Monday, May 12, 2008

ΓΙΑΤΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ...

Ξεδιάντροπα η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί μετά από 4-5 χρόνια να επικαλείται το άλλοθι ενός "κακού" ΠΑΣΟΚ! Για όλα φταίει τα κακά το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και για τις παρανομίες του Μαγγίνα και του Σουφλιά, για τις παράνομες προσλήψεις, για τις παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές, για τη φασιστική συμπεριφορά της Αστυνομίας, για την ακρίβεια, για την καθήλωση των μισθών... Μα η Νέα Δημοκρατία του "καταλληλότερου" Καραμανλή είναι κυβέρνηση τέσσερα ολόκληρα χρόνια και, όπως γράφει ο οικονομικός αναλυτής της "Καθημερινής" (11/5/08) Νίκος Νικολάου «δεν έχει συνεπώς καμιά αξιοπιστία το επιχείρημα ότι δεν παρέλαβε ελεγκτικούς μηχανισμούς, διότι απλούστατα το διάστημα που είναι στην εξουσία ήταν υπερεπαρκές για να δημιουργήσει αυτούς τους μηχανισμούς. Δεν το έκανε γιατί δεν είχε την πολιτική βούληση να συγκρουσθεί με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τα αδιαφανή κυκλώματα των μεσαζόντων που καταδυναστεύουν την αγορά και λεηλατούν το εισόδημα των νοικοκυριών...»
Ο Ν. Νικολάου, που κάποτε εργάστηκε στο "Βήμα", την περίοδο της πρωθυπουργίας Σημίτη, και σε γενικές γραμμές στήριξε την πολιτική του, αφότου ξαναγύρισε στην "Καθημερινή, υπερασπίστηκε την πολιτική της "νέας διακυβέρνησης" του Καραμανλή, με άμεσες αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανάλυσή του για την ακρίβεια που σαρώνει τα νοικοκυριά, τη στιγμή που τα κέρδη των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται με ρυθμό τετραπλάσιο των αποδοχών των εργαζομένων. Σημειώνει, λοιπόν, ότι ο πρώτος υπουργός Ανάπτυξης ο Δημ. Σιούφας και ο δεύτερος, ο Χρ. Φώλιας, σνόμπαραν συστηματικά τον τομέα του εμπορίου, δηλαδή, την παρακολούθηση της αγοράς και όλη τους τη δραστηριότητα την κατανάλωσαν στα θέματα ενέργειας. Και στα τελευταία όμως δεν απασχολήθηκαν με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και την προώθηση ιδιωτικών, αλλά και της ΔΕΗ, επενδύσεων παραγωγής ρεύματος, αλλά μεγαλοπιάστηκαν με τις διεθνείς συναντήσεις για τους αγωγούς, που τους επέτρεπαν μια ανέξοδη προβολή στα ΜΜΕ. Ετσι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα έπρεπε να ήταν η καταπολέμηση του πληθωρισμού, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της βιομηχανίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εγκατελείφθησαν προς μεγάλη ζημία της εθνικής οικονομίας, αλλά και των καταναλωτών.
Ο Ν. Νικολάου, συνεχίζει: Σήμερα, όμως, που ο πληθωρισμός, όπως βεβαίωσαν την Πέμπτη στην Αθήνα, ο Ζ. Κ. Τρισέ και οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ενώ στην Ελλάδα η ακρίβεια κυριολεκτικά σαρώνει τα μικρομεσαία εισοδήματα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των καταναλωτών. Βεβαίως, η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο και οι τιμές βασικών αγαθών (ενέργεια, τρόφιμα) έχουν όντως αυξηθεί περισσότερο από 40% το τελευταίο έτος, και συνεπώς θα αποτελούσε ουτοπία η αξίωση να σταματήσει η κυβέρνηση τον εισαγόμενο πληθωρισμό στα ελληνικά σύνορα. Ομως, τα στοιχεία για την Ελλάδα (παραμονή του πληθωρισμού για τέσσερις συνεχείς μήνες πάνω από το 4%) μαρτυρούν ότι πέραν των διεθνών πιέσεων ο υψηλότερος κατά μία ποσοστιαία μονάδα πληθωρισμός στη χώρα μας (4,3% έναντι 3,3% στην Ευρωζώνη), οφείλεται στις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς.
Οπως γράφει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, στην τελευταία έκθεσή του, καλά τα μέτρα εποπτείας της αγοράς για την αποτροπή της αισχροκέρδειας που λαμβάνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης «όμως, τα μέτρα αυτά αφορούν τα συμπτώματα και όχι τα αίτια του προβλήματος που συνδέονται με τη διάρθρωση των αγορών. Πράγματι, στις όχι λίγες αγορές όπου ορισμένες επιχειρήσεις κατέχουν δεσπόζουσα θέση, η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε εκείνες που λειτουργούν ανταγωνιστικά».
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Ούτε ο Σιούφας ούτε ο Φώλιας αποτολμούν να συγκρουσθούν με τις επιχειρήσεις που κατέχουν δεσπόζουσα θέση και ηγούνται με την εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών καρτέλ, που ληστεύουν τους καταναλωτές. Ετσι, λοιπόν, κυνηγούν τους συνοικιακούς μανάβηδες και μπακάληδες και κλείνουν τα μάτια σε προκλητικές περιπτώσεις, όπως αυτές π.χ. της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος, που ανακοίνωσε προχθές αύξηση πωλήσεων 15% και κερδών 58,6%! Αλλωστε, και η χθεσινή έρευνα της ICAP απέδειξε ότι τα κέρδη 2.177 Α.Ε. και ΕΠΕ αυξήθηκαν το 2007 κατά 20,56% έναντι αυξήσεως των αποδοχών των εργαζομένων κατά 6%.
Δηλαδή, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα λειτουργεί ως δύναμη κρούσης για μια βίαιη ανακατανομή εισοδήματος υπέρ των πλουσίων και σε βάρος των φτωχών και το υπουργείο Ανάπτυξης και η απαξιωμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώνται εκ του μακρόθεν τις αδικίες αυτές. Δεν ξέρω αν ο Κ. Καραμανλής αποτολμήσει ανασχηματισμό της ράθυμης κυβέρνησής του, αλλά αν το κάνει, ας διαλύσει αυτό το φανταχτερό υπουργείο Ανάπτυξης και ας δημιουργήσει μια ισχυρή διεύθυνση Τιμών και Εισοδημάτων στο υπουργείο Οικονομίας.

1 comment:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ said...

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ως πολίτες και ως καταναλωτές, ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες της χώρας.Γι αυτό πρέπει εμείς να κάνουμε κάτι δυναμικό και βίαιο για να την αναγκάσουμε με το ζόρι να ενδιαφερθεί για κείνους, χάριν των οποίων ΥΠΑΡΧΕΙ ως κυβέρνηση. Αλλά λίγο μετά με πιάνει μελαγχολία όταν σκέπτομαι πως ο κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει...