσει κατάματα όλα τα προβλήματα...

No comments: