Thursday, May 15, 2008

«ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ»


Στην εξέδρα, ΟΛΟΙ οι δήμαρχοι της περιοχής
Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, εκατοντάδες πολίτες, κάτοικοι των δήμων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Σκαραμαγκά για να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων, που προβλέπουν τη λειτουργία λιμανιού στο Σκαραμαγκά και την κατασκευή εργοστασιακής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Χαλυβουργική.

Ήταν μια δυναμική κινητοποίηση-απάντηση στα σχέδια της Κυβέρνησης και στην ασύδοτη δραστηριότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καταστρέφουν το περιβάλλον, υπονομεύουν την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής και απειλούν ευθέως αυτή την ίδια την υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

Στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και τους Δήμους Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Πετρούπολης, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Ζεφυρίου με τη συνεργασία της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) παρευρέθηκαν Βουλευτές κομμάτων, η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, ο Νομάρχης Αθηνών και σύσσωμα τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια Αθηνών, Πειραιώς και Δυτικής Αττικής, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ καθώς και πλήθος πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών, συνδικαλιστικών, εκπαιδευτικών, εμπορικών και κοινωνικών φορέων και οργανώσεων της περιοχής.

Μιλώντας ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ και Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Λάμπρος Μίχος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αυτή η συγκέντρωση αποτελεί ένα βροντερό ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την απειλή της υγείας των πολιτών.

«Οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχθούν την ασύδοτη δραστηριότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καταστρέφουν το περιβάλλον, υπονομεύουν την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής της Δυτικής Αθήνας και απειλούν ευθέως αυτή την ίδια την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Η Δυτική Αθήνα δεν σηκώνει άλλη επιβάρυνση και είναι αποφασισμένη να εμποδίσει με κάθε θυσία την υλοποίηση των σχεδίων καταστροφής της.

Ο αγώνας των πολιτών της Δυτικής Αθήνας – συνέχισε ο κ. Μίχος – έχει ήδη ξεπεράσει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, αφού ο μοναδικός στόχος είναι η προάσπιση της περιοχής, η προστασία της υγείας όλου του πληθυσμού. Δεν μπορεί πλέον η Δυτική Αθήνα να είναι ο σκουπιδότοπος της πρωτεύουσας. Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι, αγωνίζονται και διεκδικούν τα αυτονόητα: να πάψουν να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας!

Θα αγωνιστούμε – υπογράμμισε – για να ακυρώσουν τις αποφάσεις τους για δημιουργία λιμανιού, για την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων, που έχει παραχωρηθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποκλειστικά για δραστηριότητες ναυπήγησης και που αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα για την περιοχή.

Θα εμποδίσουμε την όδευση του φυσικού αερίου προς την Χαλυβουργική μαζί με τον Δήμο της Ελευσίνας γιατί η υγεία των πολιτών είναι πάνω από τα κέρδη τους!

Ζητούμε να αποδοθεί η ελεύθερη περιοχή της ακτής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, να ακυρώσουν τις αποφάσεις τους για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Χαλυβουργική, η τυχόν λειτουργία του οποίου θα επιβαρύνει το περιβάλλον με ρύπανση που ισοδυναμεί με αυτή την οποία παράγουν 1,8 εκατομμύρια οχήματα ημερησίως!»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ ανακοίνωσε τον προγραμματισμό της Ελευσίνιας Πορείας Περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθεί αντίστροφα! Από την Ελευσίνα προς την Αθήνα, βαδίζοντας την αρχαιότερη οδό του κόσμου την Ιερά Οδό. Η εκκίνηση θα γίνει συμβολικά από την Πλατεία Εσταυρωμένου, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται περί «εσταυρωμένης» περιοχής, με προορισμό τη Βουλή. Θα είναι μία ειρηνική πορεία με πυρσούς και θα συμβολίζει την αρχή του αγώνα που ξεκίνησε από τον Σκαραμαγκά για να σωθεί το περιβάλλον. Θα γίνει εντός του Ιουνίου και θα καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο.

Μιλώντας ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, απαίτησε τη ματαίωση των σχεδίων, για να πάψουν οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας και υπερτόνισε τη σημασία του αγώνα που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις του αγώνα μας.

Στην ανάγκη ματαίωσης των σχεδίων της Κυβέρνησης αναφέρθηκε και η Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση της Υπερνομαρχίας στην προσπάθεια του ΑΣΔΑ και των Δήμων για ένα ανθρώπινο και υγιές περιβάλλον στην Δυτική Αθήνα.

