Saturday, May 10, 2008

Η ΘΕΙΑ ΗΛΙΔΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ!

Είχα διαβάσει προσφάτως ένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ στην "Ελευθεροτυπία" (5/5/2008) που χτυπούσε συναγερμό: «Με το πρόσχημα εκτέλεσης έργων, καταστρέφουν τη Νέδα»! Κι επειδή μ' ενδιαφέρει η Ηλεία, κι ακόμα ακούω έντονα τελευταία να γίνεται λόγος για δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, αρχίζω να σκέφτομαι ότι το κράτος μας δουλεύει ψιλό γαζί. Και ξέρετε ότι κάνει τα στραβά μάτια κι όταν ακούει, είναι για να συμφωνήσει δήθεν μαζί μας, να εκφράσει την αγωνία του και μετά να κάνει κάποια αόριστη εξαγγελία. Ανέτρεξα στην εφημερίδα και ιδού το σχετικό ρεπορτάζ:
Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου προσέφυγαν πρόσφατα πολλοί κάτοικοι της κοινότητας Πρασιδακίου ζητώντας τη διακοπή των εργασιών της παράνομης -όπως τη χαρακτηρίζουν- αμμοχαλικοληψίας στον πανέμορφο και προστατευόμενο ποταμό της Νέδας. Οπως καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Πρασιδακίου Κώστας Καρούμπαλης, μια εταιρεία εξόρυξης αδρανών υλικών, με το πρόσχημα της εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων προστασίας της περιοχής, έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στο ποτάμι και διαπράττει μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή. Ταυτόχρονα ρυπαίνει ανεξέλεγκτα το περιβάλλον με τη σκόνη και τα χώματα «πνίγοντας» στην κυριολεξία πολλά από τα σπίτια του χωριού. «Είμαστε σε απόγνωση. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Καθημερινά σύννεφα σκόνης σκεπάζουν το χωριό μας και τις καλλιέργειές μας. Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Τεράστια βουνά από χαλίκια βρίσκονται δίπλα μας αλλοιώνοντας το τοπίο», καταγγέλλει στην «Ε» ο κ. Καρούμπαλης και προσθέτει: «Είναι φανερό ότι όλα αυτά δεν είναι μέσα στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων αλλά, όπως μας λένε οι εργάτες του εργοταξίου, η εταιρεία συγκεντρώνει αδρανή υλικά για την κατασκευή της Ιονίας Οδού. Επίσης ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τον υδροφόρο ορίζοντα. Επειδή τα μηχανήματα σκάβουν το ποτάμι σε μεγάλο βάθος, όλες σχεδόν οι γεωτρήσεις που χρησιμοποιούμε για να ποτίσουμε τα χωράφια μας έχουν στερέψει ή έχει λιγοστέψει το νερό τους δραματικά. Μετά από αυτά αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα».
Ρώτησα, έμαθα και οργίζομαι. Κάψανε την Ηλεία το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα πάνε να της φάνε και το χώμα, να της πιουν το νερό, να την ξεράνουν εντελώς την «θεία Ήλιδα» [Ήλιδα δίαν] όπως την ονόμαζε ο Όμηρος (ο Ευριπίδης την έλεγε «η Διός γείτων»). Αυτά λοιπόν που αναφέρονται στο ρεπορτάζ είναι λίγα σε σχέση με την πραγματικότητα. Αναζήτησα και στην ιστοσελίδα του Μάκη Νοδάρου κάποια συνέχεια. Και όντως, ο Μάκης αναφέρει ότι Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κουσελάς και Μιχάλης Κατρίνης, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Νίκος Τσούκαλης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία για την προκλητική – όπως την χαρακτηρίζουν – περιβαλλοντική καταστροφή.
Άραγε υπήρξε κάποια απάντηση από τον καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργό. Θα μου πείτε ότι ίσως ο ΥΠΕΧΩΔΕ να μην άκουσε! Είτε άκουσε όμως είτε δεν άκουσε, δεν αλλάζει κάτι. Όπως επίσης αν δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος! Κάποιοι δημοσιογράφοι νομίζουν ότι θα γυρίσει η γη τ' ανάποδα... Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει πιο ευαίσθητη στα περιβαλλοντικά θέματα. Είναι θέμα αρχής, να παραδίδει τα πάντα στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων, αγνοώντας ηθελημένα αν αυτά τα συμφέροντα συγκρούονται με τα συμφέροντα του λαού.

No comments: