Saturday, April 12, 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ!!!

Αναδημοσιεύω το κύριο άρθρο της "Καθημερινής". Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ήθελα να γράψω ένα άρθρο-διαμαρτυρία διότι πλέον είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να περπατήσεις στην πόλη. Δεν υπάρχει σεβασμός στον πεζό, στον πολίτη. Χάνουμε καθημερινά το ζωτικό μας χώρο. Δεν υπάρχει κράτος να προστατεύσει τους πολίτες και το μόνο που μας απομένει είναι να οργανωθούμε σε κινήματα πολιτών και να διεκδικούμε ανά πάσα στιγμή αυτά που μας ανήκουν. Το άρθρο:
  • Σχεδόν κάθε ελληνική πόλη έγινε αβίωτη. Κανείς δεν μπορεί να περπατήσει. Βρώμικα πεζοδρόμια, στενά, κατειλημμένα. Οι μητέρες δεν μπορούν να βγάλουν τα παιδιά μια βόλτα με το καρότσι. Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα φυλακίζονται σπίτι επειδή δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν. Υπερήλικες είναι μονίμως εκτεθειμένοι στ’ αυτοκίνητα. Οι δημοτικές αρχές και η Τροχαία απλώς παρατηρούν το έγκλημα. Κανονικά όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας πρέπει να βγουν σήμερα στην Ακαδημίας για να διαδηλώσουν. Να διεκδικήσουν το χώρο που τους κλέβουν. Να πάρουν πίσω αυτά τα λίγα πεζοδρόμια που ασυνείδητοι οδηγοί κλείνουν με τα αυτοκίνητα και μαγαζάτορες με τραπεζοκαθίσματα. Να διώξουν τα μοτοποδήλατα που έχουν μετατρέψει τον δρόμο των πεζών σε λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας και χώρους στάθμευσης. Σήμερα οι πολίτες ζητούν το δίκιο τους. Κάποιος επιτέλους θα πρέπει να τους ακούσει... [Κύριο άρθρο, Η Καθημερινή, 12/4/2008]
Ποιος θ' ακούσει; Φτάνουμε στα "κινήματα" που λέγαμε διότι πλέον το κράτος είναι διαλυμένο, δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες, απλώς διευθετεί οικονομικά συμφέροντα, δεν ενοχλεί τους ισχυρούς, αδιαφορεί για το περιβάλλον και για την υγεία των πολιτών. Σε λίγο, είναι βέβαιο ότι θα πλακωνόμαστε μεταξύ μας και το κράτος θα παρακολουθεί αδιάφορο. Τι λέω τώρα; Το κράτος είναι αδιάφορο, αναίσθητο, απάνθρωπο, καταπιεστικό.

3 comments:

Βασμουλάκης Νίκος said...

Όλα όσα γράφεις είναι πέρα ως πέρα αληθινά, αλλά το πρόβλημα είναι πως ο νεοέλληνας δεν μπορεί να ενδιαφερθεί για τίποτε άλλο πέρα από το τομάρι του. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας και δεν νομίζω πως υπάρχει ενδιαφέρον για καμιά αλλαγή.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ said...

Αυτό που λέει ο Νίκος είναι η άλλη μισή αλήθεια, γιατί η πρώτη μισή αλήθεια είναιαυτή που γράφεις εσύ.
Αν πάντως ο Έλληνας πολίτης, δεν ήταν τομάρι, νομίζω δεν θα ήταν και το κράτος απαθές και απάνθρωπο.
Και το αντίθετο: Αν το κράτος ενδιαφερόταν για τον πολίτη,τότε ούτε κι αυτός θα ήταν τομάρι!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Nikos
Είναι κοινή η διαπίστωση ότι βασιλεύει ο ατομισμός. Πέρα από τον εαυτούλη μας, τίποτε άλλο δεν μας ενδιαφέρει. Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Πιστεύω ότι επειδή αυτό το αντιθετικό σχήμα σου είναι σωστό, μάλλον το κράτος θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες. (Δυστυχώς από τους δημοτικούς άρχοντες δεν περιμένω τίποτε...). Το παράδειγμα με το ΜΕΤΡΟ δείχνει του λόγου το αληθές. Τολμάει κανείς να βρωμίσει τους χώρους στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ; Όχι!