Την αντίθεσή του στη λειτουργία λιμανιού στο Σκαραμαγκά και την κατασκευή ρυπογόνων μονάδων στη Χαλυβουργική εξέφρασε και ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, απαιτώντας τη μη περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος της περιοχής.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των Κομμάτων: κ. Σπύρος Κουβέλης, Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Θανάσης Λεβέντης, Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Εύα Μελά, Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΚΚΕ και κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΛΑΟΣ.

Τη δική τους αγωνία μετέφεραν ύστερα από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων οι Δήμαρχοι της περιοχής.

Τη θερμή αγωνιστική ατμόσφαιρα της συγκέντρωσης φόρτισαν με τα τραγούδια τους καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν με τον τρόπο τους, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια για τη δημιουργία της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας και του εμπορικού λιμανιού. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Λάκης Χαλκιάς, Θεοδοσία Στίγκα, Γιώργος Υδραίος, Γιώργος Περαντάκος, Αναστασία Μουτσάτσου.

Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας

Μαζί με τον ΑΣΔΑ

Μαζί με την Τοπική Ένωση Δήμων Και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ)

Την Υπερνομάρχη: Ντίνα Μπέη

Τους Νομάρχες: Γιάννη Σγουρό, Γιάννη Μίχα, Αριστείδη Αρκουδάρη

Τους Δημάρχους μας: Λάμπρο Μίχο, Δημήτρη Μαραβέλια, Δημήτρη Καλογερόπουλο, Ανδρέα Παχατουρίδη, Νίκο Σαράντη, Νίκο Ζενέτο, Σταύρο Κασιμάτη, Στέφανο Βλάχο, Φωτεινή Γιαννοπούλου, Νικήτα Καμαρινόπουλο

Τους Δημάρχους της Δυτικής Αττικής: Δημήτρη Μπουραίμη, Κων/νο Πέππα, Σταύρο Φωτίου, Δημήτρη Στρατιώτη, Ιωάννα Κριεκούκη, Θεόφιλο Ρόκκα, Αθανάσιο Λιώρη, Γιώργο Αμπατζόγλου, Παναγιώτη Ρούσση, Νίκο Μελετίου, Χρήστο Παππού

Τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής

Τους Βουλευτές μας

Τους Δημοτικούς μας Συμβούλους

Τους Περιβαλλοντικούς, Συνδικαλιστικούς, Επαγγελματικούς, Κοινωνικούς, Εκπαιδευτικούς, Αθλητικούς Φορείς

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ

Ότι οι αποφάσεις για την κατασκευή του Λιμανιού στο Σκαραμαγκά και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Χαλυβουργική συντελούν σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό «έγκλημα».

Είναι εγκληματικές αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις γιατί θα οδηγήσουν στον περιβαλλοντικό θάνατο όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Στην περιοχή μας, έχουν συνωστισθεί τα διυλιστήρια, τα ναυπηγία, τα χαλυβουργία, τα υγραέρια, οι χωματερές, τα απόβλητα, οι παράγκες, η βαριά βιομηχανία.

Στην περιοχή μας, η θάλασσα είναι μολυσμένη, τα βουνά μας είναι ξερά, το πράσινο λείπει, ο αέρας είναι μολυσμένος.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ

Το όραμά μας είναι ένα υγειές και ανθρώπινο περιβάλλον.

Το όραμά μας δεν έχει σχέση με ρυπογόνες επενδύσεις με τοξικά απόβλητα και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας με σεβασμό στο περιβάλλον

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

Στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής μας.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

Στον περιβαλλοντικό θάνατο

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ

ΟΧΙ στη λειτουργία λιμανιού στον Σκαραμαγκά

ΟΧΙ στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Χαλυβουργική

ΟΧΙ στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ

ΟΧΙ στην μονάδα επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων στη Μάνδρα

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ

Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους.

Το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι δική μας υπόθεση

ΕΜΕΙΣ

Ξεσηκωθήκαμε και είμαστε αποφασισμένοι. Είμαστε εδώ δείχνοντας την θέληση και τη δύναμή μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ματαιώσει τα σχέδια, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και καταστρέφουν το περιβάλλον, απειλώντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

ΕΜΕΙΣ

Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, Ενωμένοι, Δυνατοί και Αποφασισμένοι, Αγωνιζόμαστε, Ξεσηκωνόμαστε, βγαίνουμε στους δρόμους και Διεκδικούμε το Αυτονόητο: Να πάψουμε να αποτελούμε πολίτες Β’ Κατηγορίας.

Η σημερινή συγκέντρωση είναι η αρχή, αν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, θα ακολουθήσει μια σειρά κινητοποιήσεων, που θα συνεχιστούν για να ανατραπούν τα σχέδια που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και καταστρέφουν το περιβάλλον.

No comments: