Sunday, April 13, 2008

Η «ΓΑΛΑΖΙΑ» ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Σε παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη «βαριά» ρύπανση του Ασωπού προσανατολίζεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια ώρα απόρρητη μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι, αποκαλύπτει ότι στο Συκάμινο και στην Αυλίδα τα υπόγεια νερά είναι ρυπασμένα με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα από τον Ασωπό. Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέφθηκε τη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσον αφορά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για την προστασία του Ασωπού και την απορρύπανση της ευρύτερης λεκάνης του.

Από τον Ιανουάριο του 2008 έχει ξεκινήσει έρευνα στον Ασωπό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ελέγξει την τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας μας που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ και συγκεκριμένα: οδηγία 2006/11/ΕΚ για τη ρύπανση που προκαλείται από επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον, οδηγία 80/68/ΕΟΚ περί προστασίας των υπογείων υδάτων, οδηγία 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα, οδηγία 98/83/ΕΚ για το πόσιμο νερό. Η Επιτροπή διαπίστωσε και κατά τη φετινή της επιθεώρηση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τα μακροχρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας... Δεν έχει σημασία να ψάξουμε αν τις "εξηγήσεις" τις έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Γ. Σουφλιάς ή κάποια ομάδα συμβούλων του. Σημασία έχει ότι ο πολιτικός υπεύθυνος του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει χρόνο ν' ασχοληθεί με την προστασία του Ασωπού, όπως επίσης και με τόσα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα, διότι πρέπει να τελειώσει το αυθαίρετό του. Και το αυθαίρετό του όχι μόνο δεν πρέπει να το τελειώσει, αλλά πρέπει όπως διάβασα κάπου σήμερα, να πάρει ο ίδιος μια μπουλντόζα και να το γκρεμίσει. Κάποτε σ' αυτό τον τόπο πρέπει να σταματήσουν οι ηθικολογίες. ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ ΚΥΡΙΕ ΣΟΥΦΛΙΑ ότι είσαι αυτό για το οποίο φημίζεσαι! Η τιμιότητα και η ηθική δεν είναι λόγια, αλλά πράξεις...

  • Γράφει σήμερα στο κύριο άρθρο της η "Καθημερινή": Η πιο θερμή πολιτική συζήτηση των ημερών αφορά τη στάση των δημοσίων ανδρών. Η συζήτηση δεν αφορά το μέγεθος μιας παρανομίας, τον χρόνο διαπίστωσης ή την επιδίκαση προστίμων, αλλά στο πώς αντιλαμβάνεται ο δημόσιος άνδρας τη θέση του στην κοινωνία: ως προνόμιο ή ως καθήκον, ως ρουτίνα ή ως παράδειγμα; Οι παρανομούντες ή παραβάτες πολιτικοί επικαλούνται συνήθως άγνοια των τεχνικών λεπτομερειών και πρότερο έντιμο βίο. Οι πολίτες όμως απαιτούν, από αυτόν που του έδωσαν εξουσία, κάτι περισσότερο από καθαρό παρελθόν· ζητούν παραδειγματικό παρόν· και μπορούν να κατανοήσουν ένα ατόπημα, αλλά όχι φαύλους συνεργάτες και ρηχές δικαιολογίες. Διότι ο απλός πολίτης για την ίδια παράβαση, οδηγείται στη φυλακή. Ο δημόσιος άνδρας λειτουργεί στην κοινωνία με το ζωντανό του παράδειγμα: διδάσκει ισονομία και ισοπολιτεία· ασκεί την εξουσία και ταυτοχρόνως τελεί υπό διαρκή κρίση. Ο πολιτικός που δεν λειτουργεί υπό αυτές τις προϋποθέσεις θέτει εαυτόν εκτός παιδιάς.

Ο κύριος Σουφλιάς τι λέει επ' αυτού;

No comments: